Yıl: 2016 Cilt: 87 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 11 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı

Öz:
Günümüzde her yıl milyonlarca insan gıda kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Sığır orjinli etler de insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma; Amasya bölgesinde tüketime sunulan sığır orjinli kıyma ve çiğ hazır köfte örneklerinde Salmonella varlıklarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu kapsamda 50 sığır eti kıyması ve 50 çiğ hazır köfte örneği olmak üzere toplam 100 örnek analiz edildi. İzolasyon amacıyla iki aşamalı zenginleştirme işlemini kapsayan klasik kültür tekniği uygulandı. İzolasyon aşamasında; ön zenginleştirme amacıyla Tamponlanmış Peptonlu Su (TPS) ve selektif zenginleştirme amacıyla Rappaport Vassiliadis Broth (RV-Broth) ve katı besiyeri olarak Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4 suplementi ile) agar kullanıldı. İzolatların genotipik doğrulanması amacıyla Salmonella cins spesifik oriC ve invA gen varlıkları tek hedefli Polimeraz Zincir Reaksiyon (PZR) tekniği kullanılarak belirlendi. Analiz bulguları çerçevesinde; Salmonella spp. pozitif örnek sayısı 6 (%6) olup, 4'ü (n=50, %8) kıyma örneğinden, 2'si (n=50, %4) ise sığır orjinli çiğ hazır köfte örneğinden izole edildi. Sonuç olarak; sığır orjinli etler, insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada da kıyma ve köfte örneklerinin Salmonella ile kontamine olduğu bulundu. Bu tür gıdalar Salmonella spp. nin insanlara naklinde önemli bir araç olabilir. Bu nedenlerle, sığır orjinli kıyma ve köfte örneklerinin gıda zehirlenmelerinde en yaygın etken olan Salmonella spp. ile kontamine olduğu ve bu yönüyle halk sağlığını tehdit edebileceği belirlendi.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Viroloji

Presence of Salmonella spp. in ground beef and cattle meatball

Öz:
Nowadays, millions of people have died because of the foodborne diseases. Cattle origin meats have also important role in human salmonellosis. The aim of this study was to determine Salmonella spp. in ground beef and raw meatball (cattle origin) samples consumed in Amasya province, Turkey. Fifty ground beef and 50 of meatball samples were analyzed. Two enrichment step classic culture technique was applied for the microbiologic isolation. For the isolation Buffered Peptone Water (BPW) was used for pre-enrichment step and Rappaport Vassiliadis Broth (RVBroth) was applied for selective enrichment step and Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4 with supplement) was used for the selective agar. For the confirmation of the isolates in molecular levels, single target PCR assay was used. For this purpose, invA and oriC genes were determined in the isolates. Salmonella spp. were determined in 6 (6%) of samples. Distribution of 6 samples; 4 (n=50, 8%) out 6 was determined in ground beef samples and 2 (n=50, 4%) of 6 was determined in meatball samples. As a result, ground beef and meatballs were contaminated with the most widespread foodborne bacteria, Salmonella spp. These kind of samples may be a potential vehicle of transmission of Salmonella spp. to humans. Therefore, it is determined that Salmonella could be threat to public health via consumed ground beef or meatball samples.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Viroloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abbassi-Ghozzi I, Jaouani A, Hammami S, Martinez-Urtaza J, Boudabous A, Gtari M (2012): Molecular analysis and antimicrobial resistance of Salmonella isolates recovered from raw meat marketed in the area of "Grand Tunis", Tunisia. Pathol Biol (Paris) 60(5), 49-54.
  • Aslam M, Checkley S, Avery B, Chalmers G, Bohaychuk V, Gensler G, Reid-Smith R, Boerlin P (2012): Phenotypic and genetic characterization of antimicrobial reistance in Salmonella serovars isolated from retail meats in Alberta, Canada. Food Microbiol 32(1), 110-117.
