Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 273 - 280 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen Holştayn sığırların süt ve döl verimi özelliklerinin belirlenmesi, buözellikler üzerine bazı çevresel faktörlerin etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinde yetiştirilen Holştaynsığırların verim kayıtları, işletmelerin sağım sistemlerine bağlı sürü yönetimi programlarından dijital olarak alınmıştır. Ceylanpınar,Dalaman, Koçaş ve Tahirova Tarım İşletmelerinde 2001-2009 yılları arasında yetiştirilen toplam 3550 baş sığırın 7623 laktasyonunaait toplam 18470 süt verimi kaydı ile 8091 döl verimi kaydı kullanılmıştır. Süt ve döl verimi özellikleri üzerine çevre faktörlerininetkileri en küçük kareler metodu ile değerlendirilmiştir. En küçük kareler ortalamaları 100 günlük süt verimi için 2719.66±13.52, 200günlük süt verimi için 5246.94±25.69, 305 günlük süt verimi için 7395.35±45.75 kg, ilk buzağılama yaşı için 809.32±2.07 gün, servisperiyodu için 127.43±5.41 gün ve buzağılama aralığı için 395.86±2.58 gün olarak bulunmuştur. İncelenen tüm faktörlerin (işletme,buzağılama yılı, buzağılama mevsimi, buzağılama yaşı ve laktasyon sayısı) 100, 200 ve 305 günlük süt verimi üzerine etkisi yüksekdüzeyde önemli bulunmuştur (P<0.001). İşletme, buzağılama yılı ve buzağılama mevsiminin ilk buzağılama yaşı üzerine etkisi önemlibulunmuştur (P<0.01). Buzağılama yılının servis periyodu üzerine etkisi önemsiz bulunurken, işletme, buzağılama yaşı, buzağılamamevsimi ve laktasyon sayısının servis periyodu üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Buzağılama aralığı üzerine incelenen tümfaktörlerin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.001). Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen Holştayn sığırlar arasında süt ve döl verimözellikleri yönünden önemli farklar tespit edilmiştir. Bu farkların genetik faktörlerin yanında işletmeler arasındaki iklimsel ve yönetimselfarklılıklardan kaynaklandığı söylenebilir.
Anahtar Kelime: laktasyon sığır süt verimi dölverim performansı süt üretimi inek üreme Alacalı Sığır Türkiye ilkine buzağılama yaşı süt sığırı buzağılama mevsimi süt

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Some milk production and reproductive traits of Holstein cattle raised in different regions of Turkey

Öz:
The objective of this study was to detect milk production and reproductive traits of Holstein breed raised in different regionsof Turkey, to investigate effects of some environmental factors on these traits. For this purpose, production records were collecteddigitally from herd management programme of milking management systems of agricultural enterprises from Holstein cows raisedin different geographical regions of Turkey. Total 8091 reproduction and 18470 milk yield records from 7623 lactation of 3550 cowsraising in Ceylanpınar, Dalaman, Koçaş ve Tahirova agricultural enterprises were used. The Effects of environmental factors on milkand reproductive traits were determined by the least square methods. Least square means for 100 days milk yield 2719.66±13.52,200 days milk yield 5246.94±25.69, 305 days milk yield 7395.35±45.75 kg, first calving age 809.32±2.07 days, open days 127.43±5.41days, calving interval 395.86±2.58 days were found. The effects of all factors (enterprise, calving year, calving season, calving age andlactation number) were found significant on 100, 200, 305 days milk yield (P<0.001). The effects of enterprise, calving year and calvingseason were found significant on first calving age (P<0.01). While the effect of calving year was not found significant, the effects ofenterprise, calving season, calving age and lactation number were found significant on open days (P<0.05). The effects of all factorswere found significant on calving interval (P<0.001). Significant differences were found for the milk production and reproductive traitsbetween Holstein cows raised in different geographical regions of Turkey. These differences were based on climatic and administrativedifferences between enterprises as well as genetic factors.
Anahtar Kelime: reproduction Holstein-Friesian Turkey age at first calving dairy cattle calving season milk lactation cattle milk yield reproductive performance milk production cows

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜRSES M, BAYRAKTAR M (2012). Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. , 273 - 280.
Chicago GÜRSES Murad,BAYRAKTAR Metin Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. (2012): 273 - 280.
MLA GÜRSES Murad,BAYRAKTAR Metin Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. , 2012, ss.273 - 280.
AMA GÜRSES M,BAYRAKTAR M Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. . 2012; 273 - 280.
Vancouver GÜRSES M,BAYRAKTAR M Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. . 2012; 273 - 280.
IEEE GÜRSES M,BAYRAKTAR M "Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri." , ss.273 - 280, 2012.
ISNAD GÜRSES, Murad - BAYRAKTAR, Metin. "Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri". (2012), 273-280.
APA GÜRSES M, BAYRAKTAR M (2012). Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 273 - 280.
Chicago GÜRSES Murad,BAYRAKTAR Metin Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no.2 (2012): 273 - 280.
MLA GÜRSES Murad,BAYRAKTAR Metin Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.18, no.2, 2012, ss.273 - 280.
AMA GÜRSES M,BAYRAKTAR M Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(2): 273 - 280.
Vancouver GÜRSES M,BAYRAKTAR M Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(2): 273 - 280.
IEEE GÜRSES M,BAYRAKTAR M "Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, ss.273 - 280, 2012.
ISNAD GÜRSES, Murad - BAYRAKTAR, Metin. "Türkiye’de farklı bölgelerde yetiştirilen Holştayn sığırlarda bazı süt ve döl verimi özellikleri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/2 (2012), 273-280.