Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 235 - 241 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri

Öz:
Hicaznar çeşidi açıkta ve modifiye atmosfer ambalajlarında (MAP) +7°C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 18 hafta süreyle muhafaza edilmiştir. Hicaznar meyvelerinde depolama süresince; ağırlık kaybı, CO2/O2 gaz değişimi, nar tane rengi [L (parlaklık), C (Chroma)], Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) miktarı, pH, titre edilebilir asitlik (TA), toplam fenolik madde miktarı (mg/100mL), toplam flavonoid madde miktarı (mg/100mL), antioksidan aktivite miktarı (%), malik asit (%), şeker (glikoz, fruktoz, sakkaroz, sorbitol) (%) ve uçucu aroma bileşikleri değişimi belirlenmiştir. Muhafaza sonunda Hicaznar meyvelerinin ortalama ağırlık kaybında ve nar tane L (parlaklık) değerinde artış görülürken Chroma renk değerinde hafif düşüşler meydana gelmiştir. Depolama süresinin sonunda, nar meyve suyu toplam fenolik madde miktarı kontrol grubunda 109,5 mg/100mL iken MAP grubunda 127,83 olarak saptanmış; toplam flavonoid madde miktarı ise sırası ile 26,8 (kontrol) ve 27,1 (MAP) düşmüştür. SÇKM miktarındaki azalışlar istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Ayrıca 18 hafta süreyle açıkta ve MAPda depolanan Hicaznar çeşidi meyvelerinde otomatik tepe boşluğu katı faz mikro-ekstraksiyon gaz kromatografisi-kütle spektrofotometre (HS-SPME GC/MS) tekniği kullanılarak alkol, aldehit, alkan, asit, ester, terpen ve diğer bileşikler olmak üzere toplam 27 farklı uçucu aroma bileşiği tespit edilmiştir. Depolama farklılıklarının ve süresinin uçucu bileşiklere etkisi incelendiğinde genel olarak tepen bileşikleri muhafaza sonunda her iki muhafaza yönteminde artış olduğu ve bu artışın MAP depolanan meyvelerde daha fazla olduğu belirlenmiştir. Alkollerde, aldehitlerde ve asitlerde ise her iki uygulamada muhafaza sonunda düşüşler meydana gelmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

The Effects of Different Treatments on Phytochemical and Volatiles Compositions of Hicaznar pomegranate Fruit During Cold Storage

