Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma
Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 74 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma
Öz: Niğde ili keçicilik işletmelerinin mevcut durumu, yapısal özellikleri ve bu işletmelerin öncelikli sorunlarının ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla rastgele seçilen 38 adet keçi işletmesinde yetiştiricilerle yüz-yüze anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları; işletmelerin genel yapısı ile yetiştirme faaliyetlerini ortaya koyabilecek ve ayrıca yetiştiricilerin öncelikli sorunları ile memnuniyet durumlarını ölçebilecek şekilde belirlenmiştir. Anket sonuçları, keçi işletmesi sahiplerinin %89,5inin ilkokul, %5,3ünün ortaokul ve %5,3ününde lise mezunu olduğunu; yetiştiricilerin tamamının keçi ırkı olarak kıl keçisi kullandıklarını, işletmelerin %44,7sinin 500 baş ve üzeri olan işletmelerden oluştuğunu; işletmelerin %92,1inin yaylaya çıktığını, %73,7sinde çobanın aile içinden sağlandığını göstermiştir. Ayrıca, işletme gelirlerinin %50sinin keçi sütünden elde edildiği belirlenmiştir. Keçi yetiştiricilerinin, ürettikleri sütün %39,5ini sadece peynir üretimi şeklinde, %60,5inin ise peynir, tereyağı, yoğurt ve çiğ süt satışı şeklinde değerlendirdikleri saptanmıştır. İşletme sahiplerinin tamamı keçi yetiştiriciliğini karlı bir uğraş olarak değerlendirmişlerdir. Keçi yetiştiriciliğinin en önemli sorunları olarak; yem, işçilik, ilaç gibi temel giderler ile birlikte ürünlerin değer fiyattan satılamaması ve mera sorunu olduğu belirtilmiştir. Likert ölçeğine göre yetiştiricilerin keçicilik faaliyetleri içerisinde en çok memnun oldukları ilk beş konu sırasıyla; damızlık koyun keçi birliğinin hizmetleri, sahip olunan teknik bilgi, teknik personelin hizmetleri, teke katımı ve çiftleştirme ve ağılların yeterliliği olmuştur. En az memnun oldukları ilk beş konu ise sırasıyla; yem, işçilik ve elektrik gibi giderler, ürün satış fiyatı, hayvanların satış fiyatı, üretilen ürünün satışı ile ilgili pazar olanakları ve işletme için gerekli parasal destekler olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Niğde ili keçicilik işletmelerinin en önemli sorunlarının üretim maliyetlerinin yüksekliği ile ürün fiyatlarının düşüklüğü olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelime: Konular:
A Research on Structural Characteristics and Problems of Goat Breeding in Nigde
Öz: This study was carried out to reveal the present status of goat farms in Nigde, to detect basic priority problems and to offer some solutions to these problems. For this purpose, a survey was conducted to the goat breeders face to face in randomly selected total 38 goat farms.The survey questions; goat farms and growing core business activities of enterprises that reveals the overall structure, and also the level of satisfaction with the priority issues of breeders are designed to measure. Analyze the results was shown that a large portion of goat breeders (85.0%) were primary school graduates, 5.3%secondery school and also 5.3% high school graduates, goat farms have whole hair goat breed. Goat enterprises have rate of 44.7%, more than 500 goat, 92.1% of goat enterprises go out to highlands, also provided 73.7% of the shepherd's family. In addition, operating revenues were determined come from 50% of goat's milk. Goat breeders were evaluated only 39.5% the form of cheese production, as 60.5% of the cheese, butter, yogurt, and the sale of raw milk of the total milk yield. All business was assessed that owners a profitable goat farming as an occupation and the first five main problems were member alliance, ownership sufficient technical knowledge, serving the technical staff, buck mating and breeding presses, goat shelter, respectively. In addition, it was seen that according to Likert scale, at least the first five issues were satisfied that such as feed, labor, and electricity inputs, product marketing price, sold animals the price, market opportunities related to the sale of manufactured products and finacial supply, respectively. As a result, it could be said that the most important problem for goat enterprises in Nigde province is high production costs and low product prices.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Acar M, Ayhan V. 2012. Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Teknik Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5: 98-101.
