Yıl: 2010 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 41 - 45 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri

Öz:
Bu araştırmada, Ahlat yöresinden selekte edilen 15 ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.24 g, iç oranı %40.9-52.3 değerleri arasında kaydedilirken; yağ, protein, kül ve nem oranları sırasıyla % 51.5-62.8, % 15.5-23.3, % 2.2-4.2 ve % 1.0-2.4 olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyveleri (100 g iç ceviz) ortalama olarak % 3.11 N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg ve 20.25 mg/100 g Na içermişlerdir. Tüm genotiplerin meyvelerinde potasyum içeriği diğer elementlerden daha yüksek bulunurken, bunu fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum içerkleri takip etmiştir. Bununla birlikte, meyvelerde Cu içeriği 0.35 mg/100g ile 1.43 mg/100g arasında tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: nem içeriği protein içeriği Juglans regia seleksiyon Bitlis yağ oranı mineral madde içeriği Türkiye ceviz

Konular: Biyoloji Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Some physical and chemical characteristics of promising walnuts (Juglans regia L.) genotypes selected from Ahlat (Bitlis)

Öz:
This study deals with some some physical and chemical characteristics of 15 promising walnuts (Juglans regia L.) genotypes selected from Ahlat (Bitlis). Promising walnut genotypes had 9.91-15.22 g nut weight, 5.00-6.24 g kernel weight and 40-52.3% kernel ratio. Their fruits (in 100g kernel) averagely contained 51.5-62.8% total fat, 15.5-23.3% protein, 2.2-4.2% ash and 1.0-2.4% moisture, 3.11% N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg and 20.25 mg/100 g Na. Their potassium content was found to be higher than those of the other mineral contents in all genotypes, this was followed by phosphorus, magnesium, calcium and sodium contents. In addition, Cu content varied from 0.35 mg/100g to 1.43 mg/100g.
Anahtar Kelime: oil ratio mineral content Turkey walnuts moisture content protein content Juglans regia selection Bitlis

