Yıl: 2012 Cilt: 26 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 9 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri

Öz:
Bu çalışma, Muş il merkezinde sığır yetiştiricilerinin özelliklerini, işletmelerin yapısal durumunu ve alandaki bazı problemleri belirlemek amacıyla 125 işletmede yapılan anket sonuçlarına dayalı sonuçları içermektedir. İşletmeler, %13 oranında 1-5 baş, %43.5 oranında 6-10 baş ve %43.5 oranında ≥11 baş ve üzeri büyükbaş hayvana sahiptir. İşletmelerdeki hayvanların %46.9’unun yerli, %37.2’sinin melez ve %15.9’unun kültür ırkı olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde kültür ırkı olarak çoğunlukla Esmer ırk (%70.3) yetiştiriciliği tercih edildiği tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin %46.0’sı ineklerini sütten kendiliğinden kesilene kadar sağdıklarını, %30.4’ü inek başına ortalama günlük 3.0-5.0 kg, %3.2’ si ise 15 kg ve daha fazla süt elde ettiklerini ifade etmişlerdir. Hayvanların %50.7 oranında ayak ve tırnak, %13.7 oranında mastitis ve %13.7 oranında yavru atma problemleri yaşadıkları beyan edilmiştir. Sonuç olarak, Muş ilçe merkezi ve köylerindeki sığırcılık işletmelerinin büyük çoğunluğunun 6-10 baş ve üzeri sığıra sahip olduğu, kültür ırklarından Esmer ve Simmental ırkın daha çok tercih edildiği, sığır barınaklarının genellikle müstakil olduğu, işletmede altlık kullanımından yapı malzemesi tercihine, ineklere kuru dönem uygulamasından hayvan ve barınak hijyenine kadar bir çok konuda modern yetiştiricilik için koşulların yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, işletmelerin başlıca problemleri yem/yem hammaddelerinin pahalı oluşu ve pazarlama problemleri, yetiştiricilerin yetkililerden beklentileri ise kredi, veteriner hekimlik hizmeti ve pazarlama konularında destek şeklinde belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: sığır yetiştiriciliği hayvan barınakları anket Doğu Anadolu Bölgesi tarımsal işletmeler Türkiye Muş (şehir) çiftlik hayvanları yetiştiriciliği çiftçi tutumları

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji

The structural features of cattle farms in Muş province

Öz:
A survey study was conducted at 125 farms in Muş city center and its sub-provinces to determine the characteristics of cattle breeders, some of the problems in the field, and the structural features of farms. The percentage of the farms which have 1-5 animals was 13.0%, while those which have 6-10 and ≥11 animals were 43.5%. The breed distribution of cattle was as follows: 46.9% native, 37.2% crossbred and 15.9% culture-breeds. Brown Swiss (70.3%) is commonly preferred in these farms as culture breed. In 46.0% of farms, cows were milked until dry period. 30.4% of farms obtained 3.0-5.0 kg milk per cow/day and 3.2% of them obtained ≥15 kg milk per cow/day. The problems faced were foot and nail problems (50.7%), mastitis (13.7%), and abortion (13.7%). As a result, it was determined that majority of cattle farms in Muş town center and surrounding villages had 6-10 or more cattle, Brown Swiss and Simmental among other culture breeds were more commonly preferred, cattle barns were usually separate buildings, and husbandry practices varying from use of bedding material to construction materials used in barns, or from practice of dry-period in cows to barn hygiene were poor for modern practices. In addition, primary problems faced by the farmers were high expenses of feed/feed raw material and marketing problems. Expectations of the farmers were technical support in veterinary services, marketing, and financial credits.
Anahtar Kelime: cattle husbandry farm enterprises Turkey Mus (city) livestock farming farmers' attitudes cattle farming animal housing questionnaires East Anatolia Region

