Yıl: 2011 Cilt: 17 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 543 - 550 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri

Öz:
Elazığ ili Merkez ilçedeki kırmızı et tüketim alışkanlığını ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşlerini belirlemek amacıyla2010 yılı Mart ayında 463 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların %58.4’ünün öncelikli olarak kırmızıeti tercih ettiği ve en çok tercih edilen kırmızı et türünün de sırasıyla “sığır” (%55.3), “koyun” (%15.3), “keçi” (%11.7) olduğu görülmüştür.Kırmızı etin tüketim şekli olarak %40.8 “ızgara-kızartma”, %40.8 “sebzeli”, %8.6 “haşlama” ve %9.7 oranında ise “diğer” tercihi ortayakonulmuştur. Kırmızı et tüketen ailelerin %44.3’ünün “ayda 4 kg’dan az” kırmızı et tükettikleri tespit edilmiştir. Tüketilen kırmızı eti“lezzetli” bulanların oranı %49.2 olmuştur. Kırmızı etin satın alındığı yer olarak %66.6’lık oranla “kasap” ilk sırada yer almıştır. Ayrıcatüketicilerden satın aldıkları kırmızı eti güvenilir bulanların oranı %78.8 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların, %46.0’ı, çiftlik hayvanlarıiçerisinde, en fazla refah sorunu yaşayan hayvanların “besi sığırları” olduğunu bildirmişlerdir. Çiftlik hayvanlarının refahı açısından enfazla endişe duyulan konuların başında “sağlık hizmetleri” (%25.0) gelirken; hayvanların maruz kaldıkları refah problemlerinin başında ise“veteriner hekimliği hizmetlerinin yoksunluğu” parametresi (%18.0) olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelere paralel olarak, katılımcıların%22.0’si, çiftlik hayvanlarının yaşamlarında düzeltilmesi gereken öncelikli durumun “hastalıklar” olduğunu beyan etmiştir.
Anahtar Kelime: gıda tüketimi tüketici davranışları beslenme davranışı tüketici eğilimleri Elazığ Türkiye hayvan refahı

Konular: Veterinerlik

Red meat consumption behavior in Elazığ and consumers’ opinion in animal welfare

Öz:
The current survey was undertaken to determine the consumer behavior in red meat consumption in central district of Elazığ andto elaborate consumers’ opinion on animal welfare. The survey was carried out in March 2010 with a total of 463 consumers. Resultsshowed that 58.4% of the consumers preferred red meat over other meats. The species preferred ranked from the most to the leastas “beef” (55.3%), “sheep” (15.3%), and “goat” (11.7%). As for the preparation of red meat for consumption, 40.8% of the consumerspreferred “barbecuing-frying”, 40.8% were “preparing with vegetable”, 8.6% were “boiling”, and 9.7% were “others”. 44.3% of the familiespreferring red meat was consuming “less than 4.0 kg meat/month” 49.2% of the families found the meat they consume palatable. “Thebutchers” ranked first with 66.6% as the preferred place of purchase of meat. In addition, 78.8% of the consumers found the red meatthey consumed as trustable. 46.0% of the consumers joined the survey thought that “beef cattle” were the animals facing welfareproblem most. The primary problem for livestock concerned by the consumers was “health services” (25.0%) while the primary welfareproblem that the animals were exposed to was “the lack of veterinary service and care” (18.0%). Parallel to these parameters, 22.0% ofthe consumers thought that the major problem that needs to be improved for in the life of animals were “animal diseases”.
Anahtar Kelime: Turkey animal welfare food consumption consumer behaviour feeding behaviour consumer surveys Elazig

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Seker I, ÖZEN A, guler h, Seker P, ÖZDEN İ (2011). Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. , 543 - 550.
Chicago Seker Ibrahim,ÖZEN Abdullah,guler hakan,Seker PINAR,ÖZDEN İbrahim Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. (2011): 543 - 550.
MLA Seker Ibrahim,ÖZEN Abdullah,guler hakan,Seker PINAR,ÖZDEN İbrahim Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. , 2011, ss.543 - 550.
AMA Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. . 2011; 543 - 550.
Vancouver Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. . 2011; 543 - 550.
IEEE Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ "Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri." , ss.543 - 550, 2011.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri". (2011), 543-550.
APA Seker I, ÖZEN A, guler h, Seker P, ÖZDEN İ (2011). Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(4), 543 - 550.
Chicago Seker Ibrahim,ÖZEN Abdullah,guler hakan,Seker PINAR,ÖZDEN İbrahim Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no.4 (2011): 543 - 550.
MLA Seker Ibrahim,ÖZEN Abdullah,guler hakan,Seker PINAR,ÖZDEN İbrahim Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.17, no.4, 2011, ss.543 - 550.
AMA Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(4): 543 - 550.
Vancouver Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(4): 543 - 550.
IEEE Seker I,ÖZEN A,guler h,Seker P,ÖZDEN İ "Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, ss.543 - 550, 2011.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/4 (2011), 543-550.