Yıl: 2012 Cilt: 26 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 131 - 143 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi

Öz:
Bu araştırma, Elazığ ili merkez ilçede yaşayan tüketicilerin süt tüketim alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, 2011 yılı Mart ayında gönüllülük esasına göre 495 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırmada, Elazığ ili merkez ilçedeki tüketicilerin sadece %21.4'ü her gün düzenli olarak süt içme alışkanlığının olduğunu beyan etmiştir. Katılımcılar sütü tadından (%7.3), alışkanlığının olmamasından (%80.8), kokusundan (%6.5) ve rahatsızlık vermesinden (%5.4) dolayı düzenli şekilde veya hiç tüketmediklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların %59.8'i pastörize veya UHT sterilize sütü, %10.3'ü sokak sütünü ve %29.9'u direk tanıdıkları üreticiden aldıkları günlük sütü tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların %78.0'inin süt alırken markayı önemsedikleri ve %58.0'inin karton kutuyu ambalaj tipi olarak tercih ettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların %84.6'sı okul sütü programının çok gerekli veya gerekli olduğunu, %86.3'ü toplumun süt tüketimi konusunda yeterince teşvik edilmediğini düşündüklerini beyan etmişlerdir. Katılımcıların %79.0'u en çok inek sütünü tercih ettiklerini, %60.2'si ise sütteki yağ oranına önem verdiklerini belirtmişlerdir. Elazığ merkez ilçede sütün en çok satın alındığı yer %66.9'luk bir oranla marketler olmuştur. Katılımcıların sütü satın alırken en çok dikkat ettikleri hususlar ise %45.3'lük oranla firma adı ve %24.4'lük oranla sütün fiyatı olmuştur. Sütün en önemli besin değeri %34.9'luk oranla protein kaynağı şeklinde beyan edilmiştir. Toplumun içme sütü tüketimi hakkında teşvik edilmesi için en etkili yol olarak ise %70.9'luk bir oranla Radyo ve TV tercih edilmiştir. Ayrıca, tüketicilerin süt tüketimi tercihlerinde cinsiyetin, öğrenim durumunun, hane halkı büyüklüğünün ve gelir düzeyinin değişik düzeylerde farklılıklara neden olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: tüketici tutumları içme davranışı gıda paketleme halk sağlığı cinsiyet farklılıkları okullar Elazığ besin değeri eğitim süt pazarlama Türkiye süt süt tüketimi tat UHT süt protein kaynakları pastörize süt

Konular: Veterinerlik

Determination of consumer habits milk consumption in Elazığ and the factors affecting these habits

Öz:
The present study was undertaken to determine c onsumer habits for milk consumption and the factors affecting these habits in Elaziğ. A face-to-face survey was carried out with 495 volunteer participants in March, 2011. Results indicated that only 21.4% of the participants reported that they have milk drinking behavior on daily basis. Remain ing participants did not consume milk regularlyor did not consume it at all due to its taste (7.3%), lack of milk drinking habit (80.8%), odor (6.5%), and health problems (5.4%). 59.8% of participants preferred pasteurized or UHT sterilized milk while 10.3% preferred street-milk and 29.9% did prefer milk to buy directly from producers that they know. 78.0% of the participants cared about brand name and 58.0% preferred Tetra pack packaging. 84.6% described the school milk program asvery necessary or necessary . In addition, 86.3% did not agree that the society was sufficiently encouraged for drinking milk. 79.0% of the participants preferred cow milk most while 60.2% cared about milk fat level most. Markets were the retail points where the milk was sold mo st (66.9%). The factors that the participants paid most attention were company name (45.3%) and price (24.4%). The most important nutritional value of the milk was described as protein source by 34.9% of the participants. The most effective way of encouraging people for drinking milk was preferred asRadio and TV by 70.9%. In addition, gender, educational status, household size and the level of income led to differences in the milk consumption habits of consumers.
Anahtar Kelime: education milk marketing Turkey milk milk consumption taste UHT milk protein sources pasteurized milk consumer attitudes drinking food packaging public health sex differences schools Elazig nutritive value

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Seker I, Seker P, Çelikten M, ÖZEN V, AKDENİZ A, ERKMEN O, KIŞLALIOĞLU İ, Sargin G, DOĞU G (2012). Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. , 131 - 143.
Chicago Seker Ibrahim,Seker PINAR,Çelikten Merve,ÖZEN Volkan Serhat,AKDENİZ Ayşegül,ERKMEN Okan,KIŞLALIOĞLU İbrahim,Sargin Gokhan,DOĞU Gül Büşra Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. (2012): 131 - 143.
MLA Seker Ibrahim,Seker PINAR,Çelikten Merve,ÖZEN Volkan Serhat,AKDENİZ Ayşegül,ERKMEN Okan,KIŞLALIOĞLU İbrahim,Sargin Gokhan,DOĞU Gül Büşra Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. , 2012, ss.131 - 143.
AMA Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. . 2012; 131 - 143.
Vancouver Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. . 2012; 131 - 143.
IEEE Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G "Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi." , ss.131 - 143, 2012.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi". (2012), 131-143.
APA Seker I, Seker P, Çelikten M, ÖZEN V, AKDENİZ A, ERKMEN O, KIŞLALIOĞLU İ, Sargin G, DOĞU G (2012). Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26(3), 131 - 143.
Chicago Seker Ibrahim,Seker PINAR,Çelikten Merve,ÖZEN Volkan Serhat,AKDENİZ Ayşegül,ERKMEN Okan,KIŞLALIOĞLU İbrahim,Sargin Gokhan,DOĞU Gül Büşra Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 26, no.3 (2012): 131 - 143.
MLA Seker Ibrahim,Seker PINAR,Çelikten Merve,ÖZEN Volkan Serhat,AKDENİZ Ayşegül,ERKMEN Okan,KIŞLALIOĞLU İbrahim,Sargin Gokhan,DOĞU Gül Büşra Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, vol.26, no.3, 2012, ss.131 - 143.
AMA Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2012; 26(3): 131 - 143.
Vancouver Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2012; 26(3): 131 - 143.
IEEE Seker I,Seker P,Çelikten M,ÖZEN V,AKDENİZ A,ERKMEN O,KIŞLALIOĞLU İ,Sargin G,DOĞU G "Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 26, ss.131 - 143, 2012.
ISNAD Seker, Ibrahim vd. "Elazığ ili merkez ilçede tüketicilerin süt tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 26/3 (2012), 131-143.