Yıl: 2011 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 18 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı çocukların sıklıkla tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş minesinin rengine etkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmada asidik yiyecek ve içecekler olarak gazlı içecek, ayran, portakal suyu, çilekli yoğurt kullanıldı. Süt ve daimi dişlerin bukkal yüzeylerindeki orta üçlü bölgesinden 5x5 mm ebatlarında mine dokusu çıkarılarak, toplam 300 örnek hazırlandı. Çalışmada yararlanılan içeceklerin başlangıç pH’ları ölçüldükten sonra, her örnek bu solüsyonlar içerisinde 10 sn bekletildi. 10 sn distile su ile yıkandı ve bu işlem farklı zaman dilimlerinde (1 gün, 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay) ağız ortamını taklit etmek üzere 40 kez tekrarlandı. Kontrol grubu örnekler döngüye tabi tutulmaksızın distile su içerisinde saklandı. Bekleme sürelerinin sonunda tüm örneklerin renk ölçümleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar Varyans analizi ve Duncan testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: En fazla renklenme değerleri gazlı içecek ve meyve suyu grubunda saptanırken, ayran ve çilekli yoğurt grubunda daha düşük renklenme değerleri gözlendi. Distile suda en az boyanma değeri saptandı. Sonuçlar: Farklı tipteki yiyecek ve içeceklerin kullanılan süt ve daimi dişlerin renk stabilitesini farklı oranlarda etkilediği gözlendi.
Anahtar Kelime:

Konular: Diş Hekimliği

Effect to primary and permanent tooth color of food and beverage that children consumed

Öz:
Objectives: The purpose of this study was to investigate color effect of frequently used food and beverage consumption of children on primary and permanent tooth of enamel. Methods: In this study; cola, ayran, orange juice, strawberries yogurt were used as acidic food and beverage tooth enamel were used. Each 5 mm diameter and 2 mm thickness of material, the total 300 samples have been prepared The 600 samples have been prepared in 5 mm diameter and 2 mm thickness of material. After measuring the initial pH of the drinks used in the study, the samples were waited in those solutions for 10 seconds. Later it were washed for 10 seconds with distilled water and this process were repeated forty times for each time (one day, one week, one month, three months, 6 months). The control group samples were stored at distilled water without subject to any cycling. Results: While the most discoloration value of materials was determined in cola and fruit juice, the lower discoloration value of materials values were observed in strawberry yogurt and ayran. The least discoloration value of materials was detected in the distilled water. Conclusions: The different type of foods and drinks was affected different proportions to color stability of primary and permanent tooth.
Anahtar Kelime:

