Yıl: 2010 Cilt: 16 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 933 - 939 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri

Öz:
Bu araştırma, rumen sıvısı (RS)’na 0 (kontrol), 50, 100, 200, 400, 600 ve 800 mg/L kekik yağı (KY) ilavesinin in vitro gaz üretim tekniğiyle mısır silajının, organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ile rumen fermantasyonu üzerine olan etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Rumen sıvısına KY ilavesi mısır silajının in vitro gaz üretimi ile OMS ve ME içeriğini düşürmüştür (P<0.05). Rumen sıvısına farklı dozlarda KY ilavesi rumen sıvısı toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), butirik asit (BA) ve AA/PA oranı ile amonyak (NH3) düzeyini önemli düzeyde düşürürken, rumen pH’sını ise artırmıştır. Ayrıca KY ilavesi karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gazı üretimini de azaltmıştır (P<0.05). Yukarıda sıralanan parametreler üzerinde en etkili KY dozunun 600 ve 800 mg/L RS olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda, ruminant beslemede bu dozların altında KY kullanımının uygun olacağı, yüksek dozların ise hayvanların yem değerlendirme ve verim performansını düşürebileceği belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: mısır silajı sığır propiyonik asit Zea mays geviş getiren hayvanlar sindirilebilirlik keçi asetik asit metan gazı üretimi uçucu yağ asitleri gaz üretimi yem katkı maddeleri amonyak mısır metan rumen fermentasyonu koyun silaj metabolize olabilir enerji silaj kalitesi organik madde butirik asit silaj katkı maddeleri

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The effect of different doses of oregano oil on corn silage digestive and rumen fermentation

Öz:
The objective of this study was to determine the effect of inclusion of oregano oil (OO) (0 (control), 50, 100, 200, 400, 600 and 800 mg/L) on the incubation on gas production, organic matter digestibility (OMD) and metabolizable energy (ME) using in vitro gas production technique. The inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased the in vitro gas production, OMD and ME contents of maize silage. The inclusion of oregano oil in different doses decreased the total volatile fatty acids (VFA), acetic acid, propionic acid, butyric acid, acetic acid/propionic acid ratio and ammonia level whereas the increased the rumen pH. In addition, the inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased CO2 and CH4 production. The inclusion of oregano oil in 600 and 800 mg/L has been found to be the most effective doses. As a conclusion, oregano oil in a ratio which is lower than 600-800 mg/L should be used in ruminant nutrition. The higher doses may result in a decrease feed efficiency and animal performance.
Anahtar Kelime: ammonia maize methane rumen fermentation sheep silage metabolizable energy silage quality organic matter butyric acid silage additives maize silage cattle propionic acid Zea mays ruminants digestibility goats acetic acid methane production volatile fatty acids gas production feed additives

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Bach Knudsen KE: Development of antibiotic resistance and options to replace antimicrobials in animal diets. Proc Nutr Soc, 60, 291-299, 2001.
  • 2. Botsoglou NA, Florou-Paner P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB: Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci, 43, 223- 230, 2002.
  • 3. Shane S: Mannan oligosaccharides in poultry nutrition: mechanisms and benefits. In, Jacques KA, Lyons TP (Eds): Biotechnology in the Feed Industry, Proceedings of Alltech’s 17th Annual Symposium. pp. 65-77, Nottingham University Press, Nottingham, UK, 2001.
  • 4. Anonim: Yem katkı maddeleri ve premikslerin üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı ve kullanımı hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Tebliğ No: 2006/1). T.C. Resmi Gazete, 21 Ocak 2006, Sayı: 26056, 2006.
  • 5. Bilge Oral N, Vatansever L, Duman Aydın B, Sezer C, Güven A, Gülmez M, Baser KHC, Kürkcüoğlu M: Effect of oregano essential oil on biofilms formed By Staphylococci and Escherichia coli. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (Suppl-A): 23- 29, 2010.
  • 6. Friedman M, Henika PR, Mandrell RE: Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica. J Food Prot, 65, 1545-1560, 2002.
  • 7. Calsamiglia S, Busquet M, Cardozo PW, Castillejos L, Ferret A: Essential oils as modifiers of rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 90, 2580-2595, 2007.
  • 8. Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A, Losa R: Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Anim Feed Sci Technol, 132, 186-201, 2007.
