Yıl: 2015 Cilt: 4 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 1729 - 1736 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI

Öz:
Yeme içme, bir milletin kültürel kodlarını içinde barındırmaktadır. Bugünyeryüzünde, sosyal, kültürel, dini ve ekonomik yönden birbirinden farklı;çeşitli coğrafi ve iklim özelliklerinde yaşayan çok sayıda toplulukbulunmaktadır. Her toplumun sayılan bu farklılıklarından dolayı çok sayıdadeğişik beslenme alışkanlıkları görülmektedir. Beslenme alışkanlıklarındakibu farklılıklar tarihi süreç içerisinde önemli değişiklere sahne olmuştur. Butarihi süreci izlemek için geçmişten bize kalan kaynaklar enderdir. Bu çalışma, kendine has kültür ve iletişim sistemi olan Yöresel Yemekkavramının geliştirilmesi için; Konya İline ait yöresel yemek kültürününyeniden ele alınarak gün yüzüne çıkması amacıyla Konyalı ailelerinbüyüklerinden araştırmacıların yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak eldeedilen bilgilerin derlenmesiyle hazırlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kültürel Çalışmalar Sanat

LOCAL CUISINE PRACTICES IN TRANSITION PERIODS IN KONYA

Öz:
The way of eating and drinking inholds cultural codes of a nation. Thereexist many societies today which live in various geographical conditions andclimates, and they are all different from one another in terms of social,cultural, religious, and economical aspects. Due to the aforementioneddifferences of societies, it is seen that each society has many different eatinghabits. These differences in eating habits have held significant changes overtime in history. Resources remaining from the past are very rare for us toexamine this historical process. This study has been prepared by compiling the data gathered from theelderly in families in Konya using face-to-face interview methods carried outby the researchers with the aim of revealing the local cuisine culture ofKonya by reconsidering it to develop the local food concept which is aunique culture and communication system
Anahtar Kelime:

Konular: Kültürel Çalışmalar Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ABACI, T. (2005). Rituel ve Yemek, Yemek ve Kültür Dergisi, Çiya Yayınları, İstanbul. ARMAN, A. (2011). Türk Mut fak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mut fağı Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Düzce: Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. BAYSAL, A. (1990). Beslenme Kültürümüz, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları 1230, Kültür Eserleri Dizisi. HALICI, N. (2001). Karadeniz Bölgesi Yemekleri, Ankara: Güray Ofset Matbaacılık. KUT, G. (2000). Mut fağın Günlük Yaşamımızdaki Yeri Dünü-Bugünü, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. MOULİN, L. (2001). Les Liturgies de la Table, İstanbul: İletişim Yayınları. ŞİMŞEK, E. (2002). Kadirli (Osmaniye) Mut fağı ve Mahalli Yemekler, İstanbul: Yemek Kitabı Kitabevi. YENAL, N. Z. (1996). Bir Araştırma Alanı Olarak Yeme-İçmenin Tarihi ve Sosyolojisi, Toplum ve Bilim Dergisi, 71, 195-227. YURDİGÜL, A. (2010). Kültür Endüstrisi Bağlamında Yemek Kültürü Eleştirisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Kaynak Kişiler ADIGÜZEL, M. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (60), Emekli, Lise, Konya. ÇÖLBAY, K. (2013). (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (70), Ev Hanımı, İlkokul, Konya. GÖNÜL, A. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (61), Ev Hanımı, İlkokul, Konya. KOÇAK, H. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (66), Ev Hanımı, Okuma-Yazma Yok, Konya. KÜÇÜKKILIÇ, C. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (71), Emekli, Lisans, Konya. ÖNECEK, G. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (65), Ev Hanımı, İlkokul Mezunu, Konya. ŞAN, G. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (58), Ev Hanımı, İlkokul, Konya. YAMAN, M. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (48), Öğretmen, Lisans, Konya. YENİTERZİ, Ö.B. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (59), Memur, Lisans, Konya. YILMAZ, F. (2013). “Özel Görüşme”, Yaş (55), Ev Hanımı, Lise, Konya.
APA ÇÖLBAY Ş, SORMAZ Ü (2015). KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. , 1729 - 1736.
Chicago ÇÖLBAY Şule,SORMAZ ÜMİT KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. (2015): 1729 - 1736.
MLA ÇÖLBAY Şule,SORMAZ ÜMİT KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. , 2015, ss.1729 - 1736.
AMA ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. . 2015; 1729 - 1736.
Vancouver ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. . 2015; 1729 - 1736.
IEEE ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü "KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI." , ss.1729 - 1736, 2015.
ISNAD ÇÖLBAY, Şule - SORMAZ, ÜMİT. "KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI". (2015), 1729-1736.
APA ÇÖLBAY Ş, SORMAZ Ü (2015). KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 4(4), 1729 - 1736.
Chicago ÇÖLBAY Şule,SORMAZ ÜMİT KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 4, no.4 (2015): 1729 - 1736.
MLA ÇÖLBAY Şule,SORMAZ ÜMİT KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, vol.4, no.4, 2015, ss.1729 - 1736.
AMA ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi. 2015; 4(4): 1729 - 1736.
Vancouver ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi. 2015; 4(4): 1729 - 1736.
IEEE ÇÖLBAY Ş,SORMAZ Ü "KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI." Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 4, ss.1729 - 1736, 2015.
ISNAD ÇÖLBAY, Şule - SORMAZ, ÜMİT. "KONYA'DA GEÇİŞ DÖNEMLERİNDE YAPILAN YÖRESEL MUTFAK UYGULAMALARI". Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi 4/4 (2015), 1729-1736.