Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi
Yıl: 2015 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 11 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi
Öz: Bu çalışmada; Isparta il merkezinde ekşi maya katkılı geleneksel ekmek ile serbest tip ekmek üreten fırınların; teknolojiye ilişkin yeterlilikleri, kalite artırım faaliyetleri, yönetici ve personel eğitim durumları, üretim kapasiteleri, ekmek üretimindeki maliyetler ve karlılık gibi konulardaki mevcut durumlarının ortaya konulması ve ekmek üretiminin ekonomik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İl merkezinde faal olan 22 fırından anket yöntemi ile elde edilen veriler, araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Araştırmadaki veriler 2014 üretim dönemine aittir. Ekmek-unlu mamuller üretimi yapan işletmeler günlük ekmek üretim kapasitelerine göre 3 gruba ayrılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgurla göre, işletmelerin ortalama ekmek üretim kapasitelerinin 7338,64 adet/gün olduğu, günlük üretimlerinin kurulu kapasitenin çok altında kaldığı ve kapasite kullanım oranlarının %33,88 olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin üretim masrafları içerisinde ilk sırayı un, ikinci sırayı ise işçilik almıştır. İşletmeler ortalamasında mutlak kar 121437 TL olarak saptanmıştır. İşletmelerin 1 adet francala küçük ekmek (300±50 g) üretim maliyeti 0,69 TL, francala büyük ekmek (600±50 g) maliyeti 1,25 TL, Isparta ekmeği küçük üretim (650±100 g) maliyeti 1 TL, işletmeler ortalamasında nispi kar değeri ise 1,20 olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Konular:
Technical and Economical Evaluation of Bakeries Producing Traditional and Free Type Bread in Isparta Province
Öz: In this study, it was aimed to evaluate bakeries producing traditional sourdough bread and free type bread economically. It was also aimed to put forward their current situation about competencies related to technology, quality improvement activities, managers and staff training, production capacities, costs and profitability in the production of bread. The data obtained from the survey method from 22 bakeries actively working in the city centre was the material of the study. The data in the study belongs to 2014 production period. Bakeries were divided into 3 groups according to their daily bread production capacity. According to the findings of the study, the average production capacities of bakeries were found as 7338.64 bread/day. However their daily production remains far below their daily capacity. The capacity utilization rate of bakeries was determined as 33.88%. Absolute profit of bakeries was calculated as 121 437 TL. Production cost of bakeries for small free type (300±50 g) big free type (600±50 g) and Isparta sourdough bread (650±100 g) were determined as 0.69 TL, 1.25 TL and 1 TL, respectively. The relative profit was found to be 1.20.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Açıl, A.F. ve Demirci, R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
- Akın, M. 2011. Gaziantep İl Merkezindeki Ekmek ve Pide Fırınlarının Sağlığa Uygunluk Durumları ve Etkileyen Etkenler. Tıpta Uzmanlık Tezi, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 105 sayfa, Gaziantep.
- Akın, O. 2010. Ekmek Üretim İşletmelerinin Verimliliklerinin Veri Zarflama Yöntemi ile Mukayeseli Analizi: Batı Akdeniz Bölgesinde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2010, 2(2): 89-106.
- Anonim, 2013. Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması (Ekmek Tüketimiyle İlgili Tutum ve Davranışlar İle Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler Araştırması), TMO, 2. Baskı, Şubat, Ankara.
- Anonim, 2014. https://www.maliye.gov.tr/ (erişim tarihi: 06.11.2014). Cinemre, H.A. ve Bozoğlu, M. 1999. Samsun İli Merkez İlçesinde Ekmek Maliyetinin Belirlenmesi ve Ekmek Fiyatını Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 1999, 23(3): 649-655.
- Doğan, İ.S. 1997. Van İlinde Serbest Tipte Ekmek Üreten Fabrikaların Genel Durumu ve Sorunları. Un Mamülleri Dünyası, 1997, 6 (5–6), 22–31.
- Erkan, A.S. 2009. İstanbul İlinde Faaliyet Gösteren Ekmek Fırınlarının Mevcut Durumlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 60 sayfa, Tekirdağ.
- Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral, T., Açıl, A.F. ve Demirci, R. 1995. Tarım Ekonomisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara. Gündüz, O., Ceyhan, V. ve Oğuzaslan, K. 2013. Samsun İli Atakum İlçesinde Ekmek Üreten İşletmelerde Teknik Etkinlik. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2013, 4(2): 001-010.
- Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H. ve Gündoğmuş, E.1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veritabanı Rehberi, TEPGE Rapor No: 1999-13.
- Kızılaslan, N. ve Adıgüzel, F. 2013. İstanbul İli Küçükçekmece İlçesinde Faaliyet Gösteren Ekmek Fırınlarının Mevcut Yapısı. Tarım Ekonomisi Dergisi, 2013, 19(1): 59-69.
- Önsüz, M.F., Dokur, Ş. ve Topuzoğlu, A. 2005. Ekmek Fırınlarının Yönetmeliklere Uygunluğunun Değerlendirilmesi. Türk Silahlı Kuvvetleri Koruyucu Hekimlik Bülteni, 2005, 4 (6): 303-312.
- Rehber, E. 1993. Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
- Tanık, O. 2006. Ekmek Üretiminde Kalite Uygulamaları ve Müşteri Memnuniyet Dinamiklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 85 sayfa, Tekirdağ.
- Ünal, S. 1992. Ekmekçiliğin Sorunları. Un Mamülleri Dünyası, 1992, 1(3): 6-8. Yiğit, A.H. 2009. Ağrı İlinde Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 74 sayfa, Van.
- Yiğit, A.H. ve Doğan, İ.S. 2010. Ağrı İlindeki Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2010, 20(2):75-87.
APA | Gül H, Gül M, ŞİRİKÇİ B, ACUN S, HAYIT F (2015). Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. , 11 - 21. |
Chicago | Gül Hülya,Gül Mevlüt,ŞİRİKÇİ Bekir Stıkı,ACUN SULTAN,HAYIT FATMA Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. (2015): 11 - 21. |
MLA | Gül Hülya,Gül Mevlüt,ŞİRİKÇİ Bekir Stıkı,ACUN SULTAN,HAYIT FATMA Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. , 2015, ss.11 - 21. |
AMA | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. . 2015; 11 - 21. |
Vancouver | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. . 2015; 11 - 21. |
IEEE | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F "Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi." , ss.11 - 21, 2015. |
ISNAD | Gül, Hülya vd. "Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi". (2015), 11-21. |
APA | Gül H, Gül M, ŞİRİKÇİ B, ACUN S, HAYIT F (2015). Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 10(2), 11 - 21. |
Chicago | Gül Hülya,Gül Mevlüt,ŞİRİKÇİ Bekir Stıkı,ACUN SULTAN,HAYIT FATMA Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 10, no.2 (2015): 11 - 21. |
MLA | Gül Hülya,Gül Mevlüt,ŞİRİKÇİ Bekir Stıkı,ACUN SULTAN,HAYIT FATMA Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, vol.10, no.2, 2015, ss.11 - 21. |
AMA | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2015; 10(2): 11 - 21. |
Vancouver | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi. 2015; 10(2): 11 - 21. |
IEEE | Gül H,Gül M,ŞİRİKÇİ B,ACUN S,HAYIT F "Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi." Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi, 10, ss.11 - 21, 2015. |
ISNAD | Gül, Hülya vd. "Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisi 10/2 (2015), 11-21. |