Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi

Yıl: 2010 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 73 - 84 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi

Öz:
Bu araştırma, Kafkas Üniversitesi’nin farklı birimlerindeki öğrencilerin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin içme süt tüketimi oranı %33, hiç süt tüketmeyenlerin oranı ise %67’dir. Öğrencilerin %76’sının süt yerine süt ürünlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin, %46,9’unun peynir, %32’sinin yoğurt, %15,6’sının tereyağı, %1,5’inin süt tozu, %2’sinin meyveli süt ve meyveli yoğurt tükettiği tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin büyük çoğunluğunda düzenli olarak süt tüketim alışkanlığının olmadığı, süt ürünlerinden ise peynir ve yoğurt tüketiminin öncelik teşkil ettiği ve öğrencilerin içme sütü konusunda çok sınırlı düzeyde bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: beslenme alışkanlığı tereyağ beslenme tercihleri peynir öğrenci meyveler Türkiye süt tozu yoğurt süt süt tüketimi süt ürünleri

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

A Survey of the consumption habits of milk and milk products among the students in Kafkas University

Öz:
The purpose of this study is to determine the habits of milk and milk products consumption among the students studying different departments in Kafkas University. While the ratio of milk consumption of the students was 33%, 67% of the students never drunk milk over the study period. The consumption ratios of yoghurt, cheese, butter, milk powder, and milk with fruit and yoghurt with fruit were 34%, 49%, 12%, %1, and 2%, respectively. The present study revealed that the majority of the students; i) did not have the habit of regularly drinking milk, ii) mostly consumed cheese and yoghurt instead, and iii) had a very limited knowledge of drinking milk and milk products.
Anahtar Kelime: Turkey dried milk yoghurt milk milk consumption milk products feeding habits butter feeding preferences cheeses students fruits

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Andiç S., Şahin K., Koç Ş., 2002. Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Van.
  • Atasever M., 2003. Spor ve beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Dizisi, s: 63‐64.
  • Demirci M., Kurultay Ş., Öksüz Ö., 1998. Tekirdağ ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, 140‐157.
  • Demirci M., Şimşek O., 1997. Süt İşleme teknolojisi. Hasat Yayıncılık, İstanbul.
  • Hasipek S., Kaleli N. 2002. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yurtta kalan kız ve erkek öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 8, 204‐207.
  • Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S., 2005. Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma. Celal Bayar Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi. 1,2, 101‐108.
  • Mazıcıoğlu MM., Öztürk, A., 2003. Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Faktörler, Erciyes Tıp Dergisi, 25, 172‐178.
  • Özen AO., Berber M., Sarıçoban HE., Büyükgebiz B., 2007. İstanbul’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin beslenme tutum ve davranışlarının belirlenmesi http//www.millipediatri. org.tr/bildiriler/pp‐058.htm.
  • Özcan T., Erbil F., Kurdal E., 1998. Sütün insan beslenmesindeki önemi. İçme Sütü Sempozyumu. 31‐41.
  • Özel G. 2008. Tüketicilerin süt tercihinde etkili olan faktörlerin incelenmesine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt:13. S:3, ss: 227‐240.
  • Uzunöz M., Gülşen M., 2007. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt .ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi.Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, C(3),15‐21.
  • Sevindi T., Yılmaz G., İbiş S., Yılmaz B., 2007. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme ve kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi. TSA. Yıl:11, 3.
  • Şimşek O., Çetin C., Bilgin B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1).
  • Şahin K., Gül A. 1997. Adana ili kentsel alanda ailelerin süt ve mamulleri alım ve tüketim davranışları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi,12, 59‐68.
  • Tarakçı Z., Selçuk Ş., Şahin K., Coşkun H. 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13, 15‐21.
  • Tekinşen C., Tekinşen KK., 2005. Süt ve süt ürünleri temel bilgiler teknolojisi kalite kontrolü, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.
  • TZOB, 2005. Ülkemiz sut hayvancılığında mevcut durum, sorunlar ve öneriler. TZOB Raporları, http://www.tzob.org.)
  • Türkiye İstatistik Kurumu Verileri, 2002.
  • Yalçınkaya O., 1999. Van ili Erciş ilçesinde hayvansal gıda tüketim yapısı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Yılmaz E., Özkan S., 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt:2, sayı:6, Elazığ.
  • Yöney Z., 1974. Süt kimyası, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 530, Ankara
APA çetinkaya A (2010). Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. , 73 - 84.
Chicago çetinkaya Asya Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. (2010): 73 - 84.
MLA çetinkaya Asya Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. , 2010, ss.73 - 84.
AMA çetinkaya A Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. . 2010; 73 - 84.
Vancouver çetinkaya A Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. . 2010; 73 - 84.
IEEE çetinkaya A "Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi." , ss.73 - 84, 2010.
ISNAD çetinkaya, Asya. "Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi". (2010), 73-84.
APA çetinkaya A (2010). Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2), 73 - 84.
Chicago çetinkaya Asya Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5, no.2 (2010): 73 - 84.
MLA çetinkaya Asya Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.5, no.2, 2010, ss.73 - 84.
AMA çetinkaya A Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010; 5(2): 73 - 84.
Vancouver çetinkaya A Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010; 5(2): 73 - 84.
IEEE çetinkaya A "Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5, ss.73 - 84, 2010.
ISNAD çetinkaya, Asya. "Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 5/2 (2010), 73-84.