Yıl: 2012 Cilt: 27 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 152 - 157 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi

Öz:
Bu çalışmanın amacı arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerin NO-3 ve NO-2 kapsamlarındaki değişimi incelemektir. Bu amaçla Giresun iline bağlı Merkez ve Bulancak ilçe köyleri, Şebinkarahisar ilçesi köy ve mahallelerinden arazilerin üst, sırt ve etek pozisyonlarından 54 karalahana, 27 marul, 27 ıspanak ve 18 baş lahana olmak üzere toplam 126 taze sebze örneği alınmıştır. Örnekler arazilerin her topoğrafik pozisyonundan 3’er paralel olmak üzere tesadüfi olarak 22/10/2003 tarihlerinde alınmıştır. Alınan sebze örneklerinin arazi topografyasına bağlı olarak NO-3 ve NO-2 kapsamlarındaki değişim incelenerek insan sağlığı açısından durumları değerlendirilmiştir. Örneklenen köylerde arazilerin etek pozisyonlarında yetiştirilen karalahana, marul, ıspanak ve başlahanada NO-3 birikimi, arazilerin üst pozisyonlarda yetiştirilen sebzelere göre daha fazla bulunmuştur. Bahçeli köyü hariç diğer bütün köylerin tüm topoğrafik pozisyonlarında yetiştirilen karalahana ortalama NO-3 içeriği yönünden insan sağlığı açısından riskli bulunmuştur (>300 mg NO-3 kg-1, TM). Biroğul köyünün bütün pozisyonlarında yetiştirilen marul, Avutmuş ve Bağlar köyünün bütün pozisyonlarında yetiştirilen ıspanak, Yedi kardeş köyünün sırt ve etek pozisyonlarında yetiştirilen sadece başlahana NO-3 içerikleri yönünden riskli bulunmuştur. Alınan sebzeler NO-3 birikimi yönünden karalahana > marul > ıspanak > başlahana şeklinde sıralanmıştır. NO-2 içeriği bakımından karalahana ve başlahana WHO’ya göre düşük (<1mg kg-1,TM) olup insan sağlığı açısından riskli bulunmamış, marul ve ıspanak ise yüksek ve riskli bulunmuştur.
Anahtar Kelime: Lactuca sativa Spinacia oleracea lahana ıspanak ürün kalitesi topoğrafya eğimli arazi Brassica oleracea var. capitata yayla alanları marul

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Variation of no3- and no2- contents in some vegetables depending on land topography

Öz:
The objective of this study was to investigate the variation of NO-3 and NO-2 contents in some vegetables depending on topography. For this purpose, a total of 126 fresh vegetable samples were randomly collected from 54 black cabbage, 27 lettuce, 27 spinach and 18 head cabbage plants with three replicates in each topographic position (upland, backslope and footslope parts) in the villages of Bulancak and Şebinkarahisar and the central districts of Giresun province, on October 22, in 2003. The variations in NO-3 and NO-2 contents of these vegetables were determined and evaluated for human health. NO-3 accumulation values in black cabbage, lettuce, spinach and head cabbage grown in footslope position were found to be higher than those of plants grown in upland and backslope positions. The average NO-3 contents of the black cabbages grown in the all topographic positions of the locations, except Bahçeli village, were found to be hazardous to human health (>300 mg NO-3 kg-1, TM). Lettuce grown in all topographic positions of Biroğul village, spinach grown in all topographic positions of Avutmuş and Bağlar villages, head cabbage only grown in backslope and footslope positions of Yedikardeş village were found to be risky in terms of their NO-3 contents. According to their NO-3 accumulation, the vegetable samples were ordered as; black cabbage > lettuce > spinach > head cabbage. While NO-2 contents in black cabbage and head cabbage were found to be low and harmless to human health according to WHO (<1mg kg-1, DM), NO-2 contents in spinach and lettuce were found to be high and hazardous.
Anahtar Kelime: crop quality topography sloping land Brassica oleracea var. capitata upland areas lettuces Lactuca sativa Spinacia oleracea cabbages spinach

