Yıl: 2014 Cilt: 28 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 5 - 8 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması

Öz:
Florfenikolün alabal ı klarda yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) kal ı ntı miktarı n ı naraş tı rı ld ı ğ ı bu çal ı ş mada; Elazı ğ daki be ş farkl ı alabal ı k i ş letmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabal ı k kullan ı lm ı ş tı r. Numunelerdeki florfenikol düzeyleriyüksek bas ı nçl ı s ı v ı kromatografisi (HPLC) kullan ı larak gerçekle ş tirilmi ş tir.Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabal ı kları n deri dokusunun %44ünde, kasdokusunun %32sinde ve karaci ğ er dokusunun %16s ı nda, hasat dönemindeki alabal ı kları n ise deridokusunun %40 ı nda, kas dokusunun %36s ı nda ve karaci ğ er dokusunun %32sinde florfenikolsaptanm ı ş tı r. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarı n ı n (3.52±0.89 µg/g) hasatdönemindeki kas dokusundan (0.69±0.21 µg/g) istatistiksel olarak daha yüksek oldu ğ u (p<0.05),deri ile karaci ğ er dokuları nda ise istatistiksel olarak önemli bir fark olmad ı ğ ı (p>0.05) görülmü ş tür. Çal ı ş ma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabal ı kları n yenilebilirdokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) florfenikol ortalama miktarları n ı n Türk Gı da KodeksiYönetmeli ğindeki kal ı ntı limitinin üzerinde oldu ğu görülmü ş tür.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

