Yıl: 2000 Cilt: 40 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 65 - 74 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri

Öz:
Bu deneme yumurta tavugu rasyonlarına 250, 500, 1000 ve 1500 mg/kg düzeylerinde katılan niasinin canlı agırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta kalitesi ile yumurta ve kan kolesterolü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada toplam 120 adet 28 haftalık ticari tip yumurtacı hibrit tavuk kullanılmıs ve her biri 24 adet tavuktan olusan 1 kontrol, 4 deneme olmak üzere toplam 5 grup düzenlenmistir. Arastırma 16 hafta sürmüstür. Sonuç olarak; niasinin rasyonlara katılması yemden yararlanma, kırılma mukavemeti ve kabuk kalınlıgı ile kan kolesterol düzeyini artırırken; yumurta kolesterol düzeyini önemli (p<0.01) ölçüde azaltmıstır. Yem tüketimi ve yumurta agırlıgı açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıstır. Canlı agırlıgın ise olumsuz yönde etkilendigi görülmüstür.
Anahtar Kelime: yumurta kabuğu kalınlığı yem tüketimi yumurta kabuğu niasin yumurta üretimi yem katkı maddeleri yumurta kalitesi kolesterol yem zenginleştiriciler canlı ağırlık yumurta tavuğu nikotinik asit vitamin b kompleksi

Konular: Biyoloji

The effects of niacin on egg production and egg quality

Öz:
This study was carried out to determine the effects of layer rations containing 250, 500, 1000 and 1500 mg/kg niacin on body weight, feed consumption, egg production, egg quality, egg cholesterol and blood cholesterol. A totally of 120 commercial hens (28 weeks of age) were used in this experiment. There was a control and four treatment groups, each containing 24 hens. The experimental period lasted 16 weeks. It was concluded that feed efficiency, egg breaking strength, egg shell thickness and blood cholesterol were increased, while yolk cholesterol was significantly (p<0.01) decreased by the addition of niacin to the rations. There were no statistically significant differences among groups in terms of feed consumption and egg weight. Body weight was influenced negatively.
Anahtar Kelime: egg quality cholesterol feed supplements liveweight hens nicotinic acid vitamin B complex egg shell thickness feed consumption egg shell niacin egg production feed additives

