Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 74 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Niğde ili keçicilik işletmelerinin mevcut durumu, yapısal özellikleri ve bu işletmelerin öncelikli sorunlarının ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla rastgele seçilen 38 adet keçi işletmesinde yetiştiricilerle yüz-yüze anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları; işletmelerin genel yapısı ile yetiştirme faaliyetlerini ortaya koyabilecek ve ayrıca yetiştiricilerin öncelikli sorunları ile memnuniyet durumlarını ölçebilecek şekilde belirlenmiştir. Anket sonuçları, keçi işletmesi sahiplerinin %89,5inin ilkokul, %5,3ünün ortaokul ve %5,3ününde lise mezunu olduğunu; yetiştiricilerin tamamının keçi ırkı olarak kıl keçisi kullandıklarını, işletmelerin %44,7sinin 500 baş ve üzeri olan işletmelerden oluştuğunu; işletmelerin %92,1inin yaylaya çıktığını, %73,7sinde çobanın aile içinden sağlandığını göstermiştir. Ayrıca, işletme gelirlerinin %50sinin keçi sütünden elde edildiği belirlenmiştir. Keçi yetiştiricilerinin, ürettikleri sütün %39,5ini sadece peynir üretimi şeklinde, %60,5inin ise peynir, tereyağı, yoğurt ve çiğ süt satışı şeklinde değerlendirdikleri saptanmıştır. İşletme sahiplerinin tamamı keçi yetiştiriciliğini karlı bir uğraş olarak değerlendirmişlerdir. Keçi yetiştiriciliğinin en önemli sorunları olarak; yem, işçilik, ilaç gibi temel giderler ile birlikte ürünlerin değer fiyattan satılamaması ve mera sorunu olduğu belirtilmiştir. Likert ölçeğine göre yetiştiricilerin keçicilik faaliyetleri içerisinde en çok memnun oldukları ilk beş konu sırasıyla; damızlık koyun keçi birliğinin hizmetleri, sahip olunan teknik bilgi, teknik personelin hizmetleri, teke katımı ve çiftleştirme ve ağılların yeterliliği olmuştur. En az memnun oldukları ilk beş konu ise sırasıyla; yem, işçilik ve elektrik gibi giderler, ürün satış fiyatı, hayvanların satış fiyatı, üretilen ürünün satışı ile ilgili pazar olanakları ve işletme için gerekli parasal destekler olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Niğde ili keçicilik işletmelerinin en önemli sorunlarının üretim maliyetlerinin yüksekliği ile ürün fiyatlarının düşüklüğü olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İşletme Finans

A Research on Structural Characteristics and Problems of Goat Breeding in Nigde

Öz:
This study was carried out to reveal the present status of goat farms in Nigde, to detect basic priority problems and to offer some solutions to these problems. For this purpose, a survey was conducted to the goat breeders face to face in randomly selected total 38 goat farms.The survey questions; goat farms and growing core business activities of enterprises that reveals the overall structure, and also the level of satisfaction with the priority issues of breeders are designed to measure. Analyze the results was shown that a large portion of goat breeders (85.0%) were primary school graduates, 5.3%secondery school and also 5.3% high school graduates, goat farms have whole hair goat breed. Goat enterprises have rate of 44.7%, more than 500 goat, 92.1% of goat enterprises go out to highlands, also provided 73.7% of the shepherd's family. In addition, operating revenues were determined come from 50% of goat's milk. Goat breeders were evaluated only 39.5% the form of cheese production, as 60.5% of the cheese, butter, yogurt, and the sale of raw milk of the total milk yield. All business was assessed that owners a profitable goat farming as an occupation and the first five main problems were member alliance, ownership sufficient technical knowledge, serving the technical staff, buck mating and breeding presses, goat shelter, respectively. In addition, it was seen that according to Likert scale, at least the first five issues were satisfied that such as feed, labor, and electricity inputs, product marketing price, sold animals the price, market opportunities related to the sale of manufactured products and finacial supply, respectively. As a result, it could be said that the most important problem for goat enterprises in Nigde province is high production costs and low product prices.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ceyhan a, ÜNALAN A, ÇINAR M, SERBESTER U, SEKEROGLU A, Akyol E, YILMAZ E, DEMİRKOPARAN A (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. , 74 - 79.
Chicago ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. (2015): 74 - 79.
MLA ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. , 2015, ss.74 - 79.
AMA ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. . 2015; 74 - 79.
Vancouver ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. . 2015; 74 - 79.
IEEE ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma." , ss.74 - 79, 2015.
ISNAD ceyhan, ayhan vd. "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma". (2015), 74-79.
APA ceyhan a, ÜNALAN A, ÇINAR M, SERBESTER U, SEKEROGLU A, Akyol E, YILMAZ E, DEMİRKOPARAN A (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(2), 74 - 79.
Chicago ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.2 (2015): 74 - 79.
MLA ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.2, 2015, ss.74 - 79.
AMA ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(2): 74 - 79.
Vancouver ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(2): 74 - 79.
IEEE ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.74 - 79, 2015.
ISNAD ceyhan, ayhan vd. "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/2 (2015), 74-79.