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktaş, M. 1994. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 1361, Ankara, s. 344
  • Anonim, 1995. Europen Commission Scientic Committe For Food. SCF. Opinion on nitrate and nitrite. Anex IV to Document III/15611/95.
  • Anonim, 1997. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yabancı madde ve bileşikler (Ek. 16) (16 Kasım 1997 tarihli T.C. Remi gazete) s.130
  • Anonim, 1998. Consort P903. Manual Hanleiding. Consort nv Parklaan 36 B2300 Turnhout Belgium.
  • Anonim, 2003.Giresun ilinin Uzun Yıllar (1928-2003) Ait Bazı İklim Verileri. Meteoroloji istasyon il müdürlüğü, Giresun
  • Blom- Zandstra, M., Eenink, A.E. 1986. Nitrate Concentration and Reduction in Different Genotypes of Lettuce. Soc. Sci. Hort. Amers. 111(6): 908-911.
  • Duncan, J.G., John, H. 2006. Effect of nitrogen fertiliser on the nitrate contents of field vegetables grown in Britain. J. Sci. Food Agric., 37:373-383.
  • EUC, 1995. Opinion on nitrate and nitrite. Annex 4 to Document III/ 5611/95, pp: 1-25.
  • Ezeagu, I.E., 1996. Nitrate and nitrite contents in ogi and the changes occurring during storage. Food Chem., 56:77-79
  • Goodman, P.J. 1979. Genetic control of inorganic nitrogen assimilation of crop plants, In: E.J. Hewitt and C.V. Cutting (Eds). Nitrogen assimilation of plants. Academic, New York. p. 65-76.
  • Griffith, G., Johnston, T.D. 1961. The nitrate-nitrogen content of herbage: III. The mineral nitrate content of rape and kale. J. Sci. Food Agr. 12:348-352.
  • Gulsar, C., Korkmaz, A., Horuz, A. 1999. Nitrate Accumulate in Same Vegetables Sampled from Differrent Parts of Hillside Fields ın Samsun, Proceeding of the Fifth Bakü International Congress “ Energy, Ecology, Economy” Bakü. ISO- 2918, 1975.
  • Huarte-Mendicoa, J.C., Astiasaran, I., Bello, J. 1997. Nitrate and nitrite levels in frozen broccoli. Effect of freezing and cooking. Food Chem., 58:39-42.
  • Isermann, K. 1983. Fertilizers and Agriculture (International Fertilizers Industry Association). Aditorial Committee (J.O. Comas, R. Gervy, O. Gunnarsson, L.J. Carpentier) No:85 September, p 104.
  • Kacar, B., Katkat, A.V. 2009. Bitki Besleme. 4. Baskı, Nobel Yayın No:849, 659 s.
  • Korkmaz, A., Horuz, A., Çolak, B. 2004. Sera Şartlarında Harç Ortamında Yetiştirilen Marul Çeşitlerinin Ürün Miktarları, NOˉ3, NOˉ2 ve Mineral Madde Kapsamları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 19(3):50-56
  • Maynard, D.N., Barker, A.V., Minotti, P.L., Peck, N.H. 1976. Nitrate accumulation in vegetables. Adv. Agron. 28:71-118.
  • Mor, F., Şahindokuyucu, F., Erdoğan, N. 2010. Nitrate and Nitrite Contents of some Vegetables Consumed in South Province of Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(15):2013-2016.
  • Oruç H.H., Ceylan, S. 2001 Bursada Tüketilebilen Bazı Sebzelerde Nitrat ve Nitrit. J. Facvet. Med. 20:17-21.
  • Schrader, L.E. 1978. Uptake , accumulation, assimilation and transport of nitrogen in higher plant. In:D.R. Nielson and J.G. MacDonald (eds) Nitrogen in environment II. Academic, New York., Toronto, London. Ap. 101-141.
  • Subramanya, R., Vest, G., Honma, S. 1980. Inheritance of nitrate accumulation in lettuce. Hortscience 15:525-526.
  • Tannenbaum, S.R., Correa, P. 1985. Nitrate and gastric cancer risks. Nature, 317: 675-676.
  • WHO, 1995. Evaluation of certain food additives and contaminants. 44th Report of the Joint Food and Agriculture Organization/World Health Organization Expert Committee on Food Additives, Technical Report Series 859. WHO, Geneva, Switzerland, pp: 36-38.
APA YILDIRIM Ç, Korkmaz A, HORUZ A (2012). Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. , 152 - 157.
Chicago YILDIRIM Çetin Devrim,Korkmaz Ahmet,HORUZ AYHAN Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. (2012): 152 - 157.
MLA YILDIRIM Çetin Devrim,Korkmaz Ahmet,HORUZ AYHAN Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. , 2012, ss.152 - 157.
AMA YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. . 2012; 152 - 157.
Vancouver YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. . 2012; 152 - 157.
IEEE YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A "Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi." , ss.152 - 157, 2012.
ISNAD YILDIRIM, Çetin Devrim vd. "Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi". (2012), 152-157.
APA YILDIRIM Ç, Korkmaz A, HORUZ A (2012). Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 152 - 157.
Chicago YILDIRIM Çetin Devrim,Korkmaz Ahmet,HORUZ AYHAN Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 27, no.3 (2012): 152 - 157.
MLA YILDIRIM Çetin Devrim,Korkmaz Ahmet,HORUZ AYHAN Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.27, no.3, 2012, ss.152 - 157.
AMA YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 27(3): 152 - 157.
Vancouver YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 27(3): 152 - 157.
IEEE YILDIRIM Ç,Korkmaz A,HORUZ A "Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 27, ss.152 - 157, 2012.
ISNAD YILDIRIM, Çetin Devrim vd. "Arazi topografyasına bağlı olarak bazı sebzelerde no3- ve no2- kapsamının değişimi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 27/3 (2012), 152-157.