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Andriguetto JM, Perly L, Dutura MJ, Flemming JS, Minardi L, Desouza GA, Gemael A, Andriguetto JL, Franco SG, Kohler HS, (1987) Niacin supplementation for broilers. Chemical Abstract, 106 (6) 503.
  • 2. Anonim, (1991) Kanatlı beslenmesinde niasin. Damla, Roche, 7, 1-10.
  • 3. Anonim, (1994) Niacin for cholesterol lowering. Hearth Information Network Medical Sciences Bulletin, April 1994. Erisim: [http:www.heartinfo.com/ niacin.html], Erisim tarihi: 16.04.1999.
  • 4. AOAC, (1984) Official Methods of Analysis, Association of Official Chemists, 14th ed, Inc., Arlington.
  • 5. Card LE, Nesheim MC, (1972) Poultry Production. 11th ed, Lea and Febiger, Philadelphia.
  • 6. Carpenter KJ, Clegg KM, (1956) The metabolizable energy of poultry feedingstuffs in relation to their chemical composition. Journal of Science Food and Agriculture, 7, 45-51.
  • 7. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW, (1990) Feeds & Nutrition. 2nd ed, The Ensminger Publishing Company, USA.
  • 8. Gaylor JL, Hardy RWF, Baumann CA, (1960) Effect of nicotinic acid and related compounds on sterol metabolism in the chick and rat. Journal of Nutrition, 70, 293-301.
  • 9. Incel P, (1995) Niacin. Vitamin or Drug? Healthline Magazine, 14 (10). Erisim: [http:www.healthline. com/articles/hl951003.html], Erisim tarihi: 16.04.1999.
  • 10. Jensen LS, Chang CH, Maurice DV, (1976) Effect of biotin and niacin on lipid content of livers in the laying hen. Poultry Science, 55 (5), 1771-1773.
  • 11. Kalaycıoglu L, Serpek B, Nizamlıoglu M, Baspınar B, Tiftik AM, (1998) Biyokimya. 1. Baskı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınevi Ünitesi Kampüs-Konya.
  • 12. Leeson S, Caston LJ, Summers JD, (1991) Responce of laying hens to supplemental niacin. Poultry Science, 70, 1231-1235.
  • 13. Leıbetseder J, (1995) Effect of L-carnitine of poultry. Arch Tierernahrung, 48 (1-2), 97-108.
  • 14. Lockhart WC, Bryant RL, Bolin DW, (1966) The effect of B-vitamin deficiencies on the efficiency of metabolizable energy and protein utilization. Poultry Science, 45, 939-945.
  • 15. Ouart MD, Harms RH, Wılson HR, (1987) Effect of graded levels of niacin in corn-soy and wheat-soy diets on laying hens. Poultry Science, 66, 467-470.
  • 16. Patrick H, Schaible PJ, (1980) Poultry: Feeds and Nutrition 2nd ed, Avi Publishing Company, Inc., Westport, Connecticut.
  • 17. Rauch W, (1965) Die elastische verformung von hühnereiern als maB stab für die beurteilung der schalenstabilitat. Arch Geflugelkunde, 29: 467-477.
  • 18. Ringrose RC, Manoukas AG, Hinkson R, Teeri AE, (1965) The niacin requirement of the hen. Poultry Science, 44, 1053-1065.
  • 19. Sigma (1998) Cholesterol, Total. Catalog Number 352.
  • 20. Snedecor GW, (1974) Statistical Methods. The Iowa State University Press, Ames, Iowa.
  • 21. Summers JD, Leeson S, Ferguson AE, (1978) Performance and leg conditions of caged and floor reared broilers fed diets deficient in selected vitamins and minerals. Poultry Science, 57, 506-512.
  • 22. Waldroup PW, Hellwig HM, Spencer GK, Smith NK, Fancher BI, Jackson ME, Johnson ZB, Goldwin TL, (1985) The effect of increased levels of niacin supplementation on growth rate and carcass composition of broiler chickens. Poultry Science, 64 (9), 1777- 1784.
  • 23. Washburn KW, Nix DF, (1974) A rapid technique for extraction of yolk cholesterol. Poultry Science, 53, 1118-1122
APA DİKİCİOĞLU T, YİGİT A, ÖZDEMİR E (2000). Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. , 65 - 74.
Chicago DİKİCİOĞLU Tülin,YİGİT A.Arzu,ÖZDEMİR Emine Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. (2000): 65 - 74.
MLA DİKİCİOĞLU Tülin,YİGİT A.Arzu,ÖZDEMİR Emine Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. , 2000, ss.65 - 74.
AMA DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. . 2000; 65 - 74.
Vancouver DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. . 2000; 65 - 74.
IEEE DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E "Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri." , ss.65 - 74, 2000.
ISNAD DİKİCİOĞLU, Tülin vd. "Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri". (2000), 65-74.
APA DİKİCİOĞLU T, YİGİT A, ÖZDEMİR E (2000). Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(2), 65 - 74.
Chicago DİKİCİOĞLU Tülin,YİGİT A.Arzu,ÖZDEMİR Emine Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 40, no.2 (2000): 65 - 74.
MLA DİKİCİOĞLU Tülin,YİGİT A.Arzu,ÖZDEMİR Emine Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol.40, no.2, 2000, ss.65 - 74.
AMA DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000; 40(2): 65 - 74.
Vancouver DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000; 40(2): 65 - 74.
IEEE DİKİCİOĞLU T,YİGİT A,ÖZDEMİR E "Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri." Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40, ss.65 - 74, 2000.
ISNAD DİKİCİOĞLU, Tülin vd. "Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri". Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 40/2 (2000), 65-74.