Konular: Diş Hekimliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1. Nathoo SA. The chemistry and mechanism of extrinsic and intrinsic discoloration. J Am Dent Assoc 1997; 128: 6-10.
  • 2. Zantner C, Derdilopoulou F, Martus P, Kielbassa AM. Randomized clinical trial on the efficacy of 2 over-the-counter whitening systems. Quintessence Int 2006; 37: 695-706.
  • 3. Haywood VB, Heymann HO. Nightguard without bleaching. Quintessence Int 1989; 20: 173-176.
  • 4. Swift EJ Jr, Perdigao J. Effects of bleaching on teeth and restorations. Compend Contin Educ Dent 1998; 19: 815-820.
  • 5. Walsh LJ. Safety issues relating to the use of hydrogen peroxide in dentistry. Aust Dent J 2000; 45: 257-269.
  • 6. Yap AUJ, Wattanapayungkul P. Effect of in-office tooth whiteners on hardness of tooth-colored restoratives. Oper Dent 2002; 27: 137-141.
  • 7. Oktay EK. Farklı vital beyazlatma sistemlerinin diş rengi üzerine etkilerinin klinik olarak karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2006, Ankara.
  • 8. Çoğulu D, Ersin N, Topaloğlu AA. Asitli içeceklerin üç farklı restoratif materyalin yüzey sertliği üzerine etkisinin incelenmesi. Dicle Dişhekimliği Dergisi 2008; 9: 7-12.
  • 9. Aliping-Mckenzie M, Linden RWA, Nicholson JW. The effect of Coca-Cola and fruit juices on the surface hardness of glass-ionomers and ‘compomers’. Journal of Oral Rehabilitation 2004; 31: 1046- 1052.
  • 10. Douglas RD, Przyblska M. Predicting porcelain thickness required for dental shade matches. J Prosthet Dent 1999; 82: 143-149.
  • 11. Yazgan YK. Porselen kron sistemlerinin estetik ve mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2003.
  • 12. Kesim B, Belli E: Estetik materyallerde çay, kahve ve kolanın renk stabilitesine etkisi. Selçuk Üni Diş Hek Fak Derg 1994; 4: 90.
  • 13. Dietsehi D, Campanile G, Holz J, Meyer JM: Comparison of the color stability of ten new generation composites: An in vitro study. Dent Mater 1994; 10: 33-35.
  • 14. Rios D, Honorio HM, Francisconi LF, Magalhaes AC, Machado MA, Buzalaf RA. In situ effect of an erosive challange on different restorative materials and on enamel adjacent to these materials. J Dent 2008; 36: 152-157.
  • 15. Phillips RW. Skinner’s science of dental materials, 9th ed., WB Saunders Comp, Philadelphia 1982.
  • 16. García-Godoy F, García-Godoy A, García-Godoy F. Effect of bleaching gels on the surface roughness, hardness, and micromorphology of composites. Gen Dent 2002; 50: 247-250.
  • 17. Wan AC, Yap AU, Hasting GW. Acid base Complex reactionsin resin- modified and convensional glass ionomer cements. J Biomed Mater Res 1999; 48:700-704.
  • 18. Fleming GJ, Zala DM. An assesment of encapsulated versus hand-mixed glass ionomer restoratives. Oper Dent 2003; 28: 168-177.
  • 19. Meurman JH, Frank RM. Scanning electron microscopic study of the effect of salivary pellicle on enamel erosion. Caries Res 1991; 25: 1-6.
  • 20. Seghi RR. Effects of instrumentmeasuring geometry on colorimetric assessments of dental porcelains. J Dent Res 1990; 69: 1180-1183.
  • 21. Hekimoğlu C, Anıl N, Etikan İ. Effect of accelerated aging on the color stability of cemented laminate veneers. Int J Prosthodont 2000; 13: 29-33.
  • 22. Douglas RD. Color stability of newgeneration indirect rezins for prosthodontic application. J Prosthet Dent 2000; 83: 166- 170.
  • 23. Edward L. Palmer; Courtney F. Carpenter. Food and Beverage Marketing to Children and Youth: Trends and Issues Media Psychology, 1532-785X, Volume 8, Issue 2, 2006; 165 – 190.
  • 24. Addy M, Al-Arrayed F, Moran J. The use of an oxydising mouthwash to reduce staining associated with chlorhexidine: studies in vitro and in vivo. J Clin Perio 1991; 18: 267-271.
  • 25. Leonard GJ, Witt JJ, Underwood RA. The enhancement of chlorhexidine stain in dogs. J. Dent. Res 1980; 591-27.
APA sarı m, KOYUTÜRK A, ÇANKAYA S (2011). Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. , 18 - 23.
Chicago sarı mustafa erhan,KOYUTÜRK Alp E.,ÇANKAYA Soner Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. (2011): 18 - 23.
MLA sarı mustafa erhan,KOYUTÜRK Alp E.,ÇANKAYA Soner Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. , 2011, ss.18 - 23.
AMA sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. . 2011; 18 - 23.
Vancouver sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. . 2011; 18 - 23.
IEEE sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S "Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi." , ss.18 - 23, 2011.
ISNAD sarı, mustafa erhan vd. "Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi". (2011), 18-23.
APA sarı m, KOYUTÜRK A, ÇANKAYA S (2011). Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal , 14(1), 18 - 23.
Chicago sarı mustafa erhan,KOYUTÜRK Alp E.,ÇANKAYA Soner Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal 14, no.1 (2011): 18 - 23.
MLA sarı mustafa erhan,KOYUTÜRK Alp E.,ÇANKAYA Soner Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal , vol.14, no.1, 2011, ss.18 - 23.
AMA sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal . 2011; 14(1): 18 - 23.
Vancouver sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal . 2011; 14(1): 18 - 23.
IEEE sarı m,KOYUTÜRK A,ÇANKAYA S "Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi." Cumhuriyet Dental Journal , 14, ss.18 - 23, 2011.
ISNAD sarı, mustafa erhan vd. "Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi". Cumhuriyet Dental Journal 14/1 (2011), 18-23.