Yıl: 2008 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 203 - 209 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi

Öz:
Bu araştırmada, Tokat ilinde yaşayan ailelerin balık tüketim durumları incelenmiştir. Çalışmada yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilen yatay kesit verileri kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde oransal tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket sonuçlarına ait bilgiler çizimlerle özetlenmiştir. Çalışmada, ailelerin balık tüketim miktarlarının etkileyen faktörleri analiz etmek için logit model kullanılmıştır. Logit model sonuçlarına göre, ailelerin balık tüketim miktarlarını mevsim ve sosyal statü değişkenlerinin istatistiksel olarak etkilediği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Tokat tüketici davranışları balık (gıda) Türkiye

Konular: İşletme

The analysis of the factors affecting fish consumption in Tokat province by logit model

Öz:
This paper studies the fish consumption status of the families who live in Tokat. The horizontal section data is used in the study which is provided from face to face interviews. The proportional layer randomly with illustrating method is used to obtain the data. The information related to questionnaire results is summarized with drawings. Logit model is used in the study to analyze the effecting factors to the level of fish consumption of the families. According to the Logit Model results, it is determined that seasonal conditions and social status variables is statistically affecting the fish consumption level of the families.
Anahtar Kelime: Turkey Tokat consumer behaviour fish

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Atay D. 2000. The export and import arrangements between fishery products sectors of European Union and Turkey (in Turkish). IV. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
  • Capps Jr., O. 1986. Added convenience as a factor in at-home animal products demand. in the Economics of Meat Demand (cd. by Ruben Btsse), pp. 284-296.
  • Ceylan, M., İ. Yıldırım, K. Çiftçi. 2008. The determining of fish consumption structure and aptitude to buy of consumers (in Turkish). VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Gıda Pazarlaması, 172-181. Bursa.
  • Cheng, H.T., O. Capps Jr. 1988. Demand analysis of fresh frozen fintish and shellfish in the United States. Amer. J. of Agr. Econ. 70:533-542.
  • Dellenbarger, L. E., E.J. Luzar, A.R. Schupp. 1988. Household demand for catfish in Louisiana. Agribusiness, 4:493.
  • Dellenbarger, L. E., J. Dillard, A.R. Schupp, H.C, Zapata, B.T. Young. 1992. Socioeconomic factors associated with at-home and away-from-home cattfish consumption in the United States. Agribusiness, 8:35-46.
  • Dağtekin, M., O. Ak. 2007. The potential of export and import, and consumption of fishery products in east black sea region (in Turkish). SÜMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7:3, 14-17.
  • DPT. 2007. Ninth five-year development plan 2009-2013 Fishery special kommission report, (in Turkish). Ankara.
  • Greene, W. H. 2000. Econometric analysis, Englewood Cliffs, NJ:Prentice Hall. Hu, T. 1985. Analysis of seafood consumption in the U.S.: 1970, 1974, 1978, 1981. US Department of Commerce, National Technical Information Service, Springfield, VA.
  • McGee, W. M., L.E. Dellenbarger, J. Dillard. 1989. Demographic and attitudinal characteristics of catfish consumers. Mississippi Agricultural and Forestry Experiment Station Technical Bulletin No. 168, Mississippi State University, MS,.
  • Nash, D.A., F.W. Bell. 1969. An inventory of demand equations for fishery products, Working Paper No. 10, Bureau of Commercial Fisheries, U.S. Department of Commerce.
  • Pippin, K., W.R. Morrison. 1975. Retail market potential for farm-cultured catfish, Arkansas agricultural experiment station bulletin 799, Department of Agricultural Economics and Rural Sociology, University of Arkansas, Fayetteville.
  • Purcell, J,C., R. Raunikar. 1968. Analysis of demand ,& fish and shellfish. Research Bulletin No. 51, Bureau of Commercial Fisheries, U.S. Department of Commerce, Washington, D.C.
  • Rodolfo M., Jr. Nayga, Jr. Oral Capps. 1995. Factors affecting the probability of consuming fish and shellfish in the away from home and at home markets, J, Agr. and Applied Econ. 27:161-171.
  • Saygı, H., Ş. Saka, K. Fırat, T. Katağan. 2006. The consumption of fish and approach to fish culture of public opinion in Izmir Central Districts (in Turkish). Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23: 133 – 138.
  • Sayılı, M., K. Esengün, M. Kayım, H. Akça. 1999. The Econometric Analysis of The Factors Affecting Fish Consumption in Tokat Center County (in Turkish). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 16:9-27.
  • Şanslı, Ş., H. Saygı. 2001. Econometric model for seafood consumption, (in Turkish). Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18: 383 – 390.
  • Özer, H. 2004. Dummy Variable Econometrics Models (in Turkish). Nobel Yayınevi, Ankara, s.193.
  • TUIK. 2008. Fishery Products Statistical 2007 (in Turkish). Turkish Statistical Institute, Yayın No: 3177.
APA ERDAL G, ESENGÜN K (2008). Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. , 203 - 209.
Chicago ERDAL Gülistan,ESENGÜN Kemal Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. (2008): 203 - 209.
MLA ERDAL Gülistan,ESENGÜN Kemal Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. , 2008, ss.203 - 209.
AMA ERDAL G,ESENGÜN K Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. . 2008; 203 - 209.
Vancouver ERDAL G,ESENGÜN K Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. . 2008; 203 - 209.
IEEE ERDAL G,ESENGÜN K "Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi." , ss.203 - 209, 2008.
ISNAD ERDAL, Gülistan - ESENGÜN, Kemal. "Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi". (2008), 203-209.
APA ERDAL G, ESENGÜN K (2008). Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. Su Ürünleri Dergisi, 25(3), 203 - 209.
Chicago ERDAL Gülistan,ESENGÜN Kemal Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. Su Ürünleri Dergisi 25, no.3 (2008): 203 - 209.
MLA ERDAL Gülistan,ESENGÜN Kemal Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. Su Ürünleri Dergisi, vol.25, no.3, 2008, ss.203 - 209.
AMA ERDAL G,ESENGÜN K Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. Su Ürünleri Dergisi. 2008; 25(3): 203 - 209.
Vancouver ERDAL G,ESENGÜN K Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi. Su Ürünleri Dergisi. 2008; 25(3): 203 - 209.
IEEE ERDAL G,ESENGÜN K "Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi." Su Ürünleri Dergisi, 25, ss.203 - 209, 2008.
ISNAD ERDAL, Gülistan - ESENGÜN, Kemal. "Tokat ilinde Balık tüketimini etkileyen faktörlerin Logit model ile analizi". Su Ürünleri Dergisi 25/3 (2008), 203-209.