Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması

Yıl: 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 ÖZEL SAYI 1 Sayfa Aralığı: 111 - 117 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Kayserinin Bünyan, Develi ve Melikgazi ilçelerinde yetişen aynı cins gilaburu meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları sırasıyla 0.10±0.01 - 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89±0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g ve 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g arasında değiştiği gözlendi. Sağlıklı bir diyet için beta-karoten, likopen ve GSH olmasına rağmen GSSG seviyesinin yüksek olması istenmeyen bir durumdur. Bu durumda, bulgularına göre, beslenme bakımından Viburnum opulus L.'nin en yararlı meyveleri Melikgazi, Develi ve Bünyan bölgeleri şeklinde sıralanabilir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Amounts of Vitamin A, vitamin E, Beta-carotene, Lycopene, Reduced and Oxidized Glutathione in Fruits of Viburnum opulus L.

Öz:
In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, beta-carotene, lycopene as well as reduced glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG) in the fruits of Viburnum opulus L. were determined by using High Performance Liquid Chromatography. The amounts of vitamin A, vitamin E, ?-carotene, lycopene, GSH and GSSG in the fruits of Viburnum opulus L. of same kind which are grown in Bünyan, Develi and Melikgazi towns of Kayseri were observed to change between 0.10±0.01 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89 ± 0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g and 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g, respectively. Although, ?carotene, lycopene and GSH are significantly important for a healthy diet, high levels of GSSG is undesirable. In this case, according to our findings, nutritionally the most useful fruits of Viburnum opulus L. are of the areas of Melikgazi, Develi and Bünyan, respectively.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., Ankara, 321-342s.
  • Baytop, T. 1999. Therapy with medicinal plants in Turkey (2nd ed. Istanbul: Nobel Tıp Kitabevleri, pp. 210.
  • Bolat, S., Özcan, M.(2002. The morphological, phenological and chemical composition of cranberry tree (Viburnum opulus L.) fruits. Obst- ,Gemüse-und Kartoffelverarbeitung, 87.Jahrgang, Nr.5/2002.
  • C?esoniene, L., Daubaras, R., Vencloviene, J. and Viskelis, P. 2010. Biochemical and agro-biological diversity of Viburnum opulus genotypes. Central European Journal of Biology, 6, 864-871.
  • Chai, Y.C., Ashraf, S.S., Rokutan, K., Johnston, R.B., Jr, Thomas, J.A. 1994. Sthiolation of individual human neutrophil proteins including actin by stimulation of the respiratory burst: evidence againist a role for glutathione disulfide. Arch Biochem Biophys, 310, 273-281.
  • Crisan, M., David, L., Moldovan, B., Vulcu, A., Dreve, S., Perde-Schrepler, M., Tatomir, C., Filip, AG., Bolfa, P. and Achim, M. 2013. New nanomaterials for the improvement of psoriatic lesions. Journal of Materials Chemistry B. 1(25), 3152-3158
  • Çam, M., Hisil, Y. 2007. Comparison of chemical characteristics of fresh and pasteurised juice of gilaburu (Viburnum opulus L.). Acta Alimentaria, 36, 381-85.
  • Davis, P.H. 1972. Flora of Turkey and the east agean Island. Edinburg at the University Pres., Edinburg, Vol.4, p. 544.
  • Dawes, P. and Dawes, E., 2000. SGE Choromatography Products Catalog. pg: 182.
  • Esterbauer, H., Gebicki, J., Puhl, H., Jürgens, G. 1992. The role of lipid peroxidation and antioxidants in oxidative modification of LDL. Free Radical Biology & Medicine, 13, 341-390.
  • Karatas, F., Öbek, E., Kamışlı F. 2009. Antioxidant capacity of Lemna gibba L. exposed to wastewater treatment. Journal of Ecological Engineering, 35, 1225- 1230.
  • Kocsy, G., Galiba, G., Brunold, C. 2001. Role of glutathione in adaptation and signalling during chilling and cold acclimation in plants. Physiol Plantarum, 113, 158-164.
  • Konukoğlu, D., Akçay, T. 1995. Glutatyon metabolizması ve klinik önemi. Türkiye Klinikleri Journal Med Science, 15(4), 214-218.
  • Kraujalyte, V., Venskutonis, P.R., Pukalskas, A., C?esoniene, L. and Daubaras, R. 2013. Antioxidant properties and polyphenolic compositions of fruits from different European cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes. Food Chemistry, 141, 3695-3702.
