Yıl: 2010 Cilt: 51 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 21 - 30 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Öz:
Bu araştırmanın amacı, İzmir ili Ödemiş ilçesinde yaşayanların sığır, koyun ve keçi eti tüketimlerine etkili faktörler ile eğitim ve gelir düzeylerine göre kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesidir. Bu amaçla, 2008 yılının Ekim-Aralık ayları arasında 497 tüketiciye anket uygulanmıştır. Ankete katılanların %87.1’inin kırmızı et tükettiği, %12.9’unun ise tüketmediği saptanmıştır. Kırmızı et tüketenler, etin elde edildiği hayvan türüne göre tercihlerini sırasıyla; sığır (%66.7), koyun (%16.7), keçi (%8.6) ve fark etmez (%8.0) olarak belirtmişlerdir. Kırmızı eti tüketicilerin %50.6’sı kıyma, %38.5’i parça et, %10.9’u ise kemikli et olarak almayı tercih etmektedir. Kırmızı etin pişirme yöntemi olarak, görüşülen tüketicilerin % 19.3’ü ızgara, %16.8’i haşlama, %8.6’sı fırında, % 8.2’si yağda kızartarak ve %15.4’ü sebze yemeklerinin içinde tükettiklerini ifade etmişlerdir. Kırmızı eti satın alırken tüketicilerin, %46.3’ü tazeliğine, %30.9’u yağsız oluşuna ve %15.2’si tüm özelliklerine, % 7.6’sı ise fiyatına dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Ankete katılanların %62.3’ü hayvanların hijyenik koşullarda kesildiğini düşünürken, %9.6’sı aynı düşüncede olmadıklarını, %27.2’i ise bir fikri olmadığını belirtmiştir.
Anahtar Kelime: İzmir tüketici tutumları kuzu eti haşlama tüketici eğilimleri keçi eti et kalitesi sığır eti eğitim koyun Türkiye et pişirme yöntemleri tüketici tercihi kavurma

Konular: Ziraat Mühendisliği

A study on determination of red meat consumption behaviors in Ödemiş, Izmir

Öz:
The aim of this research is to determine effective factors on beef, mutton and goat meat consumption, and the meat consumption patterns of inhabitants of Ödemiş, İzmir based on education and income levels. To that end, a questionnaire was conducted over 497 inhabitants between October and December in 2008. So it was found that 87.1% of the participants consumed meat whereas 12.9% did not. The preferred meat types were as follows; beef (66.7%), mutton (16.7%), goat meat (8.6%), and all types (8.0%). Meat was bought as ground meat (50.6%), portion (38.5%) or with bone (10.9%). Consumption habits of red meat were the grilled (19.3%), boiled (16.8%), in oven (8.6%), with a mix of vegetable(s) (15.4%) and roasted (8.2%). 46.3% of the consumers claimed to pay attention to its freshness and the other variances of importance were lean 30.9%, price,7.6% and these all 15.2%. As to the processing animals under hygienic conditions, 62.3% of the respondents agree, while 9.6% disagree and 27.2% absent.
Anahtar Kelime: meat quality beef education sheep Turkey meat cooking methods consumer preferences roasting Izmir consumer attitudes mutton boiling consumer surveys goat meat

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2008. 2007 yılı Ödemiş ekonomik raporu. T.C. Ödemiş Ticaret Odası Yayınları. Yayın No: 2008/1.
  • Anonim, 2009. 2008 Yılı Tarımsal Yapı İstatistikleri. http://www.izmirtarim.gov.tr/ proje/istatistik/tarımsalyapı/2008/index-2008.htm (Erişim 13.07.2009)
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H. 2004. Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıklar. 01- 03 Eylül 2004, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. Süleyman Demirel Üniv., Isparta, s. 348-354.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H. 2004. Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 01-03 Eylül 2004, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. Süleyman Demirel Üniv., Isparta, s: 361- 364.
  • FAO, 2008. Food consumption. http://www.fao.org/economic/ess/food-securitystatistics/ en/ (1 Eylül 2009).
  • Göğüş, A.K. 1986. Et teknolojisi. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları: 991, Ders Kitabı: 291.
  • Gujaratı, N.D. 1995. Basic econometrics. McGraw-Hill. Third Edition. USA.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. 2008. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniv., Zir. Fak., Tarım Bilimleri Dergisi 18(2): 113-120.
  • Miran, B. 2002. Temel istatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 288s
  • SPSS, 1999. Version 10.0. SPSS Inc., Wacker Drive, Chicago, IL, USA.
  • Şengonca, M, Koşum, N. 2005. Koyun ve keçi yetiştirme (Keçi Yetiştirme ve Islahı). Ege Üniv. Zir Fak. Yayın. No:563.
  • Şengül, S. 2004. Türkiye’de gelir gruplarına göre gıda talebi. ODTÜ Gelişme Derg. 31:115-148.
  • Tosun, Ö.O. 2006. Antalya ilinde tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi. Süleyman Demirel Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi. 54s.
  • Tömek, S. 1989. Et teknolojisine giriş. Ege Üniv. Müh. Fak., Çoğaltma Yayın No:65. 38 s.
  • Yücel, A. 2001. Et ve su ürünleri teknolojisi. IV. Baskı. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Ders Notları No: 47.
APA YAYLAK E, TASKIN T, KOYUNBEBE N, Konca Y (2010). İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 21 - 30.
Chicago YAYLAK Erdal,TASKIN TURGAY,KOYUNBEBE Nursel,Konca Yusuf İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. (2010): 21 - 30.
MLA YAYLAK Erdal,TASKIN TURGAY,KOYUNBEBE Nursel,Konca Yusuf İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 2010, ss.21 - 30.
AMA YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 2010; 21 - 30.
Vancouver YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 2010; 21 - 30.
IEEE YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y "İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma." , ss.21 - 30, 2010.
ISNAD YAYLAK, Erdal vd. "İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma". (2010), 21-30.
APA YAYLAK E, TASKIN T, KOYUNBEBE N, Konca Y (2010). İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 51(1), 21 - 30.
Chicago YAYLAK Erdal,TASKIN TURGAY,KOYUNBEBE Nursel,Konca Yusuf İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 51, no.1 (2010): 21 - 30.
MLA YAYLAK Erdal,TASKIN TURGAY,KOYUNBEBE Nursel,Konca Yusuf İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, vol.51, no.1, 2010, ss.21 - 30.
AMA YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim. 2010; 51(1): 21 - 30.
Vancouver YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim. 2010; 51(1): 21 - 30.
IEEE YAYLAK E,TASKIN T,KOYUNBEBE N,Konca Y "İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma." Hayvansal Üretim, 51, ss.21 - 30, 2010.
ISNAD YAYLAK, Erdal vd. "İzmir ili Ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma". Hayvansal Üretim 51/1 (2010), 21-30.