Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı
Yıl: 1997 Cilt: 44 Sayı: 2-3 Sayfa Aralığı: 237 - 248 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı
Öz: Bu araştırma, broiler rasyonlarına katılan sıvı metiyoninin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas verimi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 175 adet günlük Hubbard etlik civciv kullanılmıştır. Araştırma her biri 25 adet civcivden oluşan 1 kontrol, 6 deneme olmak üzere toplam 7 grup halinde yürütülmüştür. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Denemenin kontrol grubunda soya küspesin mısır dan oluşan rasyon kullanıldı. Temel rasyona ilaveten 1, 2, 3,4, 5 ve 6. gruplara sırasıyla % 0.1 sıvı metiyonin, % 0.2 sıvı metiyonin, % 2 balık unu, % 2 balık unu+% 0.1 sıvı metiyonin, % 2 balık unu+% 0.2 sıvı metiyonin ve% 4 balık unu katıldı. Araştırma sonunda gruplar arasında canlı ağırlık bakımından istatistiki açıdan önemli derecede farklılık bulunmuştur (p<0.01). Altı haftalık araştırma süresince kontrol ve deneme gruplarında ortalama canlı ağır- lık artışları sırasıyla 1323.99, 1531.93, 1637.51, 1567.74, 1678.04, 1800.58 ve 1615.09 g olarak saptanmıştır. Araştırma süresince bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarları sırasıyla 2.70, 2.33, 2.04, 2.41, 2.38, 2.21 ve 2.56 kg olarak bulunmuştur. Gruplar arasında karkas ağırlıkları ve randımanları bakımından istatistiki açıdan önemli derecede farklılık oluşmuştur (p<0.01). Bu çalışmada, balık unu katılan ve katılmayan rasyonlara sıvı metiyonin ilavesinin; etlik piliçlerde canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma ve karkas randımanını olumlu olarak etkilediği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: Konular:
Utilization of liquid methionine in broiler rations
Öz: This study was carried out to determine the effects of liquid methionine added to the broiler rations on live weight gain, feed consumption, feed efficiency and carcass yield. A total of 17.5 daily Hubbard broiler chicks were used in this experiment. They were divided into one control group and six treatment groups each containing 25 chicks. The experimental period lasted six weeks. The control ration was prepared with soybean meal+maize (basal ration). The rations of the treatment groups were formulated with addition of 0.1 % liquid methionine (LM), 0.2 % LM, 2 % fish meal (FM), 2 % FM+0.1 % LM, 2 % FM+0.2 % LM and 4 % FM to the basal ration, respectively. At the end of the study, there were statistically significant differences among the groups in live weight (p<0.01). Live weight gain of control group and treatment groups were found as 1323.99, 1531.93, 1637.51, 1567.74, 1678.04, 1800.58 and 1615.09 g, respectively during six weeks investigation period. Feed consumption per one kg live weight gain of groups during investigation were determined as 2.70, 2.33, 2.04, 2.41, 2.38, 2.21 and 2.56 kg, respectively. There were statistically significant differences among the groups in carcass weights and yields At the end of the study, it is concluded that live weight gain, feed efficiency and carcass yield were positively influenced by addition of liquid methionine to the rations with or without fish meal in broilers. Key words: Methionine, broiler, live weight gain, feed efficiency, carcass yield
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- ı. Akkılıç,M., Sürmen,S. (1979)."YemMaddelerive HayvanBeslemeLaboratııvarKitabı". AÜ VetFak Yayınları:357. Ankara.
- 2. Carpenter,K.J.,Clegg,K.M.(1956).TheMetaholizahleEnergyof PoultlyFeedingstuffsinRelationto TheirChemicalCompasition.1 SciFoodAgric.,7: 45-51.
- 3. Düzgüneş,O. (1963)."BilimselArQ4.tırma/ardaIstatistikPrensiplerive Metod/arı".EÜ Matbaası,ızmir.
- 4. Düzgüneş,O. (1975)."IstatistikMetodları". AÜZir Fak Yayınları:578, AÜ Basımevi,Ankara.
- 5. Garlich,J.D. (1985).Responseof broilersto DL-methionine-hydroxyanalogfreeacid,DL-methionineandL-methionine.Pou1tSci.,64:1541-1542.
- 6. Hauptman,1., Frydrych,Z., Heger,J., Lindler,P. (1989).Theeffectof lysineandmethioninesupplements011thenutritivevalueof hroilerchickgrowerdietswithreducedcontentofsoybeanoilmeal.PoultryAbst.,15: 245.
- 7. Katz,R.S., Baker,D.H. (1975).Efficiencyof D-,L- andDL-methionineforgrowthof chickfederystallineamimmeiddiets.Pou]t.Sci. 54: 1667-1674.