  • Lindshield, B.L., Canene-Adams, K., Erdman, Jr J.W. 2007. Lycopenoids: Are lycopene metabolites bioactive? Archives of Biochem and Biophysics, 458, 136-140.
  • Miller, K.W., Lorr, N.A. and Yang, C.S. 1984. Simultaneous determination of plazma retinol ?-tocoferol, lycopene, ?-carotene, and ?-carotene by high performance liquid chromatography, Analytical Biochemistry, 138, 340-345.
  • Morel, Y., Barouki, R. 1999. Repression of gene expression by oxidative stress. Biochem J, 342, 481-496.
  • Munzuroğlu, Ö., Karataş, F. ve Gür, N. 2000. Işgın (Rheum-ribes L.) Bitkisindeki A, E ve C Vitaminleri ile Selenyum Düzeylerinin Araştırılması. Turkish Journal of Biology, 24(3), 397-404.
  • Ognjanovic, B.J., Pavlovic, S.Z., Maletic, S.D., Zikic, R.V., Stajn, A.S., Radojicic, R.M., Saicic, Z.S. and Petrovic, V.M. 2003. Protective influence of vitamin E on antioxidant defense system in the blood of rats treated with cadmium. Physiological Research, 52, 563- 70.
  • Paiva, S.A., Russell, R.M. 1999. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. The Journal of the American College of Nutrition, 18, 426-33.
  • Rop, O., Reznicek, V., Valsikova, M., Jurikova, T., Mlcek, J. and Kramarova, D. 2010. Antioxidant Properties of European Cranberrybush Fruit (Viburnum opulus var. edule). Molecules, 15, 4467-4477.
  • Soylak, M., Elci, L., Saracoglu, S., Divrikli, U. 2002. Chemical analysis of fruit juice of European cranberrybush (Viburnum opulus) from Kayseri - Turkey. Asian J. Chem., 14, 135-138.
  • Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification (2005-2006) Sigma-Aldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, Germany, 169s.
  • Stahl, W., Sies, H. 1992. Uptake of lycopene and its geometrical isomers is greater from heatprocessed than from unprocessed tomato juice in humans. Journal of Nutrition, 122(11), 2161-2166.
  • Ulger, H., Ertekin, T., Karaca, O., Canoz, O., Nisari, M., Unur, E. and Elmalı, F. 2013. Influence of gilaburu (Viburnum opulus) juice on 1, 2-dimethylhydrazine (DMH)- induced colon cancer. Toxicology and Industrial Health, 29(9), 824-29.
  • Underwood, E.J. 1977. Trace Elements in Human and Animal Nutrition New York, Academic Press. 302-346.
  • URL-1, Gilaburu ve Sağlık 05.06.2016 http://www.cinetarim.com.tr/dergi/arsi v46/ arastirma02.htm
  • Yaping, Z., Suping, Q., Wenli, Y., Zheng, X., Hong, S., Side, Y., Dapu, W. 2002. Antioxidant activity of lycopene extracted from tomato paste towards trichloromethyl peroxyl radical CCl3O2. Food Chemistry, 77, 209-212.
  • Yunusova, S.G., Karimova, A.R., Tsyrlina, E.M., Yunusov, M.S. and Denisenko, O.N. 2004. Change on storage of biological activity of Viburnum opulus seed components. Chemistry of Natural Compounds, 40(5), 423-426.
APA BOYACI H, ÇÖTELİ E, Karatas F (2016). Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. , 111 - 117.
Chicago BOYACI Hayriye,ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. (2016): 111 - 117.
MLA BOYACI Hayriye,ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. , 2016, ss.111 - 117.
AMA BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. . 2016; 111 - 117.
Vancouver BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. . 2016; 111 - 117.
IEEE BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F "Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması." , ss.111 - 117, 2016.
ISNAD BOYACI, Hayriye vd. "Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması". (2016), 111-117.
APA BOYACI H, ÇÖTELİ E, Karatas F (2016). Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2 ÖZEL SAYI 1), 111 - 117.
Chicago BOYACI Hayriye,ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no.2 ÖZEL SAYI 1 (2016): 111 - 117.
MLA BOYACI Hayriye,ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.9, no.2 ÖZEL SAYI 1, 2016, ss.111 - 117.
AMA BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 111 - 117.
Vancouver BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 9(2 ÖZEL SAYI 1): 111 - 117.
IEEE BOYACI H,ÇÖTELİ E,Karatas F "Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması." Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, ss.111 - 117, 2016.
ISNAD BOYACI, Hayriye vd. "Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması". Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/2 ÖZEL SAYI 1 (2016), 111-117.