Yıl: 2013 Cilt: 30 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 69 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Tokat ili Merkez İlçede ailelerin ekmek tüketim durumlarını tespit etmektir. Buna yönelik olarak, örnekleme sonucu belirlenen aileler ile anket çalışması yapılmıştır. Veriler, Kasım-2012 tarihinde 272 adet aile ile anket çalışması sonucu elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, kişi başına ekmek tüketim miktarı 291,95 gr olup bu değer ülke ortalamasından daha düşüktür. Ailelerin en fazla somun ekmeğini (%70,59) tükettikleri saptanmıştır. Tüketicilerin ekmekleri en fazla süpermarket (%80,51) ve fırından (%25,37) satın aldıkları belirlenmiştir. Tüketicilerin yarıdan fazlası piyasada satılan ekmeklerin kalitesini yetersiz bulmaktadır. Bazı ailelerin satın aldıkları ekmekleri gün içerisinde tüketemedikleri ve bayatlayan ekmeklerin önemli bir kısmının tekrar kullanıldığı, bir kısmının ise israf olduğu saptanmıştır. Ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır. Özellikle üretilen ekmeğin kalitesinin artırılması, üretim ve satış aşamalarında hijyen koşullarına önem verilmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme

A research on bread consumption of families living in the central district of Tokat province

Öz:
In this study, bread consumption statuses of families living in the central district of Tokat province were identified. Data were obtained from 272 consumers in November 2012. According to the findings, the amount of per capita bread consumption is 291.95 g which is lower than the national average consumption. The most frequently consumed bread type of families was loaf bread with 70.59%. Consumers were mainly purchased bread from supermarkets (80.51%) and oven (25.37%). More than half of consumers think that the quality of bread sold in the market is insufficient. Several families cannot consume a significant portion of bread purchased during the day; they re-used some of the staled bread and wasted the rest of staled bread. Measures should be taken to prevent the waste of bread. The quality of the bread produced should be increased and a necessary care for hygiene should be taken during production and sales stages.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAL EKMEKCİ Z, SAYILI M, GÖZENER B (2013). Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. , 61 - 69.
Chicago BAL EKMEKCİ Zeynep,SAYILI Murat,GÖZENER Bilge Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. (2013): 61 - 69.
MLA BAL EKMEKCİ Zeynep,SAYILI Murat,GÖZENER Bilge Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. , 2013, ss.61 - 69.
AMA BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. . 2013; 61 - 69.
Vancouver BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. . 2013; 61 - 69.
IEEE BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B "Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma." , ss.61 - 69, 2013.
ISNAD BAL EKMEKCİ, Zeynep vd. "Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma". (2013), 61-69.
APA BAL EKMEKCİ Z, SAYILI M, GÖZENER B (2013). Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 61 - 69.
Chicago BAL EKMEKCİ Zeynep,SAYILI Murat,GÖZENER Bilge Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, no.1 (2013): 61 - 69.
MLA BAL EKMEKCİ Zeynep,SAYILI Murat,GÖZENER Bilge Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.30, no.1, 2013, ss.61 - 69.
AMA BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 30(1): 61 - 69.
Vancouver BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 30(1): 61 - 69.
IEEE BAL EKMEKCİ Z,SAYILI M,GÖZENER B "Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30, ss.61 - 69, 2013.
ISNAD BAL EKMEKCİ, Zeynep vd. "Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/1 (2013), 61-69.