Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi

Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 43 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi

Öz:
İlk nem seviyesi yaş baza göre % 75.35 (±0.02) olan 50 (±0.05) g ağırlığındaki asma (Vitis vinifera L.) yaprakları yaş baza göre nem seviyesi % 9.13 (±0.12) oluncaya dek 17, 15 ve 13 W g-1 mikrodalga güç yoğunluk seviyelerinde kurutulmuşlardır. Kurutma işlemleri 3 farklı güç yoğunluğunda gerçekleştirilmiş ve kurutma süresi güç yoğunluğuna bağlı olarak 210270 s sürmüştür. Bu çalışmada, 7 farklı ince tabaka kurutma modelinin yanı sıra Midilli et al eşitliğinden türetilmiş olan ve Alibas yaklaşımı olarak adlandırılmış yeni bir kurutma yaklaşımı ile deneysel olarak elde edilen veriler modellenmiştir. Regresyon katsayısının (R2) en büyük olduğu, standart hata (SH), ki kare (χ2) ve ortalama karesel hata (OKH) değerlerinin ise en küçük olduğu model en iyi model olarak seçilmiştir. Buna göre çalışmada kullanılan üç farklı mikrodalga güç yoğunluğunda da elde edilen deneysel verilere en yakın sonuçları veren model Alibas modeli olarak belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca mikrodalga ışınlarla kurutulan asma yapraklarının renk ve askorbik asit değerleri taze asma yapraklarının renk ve askorbik asit değerleri ile karşılaştırılmıştır. Buna göre taze ürüne en yakın renk ve askorbik asit değerinin 15 W g-1 güç yoğunluğundaki mikrodalga kurutma sırasında elde edildiği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelime: üzüm renk askorbik asit yapraklar Vitis vinifera

Konular: Ziraat Mühendisliği

Microwave drying of grapevine (Vitis vinifera L.) leaves and determination of some quality parameters

Öz:
Grapevine (Vitis vinifera L.) leaves with 50 (±0.05) g weight and 75.35% (±0.02) humidity on wet basis were dried in microwave oven at 17, 15 ve 13 W g-1microwave power densities, until the humidity fell down to 9.13% (±0.12) on wet basis. Drying processes were completed between 210 and 270 s depending on microwave power density levels. In this study, measured values were compared with predicted values obtained from 7 thin layer dryingequations with a new thin layer drying equation and a new model is called Alibas (equation is derived from Midilli et al). In this study, within applied microwave power densities; models whose coefficient of regression (R2) are highest and standard error of estimated (SEE), root mean square error (OKH) and chi-square (χ2) are lowest were chosen to be the best models. According to this, the best model at the all temperature levels was found to be Alibas model. The best quality in terms of colour and ascorbic acid values were obtained in the drying period with 15 W g-1 microwave power density.
Anahtar Kelime: leaves Vitis vinifera grapes colour ascorbic acid

