Yıl: 2016 Cilt: 0 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 31 - 45 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'

Öz:
Bu makalede Hegelin tin felsefesinde önemli gelişim basamaklarından biri olan sanatın ve güzelin nasıl konumlandırıldığını göstermek amaçlanmıştır. Aynı zamanda Hegelin sanat pratiğine bakışı ve sanatın sonu söylemini kendi sistemi içinde nasıl temellendirdiği açıklanmaya çalışılmıştır. Hegelde sanatın sonu söylemi, sanatın yaratıcı işlevini bir canlandırma girişimi olarak mı ele alınmalıdır? Yoksa sanat gerçekten sona mı ermiştir. Dolayısıyla sanatın sonu söylemi düşünürleri, sanatçıları, sanat tarihçilerini nasıl etkilemiş ve Hegelin modern sanata olumlu ya da olumsuz katkılarının neler olduğu ele alınmaya çalışılmıştır. Sanatın her şeyden önce bir varoluş meselesi olduğunu düşünen Hegel için, sanat ve güzel nasıl bir varoluştur çeşitli sanat pratikleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Estetik yerine sanatsal güzellik ve sanat felsefesi terimlerini kullanan Hegel, sanatın anlamının ve işlevinin araştırılmasını kendi diyalektik felsefesinde adeta bir görev bilinciyle gerçekleştirirken sanatı pratik tüm arzu ve isteklerden özgürleştirmiştir. Bu anlamda sanatın kendi amacını kendi içinde taşımasını ve özerkleşmesini sağlamış ancak tüm bu özerkleşmenin felsefede nihai noktasını bulacağından bahsetmiştir. Bu makalede bu anlamda Hegelin sanata ve sanatsal nesneye tinin gerçekleşmesi için verdiği önem ve değerin üst derecelerde olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Felsefe Sanat

BEAUTIFUL AS FINITE INFINITY IN HEGEL S PHILOSOPHY OF ART

Öz:
It is aimed in this article to show how the art and beautiful which is an important development step in Hegel s spirit philosophy has been positioned. It is also aimed to explain how Hegel s perspective into art practice and his discourse on the end of art have been grounded in its system. Should Hegel s discourse on the end of art be taken as a stimulus initiative of creative function of art, or has the art really come to an end? Thus, it is intended to discuss how discourse on the end of art has affected thinkers, artists, art historians, and what the positive or negative impacts of Hegel are in the modern art. For Hegel, who thinks that the art is first of all a matter of existence, it is attempted to explain by various art practices what kind of existence the arts and beauty are. Hegel who uses terms like artistic beauty and philosophy of art instead of aesthetics, liberated the art from all practical desires in its own dialectical philosophy for the investigation of the meaning and function of art almost in a sense of mission. In this regard, he provided the art to have its own purpose in itself and its autonomy, however, he mentioned that all this autonomy will find the final point in philosophy. In this article, it is presumed in this sense to show how Hegel places a great emphasis on the realization of the spirit in art and art objects and esteems it very highly.
Anahtar Kelime:

Konular: Felsefe Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Akay, Ali. Sanatın Durumları. İstanbul: Bağlam Yayınları, 2002.
  • Bozkurt, Nejat. Sanat ve Estetik Kuramları. Bursa: Asa Yayınları, 2000.
  • Danto, Arthur, C. Sanatın Sonundan Sonra Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi. Çeviren Zeynep Demirsü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2010.
  • Hegel, Georg Wilhelm Friedrich. Seçilmiş Parçalar. Çeviren Nejat Bozkurt. İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları, 1986.
  • -. Estetik Güzel Sanat Üzerine Dersler, Cilt 1. Çeviren Taylan Altuğ- Hakkı Hünler. İstanbul: Payel Yayınları, 1994.
  • Jimenez, Marc. Estetik Nedir? Çeviren Aytekin Karaçoban. İstanbul: Doruk Yayınları, 2007.
  • Kervegan, Jean François. Hegel ve Hegelcilik. Çeviren İsmail Yerguz. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları, 2011.
  • Kula, Onur Bilge. Dil Felsefesi Edebiyat Kuramı 1. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 2012.
  • Lenoir, Beatrice. Sanat Yapıtı. Çeviren Aykut Derman. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2004.
  • Sontag, Susan. Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş. Çeviren Yurdanur Salman- Müge Gürsoy Sökmen. İstanbul: Metis Yayınları, 1998.
  • Singh, Aakash ve Mohapatra, Rimina. Reading Hegel The Introductions. Melbourne: Re Press, 2008.
  • Şahiner, Rıfat. Sanatta Postmodern Kırılmalar ya da Modernin Yapıbozumu. İstanbul: Yeni İnsan Yayınları, 2008.
  • Timuroğlu, Vecihi. Estetik. İstanbul: Berfin Yayınları, 2013.
  • Yetkin, Suut Kemal. Estetik Doktrinler. Ankara: Palme Yayınları, 2007.
  • Yıldırım, İbrahim. İdealist ve Pragmatist Estetik. Ankara: Aktif Düşünce Yayınları, 2014.
  • Zimmer, Robert. Abstraction in art with implications for perception. London: The Royal Society, 2003.
  • Zolta, E.N. (Editör). “Hegel” maddesi. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Çevrimiçi 10 Şubat 2014. http:// hegelstanfordedu/archive/10.
APA ÇELİKKAN GECE Ş (2016). HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. , 31 - 45.
Chicago ÇELİKKAN GECE Şule HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. (2016): 31 - 45.
MLA ÇELİKKAN GECE Şule HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. , 2016, ss.31 - 45.
AMA ÇELİKKAN GECE Ş HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. . 2016; 31 - 45.
Vancouver ÇELİKKAN GECE Ş HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. . 2016; 31 - 45.
IEEE ÇELİKKAN GECE Ş "HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'." , ss.31 - 45, 2016.
ISNAD ÇELİKKAN GECE, Şule. "HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'". (2016), 31-45.
APA ÇELİKKAN GECE Ş (2016). HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi, 0(6), 31 - 45.
Chicago ÇELİKKAN GECE Şule HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi 0, no.6 (2016): 31 - 45.
MLA ÇELİKKAN GECE Şule HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi, vol.0, no.6, 2016, ss.31 - 45.
AMA ÇELİKKAN GECE Ş HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi. 2016; 0(6): 31 - 45.
Vancouver ÇELİKKAN GECE Ş HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'. Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi. 2016; 0(6): 31 - 45.
IEEE ÇELİKKAN GECE Ş "HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'." Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi, 0, ss.31 - 45, 2016.
ISNAD ÇELİKKAN GECE, Şule. "HEGEL'İN SANAT FELSEFESİNDE SONLU SONSUZLUK OLARAK GÜZEL'". Felsefi Düşün - Akademik Felsefe Dergisi 6 (2016), 31-45.