Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri

Yıl: 2011 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 134 - 139 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri

Öz:
Bu çalışma, 2010 yılı vejetasyon periyodunda 5 BB anacı üzerine aşılı Müşküle sofralık üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, kontrol (K), 1/3 salkım ucu kesme (SUK), tekrarlamalı olarak herbagreen (HG), hümik asit (HA), kombine yaprak gübresi (KYG), gibberellik asit (GA), GA+KYG ve GA+HG uygulamalarının Müşküle üzüm çeşidinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. En uzun salkım K, en yüksek oBrix ve L* renk değeri 1/3 SUK, en fazla üzüm verimi 1/3 SUK+HG, en yüksek tane uzunluğu/tane genişliği ve b* renk değeri 1/3 SUK+HA, en yüksek olgunluk indisi 1/3 SUK+KYG, en fazla şıra randımanı ve a* renk değeri 1/3 SUK+GA+HG uygulamalarından elde edilmiştir.
Anahtar Kelime: ürün verimi büyüme düzenleyicileri giberellik asit üzüm humik asit yapraktan uygulama kültür çeşitleri

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effects of cluster tip reduction and some growth regulating applications on grape yield and quality of the Müşküle grape variety

Öz:
This study was carried out in 5 BB rootstock grafted Müşküle table grape variety during the 2010 growth season. The study investigated the effects on grape yield and quality of control, 1/3 cluster tip reduction, repetitive applications of herbagreen (HG), humic acid (HA), combined foliar fertilizer (CFF), gibberellic acid (GA), gibberellic acid+combined foliar fertilizer (GA+CFF) and gibberellic acid+herbagreen (GA+HG) performed in the Müşküle table grape variety. The longest cluster was obtained in control, the highest oBrix and L* color value were obtained in 1/3 cluster tip reduction, the highest grape yield was obtained in 1/3 cluster tip reduction+herbagreen, the highest berry length/berry width, and b* color value in 1/3 cluster tip reduction+hümik asit, the highest maturity index were obtained in 1/3 cluster tip reduction+combined foliar fertilizer, the highest must yield and a* color value were obtained in 1/3 cluster tip reduction+gibberellik asit+herbagreen applications.
Anahtar Kelime: humic acids foliar application cultivars crop yield growth regulators gibberellic acid grapes

Konular: Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abd El-Razek E, Treutter D, Saleh MMS, El-Shammaa M, Fouad AA, Abdel-Hamid N, Abou-Rawash M, (2010). Effect of defoliation and fruit thinning on fruit quality of ‘Crimson Seedless’ grape. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences 6(3): 289-295.
  • Akgül A, Kara S, Çoban H (2007). Yapraktan çinko (Zn) uygulamalarının Sultani Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde üzüm verimi ile bazı kalite özelliklerine etkisi. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 3(2): 183-190.
  • Akın A, (2003). Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak A.B.D. (Doktora Tezi), 311 s. Konya.
  • Altındişli A, İrget ME, Kalkan H, Oktay M (1999). Effect of foliar applied KNO3 on yield, quality and leaf nutrients of Carignane and Colombard wine grapes. Developments in Plant and Soil Sciences 86(2): 103-10.
  • Amerine MA, Cruess MV (1960). The technology of wine making. The Avi Publishing Comp.,Inc. Westport, Connecticut, U.S.A., 709 pp.
  • Anonim (2010). www.mikro-mineral.com (Erişim tarihi: 30 Mart, 2010).
  • Boonterm V, Silapapun A, Boonkerd N (2010). Effects of nitrogen, potassium fertilizers and clusters per vine on yield and anthocyanin content in Cabernet Sauvignon grape. Suranaree J. Sci. Technol. 17(2):155-163
  • Bybordi A, Shbanov JA (2010). Effects of the foliar application of magnesium and zinc on the yield and quality of three grape cultivars grown in the calcareous soils of Iran. Not Sci Biol. 2(1): 81-86.
  • Çelik H, Kara E, Odabaş F (1995). Farklı azot dozlarının Narince üzüm çeşidinin büyüme, verim ve kalitesine etkileri. Anadolu, J. of AARI 5(2), S: 84-93. MAPA.
  • Çoban H, Aydın Ş, Yağmur B (2005). Yapraktan demir (Fe) uygulamalarının Yuvarlak Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1(2): 109-115.
  • Dardeniz A, Kısmalı, İ (2002). Amasya ve Cardinal üzüm çeşitlerinde farklı ürün yüklerinin üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine etkileri üzerine araştırmalar. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 39(1): 9-16. Bornova-İzmir.
  • De Kock PC (1955). The influence of humic acids on plant growth. Science 121; 473– 474.
  • FAO (2009). Statistical Database. Available at: http://faostat.fao.org. Rome: FAO. (Erişim tarihi: 07 Eylül, 2010).
  • Ferrara G, Brunetti G (2010). Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv Italia. Spanish Journal of Agricultural Research 8(3): 817-822.
  • Kader S, Karabat S (2004). Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Özetleri Yay. No: 108, Manisa.
  • Lobartini JC, Orioli GA, Tan KH (1997). Characteristics of soil humic acid fractions separated by ultrafiltraton. Commun. Soil Sci. Plant Anal, 28 (9,10): 787–796.
  • Minolta (1994). Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka (Japan).
  • TÜİK (2009). Bitkisel Üretim İstatistikleri. (www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 21 Eylül, 2010).
  • Vaughan D, McDonald IR (1976). Some effects of humic acid on the cation uptake by parenchyma Tissue. Soil Biol. Biochem. 8: 415–421.
  • Yener H, Çoban H, Çakıcı H (2008). Yapraktan potasyum (K) uygulamalarının Sultani Çekirdeksiz (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde üzüm verimi ve yaprakların N, P, K içerikleri üzerine etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 45 (1): 21-25.
APA AKIN A (2011). Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. , 134 - 139.
Chicago AKIN Aydın Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. (2011): 134 - 139.
MLA AKIN Aydın Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. , 2011, ss.134 - 139.
AMA AKIN A Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. . 2011; 134 - 139.
Vancouver AKIN A Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. . 2011; 134 - 139.
IEEE AKIN A "Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri." , ss.134 - 139, 2011.
ISNAD AKIN, Aydın. "Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri". (2011), 134-139.
APA AKIN A (2011). Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2), 134 - 139.
Chicago AKIN Aydın Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.2 (2011): 134 - 139.
MLA AKIN Aydın Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.2, 2011, ss.134 - 139.
AMA AKIN A Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(2): 134 - 139.
Vancouver AKIN A Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(2): 134 - 139.
IEEE AKIN A "Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.134 - 139, 2011.
ISNAD AKIN, Aydın. "Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21/2 (2011), 134-139.