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Anonim. Hayvancılık İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ 02.01.2012.
  • 2. Anonim. http://www.dsymb.org.tr/et.pdf/ 5.12.2010.
  • 3. Karabacak A, Topak R. Ereğli yöresi süt sığırı barınaklarının yapısal durumu ve sorunları. Selçuk Üniv Zir Fak Derg 2007; 21: 42: 55-58.
  • 4. Mutaf S, Aklan S, Şeber N. Hayvan barınaklarının projelendirme ilkeleri ve gap yöresi için uygun barınak tipleri. TMMOB Makine Mühendisler Odası, II. GAP ve Sanayi Kongresi, 29-30 Eylül, Diyarbakır, 2001.
  • 5. Akman N, Özder M. Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları. Trakya Bölgesi I. Hayvancılık Sempozyumu, 8-9 Ocak, Tekirdağ, 51-61, 1992.
  • 6. Akyüz A. Van Yöresi Aile İşletmelerinde Büyükbaş Hayvan Barınaklarının Durumu Ve Geliştirme Olanakları. Doktora Tezi (Basılmamış), Adana: Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998.
  • 7. Aygün A, Ergüneş G. Amasya ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu ve ahır mekanizasyonu üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi, 1-2 Haziran, Erzurum, 2000; 462-474.
  • 8. Bakır G. Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu. YYÜ Zir Fak Derg 2002; 12; 2: 1-10.
  • 9. Ildız F. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999.
  • 10. İnan H. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin doğrusal programlama yöntemi ile planlanması ve planlı çalışmanın işletme gelirine etkisi. Trakya Bölgesi I. Hayvancılık Sempozyumu, 8-9 Ocak, Tekirdağ, 1992: 261-275.
  • 11. Köse K. Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Kayıtlı İşletmelerin Genel Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ; Tekirdağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
  • 12. Özen N, Oluğ H. Burdur süt sığırcılığının sorunları ve çözüm önerileri. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg 1996; 9: 309- 321.
  • 13. Özen N, Oluğ H. Burdur süt sığırcılığının sorunları ve çözüm önerileri. Trakya Bölgesi II. Hayvancılık Sempozyumu, Zir Fak Zootekni Böl Yayını, 9-10 Ocak, Tekirdağ, 1997: 161-169.
  • 14. Şahin O. Ayaş İlçesine Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, (Basılmamış), Ankara; Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994.
  • 15. Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül, Isparta, 2004.
  • 16. Tugay A, Bakır G. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniv Zir Fak Derg 2009; 40: 1: 37-47.
  • 17. Tutkun M. Diyarbakır İli Merkez İlçeye Bağlı Köylerdeki Süt Sığırcılığının Yapısı. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ankara; Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999.
  • 18. Tümer S, Ağmaz A. Ege bölgesi süt ve besi sığırcılığı işletmelerinin çeşitli verim özellikleri üzerinde bir araştırma. Ege Tar Araş Enst, Menemen, İzmir, 1989.
  • 19. Uçak, A. Samsun ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992.
  • 20. Yayar R, Karkacier O. Tokat ili pazar ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik ve teknik özellikleri üzerinde bir araştırma. GOP Üniv Zir Fak Derg 1996; 13(1): 269-288.
  • 21. Akgül A. Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri. 1. Baskı, Ankara: YÖK, 1997.
  • 22. SPSS. SPSS for Windows. Standard version release 11,5. Copyright SPSS Inc., 2002.
  • 23. Soysal Mİ, Özder M. Türkiye’de süt sığırcılığı ıslah çalışmaları. Hayvancılık Sempozyumu. Kırklareli, 2004.
  • 24. Soyak A, Soysal MĐ, Gürkan EK. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin siyah alaca süt sığırı popülasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Zir Fak Derg 2007; 4(3): 297-305.
APA Seker I, TASALI H, guler h (2012). Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. , 9 - 16.
Chicago Seker Ibrahim,TASALI HASAN,guler hakan Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. (2012): 9 - 16.
MLA Seker Ibrahim,TASALI HASAN,guler hakan Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. , 2012, ss.9 - 16.
AMA Seker I,TASALI H,guler h Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. . 2012; 9 - 16.
Vancouver Seker I,TASALI H,guler h Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. . 2012; 9 - 16.
IEEE Seker I,TASALI H,guler h "Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri." , ss.9 - 16, 2012.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri". (2012), 9-16.
APA Seker I, TASALI H, guler h (2012). Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(1), 9 - 16.
Chicago Seker Ibrahim,TASALI HASAN,guler hakan Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 26, no.1 (2012): 9 - 16.
MLA Seker Ibrahim,TASALI HASAN,guler hakan Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, vol.26, no.1, 2012, ss.9 - 16.
AMA Seker I,TASALI H,guler h Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2012; 26(1): 9 - 16.
Vancouver Seker I,TASALI H,guler h Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2012; 26(1): 9 - 16.
IEEE Seker I,TASALI H,guler h "Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26, ss.9 - 16, 2012.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 26/1 (2012), 9-16.