Öz:
Hicaznar pomegranate fruits were stored under both modified atmosphere packaging (MAP) and normal atmosphere without packaging at +7oC temperature and % 85-90 RH for 18 weeks. Weight loss, % CO2/O2 gas changes, arils color changes [L (lightness) and C (chroma)] values, total soluble solids (TSS) content, pH, titratable acidity (TA), total phenolic content (mg/100mL), total flavonoid content (mg/100mL), antioxidant activity (%), malic acid (%), changes of sugar (glucose, fructose, saccarose and sorbitol) content and volatile aroma compounds of Hicaznar pomegranate fruits were determined during cold storage. Both average weight loss of pomegranate fruits and aril L (lighness) colour value changes were increased while aril C (Chroma) colour changes was decrease slightly at the end of storage. Total phenolic content in control arils samples were determined 109.5 mg/100 mL while it was 127.8 mg/100 mL in MAP aril samples; also total flavonoid content was decreased in 26.8 (control) and 27.1 (MAP) respectively at the end of storage compared to begining. The decrease of TSS was statistically significantly different between treatments. Moreover in this study volatile profile of Hicaznar pomegranate fruit was desribed and 27 volatile compounds identified using automatic headspace solid-phase microextraction gas chromatography -mass spectrometry (HS-SPME GC/MS) tecniques. Hicaznar pomegranate fruits have alcohols, aldehide, alkan, acids, esters, terpene and another volatile. Both effects of storage type and duration were evaluated. The results showed that terpenes increased for both MAP and control fruit samples while alcohols, aldehide and acids were decreased for both of storage type at the end of storage.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous. 2006. Nar. http//tr.wikipedia.org. Erişim: Haziran 2014.
  • Al-Said FA, Opara LU, Al -Yahyai RA. 2009. Pysico-chemical and textural quality attributes of pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in the Sultane of Oman. J Food Engin 90: 129-134.
  • Al-Maiman SA, Ahmad D. 2002. Changes in physical and chemical properties during pomegranate (Punica granatum L.) fruit maturation. Food Chem 76: 437-441.
  • Artés F, Tomás-Barberán FA. 2000a. Postharvest technological treatments of pomegranate and preparation of derived products. In: Melgarejo-Moreno P. et al (Eds.), Production, processing and marketing of pomegranate in the Mediterranean Region (pp.199–204). CIHEAM-Options Mediterraneennes: Série A. Séminaires Méditerranéens no. 42.
  • Artés F, Villaescusa R, Tudela JA. 2000b. Modified atmosphere packaging of pomegranate. J Food Sci 65: 1112-1116. Ayhan Z, Eştürk O. 2009. Overall quality and shelf life of minimally processed and modified atmosphere packaged “ready-to-eat” pomegranate arils. Food Chem 74: 399-405.
  • Bayram E, Dundar O, Ozkaya O. 2009. Effect of different packaging types onstorage of Hicaznar Pomegranate Fruits. Acta Hort., ISHS 818: 319-322.
  • Bayram E, 2007. Değişik ambalaj tiplerinin hicaznar çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana.
  • Bozan B, Tunalier Z, Koşar M, Altıntaş A, Başer KHC. 1997. Comparison of ascorbic and citric acid contents in ‘Emphasis Type’. Proc. 11. Symp. Plant Origin. Crude Drugs, Ankara, 258 s.
  • Caliskan O, Bayazit S. 2012. Phytochemical and antioxidant attributes of autochthonous Turkish Pomegranates. Scientia Hort 147: 81–88
  • Cemeroğlu B. 2010. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojileri Derneği Yayınları, No: 34, s 13-41-102-225.
  • Gözlekçi S, Saraçoglu O, Onursal E, Özgen M. 2011. Total phenolic distribution of juice, peel, and seed extracts of four pomegranate cultivars. Pharm Mag7: 161-164.
  • Kader AA, Watkins CB. 2000. Modified atmosphere packaging toward 2000 and beyond. HortTechnology 10: 483–486.
  • Kafkas E, Bozdoğan A, Burgut A, Türemiş N, Paydas KS, Cabaroğlu T. 2006. Bazı üzümsü meyvelerde toplam fenol ve antosiyanin içerileri. II. Ulusal üzümsü meyveler sempozyumu. 14-16 Eylül, 2006 Tokat, 309-312.
  • Kelebek H, Canbaş A. 2010. Hicaz narı şırasının organik asit şeker ve fenol bileşikleri içeriği ve antioksidan kapasitesi. Gıda 35: 439-444.
  • Klimczak I, Malecka M, Szlachta M, Gliszczyńska-Świglo A. 2007. Effect of storage on the content of polyphenols, vitamin C and the antioxidant activity of orange juices. J Food Composition Anal. 20: 313–322.
  • Meda A, Lamien CE, Romito M, Millogo J, Nacoulma OG. 2005. Determination of the total phenolic, flavonoid and proline contents in Burkina Fasan honey, as well as their radical scavenging activity. Food Chem 91: 571-577.
  • McGuire RG. 1992. Reporting of objective color measurements. HortSci 27: 1254-1255.
  • Miron D, Schaffer AA. 1991. Sucrose phosphate synthase, sucrose synthase, and invertase activities in developing fruit of Lycopersicon esculentum Mill. and the sucrose accumulating Lycopersicon hirsutum Humb. and Bonpl. Plant Physiol 95: 623-627.
  • Mayuoni-Kirshinbaum L, Porat R. 2014. The flavor of pomegranate fruit: a review. J Sci Food Agric 94: 21-27.
  • Onur C. 1982. Akdeniz bölgesi narlarının seleksiyonu. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana.
  • Onur C. 1985. Neden Nar Yetiştirmeliyiz?. Derim 2(4):21-24.
  • Ozgen M, Durgaç Ç, Serçe S, Kaya C. 2008. Chemical and antioxidant properties of pomegranate cultivar grown in Mediterranean region of Turkey. Food Chem 111: 703-706.
  • Raisi A, Aroujalian A, Kaghazchi T. 2008. Multicomponent pervaporation for volatile aroma compounds recovery from pomegranate juice. J Memb Sci 322: 339-348.
  • Sayyari M, Babalar M, Kalantari S, Martinez-Romero D, Guillen F, Serrano M, Valera D. 2011. Vapour treatments with methyl salicylate or methyl jasmonate alleviated chilling injury and enhanced antioxidant potential during potharvest storage of pomegranates. Food Chem 124: 964- 970.
  • Selçuk N, Erkan M. 2014. Changes in antioxidant activity and postharvest quality of sweet pomegranates Cv. Hicrannar under modified atmosphere packaging. Postharvest Biol. Technol. 92: 29–36.
  • Şen F, Eroğul D. 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniv Zir Fak Dergisi 7:103-111.
  • Tezcan F, Gultekin-Ozguven M, Diken T, Ozcelik B, Bedia EF. 2009. Antioxidant activity and total phenolic, organic acid and sugar content in commercial pomegranate juices. Food Chem 115: 873–877.
  • TUİK 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Haziran 2014.
  • Turgut DY, Seydim AC. 2013. Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen bazı nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerinin fenolik bileşenleri ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi. Akademik Gıda 11: 51-59.
APA ÖZ A, kafkas e, ZARİFİKHOSROSHAHİ M, ŞAHİN T (2015). Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. , 235 - 241.
Chicago ÖZ AYŞE TÜLİN,kafkas ebru,ZARİFİKHOSROSHAHİ Mozhgan,ŞAHİN Tülin Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. (2015): 235 - 241.
MLA ÖZ AYŞE TÜLİN,kafkas ebru,ZARİFİKHOSROSHAHİ Mozhgan,ŞAHİN Tülin Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. , 2015, ss.235 - 241.
AMA ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. . 2015; 235 - 241.
Vancouver ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. . 2015; 235 - 241.
IEEE ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T "Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri." , ss.235 - 241, 2015.
ISNAD ÖZ, AYŞE TÜLİN vd. "Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri". (2015), 235-241.
APA ÖZ A, kafkas e, ZARİFİKHOSROSHAHİ M, ŞAHİN T (2015). Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(5), 235 - 241.
Chicago ÖZ AYŞE TÜLİN,kafkas ebru,ZARİFİKHOSROSHAHİ Mozhgan,ŞAHİN Tülin Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.5 (2015): 235 - 241.
MLA ÖZ AYŞE TÜLİN,kafkas ebru,ZARİFİKHOSROSHAHİ Mozhgan,ŞAHİN Tülin Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.5, 2015, ss.235 - 241.
AMA ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(5): 235 - 241.
Vancouver ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(5): 235 - 241.
IEEE ÖZ A,kafkas e,ZARİFİKHOSROSHAHİ M,ŞAHİN T "Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.235 - 241, 2015.
ISNAD ÖZ, AYŞE TÜLİN vd. "Hicaznar' Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Depolama Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/5 (2015), 235-241.