- Anonim. 2011. http://www.nigdetarim.gov.tr/ Erişim: 28.09.2011.
- Bilginturan S, Ayhan V. 2008. Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Yapısal Özellikleri Ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. 1-50, Isparta.
- Keskin M. 1996. Hatay Bölgesinde Süt Keçisi Yetiştiriciliği ve Sorunları. I. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 5-7 Şubat, 156-160, Antalya.
- Koyuncu E, Pala A, Savaş T, Konyalı A, Ataşoğlu C, Daş G, Ersoy İE, Uğur F, Yurtman İY, Yurt HH. 2006. Çanakkale Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinde Teknik Sorunların Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 47: 21-27.
- Koyuncu M, Uzun ŞK, Tuncel E. 2005. Güney Marmara Bölgesi Keçicilik İşletmelerinin Genel Durumu ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. I. Keçicilik İşletmelerinin Genel Durumu. Tarım Bilimleri Dergisi. 11: 373-378.
- Koyuncu M, Uzun ŞK, Tuncel E. 2006. Güney Marmara Bölgesi Keçicilik İşletmelerinin Genel Durumu ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. II. İşletmelerin Üretim Potansiyeli ve Sorunlar. Tarım bilimleri dergisi.12: 29-36.
- Soysal Mİ, Kök S, Gürcan KE, Özdüven LM. 2005. Edirne İli Keçiciliği Üzerine Bir Araştırma. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi. 26-27 Mayıs, 228-230, İzmir.
- SPSS. 2006. SPSS For Windows Evaluation VersionnRelease 15.0.0. Spss Inc.
- Taşkın T, Kaymakçı M, Bilgen B, Gücel M, Ün C. 2010. Kıl Keçi Sürülerinde Scrapie Risk Faktörlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Manisa ve İzmir Örneği. Hayvansal Üretim 51: 7-15.
- Tozlu H, Olfaz M. 2007. Karadeniz Bölgesi Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. 3. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi.17-18 Mayıs, sayfa:127-133, Kahramanmaraş.
- TUİK. 2013. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim Tarihi:6.07.2013.
- Ulutaş Z, Şirin E, Aksoy Y. 2011. Tokat İlinde Karayaka Koyununun Islahı. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 14- 16 Eylül 2011.
APA | ceyhan a, ÜNALAN A, ÇINAR M, SERBESTER U, SEKEROGLU A, Akyol E, YILMAZ E, DEMİRKOPARAN A (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. , 74 - 79. |
Chicago | ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. (2015): 74 - 79. |
MLA | ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. , 2015, ss.74 - 79. |
AMA | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. . 2015; 74 - 79. |
Vancouver | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. . 2015; 74 - 79. |
IEEE | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma." , ss.74 - 79, 2015. |
ISNAD | ceyhan, ayhan vd. "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma". (2015), 74-79. |
APA | ceyhan a, ÜNALAN A, ÇINAR M, SERBESTER U, SEKEROGLU A, Akyol E, YILMAZ E, DEMİRKOPARAN A (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(2), 74 - 79. |
Chicago | ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.2 (2015): 74 - 79. |
MLA | ceyhan ayhan,ÜNALAN ADNAN,ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,SEKEROGLU AHMET,Akyol Ethem,YILMAZ Erdoğan,DEMİRKOPARAN Ahmet Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.2, 2015, ss.74 - 79. |
AMA | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(2): 74 - 79. |
Vancouver | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(2): 74 - 79. |
IEEE | ceyhan a,ÜNALAN A,ÇINAR M,SERBESTER U,SEKEROGLU A,Akyol E,YILMAZ E,DEMİRKOPARAN A "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.74 - 79, 2015. |
ISNAD | ceyhan, ayhan vd. "Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/2 (2015), 74-79. |