Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi
Yıl: 2011 Cilt: 17 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 177 - 182 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi
Öz: Bu araştırmada, Trakya Bölgesi’nde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt karın hesaplanması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 85 işletmeden anket ile toplanan birincil veriler oluşturmaktadır. Sahadan elde edilen 2007 üretim yılına ait veriler, sağmal inek sayısı esas alınarak işletme büyüklük grupları, kültür ve melez ırk hayvanlar ve işletmeler ortalamasına göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerde ortalama 5.5 baş sağılan inek, 10 BBHB (Büyükbaş hayvan birimi) sığır bulunmaktadır. İşletmelerde bir laktasyon döneminde ortalama 32 ton süt üretilmektedir. Sağılan hayvan başına süt verimi ise 5.8 ton/laktasyon’dur. İncelenen işletmelerin %65’inin 1-5 baş, %21’inin 6-9 baş ve %14’ünün 10 baş ve daha fazla sağmal ineği vardır. İşletmeler ortalamasına göre değişen masrafl ar içerisinde yem masrafl arı %86 ile ilk sırada yer almaktadır. Bu masrafl arı veteriner-ilaç (%5.6), suni tohumlama (%2.1), elektrik (%2), su (%1.9) ve geçici işçilik (%1.3) giderleri takip etmektedir. İşletmeler ortalamasına göre, Gayrisafi Üretim Değeri sağmal inek başına kültür ırkında 4688 TL ve melez ırkta 4913 TL olarak bulunmuştur. Brüt Kar, kültür ırkında değişen masrafl arın yüksek olması nedeniyle (2872 TL) melez ırktan (3671 TL) daha düşüktür. İşletme büyüklük gruplarına göre incelendiğinde ise küçük (1-5 baş) ve orta büyüklükteki işletmelerde (6-9 baş) melez ırk ile çalışan işletmeler daha fazla Brüt kar elde ederken, büyük (10 baş ve daha fazla) işletmelerde kültür ırkla çalışan işletmeler daha fazla Brüt kar elde etmektedir.
Anahtar Kelime: Konular:
Gross Margin anaysis for dairy cattle in Trakya region
Öz: The aim of this study is to determine Gross Margin of milk production in Trakya region. The main material of this research was primary data collected by survey from 85 representative farms selected by simple random sampling method. The data obtained for 2007 production year were evaluated at average herd bases, and compared in terms of herd size (1-5 heads, 6-9 heads and >9 heads) and cow breeds (culture and crossbreed). According to research results, in the farms there were 5.5 suckling cows and 10 Large Animal Unit in the average. The milk production were 32 tons per farm and 5.8 tons per sucking cow during lactation period. Of the total farms, 65% had 1-5 head, 21% had 6-9 head and 14% had 10 head and above sucking cows. Of the total variable costs, the feed cost was the highest as 86%. The veterinary-medicine (5.6%), artifi cial insemination (2.1%), electric (2%), water (1.9%) and variable labor (1.3%) were followed, respectively. It was calculated that Gross Production Value per sucking cow was 4688 TL for culture breed and 4913 TL for crossbreed. Gross Margin in the culture breed (2872 TL) was lower than crossbreed (3671 TL) because of higher variable costs in the culture breed. As evaluating according to farm size groups, in the smallest farms which was 1-5 head and in the middle farms (6-9 head) suckling cows the farms had cross breed Gross Margin were higher than cultural breeds farm. On the other hand big (10 head and above) farms, Gross margin was higher in the farms had cultural breed than crossbreed.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- 1.TUIK: Hayvancılık istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim tarihi: 09.02.20010.
- 2. Anonymous: Brancenbericht 2008 einsch. 1. Halbjahr 2009 der Milchverarbeitung, Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststaetten, http://www.ngg.net/branche_betrieb/milch_und_fett/branchen_info/bb_info_milch_lang.pdf, Accessed: 08.04.2010.
- 3. Kuyululu ÇYK, Güngör MS: Avrupa Birliği ve Türkiye süt sığırcılığı ilişkileri, Türkiye süt sığırcılığının Avrupa Birliğine uyumu, Türkiye Süt Sığırcılığı Kurultayı - 2007, Bildiriler Kitabı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi 25-26 Ekim 2007, İzmir, 2007.