Konular: Biyoloji Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akça, Y., 2009. Ceviz Yetiştiriciliği. Anı Matbaası. Ankara., 371s.
  • Amaral, J.S., Casal, S., Pereira, J., Seabra, R., Oliveira, B., 2003. Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. Journal of Agricultural Food Chemistry. 51: 7698–7702.
  • Anonim., 1991. Türk Standartları Enstitüsü TS 1276. Ankara.
  • Anonim., 2007. FAO htpp://faostat.fao. org/site/339/ default.aspx.
  • AOAC., 1990. Official Methods of Analysis. 15th AOAC International. Washington. DC.
  • AOCS.. 1989. Offical Methods and Recommended Practices of The American Oil Chemisty’s Society.
  • Beyhan, O., 1993. Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Çağlarırmak, N., 2003 Biochemical and physical properties of some walnut genotypes (Juglans regia L.) Nahrung/food 47(1):28-32.
  • Dreher, ML, Maher CV, Kearney, P., 1996. The traditional and emerging role of nuts in healthful diets. Nutrition Reviews 54:241–245.
  • Elin RJ., 1993. Is the magnesium content of nuts a factor for coronary heart disease? Archives of Internal Medicine. 153:779–80.
  • Feinberg, M., Favier, J. C., Ireland-Ripert, J., 1987. Repertoire general des aliments (INRA), Technique et documentation. Ed. Lavoisier, Paris, p. 189. France
  • Germain, E., 1988. Main Characteristics of the Populations and Varieties of French Walnut (Juglans regia L.). International Conference on Walnuts. 19-23 September, Atatürk Cent., Hort. Res. Inst., Yalova. 90- 94.
  • Gumenyuk,Y.A., Komaniche, J.G., 1985. Breeding Value of Early Walnut Varieties .Plant Breeding Abstract. 85 (11):985.
  • Hu, F. B., Sampfer, M. J., Manson, J. E., Rimm, E. B., Colditz, G. A., Rosner, B. A., Speizer, F. E., Hennekens, C. H., Willett, W. C., 1998. Frequent nut consumption and risk of coronary heart disease in women: prospective cohort study. British Medical Journal. 317: 1341–1345.
  • Kaçar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. II. Bitki Analizleri Ank. Ünv. Zir. Fak. Yay. 453. Uygulama Kılvuzu, 155 Ankara 635 s.
  • Karadeniz, T., Şahinbaş, T., 1996. Çatak‘ta yetişen cevizleri (Juglans regia L.) meyve özellikleri ve ümitvar tiplerin seçimi. Fındık ve Diğer Sert Kabuklu Meyveler Sempozyumu. Ocak,1996., O.M.Ü. Ziraat Fak., Samsun. 317–323
  • Klepping, J., Guilland, J. C., Fuchs, F., Marcer, I., Houard- Malval, M., 1989. Recueil de donnees sur la composition des aliments, CEIV, Roche, Neuilly Sur Seine, p. 128.
  • Koyuncu, F., Koyuncu, M.A., Erdal, İ., Yaviç. A., 2002. Chemical Composition of Fruıts of Some Walnut (Juglans regia L.) Selection. Gıda. 27 (4): 247-251.
  • Mcgranahan, G. Fgrde, H.I., Snyder, R.G., Sibbert, G.S., Wilnur, R., Hasey, J., Ramos, D., 1992. Tulare Persian Walnut, Hortscience 27(2):186-187.
  • Mitroviç, M., Stanisavljevic, M.,Danjanov, J. G., 1997. Biochemical composition of fruits of some important walnut cultivars and selections. Acta Horticulturae 442, 205-207
  • Muradoğlu, F., Balta, F., 2007. Hakkari yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yolu ile ıslahı. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum, 294-298.
  • Nedev, N., Prodanski, P., Dznondzhorova, S., 1972. The Protein Content and Amino acid Composition Of Kernels in Some Varieties of Walnut (J. regia L.) Horticulturae. Abstract. 42(3):62.
  • Oğuz, H.İ., 1998. Ermenek Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile ıslahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,120 s,Van.
  • Oğuz, H.İ., Muradoğlu, F., Yıldız, K., 2003. Bitlis İli Hizan İlçesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı. IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyomu, Antalya, 232- 233.
  • Ölez, H.,1971. Marmara Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Merkezi (Doktora Tezi, Basılmamış) Yalova.
  • Özkan, Y., 1993. Tokat Merkez İlçe Cevizlerinin Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,Van.
  • Prineas, R. J., Kushi, L. H., Folsom, A. R., Bostick, R. M., Wu, Y., 1993. Walnuts and serum lipids. The New England Journal of Medicine 329: 359-360.
  • Randoin, L., Legallic, P., Dupuis, Y., Bernardin, A., 1985. Table de composition des aliments. Institut scientifique d'hygiene alimentaire, Ed J. Lanore, Paris. Souci, S. W., Fachmann, W., & Kraut, H. 1994. Food Composition and Nutrition Tables. Medpharm, CRC Press, Stuttgart, pp. 955-956.
  • Sütyemez, M., Eti, S., 2001. Kahramanmaraş Bölgesinde Selekte Edilen Ümitvar Ceviz Tiplerinin Genel Pomolojik Özellikleri Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu, , 5-8 Eylül Tokat. 77-93.
  • Şahin, İ., Akbaş, H., 2001. Farklı yöre ve çeşitlerden derlenen cevizlerin teknolojik özelliklerinin araştırlması Türkiye I Ulusal Ceviz Sempozyumu Tokat. 104-114
  • Şen, S.M., 1980. Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans Regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Araştırmalar. A.Ü.Z F. (Doçentlik Tezi, Basılmamış). Erzurum.
  • Şen, S.M., Tekintaş, F.E., 1992. A study on the selection of Adilcevaz walnuts. Acta Horticulturae 317: 171-174.
  • Yarılgaç, T., 1997. Gevaş Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış) Y.Y.Ü. F.B.E., Van
  • Yarılgaç, T., Özrenk, K., Muradoğlu, F., Tüfenkçi, Ş., 2003. Gevaş Yöresinde Selekte Edilenmiş Bazı Cevizlerin (Juglans regia L.) Pomolojik özellikleri ve Makro-Mikro Element Düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 13(1):33-37.
APA MURADOĞLU F, BALTA F (2010). Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. , 41 - 45.
Chicago MURADOĞLU Ferhad,BALTA FIKRI Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. (2010): 41 - 45.
MLA MURADOĞLU Ferhad,BALTA FIKRI Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. , 2010, ss.41 - 45.
AMA MURADOĞLU F,BALTA F Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. . 2010; 41 - 45.
Vancouver MURADOĞLU F,BALTA F Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. . 2010; 41 - 45.
IEEE MURADOĞLU F,BALTA F "Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri." , ss.41 - 45, 2010.
ISNAD MURADOĞLU, Ferhad - BALTA, FIKRI. "Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri". (2010), 41-45.
APA MURADOĞLU F, BALTA F (2010). Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 41 - 45.
Chicago MURADOĞLU Ferhad,BALTA FIKRI Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 20, no.1 (2010): 41 - 45.
MLA MURADOĞLU Ferhad,BALTA FIKRI Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.20, no.1, 2010, ss.41 - 45.
AMA MURADOĞLU F,BALTA F Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2010; 20(1): 41 - 45.
Vancouver MURADOĞLU F,BALTA F Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2010; 20(1): 41 - 45.
IEEE MURADOĞLU F,BALTA F "Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20, ss.41 - 45, 2010.
ISNAD MURADOĞLU, Ferhad - BALTA, FIKRI. "Ahlat (Bitlis) yöresinden selekte edilen cevizlerin (Juglans regia L) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 20/1 (2010), 41-45.