SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*
Yıl: 2015 Cilt: 10 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 165 - 170 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*
Öz: Öz : Bu çalışma, Sarıkamış ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştirici bilgilerine dayanarak işletme yapıları, hayvanların beslenmesinde kullanılan yem çeşitleri, miktarları,analizleri ve hayvan besleme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Anket çalışması Sarıkamışta bulunan 68 işletmede yapılmıştır. İşletmelerin %77.94ü büyük (11 veüzeri), %14.7si (6-‐10 baş) orta işletmelerden oluşurken, %7.35i küçük (1-‐5 baş) işletmelerden oluşmaktadır. Kesif yem olarak, fabrika yemi kullanan işletmeler (%79.41),buğday-‐arpadan oluşan karışımı satın alanlar (%2.90) ve kendi ürettiği hammadde yemi kullananlar (%17.64) tespit edilmiştir. Yem örneklerinde kuru madde (KM), ham protein(HP), ham kül (HK),ve ham yağ (HY) analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz (HS) analizleri ise Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Fiğ,korunga ve yonca otunda sırasıylaKM %93.4, 92.3 ve 94.7, HP %16.7, 19 ve 19.5, HY %5.4, 3.8 ve 2.2, HK %10.8, 6.4 ve 5.1, HS %22, 26.30 ve 25.1 ve ME 2525.42,2372.16 ve 2414.93 kcal/kg olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, ilçe ve bölgedeki yetiştiricilerin, hayvan beslemeye ilişkin teknik bilgi ve bilinçlerinin artırılması sağlanmalıdır.
Anahtar Kelime: Konular:
TheEvaluationofFeedingStatusofLargeAnimalsBasedonFarmers KnowledgeinSarikamisRegion
Öz: Abstract: This study was aimed to determine the structural characteristics of enterprises, the usage of feed types, quantities and their analyses, and animal feeding habitsbased on the knowledge obtained from large ruminant breeders in Sarikamis district. The survey was conducted in 68 enterprises; of them 77.94% were considered to belarge, 14.7% to be medium, and 7.35% to be small farms.It was determined that the 79.42% of farms have been buying manufactured (concentrated) feeds, 2.90% ofthem have been utilizing the mixture of wheat and barley while 17.64% of the farms have been using the feeds produced by themselves. Dry matter (DM), crude protein(CP), ether extracts (EE) and ash levels in feed samples were determined by Weende Analysis methods while crude fibre (CF) quantities were determined by Cramptonand Maynard s method. Wetch, sainfoin and alfalfa had 93.4, 92.3 and 94.7% DM, 16.7,19 and 19.5% CP, 5.4, 3.8 and 2.2% EE, 10.8, 6.4 and 5.1% ash, 22, 26.30and 25.1% CF and 2525.42, 2372.16 and 2414.93 kcal/kg ME contents, respectively. In conclusion, the knowledge and awareness of the breeders about technical animalnutrition should be enhanced in the district and region.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- 1. Anonim, 2011. Serhat Kalkınma Ajansı. Büyükbaş hayvancılığa yönelik sorun alanları. Doğu Anadolu bölgesi büyükbaş hayvan çalıştayı, 27.
- 2. Anonim, 2015. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Hayvancılık Raporu. Sayı:2.
- 3. Yolcu, H., Tan, M., 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım bilimleri Dergisi 14, 303-‐312.
- 4. Ergün A., Tuncer Ş.D., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan M.K., Küçükersan S., Şehu, A.,2004. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
- 5. Kutlu H., Gül A., Görgülü M., 2003. Türkiye hayvancılığın sorunları ve çözüm yolları. I.Damızlık hayvankaliteli yem. Yem Magazin Dergisi, 34, 40-‐46.
- 6. Aral S., 1995. Konyanın Hayvancılık Potansiyeli ve İl Kalkınmasındaki Rolü. Konya İlinin Ekonomik Kalkınması Semineri. İktisadi Araştırmalar Vakfı, İstanbul.
- 7. Alçiçek A., 2001. Süt ineklerinin yemlenmesinde yeni teknikler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No:100.
- 8. Kaya İ., Karademir B., 2002. Çayır-‐meranın Kars yöresi çiftlik hayvanlarının beslenmesi ve hastalık oluşturma-‐bulaştırmadaki rolü. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 42, 59-‐ 66.
- 9. Alçiçek A., Karaayvaz K., 2003. Sığır besisinde mısır silajı kullanımı. Animalia, 20, 18-‐76.
- 10. Demir P., Aral S., 2009. Kars ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılık işletmelerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 80, 17-‐22.
- 11. AOAC, 2005. Official Methods of Analysis. 14th Ed. Association of Official Agricultural Chemists, Washington. D.C.18-‐76.
- 12. Crampton EW., Maynard L., 1983. The relation of cellulose and lignin content to nutritive value of animal feeds. Journal of Nutricion, 15, 383-‐395.
- 13. Şekerden Ö., 1986. Samsun ve Tokat yöresinde besi ve süt sığırcılığının durumu. Hayvancılık Sempozyumu. Sivas, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, 16, 159-‐177.
- 14. Bakır G., 2002. Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12, 1-‐10.
- 15. Canbolat Ö., Karaman Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi, 15, 188-‐185.
- 16. Güngör T., Başalan M., Aydoğan İ., 2008. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55, 111-‐ 115.
- 17. Tugay A., Bakır G., 2009. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40, 37-‐47.
- 18. Tümer S., Ağmaz A., 1989. Ege bölgesi süt ve besi sığırı işletmelerinin çeşit verim özellikleri üzerinde araştırması. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Menemen, İzmir.
- 19. Uçak A., 1992. Samsun ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları üzerine araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- 20. Bakır G., Demirel M., 2001. Van ili ve ilçelerindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 11, 29-‐37.
- 21. Çetin E., Özdemir Ş., 1999. Erciş ilçesinde süt sığırcılığı işletmelerinin durumu (basılmamış lisans tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Van.
APA | AKMAN B, YALÇINKAYA İ (2015). SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. , 165 - 170. |
Chicago | AKMAN Berna,YALÇINKAYA İlkay SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. (2015): 165 - 170. |
MLA | AKMAN Berna,YALÇINKAYA İlkay SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. , 2015, ss.165 - 170. |
AMA | AKMAN B,YALÇINKAYA İ SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. . 2015; 165 - 170. |
Vancouver | AKMAN B,YALÇINKAYA İ SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. . 2015; 165 - 170. |
IEEE | AKMAN B,YALÇINKAYA İ "SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*." , ss.165 - 170, 2015. |
ISNAD | AKMAN, Berna - YALÇINKAYA, İlkay. "SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*". (2015), 165-170. |
APA | AKMAN B, YALÇINKAYA İ (2015). SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10(3), 165 - 170. |
Chicago | AKMAN Berna,YALÇINKAYA İlkay SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10, no.3 (2015): 165 - 170. |
MLA | AKMAN Berna,YALÇINKAYA İlkay SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.10, no.3, 2015, ss.165 - 170. |
AMA | AKMAN B,YALÇINKAYA İ SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015; 10(3): 165 - 170. |
Vancouver | AKMAN B,YALÇINKAYA İ SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015; 10(3): 165 - 170. |
IEEE | AKMAN B,YALÇINKAYA İ "SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10, ss.165 - 170, 2015. |
ISNAD | AKMAN, Berna - YALÇINKAYA, İlkay. "SarıkamışYöresindeYetiştiriciBilgilerineDayanarakBüyükbaşHayvan BeslenmeDurumununDeğerlendirilmesi*". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10/3 (2015), 165-170. |