Yıl: 2006 Cilt: 1 Sayı: 1-4 Sayfa Aralığı: 78 - 81 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri

Öz:
Araştırma Kars ilinde üretilen ve tüketime sunulan kuru tuzlanmış taze civil peynirinin bazı mikrobiyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Kars’da belli başlı satış yerlerinden rastgele seçilen toplam 35 numune aerobik mezofilik ve psikrotrofik bakteriler, maya ve küf, enterokoklar, koliform bakteri, Escherichia coli ve koagulaz (+) stafilokok yönünden incelendi. Numunelerin aerobik mezofilik, psikrotrofik bakteri, maya ve küf, enterokok, koliform bakteri, E. coli ve koagulaz (+) stafilokok sayıları ortalama sırasıyla 7,86, 8,04, 7,04, 5,09, 2,75, 1,75 ve 1,50 log10 kob/g seviyesinde saptandı. Otuz beş civil peynir örneğinin % 8,6’sının koagulaz (+) stafilokok, en az % 74,3’ünün de koliform bakteri ve E. coli sayıları bakımından Türk Gıda Kodeksi’nde öngörülen standartlara uymadığı belirlendi. Sonuç olarak, taze civil peynirinin yörede halk sağlığı açısından önemli potansiyel bir tehlike arz ettiği kanısına varıldı.
Anahtar Kelime: küfler halk sağlığı peynir mikrobiyal bulaşıklık gıda güvenirliği psikrotrofik bakteri koliform bakterileri mikrobiyoloji mayalar süt hijyeni

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Some microbiological properties of fresh Civil (Cecil) cheese

Öz:
The study was carried out to determine the some microbiological quality of dry salted fresh civil cheese consumed and manufactured in Kars. A total of 35 samples were obtained randomly from retail outlets in Kars, and examined microbiologically aerob mesophiles, psicrotrophics, yeast and mould, Enterococci spp., coliform bacteria, E. coli and coagulase (+) Staphylococci spp. counts. The average aerobic mesophilic, psicrotrophics, yeast and mould, Enterococci spp., coliform bacteria, E. coli and coagulase (+) Staphylococci spp. log10 counts were 7.86, 8.04, 7.04, 5.09, 2.75, 1.75 and 1.50 cfu/g, respectively. Of the 35 civil cheese samples 8.6 % for coagulase (+) Staphylococci spp., at least 74.3 % for coliform bacteria and E. coli counts did not comply the current Turkish Food Codex. Consequently, it could be concluded that fresh civil cheese consumed in Kars has considerable potential hazard for public health.
Anahtar Kelime: psychrotrophic bacteria coliform bacteria microbiology yeasts milk hygiene moulds public health cheeses microbial contamination food safety

