Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Yıl: 2014 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 20 - 26 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Öz: Amaç: Bu araştırma; beyaz yakalı çalışanların beslenmebilgilerini ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu araştırmanınevrenini İstanbul Üniversitesi merkez kampüsünde çalışan168 beyaz yakalı çalışan oluşturmuştur. Araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamıştır. Araştırmayakatılan beyaz yakalı çalışan sayısı 130 dur. Veriler HaziranTemmuz 2012 tarihleri arasında, araştırmacılar tarafındangeliştirilmiş bir anket formu ile toplanmıştır. Elde edilenveriler SPSS 12.0 istatistik paket programında değerlendirilmiş ve verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır.Bulgular: Çalışanların 58si (% 44.6) erkek, 72si (% 55.4)bayandı. Araştırmaya katılan çalışanların yaş ortalaması36.3±9.24, vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması24.98±4.41dir. Cinsiyet ve sigara içimi ile beslenme alışkan-lıkları puan ortalaması arasında önemli derecede fark saptanırken, düzenli alkol kullanımı ve düzenli spor yapmanınönemli derecede etkilenmediği belirlenmiştir.Tartışma: Son yıllarda tüm dünyada obezitenin (şişmanlık)görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu nedenle sağlıklıbeslenme için bilgi düzeyi arttırılmalı ve fiziki aktivite özendirilmelidir.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- 1. Çalıştır B, Dereli F, Eksen M, et al. Muğla Üniversi- tesi öğrencilerinin beslenme konusunda bilgi düzeyle- rinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2005;2(2):1-8.
- 2. Yılmaz E, Özkan S. Üniversite öğrencilerinin bes- lenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hiz- metleri Dergisi 2007;2(6):87-104.
- 3. Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üni- versitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fak Derg 2006;13(2):5-11.
- 4. Tanır F, Şaşmaz T, Beyhan Y ve ark. Doğankent beldesinde bir tekstil fabrikasında çalışanların bes- lenme durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 2001;7(2):22-5.
- 5. Sözen S, Bilir N, Yıldız AN, Yıldız E, Sözen T. Metal sektöründe bir işyerinde çalışanların beslenme alış- kanlıkları ve ilişkili antropometrik ölçümleri. Toplum Hekimliği Bülteni 2009;28(3):7-14.
- 6. Bulduk S. İşçi beslenmesinin iş verimine etkisi. İsgüm Bülteni 1991;24(5):28-32.
- 7. Tuna HN. Satış elemanlarının beslenme bilgi düzey- lerinin, beslenme alışkanlıklarının ve çalışma koşulla- rının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Gıda ve Beslenme Bölümü, 2005:34- 8.
- 8. Erem C, Yildiz R, Kavgaci H, et al. Prevalence of diabetes, obesity and hypertension in a Turkish population (Trabzon city). Diabetes Res Clin Pract 2001;54(3):203-8.
- 9. Hasuder Türkiye Sağlık Raporu 2012. Türkiyede bulaşıcı olmayan hastalıklar. 2012:53.
- 10. Önder FO, Kurdoğlu M, Oğuz G,ve ark. Gülveren lisesi son sınıf öğrencilerinin bazı beslenme alışkanlık- larının saptanması ve bunun malnütrisyon prevalansı ile olan ilişkisi. Hacettepe Toplum Hekimliği Bülteni 2000;21(1):12-8.
- 11. Vançelik S, Önal SG, Güraksın A, ve ark. Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6(4):242-8.
- 12. Ulaş B, Genç MF. Malatya Asker Hastanesinde 2007 yılında görev yapan personelin sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışları. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2010;17(3):187-93.
- 13. Demirezen E, Coşansu G. Adölesan çağı öğrenci- lerde beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Stde 2005;14(8):176-80.
