Yıl: 2016 Cilt: 87 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 3 - 12 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar

Öz:
Stafilokokal intoksikasyonlar (SE), pek çok ülkede en sık görülen bakteriyel gıda kaynaklı zehirlenmeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. SE'ler başta Staphylococcus aureus olmak üzere bazı koagulaz pozitif stafilokok (KPS) ve diğer stafilokoklar tarafından da oluşturulmaktadır. Bu çalışma, Amasya bölgesinde tüketime sunulan 50 çiğ süt ve 60 peynir örneğinde KPS ile kontaminasyon düzeylerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu kapsamda, mikrokok/stafilokok ve takiben KPS klasik kültür tekniği ile izole edilerek fenotipik yöntemlerle identifiye edildi. Analiz bulguları çerçevesinde; 60 peynir örneğin 40'ında toplam mikrokok/stafilokok düzeyi 102 - 107 kob/g (koloni oluşturan birim) arasında belirlendi. KPS 60 örneğin 18'inden 102 ila 106kob/g düzeylerinde saptandı. Kontaminasyon düzeylerinin dağılımı; 2 (%3,33), 5 (%8,33) 3 (%5,00) ve 7 (%11,66) örnekte sırasıyla 102, 103, 104 ve 105 kob/g, 1(%1,66) örnekte ise 106 kob/g idi. Çiğ süt analiz bulguları çerçevesinde, mikrokok/stafilokok 50 örneğin 49'unda 102 - 106 kob/ml düzeylerinde izole edildi. KPS ise 50 örneğin 32 (%64)'sinden izole edildi. Kontaminasyon düzeylerinin dağılımı; 11 (%22,00), 19 (%38,00) ve 2 (%4,00) örnekte sırasıyla 102, 103 ve104 kob/ml idi. Sonuç olarak, 11 (%18,33) peynir ve 2 (%4) çiğ süt örneğinin KPS yönünden Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen maksimum limitlerin üzerinde olduğu ve kodekse uygun olmadığı saptandı.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

Coagulase positive staphylococci in raw milk and cheese

Öz:
Stapylococcal intoxication is the most frequently occurred food-poising among the food-borne poising cases in many countries. Generally the enterotoxin production is associated with Staphylococcus aureus apart from other Staphylococcus species. Therefore, the aim of the study was to investigate the present of coagulase positive Staphylococci (CPS) in 50 raw milk and 60 varieties of cheese samples consumed in Amasya province, Turkey. For this, micrococci/staphylococci following CPS were isolated using classic culture technique and identified using phenotypic methods. According to the results, total number of micrococci/staphylococci were found to be between 102 and 107 cfu/ g (colony forming unit) in 40 out of 60 cheese samples. Among these, CPS was isolated 18 of 60 cheese samples at levels between 102 and 106 cfu/g. According to distribution of contamination levels; 2 (3.33%), 5 (8.33%) 3 (5.00%) and 7 (11.66%) of the samples contained 102, 10, 104 and 105 cfu/g CPS. Only 1(1.66%) of the sample contained 106 cfu/g CPS. It was also analyzed 50 raw milk samples. In conclusion, micrococci/staphylococci were isolated 49 out of 50 samples at the levels of 102 - 106 cfu/ml. CPS was also detected in 32 (64.00%) of 50 samples. According to distribution levels, it was detected at the levels of 102, 103 and 104 cfu/ml in 11 (22.00%) 19 (38.00%) and two (4.00%) of the samples. As a result, 11 (18,33%) of cheese and 2 (4.00%) raw milk samples with regard to CPS were not accaptable according to Turk Food Codex.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • André MCDPB, Campos MRH, Borges LJ, Kipnis A, Pimenta FC, Serafini ÁBC (2008): Comparison of Staphylococcus aureus isolates from food handlers, raw bovine milk and Minas Frescal cheese by antibiogram and pulsed-field gel electrophoresis following SmaI digestion. Food Control, 19, 200-207.
  • Anonymous (2001): Staphylococcus food poisoning in Japan. IARS, 22, 185-186. Eri- şim: www.idsc.nih.go.jp.
