Yıl: 2014 Cilt: 28 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 9 - 13 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu

Öz:
Bu çal ı ş manı n amacı , Kars ili Merkez ilçedeki süt s ı ğ ı rcı l ı k i ş letmelerinin barı nak ve sa ğ ı mözellikleri hakkı nda, genel bir de ğ erlendirme yapmaktı r. Çal ı ş man ı n materyalini, süt s ı ğ ı rcı l ı ki ş letme sahibi 162 üreticiyle yüz yüze yap ı lan anket çal ı ş mas ı ndan elde edilen veriler ve gözlemlerolu ş turmaktad ı r. Çal ı ş mada, hayvan sahiplerinin kulland ı kları ah ı rları n ortalama bina ya ş ı n ı n 18.7yı l, ortalama de ğ erinin 29.357 TL, y ı ll ı k ah ı r bakı m-onarı m masrafı n ı n 313.70 TL oldu ğu tespitedilmi ş tir. Süt s ı ğ ı rcı l ı k i ş letmelerinin %95.1inin kapal ı tip ah ı r, %4.9unun ise yarı açı k tip ah ı ryap ı s ı nda oldu ğ u; i ş letmelerin %78.4ünde elle sa ğ ı m yap ı ld ı ğ ı ve %52.5inde meme temizli ğiyap ı ld ı ğ ı tespit edilmi ş tir. Sonuç olarak, Kars İlindeki i ş letmelerin barı nak yap ı s ı ile sa ğ ı m tekniklerive sa ğ ı m hijyeni uygulamaları ndan beklenen ekonomik faydan ı n sa ğ lanabilmesi için, üreticilerinteknik yönden bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

The General structure and economic dimension of dairy cattle farms at central district in Kars province

Öz:
In this study, the overall structure status of barn and milking techniques in dairy cattle farm at thecentral district of Kars were evaluated. Data was collected by questionnaires conducted face toface with 162 livestock producers and observations. The mean age and the mean values of thebarn used by the livestock producers were found as 18.7 years and 29.357 TL, respectively, andthe annual maintenance cost of 313.70 TL. The survey also revealed that closed and connectedbarn systems (95.1%) and semi-opened barn system (4.9%) have been preferred. The resultsindicated that hand milking is the most common method (78.4%). Cleaning udder at pre-milkingstage was found to be 52.5%. As a result, in order to ensure an economic benefit with the structureof barn, milking technology and milking hygiene in dairy cattle farms at the district of Kars, it isadvisable to train the farmers.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DEMİR P, ADIGÜZE IŞIK S, SARI M, AYVAZOĞLU C (2014). Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. , 9 - 13.
Chicago DEMİR PINAR,ADIGÜZE IŞIK Serpil,SARI Mehmet,AYVAZOĞLU Cemalettin Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. (2014): 9 - 13.
MLA DEMİR PINAR,ADIGÜZE IŞIK Serpil,SARI Mehmet,AYVAZOĞLU Cemalettin Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. , 2014, ss.9 - 13.
AMA DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. . 2014; 9 - 13.
Vancouver DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. . 2014; 9 - 13.
IEEE DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C "Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu." , ss.9 - 13, 2014.
ISNAD DEMİR, PINAR vd. "Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu". (2014), 9-13.
APA DEMİR P, ADIGÜZE IŞIK S, SARI M, AYVAZOĞLU C (2014). Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1), 9 - 13.
Chicago DEMİR PINAR,ADIGÜZE IŞIK Serpil,SARI Mehmet,AYVAZOĞLU Cemalettin Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 28, no.1 (2014): 9 - 13.
MLA DEMİR PINAR,ADIGÜZE IŞIK Serpil,SARI Mehmet,AYVAZOĞLU Cemalettin Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, vol.28, no.1, 2014, ss.9 - 13.
AMA DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2014; 28(1): 9 - 13.
Vancouver DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 2014; 28(1): 9 - 13.
IEEE DEMİR P,ADIGÜZE IŞIK S,SARI M,AYVAZOĞLU C "Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28, ss.9 - 13, 2014.
ISNAD DEMİR, PINAR vd. "Kars Merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi 28/1 (2014), 9-13.