- 14. Temel sağlık hizmetleri genel müdürlüğü. Türkiye obezite (şişmanlık) ile mücadele ve kontrol programı. TC Sağlık Bakanlığı (2010-2014). Ankara, 2010:15-23
- 15. Akbulut G, Özmen M, Besler T. Çağın hastalığı obezite. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi 2007;2(7):5- 12.
- 16. Kutlutürk F, Öztürk B, Yıldırım B, ve ark. Obezite prevalansı ve metabolik risk faktörleri ile ilişkisi: Tokat İli Prevalans çalışması. Turkiye Klinikleri J Med Sci 2011;31(1):156-63.
- 17. Arslan P, Karaağaoğlu N, Duyar İ, ve ark. Yükse- köğrenim gençlerinin beslenme alışkanlıklarının puan- landırma yöntemi ile değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 1994;22(2):195-208.
- 18. Roininen K, Lähteenmäki L, Tuorila H. An application of means-end chain approach to consumers orientation to health and hedonic characteristics of foods. Ecology of Food and Nutrition 2000;39(12):6181.
- 19. Saygın M, Çetinkaya G, Yaşar S, ve ark. Radyodiagnostik çalışanlarının beslenme alışkanlıkları. Smyrna Tıp Dergisi 2011;28(4):10-5.
- 20. Açık Y, Çelik G, Ozan AT, ve ark. Üniversite öğren- cilerinin beslenme alışkanlıkları. Sağlık ve Toplum 2003;13(4):74-80.
- 21. Tai MM, Castillo PP, Sunyer FX. Meal size and frequency. Effect on the thermic effect of food. Am J Clin Nutr 1992;54(2):783-7.
- 22. Uyar AA. Konya il merkezi kamu kuruluşlarında çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve bilgi dü- zeyleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. An- kara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı, 1997;23-6.
- 23. Işıksoluğu MK. Yükseköğrenim yapan kız öğrenci- lerin beslenme durumu ve buna beslenme eğitiminin etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 1986;15(3):55-70.
APA | YURTSEVEN E, Eren F, Vehid S, KOKSAL S, ERGİNÖZ E, ERDOĞAN M (2014). Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. , 20 - 26. |
Chicago | YURTSEVEN ERAY,Eren Fatma,Vehid Suphi,KOKSAL SELCUK,ERGİNÖZ Ethem,ERDOĞAN M. Sarper Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. (2014): 20 - 26. |
MLA | YURTSEVEN ERAY,Eren Fatma,Vehid Suphi,KOKSAL SELCUK,ERGİNÖZ Ethem,ERDOĞAN M. Sarper Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. , 2014, ss.20 - 26. |
AMA | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. . 2014; 20 - 26. |
Vancouver | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. . 2014; 20 - 26. |
IEEE | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M "Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi." , ss.20 - 26, 2014. |
ISNAD | YURTSEVEN, ERAY vd. "Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi". (2014), 20-26. |
APA | YURTSEVEN E, Eren F, Vehid S, KOKSAL S, ERGİNÖZ E, ERDOĞAN M (2014). Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi, 15(1), 20 - 26. |
Chicago | YURTSEVEN ERAY,Eren Fatma,Vehid Suphi,KOKSAL SELCUK,ERGİNÖZ Ethem,ERDOĞAN M. Sarper Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi 15, no.1 (2014): 20 - 26. |
MLA | YURTSEVEN ERAY,Eren Fatma,Vehid Suphi,KOKSAL SELCUK,ERGİNÖZ Ethem,ERDOĞAN M. Sarper Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi, vol.15, no.1, 2014, ss.20 - 26. |
AMA | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi. 2014; 15(1): 20 - 26. |
Vancouver | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi. 2014; 15(1): 20 - 26. |
IEEE | YURTSEVEN E,Eren F,Vehid S,KOKSAL S,ERGİNÖZ E,ERDOĞAN M "Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi." Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi, 15, ss.20 - 26, 2014. |
ISNAD | YURTSEVEN, ERAY vd. "Beyaz yakalı çalışanların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi". Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi 15/1 (2014), 20-26. |