  • Başkaya R. Karaca T, Sevinç İ, Çakmak Ö, Yıldız A, Yörük M (2004): İstanbul'da satışa sunulan hazır kıymaların histolojik, mikrobiyolojik ve serolojk kaltesi. YYÜ Vet Fak Derg. 5(1-2), 41-46.
  • Bell C, Kyriakides A (2002): Salmonella: A Paractical Approach to the Organism and Its Control in Fooda. First Edition, London, Blackwell Science. 1-330.
  • Bemis DA, Grupka LM, Liamthong S, Folland DW, Sykes Iv JM, Ramsay EC (2007): Clonal relatedness of Salmonella isolates associated with invasive infections in captive and wildcaught rattlesnakes. Vet. Microbiol. 120, 300-307.
  • Bosilevac JM, Guerini MN, Kalchayanand N, Koohmaraie M (2009): Prevalence and characterization of salmonellae in commercial ground beef in the United States. Appl Environ Microbiol. 75(7), 1982-1900.
  • Branham LA, Carr MA, Scott CB, Callaway TR (2005): E. coli O157 and Salmonella spp. in white-tailed deer and livestock. Curr. Issues Intest. Microbiol. 6, 25-29.
  • Centers for Disease Control (CDC) (2006): Multistate outbreak of Salmonella Typhimurium infections associated with eating ground beef-United states. MMWR. 50, 180- 182.
  • CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) (2012): Foodborne Diseases Active Surveillance Network (FoodNet): FoodNet Surveillance Report for 2011 (Final Report). Atlanta, Georgia: U.S. Department of Health and Human Services, CDC.
  • CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) (2014): Incidence and Trends of Infection with Pathogens Transmitted Commonly Through Food - Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 U.S. Sites, 2006-2013. MMWR. 63(15), 328-332.
  • Cetinkaya F, Cibik R, Soyutemiz GE, Ozakin C, Kayali R, Levent B (2008): Shigella and Salmonella contamination in various foodstuffs in Turkey. Food Control. 19 (11), 1059-1063.
  • Dallal MMS, Doyle MP, Rezadehbashi M, Dabiri H, Sanaei M, Shabnam M, Bakhtiari R, Sharifiy K, Taremi M, Zali MR, Sharifi-Yazdi MK (2010): Prevalence and antimicrobial resistance profiles of Salmonella serotypes, Campylobacter and Yersinia spp. isolated from retail chicken and beef, Tehran, Iran. Food Control. 21(4), 388- 392.
  • Direkel Ş, Yıldız Ç, Aydın FE, Emekdaş G (2010): Mersin ili Yenişehir İlçesi'nde satışa sunulan çiğ kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin değerlendirilmesi. Mersin Üni Sağlık Bil Der. 3, 8-14.
  • Endley S, Peña J, Ricke SC, Pillai SD (2001): The applicability of hns and fimA primers for detecting Salmonella in bioaerosols associated with animal and municipal wastes. World J Microbiol Biotechnol. 17, 363-369.
  • Ejeta G, Molla B, Alemayehu D, Muckle A (2004): Salmonella serotypes isolated from minced meat beef, mutton and pork in Addis Ababa Ethiopia. Revue Méd Vét. 155, 547- 551.
  • Erol İ (1999): Ankara'da tüketime sunulan kıymalarda Salmonellaların varlığı ve serotip dağılımı. Tr. J Vet Anim Sci. 23, 321-325.
  • Erol İ (2007): Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Ankara: Pozitif Matbaacılık. 126-144.
  • Food and Drug Administration (FDA) (2011): Bacteriological Analytical Manual:Chapter 5 Salmonella. h t t p : / / www.fda.gov/Food/FoodScienceResearch/ LaboratoryMethods/ucm070149.htm.
  • Fluit AC, Widjojoatmodjo MN, Box ATA, Torensma R, Verhoef J (1993): Rapid detection of Salmonella in poultry with the magnetic Immuno-Polymerase Chain Reaction assay. Appl Environ Microbiol. 59(5), 1342-1346.