  • Asao T, Kumeda Y, Kawai T, Shibata T, Oda H, Haruki K, Nakazawa H, Kozaki S (2003): An extendive outbreak of staphylo- coccal food poisoning due to low-fat milk in Japan: estimation of enterotoxin A in the inc- riminated milk and powdered skim milk. Epi- demiol Infect, 130, 33-40.
  • Atanassova V, Meindl A, Ring C (2001):Prevalence of Staphylococcus aureus and staphylococcal enterotoxins in raw pork and uncooked smoked ham--a comparison of clas sical culturing detection and RFLP-PCR. Int J Food Microb, 68, 105-113.
  • Balaban N, Rasooly A (2000): Staphylococcal enteroto-xins. Int J Food Microbiol, 61, 1-10.
  • Bergdoll MS (1989): Staphylococcus aureus. 463-523. In: Doyle MP (Ed): Foodborne bacterial pathogens. Marcel Dekker, Inc., New York.
  • Beuvier E, Buchin S (2004): Raw milk cheeses. 319-345. In: Fox PF, McSweeney PLH, Cogan TM, Guinee TP (Eds.) Cheese: chemistry, physics and microbiology. Elsevier Academic Press, Amsterdam.
  • Bilge F, Karaboz İ (2005): İzmir _____de Piyasada Açıkta Satışa Sunulan bazı Gıdaların Staphylococcus aureus ve Enterotoksinleri Bakımından İncelenmesi. Orlab On-Line Mik Derg 03(6), 6. Erişim: www.mikrobiyoloji. org/pdf/702050601.pdf
  • Demirel NN, Karapınar M (2004): Incidence of Staphylococcus aureus and its enterotoxins in various cheeses sold at retail markets of Izmir city. Akademik Gıda, 2 (10), 25-28.
  • Doyle ME, Hartmann FA, Lee Wong AC (2012): Methicillin-resistant staphylococci: implications for our food supply? Anim Health Res Rev, 13(2), 157-80.
  • Erol İ (2007): Gıda Hijyeni ve Kontrolü. Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Yenimahalle, Ankara. 135-144.
  • European Commıssıon (EC) (2003): Health& Consumer Protectıon Dırectorate-General. Opınıon Of The Scientıfıc Commiittee On Veterınary Measures Relatıng To Publıc Health On Staphylococcal Enterotoxıns in Milk Products, Partıcularly Cheeses. http:// ec.europa.eu/food/fs/sc/scv/out61_en.pdf. Erişim tarihi: 21.01.2016
  • Food and Drug Administration U.S. (FDA) (2001): Saphylococcus aureus, Chapter
  • In Bacteriological Analytical Manual Online. http://www.cfsan.fda.gov. Erişim Tarihi: 20 Ocak 2009.
  • Gomez-Lucia E, Goyache J, Orden JA, Domonech A, Hernandez JF, Quiteria RJA, Lopez B, Blanco JL, Suarez G (1992): Growth of Staphylococcus aureus and synthesis of enterotoxin during ripening of experimental Manchego-type cheese. J Dairy Sci, 75(1), 19-26.
  • Gökmen M, Gürbüz Ü, Torlak E, İnal M (2013): Identification of Staphylococcus spp. Isolated in Different Production Stages of White Cheese and Detection of Enterotoxin. Kocatepe Vet J, 6(2), 7-11.
  • Harris TO, Grossman D, Kappler JW, Marrack P, Rich RR (1993): Lack of complete correlation between emetic and T-cell- stimulatory activities of staphylococcal enterotoxins. Infect Immun, 61, 3175-3183.
  • Jay J, Loessner MJ, Golden DA (2005):Staphylococal Gastroenteritis. Seven Edition. Springer Science+Business Media Inc. In:Modern Food Microbiology (Chapter 23)
  • Krakauer T (1999). Immune response to staphylococcal superantigens. Immunol Res, 20, 163-173.
  • Kurşun Ö, Kırdar SS, Akcan Kale AS, Güner A (2008): Burdur'da Tüketime Sunulan Beyaz Salamura Peynirlerin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs, Erzurum, 2008.
  • Küplülü Ö, Sarımehmetoğlu B, Çelik TH (2004): Determination of the enterotoxigenicity of coagulase positive staphylococci isolated from cheese by ELISA. Milchwissenschaft, 59 (1/2), 17-19.
  • Le Loir Y, Baron F, Gautier M (2003): Staphylococcus aureus and food poisoning. Gen Mol Res, 2, 63-76.
