Yıl: 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 ÖZEL SAYI 1 Sayfa Aralığı: 73 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tunceli İli Balık Tüketim Analizi

Öz:
Araştırma kapsamında Tunceli İl merkezinde yaşayan kişilerin balık tüketim durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 215 kişiye anket uygulanmıştır. Anket uygulanan bireylerin yaş aralığı 15-55 arasında değişmekte olup %72'si beslenmelerinde hayvansal ve bitkisel ürünleri birlikte tüketenlerden oluşmuştur. İlde balık tüketiminin genellikle taze olarak (%92) yapıldığı belirtilirken, balığı aldığı gün tüketenlerin oranı %82'dir. Haftada bir balık tüketenlerin oranı %33 olurken, %36 oranla deniz balıklarının daha fazla tüketildiği saptanmıştır. En fazla tüketim şekli fırında (%34) ve kızartma (%27) şeklindedir. Yaptığımız çalışmada İlde balık tüketiminin düşük olduğu belirlenirken, eğitim kurumları başta olmak üzere toplumun her kesimini içine alan kampanyalarla balık eti tüketiminin öneminin halka duyurulması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Fish Comsumption Analysis of Tunceli

Öz:
Within this research it is aimed to determine the status of fish consumption of people living in the center of Tunceli. For this purpose, survey was applied to 215 person selected using random sampling method. The surveyed person's age ranged between 15-55 and 72% of them consumed animal and vegetable products together. When fresh fish were comsumed usually (92%) in the province, the rate of consuming fish at the same day of getting, was 82%. The rate of consuming fish once a week was 33% while marine fishes were consumed more than others with 36% rate. The most consumption mode of fish were in the oven (34%) and frying (27%). In our study, it was determined that fish consumption was low in the province and the reached conclusion was the importance of fish meat consumption should be publicized with campaigns involving all sections of society especially in educational institutions.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BALCI M, BİRİCİ N, ŞEKER T, Akgün H, SESLİ A, ARISOY G (2016). Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. , 73 - 85.
Chicago BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. (2016): 73 - 85.
MLA BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. , 2016, ss.73 - 85.
AMA BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. . 2016; 73 - 85.
Vancouver BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. . 2016; 73 - 85.
IEEE BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi." , ss.73 - 85, 2016.
ISNAD BALCI, Mustafa vd. "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi". (2016), 73-85.
APA BALCI M, BİRİCİ N, ŞEKER T, Akgün H, SESLİ A, ARISOY G (2016). Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2 ÖZEL SAYI 1), 73 - 85.
Chicago BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no.2 ÖZEL SAYI 1 (2016): 73 - 85.
MLA BALCI Mustafa,BİRİCİ Nevim,ŞEKER Tünay,Akgün Hakan,SESLİ AHMET,ARISOY Gülden Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.9, no.2 ÖZEL SAYI 1, 2016, ss.73 - 85.
AMA BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 73 - 85.
Vancouver BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G Tunceli İli Balık Tüketim Analizi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 73 - 85.
IEEE BALCI M,BİRİCİ N,ŞEKER T,Akgün H,SESLİ A,ARISOY G "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi." Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, ss.73 - 85, 2016.
ISNAD BALCI, Mustafa vd. "Tunceli İli Balık Tüketim Analizi". Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/2 ÖZEL SAYI 1 (2016), 73-85.