  • Gallegos-Robles MA, Marales-Loreda A, Alvarez-Ojeda G, Martinez IO, Morales- Ramos LH (2009): PCR detection and microbiological isolation of Salmonella spp. from fresh and cantaloupes. J Food Sci. 74(1), 37-40.
  • Gönülalan Z, Köse A (2003): Kayseri ilinde satışa sunulan sığır kıymalarının mikrobiyolojik kalitesi. F.Ü. Sağlık Bil. Derg. 17, 49-53.
  • Hensel M (2004): Evolution of pathogenicity islands of Salmonella enterica. Int J Med Biol. 291, 95-102.
  • Jeyasekaran G, Raj KT, Shakila RJ, Thangarani AJ, Sukumar D, Jailani VAK (2011): Rapid detection of Salmonella enterica serovars by multiplex PCR. World J Microbiol. Biotechnol. 27, 953-959.
  • Jones DD, Law R, Bej AK (1993): Detection of Salmonella spp. in Oysters Using Polymerase Chain Reactions (PCR) and Gene Probes. J Food Sci. 58(6), 1191-1197.
  • Khen BK, Lynch OA, Carroll J, McDowell DA, Duffy G (2014): Prevalence and Characteristics of Salmonella in the Beef Chain in the Republic of Ireland. Zoonoses Public Health. 61(8), 534-536.
  • Kök F, Keskin D, Büyükyörük S (2007): Çine köftelerinin mikrobiyolojik kalitelerinin İncelenmesi. Erciyes Üni Vet Fak Derg. 4, 29- 33.
  • Kusumaningrum HD, Suliantari, Dewanti-Hariyadi R (2012): Multidrug resistance among different serotypes of Salmonella isolates from fresh products in Indonesia. Int Food Res J. 19(1): 57-63.
  • Little CL, Richardson JF, Owen RJ, de Pinna E, Threlfall EJ (2008): Camylobacter and Salmonella in raw red meats in the United Kingdom: Prevalence, characterization and antimicrobial resistance pattern, 2003-2005. Food Microbiol. 25(3), 538-543.
  • Majowicz SE, Musto J, Scallan E, Angulo FJ, Kirk M, O'Brien SJ, Jones TF, Fazil A, Hoekstra RM (2010):The global burden of nontyphoidal Salmonella gastroenteritis. Clin Infect Dis. 50, 882-889.
  • Molla B, Alemayehu, D, Salah W (2003): Sources and distribution of Salmonella serotypes isolated from food animals, slaughterhouse personnel and retail meat products in Ethiopia: 1997-2002. Ethiop J Health Dev. 17(1), 63-70.
  • Popoff MY, Bockemühl J, Gheesling LL (2004): Supplement 2002 (no.46) to the Kauffmann-White scheme. Res Microbiol. 155, 568-570.
  • Raj KT, Jeyasekaran G, Shakila RJ, Thangarani AJ, Sukumar D (2011): Multiplex polymerase chain reaction assay for the detection of Salmonella enterica serovars in shrimps in 4 h. JBR. 3(3), 56-62.
  • Rhan K, De Grandis SA, Clarke RC, McEwen SA, Galan JE, Ginocchio C, Curtiss R, Gyles CL (1992): Amplification of an invA gene sequence of Salmonella Typhimurium by polimerase chain reaction as a specific method of detection of Salmonella. Mol Cell Probes. 6(4), 271-279.
  • Sağun E, İşleyici Ö, Sancak YC, Alişarlı M (2006): Van'da satışa sunulan ızgaralık etlerin hijyenik kalitesinin belirlenmesi. YYÜ, Sağlık Bil Derg. 9(2), 47-53.
  • Salehi TZ, Mahzounieh M, Saeedzadeh A (2005): Detection of invA gene in isolated Salmonella from broilers by PCR method. Int J Poultry Sci. 4(8), 557-559.
  • Sallam KI, Mohammed MA, Hassan MA, Tamura T (2014): Prevalence, molecular identification and antimicrobial resistance profile of Salmonella serovars isolated from retail beef products in Mansoura, Egypt. Food Control. 38, 209-214.
  • Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, Jones JL, Griffin PM (2011): Foodborne illness acquired in the United States- -major pathogens. Emerg Infect Dis. 17(1), 7-15.
  • Sırıken B (2004): The microbiological quality of ground beef in Aydin and Afyon provinces, Turkey. Revue Méd Vét. 155(12), 632-636.
  • Stevens A, Kabore Y, Perrier-Gras- Claude JD, Millemann Y, Brisabois A, Catteau M, Cavin JF, Dufour B (2006): Prevalence and antibiotic-resistance of Salmonella isolated from beef sampled from the slaughterhouse and from retailers in Dakar (Senegal). Int J Food Microbiol. 110(2), 178- 186.
  • Tafida SY, Kabir J, Kwaga JKP, Bello M, Umoh VJ, Yakubu SE, Nok AJ, Hendriksen R (2013): Occurrence of Salmonella in retail beef and related meat products in Zaria, Nigeria. Food Control. 32(1), 119-124.
  • Van TTH, Nguyen HNK, Smooker PM, Coloe PJ (2012): The antibiotic resistance characteristics of non-typhoidal Salmonella enterica isolated from food-producing animals, retail meat and humans in South East Asia. Int J Food Microb. 154, 98-106.
  • Widjojoatmodjo MN, Fluit AC, Torensma R, Keller BH, Verhoef J (1991): Evaluation of the magnetic immuno-PCR assay for rapid detection of Salmonella. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 10(11), 935-938.
  • Williams MS, Ebel ED, Golden NJ, Schlosser WD (2014): Temporal patterns in the occurence of Salmonella in raw meat and poultry products and their relationship to human illnesses in the United States. Food Control. 35(1), 267-273.
  • Woods DF, Reen FJ, Gilroy D, Buckley J, Frye JG, Boyd EF (2008): Rapid multiplex PCR and Real-Time TaqMan PCR assays for detection of Salmonella enterica and the highly virulent serovars Choleraesuis and Paratyphi C. J Clin Microbiol 46 (12), 4018-4022.
  • Yang B, Qu D, Zhang X, Shen J, Cui S, Shi Y, Xi M, Sheng M, Zhi S, Meng J (2010): Prevalence and characterization of Salmonella serovars in retail meats of marketplace in Shaanxi, China. Int Food Microbiol. 141(1-2), 63-72.
  • Yıldız A, Karaca T, Çakmak Ö, Yörük M, Baskaya R.(2004): Istanbul'da tüketime sunulan köftelerin histolojik, mikrobiyolojik ve serolojik kalitesi. YYÜ Vet Fak Derg. 15(1- 2), 53-57.
APA Yildirim T, SIRIKEN B, YAVUZ C (2016). Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. , 11 - 23.
Chicago Yildirim Tuba,SIRIKEN Bilgin,YAVUZ Ceren Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. (2016): 11 - 23.
MLA Yildirim Tuba,SIRIKEN Bilgin,YAVUZ Ceren Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. , 2016, ss.11 - 23.
AMA Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. . 2016; 11 - 23.
Vancouver Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. . 2016; 11 - 23.
IEEE Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C "Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı." , ss.11 - 23, 2016.
ISNAD Yildirim, Tuba vd. "Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı". (2016), 11-23.
APA Yildirim T, SIRIKEN B, YAVUZ C (2016). Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 87(1), 11 - 23.
Chicago Yildirim Tuba,SIRIKEN Bilgin,YAVUZ Ceren Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 87, no.1 (2016): 11 - 23.
MLA Yildirim Tuba,SIRIKEN Bilgin,YAVUZ Ceren Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, vol.87, no.1, 2016, ss.11 - 23.
AMA Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2016; 87(1): 11 - 23.
Vancouver Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2016; 87(1): 11 - 23.
IEEE Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C "Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı." Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 87, ss.11 - 23, 2016.
ISNAD Yildirim, Tuba vd. "Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 87/1 (2016), 11-23.