Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 205 - 208 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu

Öz:
Araştırma, Erzurum’da tüketime sunulan taze ve olgunlaşmış kaşar peynirlerinde mineral madde ve ağır metal içeriklerininbelirlenmesi amacıyla yapıldı. Perakende satış yerlerinden toplanan 50 adet (37 taze ve 13 adet olgunlaşmış kaşar peyniri numunesi)peynir numunesinde mineral madde ve ağır metal kontaminasyon düzeyleri indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektroskopisi(ICP-OES) ile belirlendi. Peynir örneklerindeki ortalama mineral madde ve ağır metal içerikleri; kalsiyum 2265.57±614.14 mg/kg,potasyum 1555.46±552.31 mg/kg, sodyum 4693.31±1886.12 mg/kg, magnezyum 129.34±32.05 mg/kg, demir 1.65±0.80 mg/kg, çinko15.66±3.41 mg/kg, bakır 0.39±0.35 mg/kg, mangan 0.15±0.09 mg/kg, nikel 0.27±0.24 mg/kg, kurşun 1.77±1.72 mg/kg ve arsenik0.0001±0.001 mg/kg olarak tespit edildi. Taze ve olgunlaşmış kaşar peynirlerinin mineral madde ve ağır metal içerikleri arasında önemlifark (P>0.05) saptanmadı.
Anahtar Kelime: demir mangan toksik maddeler kaşar peyniri arsenik Erzurum ağır metaller sodyum peynir besinle alınan mineraller gıda bulaşıklılığı çinko potasyum nikel kalsiyum Türkiye bakır magnezyum kurşun

Konular: Veterinerlik

Mineral contents and heavy metal contamination in kashar cheeses consumed in Erzurum province, Turkey

Öz:
This study was carried out to determine the mineral substances and heavy metal contents of fresh and ripened kashar cheesesconsumed in Erzurum province, Turkey. A total 50 samples (37 fresh and 13 ripened kashar samples) were obtained randomly from retailoutlets. Mineral substances and heavy metals contamination levels were detected with inductively coupled plasma-optical emissionspectrometry (ICP-OES). The average levels of the mineral substances and heavy metals in the kashar cheeses were determined as;calcium 2265.57±614.14 mg/kg, potassium 1555.46±552.31 mg/kg, sodium 4693.31±1886.12 mg/kg, magnesium 129.34±32.05 mg/kg, iron 1.65±0.80 mg/kg, zinc 15.66±3.41 mg/kg, copper 0.39±0.35 mg/kg, manganese 0.15±0.09 mg/kg, nickel 0.27±0.24 mg/ kg, lead 1.77±1.72 mg/kg and arsenic 0.0001±0.001 mg/kg. It was not determined any statistical differences in mineral substances andheavy metal levels between fresh and ripened kashar cheese samples.
Anahtar Kelime: zinc potassium nickel calcium Turkey copper magnesium lead iron manganese toxic substances kashar cheese arsenic Erzurum heavy metals sodium cheeses dietary minerals food contamination

