Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1
Yıl: 2016 Cilt: 47 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 113 - 122 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1
Öz: Bu çalışmanın amacı, Ağrı ilindeki sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma materyali Ağrı iline ait 7 ilçeden toplam 106 adet süt sığırı işletmesi ile yüz yüze yapılan anketler oluşturmuştur. İşletme sahiplerinin ortalama yaşı 47.3±1.1 olduğu, %74.7"sinin ilköğretim mezunu ve okuryazar kişilerden oluştuğu, %56.6"sının sosyal güvencesi bulunmadığı, %85.8"inin süt sığırcılığını ana geçim kaynağı olarak yaptıkları tespit edilmiştir. İşletmecilerin ortalama 24 yıl süt sığırcılığı yaptıkları, %96.2"sinin süt sığırcılığı dışında tarımın diğer faaliyet kollarında çalıştıkları belirlenmiştir. İşletmelerde bulunan ortalama sığır varlığı 19.9 baş olarak bulunmuştur. Sığırcılık işletmesinin ana sorunları sırasıyla hastalıklar, pazar sorunu ve süt fiyatının düşük olması olarak belirlenmiştir. İşletmelerin %92.3"ünün herhangi birlik veya kooperatife üye olmadıkları, %65.7"sinin ise teknik bilgi almadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, Ağrı ilinde eğitim, sosyal güvence, hastalıklar ve sütün pazarlanma sorunu, araç-gereç eksikliği, herhangi bir birliğe üye olunmaması ve desteklerden çok az yararlanılması gibi sosyo-ekonomik konularda çalışmalar yapılması yararlı olacaktır.
Anahtar Kelime: Konular:
Socio-Economic Characteristics of Dairy Cattle Enterprises in Ağrı Province
Öz: The purpose of the study is to determine socio-economic characteristics of cattle enterprises in Agri province. Survey data obtained from 106 dairy cattle enterprises in seven counties of Agri province composed of research material. It was revealed that average age of the owners of the enterprises was 47.3 years old; 74.7% of the farmers graduated from primary school and they were literate; 56.6% of the farmers didn"t have social security and 85.8% of the farmers provided their main income from cattle breeding. The enterprises dealt with for average 24 years and 96.2% of the farmers worked in the other branches of the agriculture. Average number of cattle available in the enterprises was 19.9 heads. Main problems determined in the cattle enterprises were disease, marketing problems and low milk price respectively. While 92.3% of the enterprises were not member of the any cattle association or cooperative and 65.7% of the farmers didn"t receive technical information. As result, it could be useful to make social projects on the education, social security, diseases, marketing of milk, lack of material, being member of an association, utilizing from supports at low level.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Ahaotu, E.O., Madubiuke FN., Ifut, O.J., 2013. Smallholder dairy production in Southern Nigeria: production, management and milk quality problems. Int. J. Agr. Biosci., 2(2), 76-81.
- Akkuş, Z., 2009. Konya ilindeki sut sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniv., Fen Bil. Enst., Konya.
- Armağan, G., 1999. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve planlanması üzerine bir araştırma: Nazilli Örkoop örnek olayı, Doktora Tezi. Fen Bil. Enst., Ege Üniv., Türkiye.
- Bahat, 2015. Sakarya İli Karasu İlçesi süt sığırcılığı işletmelerinin üretim özellikleri ve yönetim uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniv. Sağlık Bil. Enst., Kayseri.
- Bakır, G., 2002. Van ilindeki özel süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu. Yüzüncü Yıl Üniv. Tarım Bil. Derg.,12(2), 1-10.
- Bakır, G., Ferhat H.A.N., 2014. Yalova ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: Yetiştirme faaliyetlerinin belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Derg., 1(1), 63-67.
- Hozman, S.B., 2014. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan besleme uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniv. Fen Bil. Enst., Aydın.
- Bayraktar, H., Uğurlu, N., Yılmaz, A.M., 2010. Bitlis İli Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri süt sığırı işletmelerinde barınakların değerlendirmesi 1. Selçuk Tarım ve Gıda Bil. Derg., 24(2), 17-22.
- Bintaş, H., 2011. Trakya bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik sorunları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniv. Fen Bil. Enst., Tekirdağ.
- Çoban, O., Laçin E., Sabuncuoğlu, N., Genc, M., 2013. Production and health parameters in cattle herds: A Survey from Eastern Turkey. The J. Anim. and Plant Sci., 23(6), 1572- 1577.
- Daş, A., İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y., 2014. Bingöl ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bil. Derg. 1(3), 421-429.
- Demir, P., 2011. Kars ilindeki süt üreticilerinin bazı teknik bilgi düzeylerinin belirlenmesine yönelik çalışma. Atatürk Üniv. Veteriner Bil. Derg., 6(1), 47-54.
- Duguma, B., Kechero, Y., Janssens G.P.J., 2012. Survey of major diseases affecting dairy cattle in jimma town, Oromia, Ethiopia. Global Veterinaria, 8 (1), 62-66.
- Erdoğan, H.M., Çitil, M., Güneş, V., Saatci, M., 2004. Dairy cattle farming in Kars district, Turkey: I. Characteristics and production. Turkish J. Vet. and Anim. Sci., 28(4), 735-743.
- Goonewardenet, L.A., Spicert, H.M., McNeil, A.O., Slack., W.L., 1995. A survey of production characteristics, ownership and extension needs of the Alberta dairy industry. Can. J. Anim. Sci., 75(2),181-184.