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alibas I (2006). Characteristics of chard leaves during microwave, convective, and combined microwaveconvective drying. Drying Technology 24(1):1425- 1435
  • Alibas I (2007). Energy consumption and colour characteristics of nettle leaves during microwave, vacuum and convective drying. Biosystems Engineering 96(4):495-502
  • Alibas I (2010). Correlation of drying parameters, ascorbic acid and color characteristics of nettle leaves during microwave-, air- and combined microwave-air-drying. Journal of Food Process Engineering 33(2): 213-233
  • Alibas Ozkan I, Akbudak B & Akbudak N (2007). Microwave drying characteristics of spinach. Journal of Food Engineering 78:577-583
  • Chandra P K & Singh R P (1995). Applied numerical methods for food and agricultural engineers. CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 163-167
  • Cihan A, Kahveci K & Hacıhafızoğlu O (2007). Modelling of intermittent drying of thin layer rough rice. Journal of Food Engineering 79:293-298
  • Demirhan E & Ozbek B (2011). Colour change kinetics of celery leaves undergoing microwave drying. Chemical Engineering Communications 198(10):1189-1205
  • Demirhan E & Özbek B (2010a). Drying kinetics and effective moisture diffusivity of purslane undergoing microwave heat treatment. Korean Journal of Chemical Engineering 27(5):1377-1383
  • Demirhan E & Özbek B (2010b). Rehydration kinetics of microwave dried basil. Journal of Food Processing and Preservation 34(4):664-680
  • Demirhan E & Özbek B (2010c). Microwave drying characteristics of basil. Journal of Food Processing and Preservation 34(3):476-494
  • Doymaz İ, Tugrul N & Pala M (2006). Drying characteristics of dill and parsley leaves. Journal of Food Engineering 77:559-565
  • Drouzas A E & Schubert H (1996). Microwave application in vacuum drying of fruits. Journal of Food Engineering 28: 203-209
  • Eriş A & Şeniz V (1997). Bahçe Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No:28, Ders Kitabı: 192, Bursa
  • Ertekin C & Yaldiz O (2004). Drying of eggplant and selection of a suitable thin layer Drying model. Journal of Food Engineering 63:349-359
  • Funebo T & Ohlsson T (1998). Microwave-assisted air dehydration of apple and mushroom. Journal of Food Engineering 38(3): 353-367
  • Guarte R C (1996). Modeling the drying behavior of copra and development of a natural convection dryer for production of high quality copra in the Philippines. PhD Thesis (Unpublished), Dissertation, Hohenheim, Stuttgart, Germany
  • Jena S & Das H (2007). Modeling for vacuum drying characteristics of coconut presscake. Journal of Food Engineering 79:92-99
  • Kadlec P, Rubecova A, Hinkova A, Kaasova J, Bubnik Z & Pour V (2001). Processing of yellow pea by germination, microwave treatment and drying. Innovative Food Science and Emerging Technologies 2: 133-137
  • Karaaslan S N & Tunçer İ K (2008). Development of a drying model for combined microwave-fan assisted convection drying of spinach. Biosystems Engineering 100:44-52
  • Maskan M (2000). Microwave/air and microwave finish drying of banana. Journal of Food Engineering 44: 71-78
  • Maskan M (2001). Drying, shrinkage and rehydration characteristics of kiwifruits during hot air and microwave drying. Journal of Food Engineering 48(2): 177-182
  • Midilli A & Kucuk H (2003). Mathematical modeling of thin layer drying of pistachio by using solar energy. Energy Conversion and Management 44(7):1111-1122
  • Midilli A, Kucuk H & Yapar Z (2002). A new model for single layer drying. Drying Technology 20(7):1503-1513
  • Nindo C I, Sun T, Wang S W, Tang J & Powers J R (2003). Evaluation of drying technologies for retention of physical quality and antioxidants in asparagus (Asparagus officinalis, L.). Lebensm.- Wiss.u.-Technology 36: 507-516
  • Özbek B & Dadali G (2007). Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment. Journal of Food Engineering 83: 541–549
  • Özdemir M & Devres Y O (1999). The thin layer drying characteristics of hazelnuts during roasting. Journal of Food Engineering 42: 225-233
  • Page G (1949). Factors influencing the maximum rates of air-drying shelled corn in thin layer. MS Thesis, Department of Mechanical Engineering, Purdue University (Unpublished), West Lafayette, IN, USA
  • Prabhanjan D G, Ramaswamy H S & Raghavan G S V (1995). Microwave assisted convective air drying of thin layer carrots. Journal of Food Engineering 25: 283-293
  • Sharma G P & Prasad S (2001). Drying of garlic (Allium sativum) cloves by microwave-hot air combination. Journal of Food Engineering 50: 99- 105
  • Soysal Y (2004). Microwave drying characteristics of parsley. Biosystems Engineering 89(2): 167-173
  • Soysal Y, Oztekin S & Eren O (2006). Microwave drying of parsley: modelling, kinetics, and energy aspects. Biosystems Engineering 93(4): 403–413
  • Toğrul H (2006). Suitable drying model for infrared drying of carrot. Journal of Food Engineering 77: 610-619
  • Torringa E, Esveld E, Scheewe I, van den Berg R & Bartels P (2001). Osmotic dehydration as a pretreatment before combined microwave-hot-air drying of mushrooms. Journal of Food Engineering 49: 185-191
  • Wang C Y & Singh R P (1978). A single layer drying equation for rough rice. ASAE Paper No: 78-3001, ASAE, St. Joseph, MI
  • Yağcıoğlu A (1999). Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. EÜ Ziraat Fakültesi, İzmir
  • Yagcioglu A, Degirmencioglu A & Cagatay F (1999). Drying characteristics of laurel leaves under different drying conditions. In: Proceedings of the 7th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy, 565–569, 26–27 May, Adana, Turkey
  • Zhang D & Hamauzu Y (2004). Phenolics, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant activity of broccoli and their changes during conventional and microwave cooking. Food Chemistry 88: 503-509
APA Alibas I (2012). Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. , 43 - 53.
Chicago Alibas Ilknur Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. (2012): 43 - 53.
MLA Alibas Ilknur Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. , 2012, ss.43 - 53.
AMA Alibas I Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. . 2012; 43 - 53.
Vancouver Alibas I Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. . 2012; 43 - 53.
IEEE Alibas I "Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi." , ss.43 - 53, 2012.
ISNAD Alibas, Ilknur. "Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi". (2012), 43-53.
APA Alibas I (2012). Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1), 43 - 53.
Chicago Alibas Ilknur Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 18, no.1 (2012): 43 - 53.
MLA Alibas Ilknur Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.18, no.1, 2012, ss.43 - 53.
AMA Alibas I Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 18(1): 43 - 53.
Vancouver Alibas I Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2012; 18(1): 43 - 53.
IEEE Alibas I "Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi." Tarım Bilimleri Dergisi, 18, ss.43 - 53, 2012.
ISNAD Alibas, Ilknur. "Asma yaprağının (Vitis vinifera L.) mikrodalga enerjisiyle kurutulması ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi". Tarım Bilimleri Dergisi 18/1 (2012), 43-53.