Yıl: 2015 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 88 - 92 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması

Öz:
Bal sahip olduğu özellikleri ve sağlıklı bir gıda maddesi olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilen hayvansal orjinli bir üründür. Bal arılarında görülen American foulbrood (AFB) ve European foulbrood (EFB) gibi hastalıklar ciddi kayıplara yol açmaktadır. Bu hastalıklar ile mücadelede antibakteriyel ajanların kullanımı ise bal ve bal ürünlerinde kalıntı sorununa neden olmaktadırlar. Olası antibiyotik kalıntıları nihai tüketici olan insanlarda antibiyotik direnci ve allerjik reaksiyonlar gibi ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, gerek Avrupa Birliği gerekse ülkemizde arı yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır. Bu çalışmada, Ardahan ve ilçelerinden toplanan 180 adet bal numunesi antibiyotik (sulfonamid ve streptomisin) kalıntısı yönünden analiz edildi. Direk üreticilerden sağlanan numunelerin kalıntı analizi ticari kit (Ridascreen) kullanılarak ELISA yöntemiyle gerçekleştirildi. Bulguların istatistiki karşılaştırmaları için variyans analizi metodu uygulanmış, gruplar arası önem kontrolleri Duncan-testi ile tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, streptomisin için numunelerin %37sinde, sulfonamid için ise numunelerin %52sinde kalıntı tespit edilmiştir. Streptomisin için en yüksek kalıntı düzeyi (ortalama 5.57 ppm) Posof ilçesinde, sulfonamid içinse ortalama 2.79 ppm ile Çıldır ilçesinden alınan örneklerde ölçülmüştür. Sonuç olarak, üreticilerin antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirilmeleri ve antibiyotik kalıntısı bakımından kontrollerin daha sık yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Investigation of the Antibiotic Residue Levels in Honey produced in Ardahan Province

Öz:
Owing to special properties and being a healthy food, honey is an animal originated product, preferred by consumers. Diseases such as American foulbrood (AFB) and European foulbrood (EFB) seen in honeybees lead to serious economical losses. The use of antibacterial agents against these diseases results in residual problems in honey and honey products. Possible antibiotic residues cause serious problems, such as antibiotic resistance and allergic reactions in people who are the ultimate consumers. Therefore, the use of antibiotics in honeybee keeping has been forbidden in the EU countries and in our country. In this study, 180 honey samples obtained from Ardahan and its towns were analysed for the antibiotic residues (sulphonamides and streptomycin). Residual analyses of samples obtained directly from the procuders were carried out by using ELISA commercial test kits (Ridascreen). Variance analysis method was applied for statistical comparisons and the differences between groups were determined by Duncan test. According to the results, 37 and 52% of the samples contained residues for streptomycin and sulfonamides, respectively. Maximum residue levels for streptomycin (mean 5.57 ppm) were measured in samples taken from Posof and for sulfonamide (mean 2.79 ppm) in samples taken from Çıldır. As a result, beekeepers should be educated about the use of antibiotics and the inspections determining the antibiotic residue should be made more often.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Sunay AE., 2006. Balda antibiyotik kalıntısı sorunu. Uludağ Arıcılık Dergisi, 4, 143-148.
  • 2. Li J., Chen L., Wang X., Jin H., Ding L., Zhang K., Zhang H., 2008. Determination of tetracyclines residues in honey by on-line solid-phase extraction high-performance liquid chromatography. Talanta, 75, 1245-1252.
  • 3. Cheneau ED., Pirotais Y., Verdon E., Hurtaud- Pessel D., 2014. Confirmation of 13 sulfonamides in honey by liquidchromatography–tandem mass spectrometry for monitoring plans: Validation according to European Union Decision 2002/657/EC. Journal of Chromatography A, 1339, 128-136.
  • 4. Zai IUM., Rehman K., Hussain A., Shafqatullah A., 2013. Detection and quantification of antibiotics residues in honey samples by chromatographic techniques. Middle-East Journal of Scientific Research, 14, 683-687.
  • 5. Barganska Z., Slebioda M., Namiesnik J., 2011. Determination of antibiotic residues in honey. Trends in Analytical Chemistry, 30, 1035-1041.