- 4. Kıral T, Kasnakoğlu H, Tatlıdil F, Fidan H, Gündoğmuş E: Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, TEAE Yayın No: 37, 1999.
- 5. Erkuş A, Bülbül M, Kıral T, Demirci R, Açıl A.F: Tarım Ekonomisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Yay. No: 5, s. 298, Ankara,1995.
- 6. TUIK: Tarımsal işletme yapı araştırması. http://www.tuik.gov.tr, Erişimtarihi: 09.02.2010.
- 7. Gül A, Koç B, Dağıstan E: Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. YYU Ziraat Fak Tarım Bil Derg, 11 (2):19-28, 2001.
- 8. Köse N, Erkuş A: Ankara ili Kalecik ilçesi tarım işletmelerinde melez ırk süt sığırcılığı ve melez ırk besi sığırcılığı için fizibilite raporlarının hazırlanması ve karlılıklarının karşılaştırılması. TEAE Yayın No: 124, 2004.
- 9. Türkyılmaz MK, Aral S: Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kaynak kullanımında etkinlik derecesi ile örgütlenme ve pazarlama sorunları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 8 (1): 41-48, 2002.
- 10. Koyubenbe N: İzmir ili Ödemiş ilçesinde süt sığırcılığının geliştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim, 46 (1): 8-13, 2005.
- 11. Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK: Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 4 (3): 297-305, 2007.
- 12. Uzmay A, Koyubenbe N, Konca Y: İzmir ilinde süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmelerin bazı özellikleri üzerine bir araştırma. Ege Univ Ziraat Fak Derg, 43 (3): 43-53, 2006.
- 13. Kirner L: Milchproduktion im internationalen Vergleich- Ergebnisse aus dem IFCN- Netzwerk, 30. Viehwirtschaftliche Fachtagung, 24-25. April 2003, Bericht BAL Gumpenstein, pp. 1-6, 2003.
- 14. Aktürk D, Savran F, Hakyemez H, Daş G, Savaş T: Gökçeada’da ekstansif koşullarda hayvancılık yapan işletmelerin sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi. Tarım Bil Derg, 11 (3): 229-235, 2005.
- 15. Aktürk D, Bayramoğlu Z, Savran F, Tatlıdil FF: The factors aff ecting milk production and milk production cost: Çanakkale case - Biga, Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (2): 329-335, 2010.
- 16. Nizam S: Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi, 2006, http://www.adsyb.org.tr/webfolders/topics/adsyb_yayin1.pdf?id=skzn3aghmiy326vwe51, Erişim tarihi: 04.02.2010.
- 17. Öztürk D, Karkacıer O: Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi (Tokat ili Yeşilyurt ilçesi örneği). GOÜ Ziraat Fak Derg, 25 (1): 15-22, 2008.
- 18. Şahin K: Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. YYÜ Ziraat Fak Tarım Bil Derg, 11 (1): 79-86, 2001.
- 19. İçöz Y, Taşdan K, İriboy S, Berkum S: Türkiye Süt Alt Sektör Analizi. TEAE Yayın No: 159, 2007.
- 20. TZOB: Türkiye süt sektörünün değerlendirilmesi 2008 yılı ve sonrası beklentiler, Ankara, Nisan 2008, http://www.tzob.org.tr/tzob_web/rapor/raporlar/sut_sek_deg_rapor_nisan_2008.pdf, Erişim tarihi: 12.04.2010.
APA | keskin g, DELLAL I (2011). Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. , 177 - 182. |
Chicago | keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. (2011): 177 - 182. |
MLA | keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. , 2011, ss.177 - 182. |
AMA | keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. . 2011; 177 - 182. |
Vancouver | keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. . 2011; 177 - 182. |
IEEE | keskin g,DELLAL I "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi." , ss.177 - 182, 2011. |
ISNAD | keskin, gülşen - DELLAL, ILKAY. "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi". (2011), 177-182. |
APA | keskin g, DELLAL I (2011). Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 177 - 182. |
Chicago | keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no.2 (2011): 177 - 182. |
MLA | keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.17, no.2, 2011, ss.177 - 182. |
AMA | keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(2): 177 - 182. |
Vancouver | keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(2): 177 - 182. |
IEEE | keskin g,DELLAL I "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, ss.177 - 182, 2011. |
ISNAD | keskin, gülşen - DELLAL, ILKAY. "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/2 (2011), 177-182. |