  • Martin SE, Iandolo JJ (2000): Staphylococcus. In: Robinson, R.K., Batt, C.A., Patel, P.D. (Eds.), Encyclopedia of Food Microbiology. Academic Press, pp. 2062 - 2065.
  • Normanno G, Corrente M, La Salandra G, Dambrosio A, Quaglia NC, Parisi A, Greco G, Bellacicco AL, Virgilio S, Celano GV (2007): Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in foods of animal origin product in Italy. Int J Food Microbiol, 117, 219-222.
  • Paulin S, Horn B, Hudson AJ (2012): Factors influencing staphylococcal enterotoxin production in Dairy Products. NewZealand Ministry for Primary Industries, Wellington. Erişim: http://www.foodsafety.govt.nz/ elibrary/industry/factors-staphylococcal-enterotoxin-dairy.pdf
  • Pereira V, Lopes C, Castro A, Silva J, Gibbs PT (2009): Characterization for enterotoxin production, virulence factors, and antibiotic susceptibility of staphylococcus aureus isolates from various foods in portugal. Food Microbiol, 26, 278-282.
  • Pinchuk IV, Beswick EJ, Reyes VE (2010): Staphylococcal enterotoxins. Toxins 2, 2177-2197.
  • Rosec JP, Guiraud JP, Dalet C, Richard N (1997): Enterotoxin production by stapylococci isolatedfromfoods in France. Int J Food Microbiol, 35 (3), 213-221.
  • Santos EC, Genigeorgis C (1981): Survival and growth of Staphylococcus aureus in commercially manufactured Brazilian Minas cheese. J Food Protect, 44 (3), 177-184.
  • Scallan E, Hoekstra RM, Angulo FJ, Tauxe RV, Widdowson MA, Roy SL, Jones JL, Griffin PM (2011): Foodborne illness acquired in the United States--major pathogens. Emerg Infect Dis, 17, 7-15.
  • Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği (2011): Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28157 (3.mükerrer). Erişim: http://mevzuat. basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.15690&sourceXmlSearch=g%C4%B- 1da&MevzuatIliski=0. Erişim Tarihi: 20.01.2016.
  • Ünal N, Yıldırım M (2010): İneklerin süt, meme başı derisi ve burun mukozalarından izole edilen stafilokok türlerinin antibiyotik direnç profilleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 16 (3), 389-396.
  • Ünlütürk A, Üçüncü M, Turantafl F, Öztürk GF (1991) Beyaz peynirlerde Staphylococcus aureus ve Salmonella typhimurium'un canlı kalma olasılığı. Ege Üni Müh Fak Derg, 9 (1), 99-114.
  • Yücel N, Anıl Y (2011): Çiğ sütve peynir örneklerinden Staphylococcus aureus ve koagulaz negatif stafilokokların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığı. Türk Hij Den Biyol Derg, 68 (2), 73-78.
APA Yildirim T, SIRIKEN B, YAVUZ C (2016). Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. , 3 - 12.
Chicago Yildirim Tuba,SIRIKEN BELGİN,YAVUZ Ceren Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. (2016): 3 - 12.
MLA Yildirim Tuba,SIRIKEN BELGİN,YAVUZ Ceren Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. , 2016, ss.3 - 12.
AMA Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. . 2016; 3 - 12.
Vancouver Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. . 2016; 3 - 12.
IEEE Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C "Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar." , ss.3 - 12, 2016.
ISNAD Yildirim, Tuba vd. "Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar". (2016), 3-12.
APA Yildirim T, SIRIKEN B, YAVUZ C (2016). Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 87(2), 3 - 12.
Chicago Yildirim Tuba,SIRIKEN BELGİN,YAVUZ Ceren Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 87, no.2 (2016): 3 - 12.
MLA Yildirim Tuba,SIRIKEN BELGİN,YAVUZ Ceren Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, vol.87, no.2, 2016, ss.3 - 12.
AMA Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2016; 87(2): 3 - 12.
Vancouver Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2016; 87(2): 3 - 12.
IEEE Yildirim T,SIRIKEN B,YAVUZ C "Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar." Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 87, ss.3 - 12, 2016.
ISNAD Yildirim, Tuba vd. "Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 87/2 (2016), 3-12.