  • 9. Aydın BD: Bazı tıbbi bitki ve baharatların gıda patojenleri üzerine antibakteriyel etkisinin araştırılması. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 14 (1): 83-87, 2008.
  • 10. Wallace RJ, McEwan NR, McIntosh M, Teferedegne B, Newbold CJ: Natural products as manipulators of rumen fermantation. Asian-Aust J Anim Sci, 15 (10): 1458-1468, 2002.
  • 11. Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A, Losa R: Effects of a specific blend of essential oil compounds and the type of diet on rumen microbial fermentation and nutrient flow from a continuous culture system. Anim Feed Sci Technol, 119 (1-2): 29-41, 2005.
  • 12. Tekeli A, Çelik L, Kutlu HR: Plant extract: A new rumen moderator in ruminant diets. Tekirdağ Zir Fak Derg, 4 (1): 71- 79, 2007.
  • 13. Canbolat Ö: Seçmeli yemlemenin kuzularda besi performansı, karkas özellikleri, bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkileri. Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, 2006.
  • 14. Evans JD, Martin SA: Effects of thymol on ruminal microorganisms. Curr Microbiol, 41, 336-340, 2000.
  • 15. Busquet M, Calsamiglia S, Ferret A, Kamel C: Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 89, 761-771, 2006.
  • 16. Bozkurt Z, Görgülü M, Çelik L: Kekik (Origanum vulgare) ve çörekotu (Nilgella sativa) esansiyel yağı ile propolisin buğday samanının in vitro gerçek kuru madde, organik madde ve NDF sindirilebilirliğine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran Bursa, s. 94-97, 2007.
  • 17. Menke KH, Steingass H: Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim Res Develop, 28, 9-55, 1988.
  • 18. Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W: The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. J Agr Sci, 93 (1): 217–222, 1979.
  • 19. Blümmel M, Aiple K-P, Steingass H, Becker K: A note on the stoichiometrical relationship of short chain fatty acid production and gas evolution in vitro in feedstuffs of widely differing quality. J Anim Physiol Anim Nutr, 81, 157-167, 1999.
  • 20. Association of Official Analytical Chemists (AOAC): Official Method of Analysis. 15th ed., pp. 66-88. Washington, DC, USA, 1990.
  • 21. Van Soest P, Robertson JB: A laboratory manual for animal science 612. Cornell University, Ithaca, New York, USA, 1985.
  • 22. Blümmel M, Steingass H, Becker K: The relationship between in vitro gas production, in vitro microbial biomass yield and N-15 incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. Br J Nutr, 77, 911-921, 1997.
  • 23. Wiedmeier RD, Arambell MJ, Walters JL: Effect of orally administered pilocarpine on ruminal characteristics and nutrient digestibility in cattle. J Dairy Sci, 70, 284-289, 1987.
  • 24. Statistica: Minitab Inc: Minitab for Windows, Release 11.1. Minitab Inc., State College, 3081 Enterprise Drive, PA 16801- 3008, USA, 1996.
  • 25. Snedecor GW, Cochran WG: Statistical Methots. Iowa State University Press, Ames, 1967.
  • 26. Filya I, Karabulut A, Canbolat Ö, Degirmencioglu T, Kalkan H: Bursa bölgesinde yetiştirilen yem hammaddelerinin besleme değeri ve hayvansal organizmada optimum değerlendirme koşullarının in vivo ve in vitro yöntemlerle saptanması üzerinde araştırmalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Serisi. 1-16, No: 25, Bursa, 2002.
  • 27. Özturk D, Kizilsimsek M, Kamalak A, Canbolat Ö, Özkan CÖ: Effects of ensiling alfalfa with whole maize crop on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Aust J Anim Sci, 19 (4): 526-532, 2006.
  • 28. Bampidis VA, Christodoulou V, Florou-Paneri P, Christaki E, Spais AB, Chatzopoulou PS: Effect of dietary dried oregano leaves supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Anim Feed Sci Technol, 121, 285-295, 2005.
  • 29. Dorman HJD, Deans SG: Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol, 88, 308-316, 2000.
  • 30. Newbold CJ, McIntosh FM, Williams P, Losa R, Wallace RJ: Effect of a spesific blend of essential oil compounds on rumen fermantation. Anim Feed Sci Technol, 114,105-112, 2004.
  • 31. Benchaar C, Chaves AV, Fraser GR, Wang Y, Beuchemin KA, McAllister TA: Effects of essential oils and their components on in vitro rumen microbial fermentation. Can J Anim Sci, 87, 413-419, 2007.