- Grobler, S.M., Scholtz, M.M., Bester J., Mamabolo, J.M., Ramsay, K.A., 2008. Dairy production systems in the emerging and communal sectors of South Africa: Results from a structured survey. Appl. Anim. Husb. Rural Dev.1(1):25-30.
- Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı.Alınteri Zirai Bilimler Derg.,30(1), 27-37.
- Hossain, M.M., Alam, M.M., Rashid, M.M., Asaduzzaman, M., Rahman, M.M., 2005. Small scale dairy farming practice in a selective area of Bangladesh. Pakistan J. Nutr., 4(4):215- 221.
- Hozman, S.B., Akçay, H., 2016. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinin bazı teknik ve ekonomik özellikleri. Tarım Ekonomisi Derg., 22(1),57-65.
- Hozman, S.B., 2014. Sivas ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan besleme uygulamaları. Adnan Menderes Üniv. Fen Bil. Enst. Aydın.
- Kayar, Y., 2011. Denizli yöresi süt sığırcılığı işletmelerinde barınakların yapısal yönden değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniv., Fen Bil. Enst., AYDIN.
- Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak. Derg., 3(2), 23-31.
- Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2010. Kahramanmaraş ili süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri 4. İşletmecilerin sosyal ve kültürel durumları. Atatürk Üniv., Ziraat Fak. Derg., 41 (1), 39-44.
- Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. 2015. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Durumu: Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(4): 85-97, 2015
- Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2016. Süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti: Erzurum ili Hınıs ilçesi örneği.Türk Tarım ve Doğa Bil. D. 3(1): 24-32.
- Köse, K., 2006. Uşak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı işletmelerin genel yapısı. Yüksek Lisans Tezi Namık Kemal Üniv., Fen Bil. Enst.. Tekirdağ.
- Köseman, A., Rişvanlı, A., Kaygusuzoğlu, E., Saat, N., Korkmaz, H., Şeker, İ., 2016. Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian J Vet Sci,32(2)101-108.
- Önal, A.R., Özder, M., 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fak. Derg.. 5 (2), 197-203.
- Özduran, H., 2011. Zonguldak ili damızlık sığır yetiştiricileri birliği'ne üye olan ve olmayan işletmelerin sosyal ve ekonomik yönden incelenmesi; Çaycuma örneği. Çanakkale Onsekiz Mart Üniv. Fen Bil. Enst., Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
- Öztürk, N.N., 2009. Mardin ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv., Fen Bil. Enst., Konya.
- Özyürek, S., Koçyiğit, R., Tüzemen, N., 2014. Erzincan ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fak. Derg., 11 (3), 19-26.
- Savaş, S., Yenice, G., 2016. Rize ilinde yapılan süt sığırcılığının mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniv., Veteriner Bil. Derg., 11(1), 74-83.
- Shalström, L., Virtanen, T., Kyyrö, J., Lyytikänen, T., 2014. Biosecurity on finnish cattle, pig and sheep farms -results from a questionnaire. Preventive Veterinary Medicine, 117 (1), 59-67.
- SPSS, 2004. SPSS for Windows Release 13.0. SPSS Chicago, IL
- Şahin, K., Gürsoy, A.K., 2016. Iğdır ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Derg., TARGİD Özel Sayı, 118-129.
- Şeker, İ., Tasalı, H., Güler, H., 2012. Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv. Sağ. Bil. Vet. Derg., 26, 9-16.
- Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, A.R., 2013a. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg, 19(1), 109-116.
- Tilki, M., Aydın, E., Sarı, M., Aksoy, AR., Önk, K., 2013b. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri. Kafkas Üniv. Veteriner Fak. Derg., 19(2), 191-197.
- Tugay, A., Bakır, G., 2008. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39(2): 231- 239.
- Tugay, A., Bakır, G., 2009. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 40(1), 37-47.
- Yılmaz, F., 2008. Osmaniye ili Düziçi ilçesinde hayvancılık yapan tarım işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasında kooperatiflerin rolü. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniv., Fen Bil. Enst., Adana.
APA | BAKAN Ö, AYDIN R (2016). Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. , 113 - 122. |
Chicago | BAKAN Öner,AYDIN RECEP Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. (2016): 113 - 122. |
MLA | BAKAN Öner,AYDIN RECEP Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. , 2016, ss.113 - 122. |
AMA | BAKAN Ö,AYDIN R Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. . 2016; 113 - 122. |
Vancouver | BAKAN Ö,AYDIN R Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. . 2016; 113 - 122. |
IEEE | BAKAN Ö,AYDIN R "Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1." , ss.113 - 122, 2016. |
ISNAD | BAKAN, Öner - AYDIN, RECEP. "Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1". (2016), 113-122. |
APA | BAKAN Ö, AYDIN R (2016). Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2), 113 - 122. |
Chicago | BAKAN Öner,AYDIN RECEP Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47, no.2 (2016): 113 - 122. |
MLA | BAKAN Öner,AYDIN RECEP Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.47, no.2, 2016, ss.113 - 122. |
AMA | BAKAN Ö,AYDIN R Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 47(2): 113 - 122. |
Vancouver | BAKAN Ö,AYDIN R Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 47(2): 113 - 122. |
IEEE | BAKAN Ö,AYDIN R "Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47, ss.113 - 122, 2016. |
ISNAD | BAKAN, Öner - AYDIN, RECEP. "Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri1". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 47/2 (2016), 113-122. |