Yıl: 2008 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 113 - 120 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları

Öz:
Gaziantep İli Merkez İlçedeki kırmızı et tüketim alışkanlığını ortaya koymak amacıyla 2006 yılı Kasım-Aralık ayları içerisinde 516 örnek üzerinde anket yapılmıştır. Anket çalışmasına katılanların %50.6'sının kırmızı eti tercih ettiği, %1.7'sinin ise kırmızı et tüketmediği anlaşılmıştır. En çok tercih edilen kırmızı et türünün sırasıyla koyun (%77.9), sığır (%6.2) ve keçi (%2.3) olduğu görülmüştür. Kırmızı et tüketen ailelerin %56.2'si kırmızı eti porsiyonluk olarak satın almayı öncelikli olarak tercih ederken bunu kemikli (%14.5), karkas (%9.7) ve kıyma (%9.3) olarak satın alma takip etmektedir. Ailelerin kırmızı eti %38.4 oranında ızgara, %8.5 oranında haşlama, %6.2 oranında fırında, %6.2 oranında sebzeli, %4.3 oranında yağda kızartma şeklinde tercih ettiği, %25.0 oranında ise "fark etmez" denilerek bir tercih ortaya koymadıkları bulunmuştur. Kırmızı et tüketen ailelerin %51.9'unun ayda 3 kg'dan az ve %10.1'inin ise ayda 5 kg'dan fazla kırmızı et tükettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre, tüketilen kırmızı eti lezzetli bulanların oranı %83.1, lezzetli bulmayanların oranı ise %11.6 olmuştur. Ayrıca, kırmızı etin hijyenik koşullarda kesilip yetkili kişilerce denetlendiğini düşünenlerin oranı %61.8 olarak bulunmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

Consumption Habits of Meat in Centre Town of Gaziantep Province

Öz:
The aim of this survey was to investigate the meat consuming of customs in center town of Gaziantep province. A survey was carried out from November to December 2006 in 516 samples. A half of 516 samples (50.6%) preferred meat while 1.7% didn't consume meat. The most preferred meat types were mutton (77.9%), beef (6.2%), and goat meat (2.3%), respectively. The meat is bought as portion (56.2%), preferentially, with bone (14.5%), carcass (9.7%), and ground meat (9.3%) by its consumers. Consumption habits of meat were found to be grilled (38.4%), boiled (8.5%), in oven (6.2%), with vegetable (6.2%), and roasted (4.3%). Also, 25% of the samples did not indicate any preference for the type of meat consumption choice. Percent 51.9 of the meat consumers consume less than 3 kg of meat in a month whereas the ratio of consuming more than 5 kg of meat in a month was 10.1% only. According to results of this survey, while 83.1% of the samples found meat as delicious, the ratio of which they didn't find it delicious was 11.6%. Further, the proportion of the customers who believed that meat is processed in hygiene conditions under the authorized personnel was 61.8%
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akçapınar, H., Tekin, M.E., Kadak, R., 1996. Kuzu karkas parçalaması ve parça fiyatlarının belirlenmesinde kullanılacak katsayıların hesaplanması. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci., 20: 9-14.
  • Alpan, O., Ertuğrul, M., Bayraktaroğlu, E.A., 1993. 2000'li yıllar ve Türkiye kırmızı et üretimi. Hayvancılık 2000 "2000'lere Doğru Türkiye Hayvancılığı" Kongresi Tebliğleri, 9-10 Haziran 1993, Ankara.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H., 2004. Aydın İli Çine İlçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., Isparta.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Ülker, H., 2004. Van İli Merkez İlçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Göğüş, A.K., 1986. Et Teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 991, 243 s., Ankara.
  • Gökalp, H.Y., 1986. Et Bilimi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak., Ders Notu, Erzurum.
  • Nal, A.Y., 1997. Türkiye'de Kırmızı Et Üretim-Tüketim ve Dış Ticareti. Anadolu Üniv. Sosyal Bilimler Enst., Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), 127 s., Eskişehir.
  • Odabaşıoğlu, F., Kayardı, S., Yılmaz, O., 1995. Melez sığır karkaslarından elde edilen etlerin kaliteye göre sınıflandırılması ile bu etlerin fiziksel ve kimyasal analizi. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 5(1-2): 35-38.
  • SAS, 2006. PC SAS User's Guide. Statistics SAS Inst. Carry. N.C. USA.
  • Yıldırım, İ., Acar, İ., Uluat, Ş., 1998. Van İli Merkez İlçede kırmızı et tüketim yapısı. Doğu Anadolu Tarım Kongresi, 14-18 Eylül 1998, Atatürk Üniv. Ziraat Fak., II. Cilt, 1636-1644, Erzurum.
APA Karakus K, AYGܜN T, ALARSLAN E (2008). Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. , 113 - 120.
Chicago Karakus Kadir,AYGܜN TURGUT,ALARSLAN EMRE Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. (2008): 113 - 120.
MLA Karakus Kadir,AYGܜN TURGUT,ALARSLAN EMRE Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. , 2008, ss.113 - 120.
AMA Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. . 2008; 113 - 120.
Vancouver Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. . 2008; 113 - 120.
IEEE Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E "Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları." , ss.113 - 120, 2008.
ISNAD Karakus, Kadir vd. "Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları". (2008), 113-120.
APA Karakus K, AYGܜN T, ALARSLAN E (2008). Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2), 113 - 120.
Chicago Karakus Kadir,AYGܜN TURGUT,ALARSLAN EMRE Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 18, no.2 (2008): 113 - 120.
MLA Karakus Kadir,AYGܜN TURGUT,ALARSLAN EMRE Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.18, no.2, 2008, ss.113 - 120.
AMA Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2008; 18(2): 113 - 120.
Vancouver Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2008; 18(2): 113 - 120.
IEEE Karakus K,AYGܜN T,ALARSLAN E "Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18, ss.113 - 120, 2008.
ISNAD Karakus, Kadir vd. "Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 18/2 (2008), 113-120.