Tunceli İli Balık Tüketim Analizi
Yıl: 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 ÖZEL SAYI 1 Sayfa Aralığı: 73 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Tunceli İli Balık Tüketim Analizi
Öz: Araştırma kapsamında Tunceli İl merkezinde yaşayan kişilerin balık tüketim durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 215 kişiye anket uygulanmıştır. Anket uygulanan bireylerin yaş aralığı 15-55 arasında değişmekte olup %72'si beslenmelerinde hayvansal ve bitkisel ürünleri birlikte tüketenlerden oluşmuştur. İlde balık tüketiminin genellikle taze olarak (%92) yapıldığı belirtilirken, balığı aldığı gün tüketenlerin oranı %82'dir. Haftada bir balık tüketenlerin oranı %33 olurken, %36 oranla deniz balıklarının daha fazla tüketildiği saptanmıştır. En fazla tüketim şekli fırında (%34) ve kızartma (%27) şeklindedir. Yaptığımız çalışmada İlde balık tüketiminin düşük olduğu belirlenirken, eğitim kurumları başta olmak üzere toplumun her kesimini içine alan kampanyalarla balık eti tüketiminin öneminin halka duyurulması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime: Fish Comsumption Analysis of Tunceli
Öz: Within this research it is aimed to determine the status of fish consumption of people living in the center of Tunceli. For this purpose, survey was applied to 215 person selected using random sampling method. The surveyed person's age ranged between 15-55 and 72% of them consumed animal and vegetable products together. When fresh fish were comsumed usually (92%) in the province, the rate of consuming fish at the same day of getting, was 82%. The rate of consuming fish once a week was 33% while marine fishes were consumed more than others with 36% rate. The most consumption mode of fish were in the oven (34%) and frying (27%). In our study, it was determined that fish consumption was low in the province and the reached conclusion was the importance of fish meat consumption should be publicized with campaigns involving all sections of society especially in educational institutions.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim, 2015. Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tunceli. Aydın, M., Karadurmuş, U. 2012. Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3: 18-23.
- Aydın, M., Karadurmuş, U. 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences 3(9):57-71, 2013 ISSN: 1309-4726. Ordu.
- Coşkun,F., Patrona, K., Metin, A. 2014. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sektör Raporu. Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği, s.8, Ankara.
- Çolakoğlu, F., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç., Ormancı, H.B. 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2006, Cilt/Volume 23, Ek/Suppl. 1(3): 387-392.
- Dağtekin, M., Ak, O. 2007. Doğu Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Tüketimi, İhracat ve İthalat Potansiyeli, SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7(3):14-17
- Erdal, G., Esengün, K. 2008. Tokat İlinde Balık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Logit Model İle Analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
- Oğuzhan, P., Angiş, S., Atamanalp, M. 2009. Erzurum İlindeki Tüketicilerin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz, Rize.
- Orhan, H., Yüksel, O. 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi Anket Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (1):1-7, 2010 ISSN 1304-9984, Araştırma Makalesi. Isparta.
- Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F., Sönmez, F. 2008. Elazığ İlinde Balık Eti Tüketimi. F.Ü. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20 (3): 433-437
- Şenol, Ş., Saygı, H. 2001. Su Ürünleri Tüketimi İçin Bir Ekonometrik Model, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 18 (3-4): 383- 390
- Yavuzcan, H., Atar, H. H., Alçiçek, Z. 2010. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Ziraat Mühendisliği, 354: 10-17.
- Yazıcıoğlu, N. 2015. Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış, Tüketici Davranışları ve Su Ürünlerinin Sağlık Açısından Faydaları, Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü (Yüksek Lisans Tezi), İzmir.
- Yüksel, F., Kuzgun, N., Özer, E.İ. 2011.Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi. G.Ü. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(2-5): 28-36.
APA | BALCI M, BİRİCİ N, ŞEKER T, Akgün H, SESLİ A, ARISOY G (2016). Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. , 73 - 85. |
Chicago | BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. (2016): 73 - 85. |
MLA | BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. , 2016, ss.73 - 85. |
AMA | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. . 2016; 73 - 85. |
Vancouver | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. . 2016; 73 - 85. |
IEEE | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi." , ss.73 - 85, 2016. |
ISNAD | BALCI, Mustafa vd. "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi". (2016), 73-85. |
APA | BALCI M, BİRİCİ N, ŞEKER T, Akgün H, SESLİ A, ARISOY G (2016). Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2 ÖZEL SAYI 1), 73 - 85. |
Chicago | BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no.2 ÖZEL SAYI 1 (2016): 73 - 85. |
MLA | BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.9, no.2 ÖZEL SAYI 1, 2016, ss.73 - 85. |
AMA | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 73 - 85. |
Vancouver | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 73 - 85. |
IEEE | BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi." Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, ss.73 - 85, 2016. |
ISNAD | BALCI, Mustafa vd. "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi". Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/2 ÖZEL SAYI 1 (2016), 73-85. |