Investigation of florphenicol residue in edible tissues of rainbow trout

Öz:
In this study, residue levels of florphenicol in edible tissues of rainbow trout (skin, muscle and liver)were investigated. For this purpose, a total 50 rainbow trouts from 5 different facilities from Elazig(25 at pre-harvest and 25 during harvest) were used. Florphenicol levels of samples wereexamined with high performance liquid chromatography (HPLC).As a result of the analysis, florphenicol was detected from 44% of skin samples, 32% of musclesamples and 16% of liver samples of the rainbow trouts from pre-harvest and 40% of skin samples,36% of muscle samples and 32% of liver samples from rainbow trouts taken during harvest.Residual amont of florphenicol at muscle samples taken from pre-harvest rainbow trouts(3.52±0.89 µg/g) were found to be statistically higher than samples taken during harvest (0.69±0.21µg/g) (p<0.05), There was no statistically difference detected from skin and liver samples (p<0.05).As a result of study, mean residue levels of florphenicol at edible tissue of rainbow trout (skin,muscle, liver) taken during both pre-harvest and harvest, found to be higher than residue limits byTurkish Food Codex.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Ak ş it D, Kum C. Gökkuş a ğ ı alabal ı kları (Oncorhynchus mykiss , walbaum 1792)’nda s ı k görülen patojen mikroorganizmaları n tespiti ve antibiyotik duyarl ı l ı k düzeylerinin belirlenmesi. YYÜ Vet Fak Derg 2008; 19: 1-7.
  • 2. Arda M, Seçer S, Sarı eyüpo ğ lu M. Bal ı k Hastal ı kları , 1. Baskı , Ankara: Medisan Yayı nevi, 2002.
  • 3. Baydan E, Yurdakök B, Ayd ı n FG. Bal ı klarda antibiyotik kullan ı m ı . J Vet Sci 2012; 3: 45-52.
  • 4. Boyac ı o ğ lu M. Gökku ş a ğ ı Alabal ı kları nda (Oncorhynchus Mykıss) Rtfs’ye (Rainbow Trout Fry Syndrome) Neden Olan Flavobacterium Psychrophilum Etkeninin İzolasyonu ve Antibakteriyel Sa ğ altı m Seçene ğ inin Belirlenmesi. Doktora Tezi, Ayd ı n: Adnan Menderes Üniversitesi, Sa ğ l ı k Bilimleri Enstitüsü, 2007.
  • 5. Feng JB, Jia XP. Tissue distribition and elimination of florfenicol in tilapia after a single oral administration in freshwater and seawater at 28 °C. Aquaculture 2008; 276: 29-35.
  • 6. Chou KY, Cheng TY, Chen CM, et al. Simultaneous determination of residual thiamphenicol and florfenicol in foods of animal origin by HPLC/electrospray ionization- MS/MS. J AOAC Int 2009; 92: 1225-1232.
  • 7. Mahmoudian M, Teyebi L, Falahati H, Dibazer S. Pharmacokinetics of florfenicol in young male calves using HPLC. J Pharm Sci Tech 2010; 2: 432-435.
  • 8. Pouliquen H, Morvan ML. Determination of florfenicol in freshwater, sediment and bryophyte fontinalis antipyretica by HPLC with flourescence detection. Chromatographia 2005; 62: 225-231.
  • 9. Anadon A, Martinez MA, Martinez M, et al. Plasma and tissue depletion of florfenicol and florfenicol-amine in chickens. J Agric Food Chem 2008; 56: 11049-11056.
  • 10. Can HY, Çelik TH. Kanatl ı hayvan yeti ş tiricili ğ inde antibiyotik kullan ı m ı ve kal ı ntı riski. Vet Hekim Der Derg 2008; 79(4): 35-40.
  • 11. Cannon M, Harford S, Davies J. A comporative study on the inhibitory actions of chloramphenicol, thiamphenicol and some fluorinated derivatives. Antimicrob Agents Chemother 1990; 26: 307-317.
  • 12. Doyle ME. “Veterinary drug residues in processed meats- potential health risk”. http://fri.wisc.edu/docs/pdf/FRIBrief_ VetDrgRes.pdf 10.03.2013.
  • 13. Gustafson RH, Bowen RE. Antibiotic use in animal agriculture. J Appl Microbiol 1997; 83: 531-541.
  • 14. Murray IA, Shaw WV. O-Acetyltransferases for chloramphenicol and other natural products. antimicrob. Agents Chemother 1997; 41: 1-6.
  • 15. Fukui H, Fujihara Y, Kano H. In vitro and in vivo antibacterial activities of florfenicol, a new fluorinated analog of thiamphenicol, against fish pathogens. Fish Pathol 1987; 22: 201.
  • 16. Nagata T, Oka H. Detection of residual chloramphenicol, florfenicol, and thiamphenicol in yellowtail fish muscles by capillary gas chromatography-mass spectrometry. J Agric Food Chem 1996; 44: 1280-1284.
  • 17. Vue C, Schmidt LJ, Stehly GR, Gingerich WH. Liquid chromatographic determenition of florfenicol in the plasma of multiple species of fish. J Chromatogr B 2002; 780: 111- 117.
  • 18. Bektemuro ğ lu B, Şireli M. Kobaylarda kloramfenikol ve florfenikol’ün elektrokardiyogram üzerine etkisi. Ankara Üniv Vet Fak Derg 2011; 58: 155-160.
  • 19. EMEA (The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products Veterinary Medicines and Information Technology). Florfenicol (extension to fish). Summary Report-5. 2000.
  • 20. Jeffrey MVR, Ross AP, Melissa CF, Burns BG. Simultaneous determination of residues of chloramphenicol, thiamphenicol, florfenicol and florfenicol amine in farmed aquatic species by liquied chromatography/mass spectrometry. Journal of AOAC international 2003; 86: 510-514.
  • 21. Scuka L. Florfenicol-pharmacodynamic, pharmacokinetics and clinical efficacy of oral formulations in domestic animals: A systematic review. Vet Glas 2005; 59: 635-654.
  • 22. Türk G ı da Kodeksi Tebli ğ i.Türk g ı da kodeksi hayvansal g ı dalarda bulunabilecek veteriner ilaçları na ait farmakolojik aktif maddelerin s ı n ı fland ı rı lmas ı ve maksimum kal ı ntı limitlerinin belirlenmesi hakkı nda tebli ğ i (Tebli ğ No: 2011/20), Resmi Gazete Tarihi: 29.04.2011 Resmi Gazete Sayı s ı : 27919 Mükerrer.
  • 23. Pinault LP, Millot LK, Sanders PJ. Absolute oral bioavailability and residues of florfenicol in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss ). J Vet Pharmacol Ther 1997; 20: 297-298.
  • 24. EMEA (The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products Veterinary Medicines and Information Technology). Florfenicol (extension to fish). Summary Report-2. 1997.
APA Gökmen S, DAĞOĞLU G, GÜL BAYKALIR B (2014). Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. , 5 - 8.
Chicago Gökmen Sedat,DAĞOĞLU Gürdal,GÜL BAYKALIR BURCU Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. (2014): 5 - 8.
MLA Gökmen Sedat,DAĞOĞLU Gürdal,GÜL BAYKALIR BURCU Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. , 2014, ss.5 - 8.
AMA Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. . 2014; 5 - 8.
Vancouver Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. . 2014; 5 - 8.
IEEE Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B "Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması." , ss.5 - 8, 2014.
ISNAD Gökmen, Sedat vd. "Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması". (2014), 5-8.
APA Gökmen S, DAĞOĞLU G, GÜL BAYKALIR B (2014). Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1), 5 - 8.
Chicago Gökmen Sedat,DAĞOĞLU Gürdal,GÜL BAYKALIR BURCU Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 28, no.1 (2014): 5 - 8.
MLA Gökmen Sedat,DAĞOĞLU Gürdal,GÜL BAYKALIR BURCU Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, vol.28, no.1, 2014, ss.5 - 8.
AMA Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2014; 28(1): 5 - 8.
Vancouver Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2014; 28(1): 5 - 8.
IEEE Gökmen S,DAĞOĞLU G,GÜL BAYKALIR B "Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28, ss.5 - 8, 2014.
ISNAD Gökmen, Sedat vd. "Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 28/1 (2014), 5-8.