Yıl: 2011 Cilt: 17 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 177 - 182 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi

Öz:
Bu araştırmada, Trakya Bölgesi’nde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt karın hesaplanması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 85 işletmeden anket ile toplanan birincil veriler oluşturmaktadır. Sahadan elde edilen 2007 üretim yılına ait veriler, sağmal inek sayısı esas alınarak işletme büyüklük grupları, kültür ve melez ırk hayvanlar ve işletmeler ortalamasına göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işletmelerde ortalama 5.5 baş sağılan inek, 10 BBHB (Büyükbaş hayvan birimi) sığır bulunmaktadır. İşletmelerde bir laktasyon döneminde ortalama 32 ton süt üretilmektedir. Sağılan hayvan başına süt verimi ise 5.8 ton/laktasyon’dur. İncelenen işletmelerin %65’inin 1-5 baş, %21’inin 6-9 baş ve %14’ünün 10 baş ve daha fazla sağmal ineği vardır. İşletmeler ortalamasına göre değişen masrafl ar içerisinde yem masrafl arı %86 ile ilk sırada yer almaktadır. Bu masrafl arı veteriner-ilaç (%5.6), suni tohumlama (%2.1), elektrik (%2), su (%1.9) ve geçici işçilik (%1.3) giderleri takip etmektedir. İşletmeler ortalamasına göre, Gayrisafi Üretim Değeri sağmal inek başına kültür ırkında 4688 TL ve melez ırkta 4913 TL olarak bulunmuştur. Brüt Kar, kültür ırkında değişen masrafl arın yüksek olması nedeniyle (2872 TL) melez ırktan (3671 TL) daha düşüktür. İşletme büyüklük gruplarına göre incelendiğinde ise küçük (1-5 baş) ve orta büyüklükteki işletmelerde (6-9 baş) melez ırk ile çalışan işletmeler daha fazla Brüt kar elde ederken, büyük (10 baş ve daha fazla) işletmelerde kültür ırkla çalışan işletmeler daha fazla Brüt kar elde etmektedir.
Anahtar Kelime: Trakya Bölgesi ekonomik değerlendirme süt verimi hayvan yetiştiriciliği değişken maliyet brüt kar süt sığırcılığı süt sığırı ekonomik analizler

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği

Gross Margin anaysis for dairy cattle in Trakya region

Öz:
The aim of this study is to determine Gross Margin of milk production in Trakya region. The main material of this research was primary data collected by survey from 85 representative farms selected by simple random sampling method. The data obtained for 2007 production year were evaluated at average herd bases, and compared in terms of herd size (1-5 heads, 6-9 heads and >9 heads) and cow breeds (culture and crossbreed). According to research results, in the farms there were 5.5 suckling cows and 10 Large Animal Unit in the average. The milk production were 32 tons per farm and 5.8 tons per sucking cow during lactation period. Of the total farms, 65% had 1-5 head, 21% had 6-9 head and 14% had 10 head and above sucking cows. Of the total variable costs, the feed cost was the highest as 86%. The veterinary-medicine (5.6%), artifi cial insemination (2.1%), electric (2%), water (1.9%) and variable labor (1.3%) were followed, respectively. It was calculated that Gross Production Value per sucking cow was 4688 TL for culture breed and 4913 TL for crossbreed. Gross Margin in the culture breed (2872 TL) was lower than crossbreed (3671 TL) because of higher variable costs in the culture breed. As evaluating according to farm size groups, in the smallest farms which was 1-5 head and in the middle farms (6-9 head) suckling cows the farms had cross breed Gross Margin were higher than cultural breeds farm. On the other hand big (10 head and above) farms, Gross margin was higher in the farms had cultural breed than crossbreed.
Anahtar Kelime: dairy herds dairy cattle economic analysis Thrace Region economic evaluation milk yield animal husbandry variable costs gross margins

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA keskin g, DELLAL I (2011). Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. , 177 - 182.
Chicago keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. (2011): 177 - 182.
MLA keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. , 2011, ss.177 - 182.
AMA keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. . 2011; 177 - 182.
Vancouver keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. . 2011; 177 - 182.
IEEE keskin g,DELLAL I "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi." , ss.177 - 182, 2011.
ISNAD keskin, gülşen - DELLAL, ILKAY. "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi". (2011), 177-182.
APA keskin g, DELLAL I (2011). Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2), 177 - 182.
Chicago keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no.2 (2011): 177 - 182.
MLA keskin gülşen,DELLAL ILKAY Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.17, no.2, 2011, ss.177 - 182.
AMA keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(2): 177 - 182.
Vancouver keskin g,DELLAL I Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(2): 177 - 182.
IEEE keskin g,DELLAL I "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, ss.177 - 182, 2011.
ISNAD keskin, gülşen - DELLAL, ILKAY. "Trakya Bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/2 (2011), 177-182.