  • 6. Johnson S., Jadon N., 2010. Antibiotic residues in roney. Centre For Science and Environment and Pollution Monitoring Laboratory, India.
  • 7. Galarini R., Saluti G., Giusepponi D., Rossi R., Moretti S., 2015. Multiclass determination of 27 antibiotics in honey. Food Control, 48, 12-24.
  • 8. Gunes ME., Gunes N., Cıbık R., 2009. Oxytetracycline and sulphonamide residues analysis of honey samples from Southern Marmara Region in Turkey. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 15, 163-167.
  • 9. Wang S., Liu J., Yong W., Chen Q., Zhang L., Dong Y., Su H., Tan T., 2015. A direct competitive assay-based aptasensor for sensitive determination of tetracycline residue in Honey. Talanta, 131, 562-569.
  • 10. Wutz K., Niessner R., Seidel M., 2011. Simultaneous determination of four different antibiotic residues in honey by chemiluminescence multianalyte chip immunoassays. Microchimica Acta, 173, 1-9.
  • 11. Thompson TS., Van den Heever JP., 2012. Degradation of erythromycin in honey and selection of suitable marker residues for food safety analysis. Food Chemistry, 133, 1510-1520.
  • 12. Şener S., 2006. Veteriner farmakoloji. 1. Baskı., 59-60, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • 13. Thompson TS., Noot DK., 2005. Determination of sulfonamides in honey by liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Analytica Chimica Acta, 551, 168-176.
  • 14. Granja RHMM., Nino AMM., Zucchetti RAM., Nino REM., Patel R., Salerno AG., 2009. Determination of streptomycin residues in honey by liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Analytica Chimica Acta, 637, 64- 67.
  • 15. Şener S., 2006. Veteriner farmakoloji. 1. Baskı., 37-38, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • 16. Seğmenoğlu MS., Baydan E., 2012. Ballarda rastlanabilen ilaç kalıntıları ve bulaşanlar. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü Dergisi, 2, 24-28.
  • 17. Reybroeck W., Daeseleire E., De Brabender HF., Herman L., 2012. Antimicrobials in beekeping. Veterinary Microbiology, 1-2, 1-11.
  • 18. Wang S., Yong W., Liu J., Zhang L., Chen Q., Dong Y., 2014. Development of an indirect competitive assay-based aptasensor for highly sensitive detection of tetracycline residue in honey. Biosensors and Bioelectronics, 57, 192-198.
  • 19. Aydın L., Çakmak İ., Güleğen E., Korkut M., 2003. Güney Marmara bölgesi arı hastalıkları ve zararlıları anket sonuçları. Uludağ Arıcılık Dergisi, 1, 37-40.
APA OZKAN O, EŞSİZ D, yazıcı k, ERDAG D (2015). Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. , 88 - 92.
Chicago OZKAN OKTAY,EŞSİZ Dinç,yazıcı kemal,ERDAG DINÇER Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. (2015): 88 - 92.
MLA OZKAN OKTAY,EŞSİZ Dinç,yazıcı kemal,ERDAG DINÇER Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. , 2015, ss.88 - 92.
AMA OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. . 2015; 88 - 92.
Vancouver OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. . 2015; 88 - 92.
IEEE OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D "Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması." , ss.88 - 92, 2015.
ISNAD OZKAN, OKTAY vd. "Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması". (2015), 88-92.
APA OZKAN O, EŞSİZ D, yazıcı k, ERDAG D (2015). Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10(2), 88 - 92.
Chicago OZKAN OKTAY,EŞSİZ Dinç,yazıcı kemal,ERDAG DINÇER Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10, no.2 (2015): 88 - 92.
MLA OZKAN OKTAY,EŞSİZ Dinç,yazıcı kemal,ERDAG DINÇER Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.10, no.2, 2015, ss.88 - 92.
AMA OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015; 10(2): 88 - 92.
Vancouver OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015; 10(2): 88 - 92.
IEEE OZKAN O,EŞSİZ D,yazıcı k,ERDAG D "Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10, ss.88 - 92, 2015.
ISNAD OZKAN, OKTAY vd. "Ardahan İlinde Üretilen Ballarda Antibiyotik Kalıntı Düzeylerinin Araştırılması". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10/2 (2015), 88-92.