- 8. Kirchgessner,M., Steinhart,H. (1984).Biologicalejj'ectivenessof DL-methionine-NaandDL-2-hydrm.y-4-methylthiobutyricacidwithbroilers.Arch.Gef1ügelk.,48 (2): 45-5 I.
- 9. Maatman,R, Gross,W.B.,Dunnington,KA.,Larsen,A.S.,Sıegel,P.R.(1993):Growth,immunere!Jponseandbehaviorof hroilerandleghamcockerelsfeddifferentmethioniııelevels.Arch.Gef1ügclk.,57 (6): 249-256.
- 10. March,B.E.,Carrick,C.W.,Roberts,RE.,Hauge,S.M. (1944).Thesupplementaryvalueofchalineandmethioniııein a comandsoyheanoilmealchickratian.PoultSci. 23:294-299.
- 11. Ruiz,N., Miles,R.D.,Harıns,RH.(1984).Choline,methionineandsıılphateinterrelationshipsin poultrynııtritioıı-Areview,World'sPoultrySci. l., 185-198.
- 12. Sarıçiçek,B.Z., Özen,N., Erener,G., Öztürk,E. (1993).Setltetiklizinvemetiyoniniledestek/enmişfindıkküspesininetlikpiliçrasyonlarındakullanılabi/meolanakları.UluslararasıTavukçulukKongresi(Istanbul,Türkiye,13-14Mayıs):566-578
- 13. Saroka,J.M.,Combs,C.F.(1983).Comparisonof the urilizationof methionineand its Izydroxyanologueb)' the chick.Poult.Sci. 62: 1496-1502.
- 14. Schutte,.1.B.,Jong,J.Dc.,Swink,W., Pack,M.(1997).Replacementvalueof betaiııefor DL-methioninein male bmilerchicks.PoultSei. 76:32 ı-325.
- 15. Tamas,J., Fekete,S., Hegedus,M., Kovari,L.,Andrasofszky,E. (1993).Biologicalactivit)'ofmetlzioninederivates.III. Comparativestudiesontlze e{fect of methionineand methionine-hydroxy-(/naloguein (/ broilerfaffeningtrial. Magyar-Allatorvosük-Lapja,4R (9): 533-535
- 16. Titus,H.W.,Fritz,J.e.(1971)."The ScientificFeedingof Chickens",5thed. TheInterstatePrintersand publishers,Ine.,Donuillc,IIIinüis.
- 17. VanWeerden,E.J.,Schutte,J.B.(1983):DL-metlzioniııeand DL-metlzioııiııeIzydroxyQnaloquefree acid in broilerdiets.PoultSci.,62 ı269-1274.
- 18. Waldroup,P.W.,Mabray,e.J.,Blackman,J.R.,Slagter,P..1. (1981).Ejfeetivenessoj thefreeacidof methionineIzydroxyanalogueMetlıioııiııesupplementiıı hroilerdiets. PoultSci.60: 438-443.
APA | DİKİCİOĞLU T, ERGÜN A, SAÇAKLI P (1997). Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. , 237 - 248. |
Chicago | DİKİCİOĞLU Tülin,ERGÜN Ahmet,SAÇAKLI Pınar Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. (1997): 237 - 248. |
MLA | DİKİCİOĞLU Tülin,ERGÜN Ahmet,SAÇAKLI Pınar Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. , 1997, ss.237 - 248. |
AMA | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. . 1997; 237 - 248. |
Vancouver | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. . 1997; 237 - 248. |
IEEE | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P "Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı." , ss.237 - 248, 1997. |
ISNAD | DİKİCİOĞLU, Tülin vd. "Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı". (1997), 237-248. |
APA | DİKİCİOĞLU T, ERGÜN A, SAÇAKLI P (1997). Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 44(2-3), 237 - 248. |
Chicago | DİKİCİOĞLU Tülin,ERGÜN Ahmet,SAÇAKLI Pınar Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 44, no.2-3 (1997): 237 - 248. |
MLA | DİKİCİOĞLU Tülin,ERGÜN Ahmet,SAÇAKLI Pınar Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.44, no.2-3, 1997, ss.237 - 248. |
AMA | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1997; 44(2-3): 237 - 248. |
Vancouver | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1997; 44(2-3): 237 - 248. |
IEEE | DİKİCİOĞLU T,ERGÜN A,SAÇAKLI P "Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı." Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 44, ss.237 - 248, 1997. |
ISNAD | DİKİCİOĞLU, Tülin vd. "Broyler rasyonlarında sıvı metiyonin kullanımı". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 44/2-3 (1997), 237-248. |