  • 32. Martinez S, Madrid J, Hern´andez F, Meg´ıas MD, Sotomator JA, Jord´an MJ: Effects of Thyme essential oils (Thymus hyemalis and Thymus zygis) and Monensin on in vitro ruminal degradation and volatile fatty acid production. J Agric Food Chem, 54, 5698-6602, 2006.
  • 33. Sikkema J, de Bond JAM, Poolman B: Mechanisms of membrane toxicity of hydrocarbons. Microbiol Rev, 59, 201- 222, 1995.
  • 34. Busquet M, Calsamiglia S, Ferret A, Kamel C: Screening for the effects of natural plant extracts and secondary plant metabolites on rumen microbial fermentation in continuous culture. Anim Feed Sci Technol, 123/124, 597-613, 2005.
  • 35. Ultee A, Kets EPW, Alberda M, Hoekstra FA, Smid EJ: Adaptation of the foodborne pathogen Bacillus cereus. Appl Environ Microbiol, 65, 4606-4610, 2000.
  • 36. Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A: Effect of essential oil active compounds on rumen microbial fermentation and nutrient flow in in vitro systems. J Dairy Sci, 89, 2649-2658, 2006.
  • 37. McIntosh FM, Williams P, Losa R, Wallace RJ, Beever DA, Newbold CJ: Effects of essential oil on ruminal microorganism and their protein metabolism. Appl Environ Microbiol, 69 (8): 5011-5014, 2003.
  • 38. Tamminga S: A review on environmental impacts of nutritional strategies in ruminants. J Anim Sci, 74, 3112-3124, 1996.
  • 39. Demeyer DI, Fiedler D, De Graeve KG: Attempted induction of reductive acetogenesis into the rumen fermentation in vitro. Reprod Nutr Dev, 36, 233-240, 1996.
  • 40. Johnson KA, Johnson DE: Methane emissions from cattle. J Anim Sci, 73, 2483-2492, 1995.
  • 41. Hu Wei-lian, Wu Yue-ming, Liu Jian-xin, Guo Yan-qiu, Ye Jun-an: Tea saponins in vitro fermentation and methanogenesis in faunated and defaunated rumen fluid. J Zhejiang Univ Sci B, 6 (8): 782-792, 2005.
  • 42. IPCC (Intergoverment Panel on Climate Change): Guidelines for national greenhouse gas inventories-Greenhouse gas inventory reference manual. IPCC WGI Technical Support Unit, Bracknell, UK, 1996.
  • 43. Agarwal N, Shekhar C, Kumar R, Chaudhary LC, Karma DN: Effect of peppermint (Mentha piperita) oil on in vitro methanogenesis and fermentation of feed with buffalo rumen liquor. Anim Feed Sci Technol, 148, 321-327, 2009.
  • 44. Moss AR: Environmental control of methane production by ruminants. In, Takahashi J, Young BA (Eds): Greenhouse Gases and Animal Agriculture. pp. 67-76, Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 2002.
  • 45. Eun J-S, Fellner V, Gumpertz ML: Methane production by mixed ruminal cultures incubated in dual-flow fermenters. J Dairy Sci, 87, 112-121, 2004.
APA CANBOLAT O, KARAMAN Ş, FİLYA İ (2010). Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. , 933 - 939.
Chicago CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman,FİLYA İsmail Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. (2010): 933 - 939.
MLA CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman,FİLYA İsmail Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. , 2010, ss.933 - 939.
AMA CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. . 2010; 933 - 939.
Vancouver CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. . 2010; 933 - 939.
IEEE CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri." , ss.933 - 939, 2010.
ISNAD CANBOLAT, Onder vd. "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri". (2010), 933-939.
APA CANBOLAT O, KARAMAN Ş, FİLYA İ (2010). Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(6), 933 - 939.
Chicago CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman,FİLYA İsmail Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16, no.6 (2010): 933 - 939.
MLA CANBOLAT Onder,KARAMAN Şadıman,FİLYA İsmail Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.16, no.6, 2010, ss.933 - 939.
AMA CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2010; 16(6): 933 - 939.
Vancouver CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2010; 16(6): 933 - 939.
IEEE CANBOLAT O,KARAMAN Ş,FİLYA İ "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, ss.933 - 939, 2010.
ISNAD CANBOLAT, Onder vd. "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16/6 (2010), 933-939.