Yıl: 2014 Cilt: 20 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 113 - 120 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI

Öz:
Özet Türkiye'de arıcılık, çok eski yıllardan beri sürdürülen bir faaliyettir. Ekolojik ve sosyo-ekonomik yapısı gereği, Türkiyenin her yerinde arıcılık yapılabilirken, sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri gerek kovan varlığı, gerekse üretim payı bakımından arıcılık için en önemli bölgelerdir. Türkiye bal üretiminin yaklaşık %65i bu üç bölgeden sağlanmaktadır. Bal üretimi açısından sırasıyla ilk on il; Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Antalya, İzmir, İçel, Erzincan ve Samsun olup, Türkiye bal üretiminin yaklaşık yarısını bu iller oluşturmaktadır. İzmir ili ılıman geçen kış mevsimi ve ilkbahardaki zengin florası ile arıcılığın geliştirilmesi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle yöre ile ilgili yapılacak çalışmalar sosyal ve ekonomik açıdan önem arz etmektedir ve geliştirilecek politikalara yön verebilecektir. Bu çalışmanın amacı; İzmirde arıcılığın ekonomik yönlerini ortaya koyarak, sorunlarını analiz etmek ve bu sorunlara yönelik bazı çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmada 2004-2013 dönemi esas alınmış, Türkiye İstatistik Kurumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği vb. kurum ve kuruluşların verilerinden ve yörede daha önce yapılmış çeşitli araştırma sonuçlarından yararlanılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme Coğrafya İktisat Uluslararası İlişkiler