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Aydemir Atasever M, Çanakçı Adıgüzel G, Atasever M, Özturan K: Determination of aflatoxin M1 levels in some cheese types. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16, 87-91, 2010.
  • 2. Gonzalez-Martin I, Hernandez-Hierro JM, Revilla I, Vivar-Quintana A, Lobos Ortega I: The mineral composition (Ca, P, Mg, K, Na) in cheeses (cow’s, ewe’s and goat’s) with different ripening times using near infrared spectro- scopy with a fibre-optic probe. Food Chem, 127, 147-152, 2011.
  • 3. Yüzbaşı N, Sezgin E, Yıldırım Z, Yıldırım M: Changes in Pb, Cd, Fe, Cu and Zn levels during the production of kasar cheese. J Food Quality, 32, 73-83, 2009.
  • 4. Bakırcıoğlu D, Bakırcıoğlu Kurtuluş Y, Uçar G: Determination of some trace metal levels in cheese samples packaged in plastic and tin containers by ICP-OES after dry, wet and microwave digestion. Food Chem Toxicol, 49, 202- 207, 2011.
  • 5. Belgaied JE: Release of heavy metals from Tunisian traditional earthenware. Food Chem Toxicol, 41, 95-98, 2003.
  • 6. Metin M: Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 4. Baskı, s. 801-806, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, No: 33, Bornova, İzmir, 2001.
  • 7. Hu H: Human Health and Toxic Metals. In, McCally M (Ed): Life Support: The Environment and Human Health. MIT Press, 2002.
  • 8. Mendil D: Mineral and trace metal levels in some cheese collected from Turkey. Food Chem, 96, 532-537, 2006.
  • 9. Kılıç S, Karagözlü C, Uysal H, Akbulut N: İzmir piyasasında satılan bazı peynir çeşitlerinin kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum düzeyleri üzerine bir değerlendirme. Gıda, 27 (3): 229-234, 2002.
  • 10. Yüzbaşı N, Demirözü B: Determination of some essential minerals in cheese and milk. Gıda, 27 (6): 449-504, 2002.
  • 11. Yalçın Ö, Tekinşen KK: Konya’da tüketime sunulan beyaz salamura, tulum ve kaşar peynirlerinin ağır metal içeriklerinin araştırılması. Etlik Vet Mikrobiyol Derg, 22, 5-10, 2010.
  • 12. Acar O: Determination and evaluation of copper, lead, iron and zinc contamination levels in cheese and tahini halva by atomic absorption spectro- metry. Int J Food Safety, 13, 45-53, 2011.
  • 13. Cichoscki AJ, Valduga E, Valduga AT, Tornadijo ME, Fresno JM: Characterization of Prato cheese, a Brazilian semi-hard cow variety: Evolution of physico-chemical parameters and mineral composition during ripening. Food Control, 13, 329-336, 2002.
  • 14. Fresno JM, Prieto B, Urdiales R, Sarmiento RM, Carballo J: Mineral content of some Spanish cheese varietes. Differentiation by source of milk and by variety from their content of main and trace elements. J Sci Food Agr, 69, 339-345, 1995.
  • 15. Temurci (Usta) H, Güner A: Ankara’da tüketime sunulan süt ve beyaz peynirlerde ağır metal kontaminasyonu. Atatürk Üniv Vet Bil Derg, 1 (1-2): 20- 28, 2006.
  • 16. Ayar A, Sert D, Akın N: The trace metal levels in milk and dairy products consumed in middle Anatolia-Turkey. Environ Monit Assess, 152, 1-12, 2009.
  • 17. Vural H: Ağır metal iyonlarının gıdalarda oluşturduğu kirlilikler. Ekoloji, 8, 3-8, 1993.
  • 18. Demirözü-Erdinç B, Saldamlı I: Variation in some heavy metals during the production of white cheese. Int J Dairy Technol, 53 (3): 96-99, 2000.
  • 19. Demirci M: Sütün mineral maddeleri ve insan beslenmesindeki önemi. Atatürk Üniv Zir Fak Derg, 12 (1): 195-207, 1981.
  • 20. Tekinşen OC, Tekinşen KK: Süt ve Süt Ürünleri. s. 226-230, Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2005.
  • 21. Türk Gıda Kodeksi: Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tebliğ No: 2008/26, Ankara, 2008.
APA ÖZLÜ H, AYDEMİR ATASEVER M, URÇAR S, ATASEVER M (2012). Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. , 205 - 208.
Chicago ÖZLÜ Hayrunnisa,AYDEMİR ATASEVER Meryem,URÇAR SEVDA,ATASEVER Mustafa Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. (2012): 205 - 208.
MLA ÖZLÜ Hayrunnisa,AYDEMİR ATASEVER Meryem,URÇAR SEVDA,ATASEVER Mustafa Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. , 2012, ss.205 - 208.
AMA ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. . 2012; 205 - 208.
Vancouver ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. . 2012; 205 - 208.
IEEE ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M "Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu." , ss.205 - 208, 2012.
ISNAD ÖZLÜ, Hayrunnisa vd. "Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu". (2012), 205-208.
APA ÖZLÜ H, AYDEMİR ATASEVER M, URÇAR S, ATASEVER M (2012). Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 205 - 208.
Chicago ÖZLÜ Hayrunnisa,AYDEMİR ATASEVER Meryem,URÇAR SEVDA,ATASEVER Mustafa Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no.2 (2012): 205 - 208.
MLA ÖZLÜ Hayrunnisa,AYDEMİR ATASEVER Meryem,URÇAR SEVDA,ATASEVER Mustafa Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.18, no.2, 2012, ss.205 - 208.
AMA ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(2): 205 - 208.
Vancouver ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(2): 205 - 208.
IEEE ÖZLÜ H,AYDEMİR ATASEVER M,URÇAR S,ATASEVER M "Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, ss.205 - 208, 2012.
ISNAD ÖZLÜ, Hayrunnisa vd. "Erzurum’da tüketime sunulan kaşar peynirlerinin mineral madde içeriği ve ağır metal kontaminasyonu". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/2 (2012), 205-208.