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alperden I., 1977. Erzurum Piyasasında Mevcut Peynir ve Tereyağların Kimyasal Bileşimleri ve Vitamin A Miktarları Üzerinde Araştırmalar. Barış Matbaası, İstanbul, Türkiye.
  • Anonim, 2001. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği. Tebliğ No: 2001/19. Resmi Gazete, Tarih 02.09.2001 Sayı: 24511. Ankara.
  • Atasever M., 1995. Civil Peynirinin Üretiminde Farklı Asitlikteki Sütlerin Kullanımı ile Tuzlama Tekniklerinin Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya..
  • Atasever M., 1999. Civil peyniri üretimi. Türk Veteriner Hekimler Derg., 11, (3-4), 56-59.
  • Bakırcı İ., Andiç S. 1999. Muş-Bulanık yöresinde üretilen çeçil peyniri üzerinde bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv. Vet. Fak. Derg., 10, (1-2), 65-71.
  • Bridson E.Y, 1998. The Oxoid Manual, 8th Edition. Oxoid Ltd, Hamshire. UK.
  • Çağlar A., Kurt A., Ceylan ZG., Huşit S., 1998. Civil peynirinin farklı şekillerde muhafazası üzerine araştırmalar. 5. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu. Geleneksel Süt Ürünleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 621, 65-78, Mert Matbaası, Ankara.
  • Devlet Planlama Teşkilatı. 2001. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu: Süt ve Mamulleri Sanayii Alt Komisyonu Raporu. 8. Beş Yıllık Kalkınma Raporu, Yayın No: 2696, Ö.İ.K: 644. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Eralp M., 1953. Türkiye’nin bazı mahalli peynirleri üzerinde araştırmalar. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yıllığı, 3, 3-4, 227-230.
  • Harrigan WF., 1998. Laboratory Methods in Food Microbiology. Academic Press, San Diego.USA.
  • İncekara A., 1992. Süt ve süt ürünleri sanayii sektörü. Gıda Sanayii. 6, 2, 17-20.
  • Kurdal E., 1990. Civil peynir üretimi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg., 7, 115-118.
  • Kurt A., Öztek L., 1976. Erzurum ilinde yapılan mahalli peynirlerden civil peynirlerinin bileşimi ve bunların diğer peynir çeşitleriyle karşılaştırılmaları. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 7, 4, 103-119.
  • Özdamar K., 1997. Paket Programlar İle İstatiksel Veri Analizi. 1. Anadolu Üniv. Yayınları No:1001, Fen Fakültesi Yayınları, No:11, Eskişehir..
  • Sert S., Kıvanç M., 1985. Taze civil ve lor peynirleri üzerinde mikrobiyolojik çalışmalar. Gıda, 10, 5, 287-292.
  • Tekinşen OC., 1983. Türkiye’de salamura beyaz peynir üretimi teknolojisinin başlıca sorunları. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg., 30, 1, 54-62.
  • Tekinşen OC., Atasever M., Keleş A., 1995. Civil peynirinin mikrobiyolojik kalite nitelikleri. Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg., 12, 1, 65-71.
  • Tekinşen OC., Atasever M., Keleş A., 1996. Civil peynirinin kimyasal ve organoleptik özellikleri, Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg., 12, 1, 65-71.
  • Tekinşen KK., 2001. Maraş Peyniri Üretiminde Baskılama Ağırlığı ve Haşlama Suyu Sıcaklığının Standardizasyonu Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Tekinşen OC., Tekinşen KK., 2005. Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • Türk Standartları Enstitüsü, 1999. Süt ve Süt Mamülleri - Numune Alma Klavuzu. TS 2530, Türk Standartları Enstitüsü, Bakanlıklar, Ankara.
APA TEKİNŞEN K, ELMALI M (2006). Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. , 78 - 81.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,ELMALI Mehmet Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. (2006): 78 - 81.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,ELMALI Mehmet Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. , 2006, ss.78 - 81.
AMA TEKİNŞEN K,ELMALI M Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. . 2006; 78 - 81.
Vancouver TEKİNŞEN K,ELMALI M Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. . 2006; 78 - 81.
IEEE TEKİNŞEN K,ELMALI M "Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri." , ss.78 - 81, 2006.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan - ELMALI, Mehmet. "Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri". (2006), 78-81.
APA TEKİNŞEN K, ELMALI M (2006). Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(1-4), 78 - 81.
Chicago TEKİNŞEN K. Kaan,ELMALI Mehmet Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1, no.1-4 (2006): 78 - 81.
MLA TEKİNŞEN K. Kaan,ELMALI Mehmet Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.1, no.1-4, 2006, ss.78 - 81.
AMA TEKİNŞEN K,ELMALI M Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2006; 1(1-4): 78 - 81.
Vancouver TEKİNŞEN K,ELMALI M Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2006; 1(1-4): 78 - 81.
IEEE TEKİNŞEN K,ELMALI M "Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1, ss.78 - 81, 2006.
ISNAD TEKİNŞEN, K. Kaan - ELMALI, Mehmet. "Taze civil (Çeçil) peynirin bazı mikrobiyolojik özellikleri". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1/1-4 (2006), 78-81.