Economic Aspects and Problems of Beekeeping in Izmir, Turkey

Öz:
Beekeeping has been an activity performed for long years in Turkey. As allowed by its ecological and socio- economic structure, beekeeping may be made all around Turkey. Aegean Region, Black Sea Region and Mediterranean Region are very important regions respectively for beekeeping in terms of both the availability of hives and the share of production. About 65% of Turkish Honey Production is carried out in these three regions. First ten provinces for honey production are Mugla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Antalya, Izmir, Icel, Erzincan and Samsun, almost half of honey production is carried out in these provinces. Izmir Province has a very significant potential thanks to the winter season progressing moderately and rich flora in spring in terms of the development of beekeeping. Thus the studies to be performed about the territory will be of great importance in terms of social and economic factors and will guide the policies to be developed. The purpose of this study is to introduce the economic aspects of beekeeping in Izmir and to analyze the related problems and to develop solution suggestions for these problems. Period from 2004 to 2013 will be taken as a basis. The data of Turkish Statistical Institute, Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Izmir Beekeepers Association and other similar institutions and organizations and results of various previous studies were used.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme Coğrafya İktisat Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akay, M., Esengün, K., Baykal, G. 1997. Tokat ili Artova ilçesinde arıcılık faaliyetinin ekonomik analizi, Gazi Osmanpaşa Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1):231- 242. Çakmak, İ., Aydın, L., Seven, S., Korkut, M. 2003. Güney Marmara Bölgesi’nde arıcılık anket sonuçları. Uludağ Arıcılık Dergisi, 3(1): 31-37. Çiçek, A., Yücer, A., Karakoyun, H. 1993. Tokat ilinde arıcılığın yeri, ekonomik önemi ve sorunları üzerine bir araştırma. Gazi Osmanpaşa Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1993):150-160. Demir, Y., 2007. Mardin ilinde arıcılığın yapısal analizi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. EİB (Ege İhracatçı Birlikleri), 2014. http://www.egebirlik.org.tr, Erişim:20 Eylül 2014. Engindeniz. S., Saner, G., Tolon, B., Çukur, F. 2003. Recent developments in Turkish beekeeping sector. XXXVIII th Apimondia International Apicultural Congress. August 24-29, Ljubljana-Slovenia. Erkan, C., Aşkın, Y. 2011. Van ili Bahçesaray ilçesinde arıcılığın yapısı ve arıcılık faaliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1):19-28. FAO, 2014. http://www.fao.org, Erişim: 10 Ekim 2014. GTHB (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı), 2014. http://www.tarim.gov.tr, Erişim: 24 Ekim 2014. Güngör, H., Paydaş, M. 2000. Türkiye bal endüstrisinde pazarlama stratejileri ve karşılaşılan sorunlar. Türkiye 3. Arıcılık Kongresi. 1-3 Kasım, Adana. Kekeçoğlu, M., Göç Rastgele, P. 2013. Düzce ili Yığılca ilçesindeki arıcılık faaliyetleri üzerine bir araştırma. Uludağ Arıcılık Dergisi, 13(1):23-32. Korkmaz, A. 2003. Arıcılık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Samsun Tarım İl Müdürlüğü, Samsun. Korkmaz, A., Öztürk, C. 2003. Mersin ili arıcılığının yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım Dergisi, 2(2):53-58. OKİGM (Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü), 2014. http://www.orkoy.gov.tr, Erişim: 15 Ekim 2014. Ören, M.N., Alemdar, T., Parkalay, O., Yılmaz, H., Güngör, C., Gürer, B. 2010. Adana ilinde arıcılık faaliyetlerinin ekonomik analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 178, Ankara. Özbilgin, N., Alataş, İ., Balkan, C., Öztürk, A.İ., Karaca, Ü. 1999. Ege Bölgesi arıcılık faaliyetlerinin teknik ve ekonomik başlıca karakteristiklerinin belirlenmesi. Anadolu Dergisi, 9(1):149-171. Özcan, F. 2011. Göller Bölgesi’nde arı ürünlerinin pazar ve pazarlama sorunları, uygulanabilecek pazarlama stratejileri. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Parkalay, O., Esengün, K. 2005. Tokat ili Merkez ilçede arıcılık faaliyetlerinin ekonomik analizi ve işletmecilik sorunları. Gazi Osmanpaşa Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1):21-30. Sandal, E.K., Kan, C. 2013. Bingöl ilinde arıcılık faaliyetleri. Türk Coğrafya Dergisi, 60:1-12. Saner, G., Engindeniz, S., Çukur, F. 2004. Kırsal kesimdeki üreticilerin gelirini arttırmak için alternatif olanaklar: Ege Bölgesinden arıcılık örnek olayı. 6. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi. 16-18 Eylül, Tokat, s.169-175. Saner, G., Engindeniz, S., Çukur, F., Yücel, B. 2005. İzmir ve Muğla illerinde faaliyet gösteren arıcılık işletmelerinin teknik ve ekonomik yapısı ile sorunları üzerine bir araştırma, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:126, Ankara. Saner, G., Engindeniz, S., Yercan, M., Karaturhan, B., Çukur, F. 2006. İzmir ilinde organik ve konvansiyonel bal üretiminin karşılaştırmalı ekonomik analizi. Türkiye 3. Organik Tarım Sempozyumu. 1-4 Kasım, Yalova, s.385- 397. Saner, G., Yücel, B., Yercan, M., Karaturhan, B., Engindeniz, S., Çukur, F., Kösoğlu, M. 2011. Organik ve konvansiyonel bal üretiminin teknik ve ekonomik yönden geliştirilmesi ve alternatif pazar olanaklarının saptanması üzerine bir araştırma: İzmir ili Kemalpaşa ilçesi örneği. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayın No:195, Ankara. Seven, İ., Akkılıç, M.E. 2005. Elazığ’daki arıcılık işletmelerinin üretim ve pazarlama problemlerinin tespiti ve çözüm önerileri. Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 45(2):41-52. Sezgin, A., Kara, M. 2011. Arıcılıkta verim artışı üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma: TRA2 Bölgesi örneği. Harran Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(4):31-38. Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. 2005. Tekirdağ ili arı yetiştiriciliği üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2):161-165. Şahinler, N., Şahinler, S. 1996. Hatay ilinde arıcılığın genel durumu sorunları ve çözüm yolları üzerine bir araştırma. Mustafa Kemal Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1):17-28. TCZB (T.C. Ziraat Bankası), 2014. http://www.ziraat002Ecom.tr, Erişim: 15 Ekim 2014. TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), 2014. http://www.tkdk.gov.tr, Erişim: 20 Ekim 2014. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2014. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 10 Ekim 2014. Vural, H. 2008. Türkiye’de bal üretimi ve pazarlaması. 1.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi. 25- 27 Kasım, Muğla, s.223-232. Yücel, B., Kösoğlu, M. 2011. Ege Bölgesi’nde Muğla ekotipi ve İtalyan melezi bal arılarının kimi performans özellikleri bakımından karşılaştırılması. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17 (6): 1025- 1029.
APA ENGİNDENİZ S, Uçar K, BAŞARAN C (2014). İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. , 113 - 120.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,Uçar Kubilay,BAŞARAN Cansu İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. (2014): 113 - 120.
MLA ENGİNDENİZ Sait,Uçar Kubilay,BAŞARAN Cansu İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. , 2014, ss.113 - 120.
AMA ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. . 2014; 113 - 120.
Vancouver ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. . 2014; 113 - 120.
IEEE ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C "İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI." , ss.113 - 120, 2014.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI". (2014), 113-120.
APA ENGİNDENİZ S, Uçar K, BAŞARAN C (2014). İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. Tarım Ekonomisi Dergisi, 20(1-2), 113 - 120.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,Uçar Kubilay,BAŞARAN Cansu İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. Tarım Ekonomisi Dergisi 20, no.1-2 (2014): 113 - 120.
MLA ENGİNDENİZ Sait,Uçar Kubilay,BAŞARAN Cansu İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol.20, no.1-2, 2014, ss.113 - 120.
AMA ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2014; 20(1-2): 113 - 120.
Vancouver ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2014; 20(1-2): 113 - 120.
IEEE ENGİNDENİZ S,Uçar K,BAŞARAN C "İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI." Tarım Ekonomisi Dergisi, 20, ss.113 - 120, 2014.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI". Tarım Ekonomisi Dergisi 20/1-2 (2014), 113-120.