Yıl: 2012 Cilt: 27 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 64 - 69 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması

Öz:
Bu araştırmada, ‘Türkoğlu’, ‘Köroğlu’, ‘Kargayüreği’, ‘Hacı Ali’, ‘Geçkiraz’, ‘Starks Gold’ kiraz çeşitlerinin ‘0900 Ziraat’ kiraz çeşidi için tozlayıcılık özellikleri araştırılmıştır. Denemede 0900 Ziraat ana çeşit olarak kullanılmış ve diğer çeşitlerle melezlenmiştir. Denemede kullanılan kiraz çeşitlerinde çiçeklenme 2003 yılında 13-26 Nisan, 2004 yılında 27 Mart-11 Nisan ve 2005 yılında 7-19 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmiştir. ‘0900 Ziraat’ ana çeşit olarak kullanılmış ve diğer çeşitlerle melezlenmiştir. Meyve tutma oranları bakımından denemede kullanılan çeşitlerin ‘0900 Ziraat’ için iyi birer tozlayıcı oldukları görülmüştür. Ancak, denemede kullanılan kiraz çeşitlerinden sadece ‘Geçkiraz’ çeşidinin çiçeklenme dönemleri ‘0900 Ziraat’ ile tam olarak çakışmaktadır. Ayrıca denemede yer alan bütün çeşitlerde açık tozlanma sonucunda meyve tutum oranları belirlenmiştir. Farklı tozlayıcıların 0900 Ziraat çeşidinin meyve kalite özellikleri üzerine önemli düzeyde etkileri olmamıştır.
Anahtar Kelime: serbest tozlaşma meyve tutumu bitki gelişimi Prunus avium meyveler ürün kalitesi çiçeklenme Prunus kiraz kültür çeşitleri tozlaşma

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

An investigation of the possible use of some important local sweet cherry cultivars grown in Amasya province as pollinizers for 0900 Ziraat cultivar

Öz:
In this study, the ability of serving as pollinizer of local cherry cultivars such as ‘Türkoğlu’, ‘Köroğlu’, ‘Kargayüreği’, ‘Hacı Ali’, ‘Starks Gold’ and ‘Geçkiraz’ cv. for ‘0900 Ziraat’ was investigated. ‘0900 Ziraat’ was used as a female parent and ‘Türkoğlu’, ‘Köroğlu’, ‘Kargayüreği’, ‘Hacı Ali’, ‘Starks Gold’ and ‘Geçkiraz’ were used as pollinizer cultivars. Flowering dates of the cherry cultivars were between 13 – 23 April in 2003, 27 March - 11 April in 2004, and 7-19 April in 2005. It was observed that the cultivars used for ‘0900 Ziraat’ would be suitable pollinizer in terms of fruit set ratios in this study. But, when blooming times were taken into consideration, ‘Geçkiraz’ was found to be the only cultivar, the blooming time of which completely matches ‘0900 Ziraat’. Fruit set ratios for open pollination were determined in all the experimental cultivars. The effects of different pollinizers on the fruit quality characteristics of ‘0900 Ziraat’ were not significant.
Anahtar Kelime: crop quality flowering Prunus cherries cultivars pollination open pollination fruit set plant development Prunus avium fruits

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA CIRTLIK KARAKAŞ B, BEYHAN N (2012). Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. , 64 - 69.
Chicago CIRTLIK KARAKAŞ Bahar,BEYHAN Neriman Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. (2012): 64 - 69.
MLA CIRTLIK KARAKAŞ Bahar,BEYHAN Neriman Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. , 2012, ss.64 - 69.
AMA CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. . 2012; 64 - 69.
Vancouver CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. . 2012; 64 - 69.
IEEE CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N "Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması." , ss.64 - 69, 2012.
ISNAD CIRTLIK KARAKAŞ, Bahar - BEYHAN, Neriman. "Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması". (2012), 64-69.
APA CIRTLIK KARAKAŞ B, BEYHAN N (2012). Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 27(2), 64 - 69.
Chicago CIRTLIK KARAKAŞ Bahar,BEYHAN Neriman Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 27, no.2 (2012): 64 - 69.
MLA CIRTLIK KARAKAŞ Bahar,BEYHAN Neriman Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.27, no.2, 2012, ss.64 - 69.
AMA CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 27(2): 64 - 69.
Vancouver CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 27(2): 64 - 69.
IEEE CIRTLIK KARAKAŞ B,BEYHAN N "Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 27, ss.64 - 69, 2012.
ISNAD CIRTLIK KARAKAŞ, Bahar - BEYHAN, Neriman. "Amasya yöresinde yetiştirilen bazı önemli yerel kiraz çeşitlerinin 0900 Ziraat için tozlayıcı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 27/2 (2012), 64-69.