Yıl: 2015 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 78 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması

Öz:
Doğal bitkilere olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle hem çiğ olarak hemde yemeği yapılarak tüketilen yemlik bitkisindeki vitaminler, beta-karoten, glutatayon miktarları ve toplam antioksidan kapasitenin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yemlik (Tragopogon reticulatus) bitkisinin yapraklarındaki indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) ile A vitamini, E vitamini, ?-karoten, C vitamini, tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerinin miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Bitki yapraklarının toplam fenolik ve flavonoit miktarları spektrofotometrik ölçümlerle tespit edildi. Bunlara ek olarak bitki ekstraktının serbest radikal temizleme etkisi 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) kullanılarak ölçüldü ve bu etki standart antioksidanlığı bilinen bütilhidroksitoluen (BHT) ile kıyaslandı. Yemlik (Tragopogon reticulatus) bitkisinin yapraklarındaki GSSG, B3, B ve C vitaminlerinin miktarları yüksek iken GSH, ?-karoten, A, E, B1, B2 ve B9 vitaminlerinin miktarları ise düşük bulundu. Serbest radikal temizleme etkisi ise 46.56 ± 0.79 (%) olarak belirlendi ve BHT'ye kıyasla anlamlı fark bulundu (p<0.05). Sonuç olarak elde edilen bulgulardan Yemlik (Tragopogon reticulatus) bitki yapraklarının, Glutatyon (GSH, GSSG), ?-karoten, C vitamini, B2, B3 ve B6 vitaminleri açısından iyi bir kaynak olduğu, içerdiği zengin fenolik ve flavonoit içeriğinden dolayı güçlü antioksidan etkiye sahip bitki olduğu da söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Amounts of Glutathione and Vitamins with Total Antioxidant Capacity in Leaves of Plant Tragopogon reticulatus

Öz:
Interest in native plants is increasing every day. Therefore, it was aimed to determine the amounts of vitamins, beta-carotene, glutathione and the total antioxidant capacity in forage plants (Tragopogon reticulatus) comsumed as either raw or cooked foods. In this study the amounts of reduced glutathione (GSH), oxidized glutathione (GSSG) with vitamin A, vitamin E, Beta-carotene, vitamin C, thiamine hydrochloride (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), nicotinic acid (vitamin B3), pyridoxine hydrochloride (vitamin B6) and folic acid (vitamin B9) in leaves of Tragopogon reticulatus sample were determined by High Performance Liquid Chromatography. The total amounts of the phenolic and flavonoid contents in leaves of plant samples were determined by spectrophotometric methods. In addition, the free radical scavenging effect of the plant extract was measured by using 2,2-diphenyl-1-pikrilhidrazil (DPPH) and this effect was compared with the of butylated hydroxytoluene (BHT) known as standard antioxidant. While the amounts of GSSG, vitamins B3, B6 and C in the leaves of Tragopogon reticulatus sample were found to be high, the amounts of GSH, ?-carotene, vitamins A, E, B1, B2 and B9 were low. Free radical scavenging effect was determined as 46.56 ± 0.79 (%) and there was a significant difference (p<0.05) compared to BHT. As a result, the Tragopogon reticulatus plant leaves have rich source of glutathione (GSH, GSSG), ?-carotene, vitamins C, B2, B3 and B6 phenolic and flavonoid contents therefore we can said that it has a strong antioxidant effects.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksoy, M., 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., Ankara, 321-342s.
  • Amidzic, R., Brboric, J., Cudina, O., ve Vladimirov, S., 2005. RP-HPLC Determination of vitamins B1, B3, B6, folic acid and B12 in multivitamin tablets, Journal of the Serbian Chemical Society, 70 (10): 1229-1235.
  • Bahadır Acıkara, Ö., Saltan Çitoğlu, G., ve Çoban, T., 2013. Evaluation of antioxidant properties of some tragopogon species growing in turkey, Turk J Pharm Sci 10 (3): 377-384.
  • Baytop, T., 1984. Türkiye'de Bitkiler ile Tedavi, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fak.Yay., İstanbul.
  • Bermudez-Soto, M.J., ve Tomas-Barberan, F.A., 2004. Evaluation of commercial red fruit juice concentrates as ingredients for antioxidant functional juices, Food Res. Technol., 219: 133-141.
  • Brandwilliams, W., Cuvelier, M.E., ve Berset, C., 1995. Use of a free-radical method to antioxidant activity, Food Science and TechnologyLebensmittel - Wissenschaft & Technologie, 28: 25-30.
  • Bunea, A., Andjelkovic, M., Socaciu, C., Bobis, O., Neacsu, M., Verhe, R., ve Camp, J.V., 2008. Total and individual carotenoids and phenolic acids content in fresh, refrigerated and processed spinach (Spinacia oleracea L.), Food Chemistry, 108: 649-656.
  • Çöteli, E., Erden, Y., ve Karataş, F., 2013. Yarpuz (Mentha pulegium L.) bitkisindeki malondialdehit, glutatyon ve vitamin miktarları ile total antioksidan kapasitesinin araştırılması, SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17 (2): 4-10.
  • Dawes, P., ve Dawes, E., 2000. SGE Choromatography Products Catalog. pg: 182.
  • Demir, H., 2006. Erzurum'da yetişen madımak, yemlik ve kızamık bitkilerinin bazı kimyasal bileşimi, Bahçe, 1/2: 55-60.
  • El-Demerdash, F.M., Yousef, M.I., ve Kedwany, F.S., 2004. Cadmiuminduced changes in lipid peroxidation, blood hematology, biochemical parameters and semen guality of male rats, protective role of vitamin E and carotene, Food and Karataş, F., Bektaş, İ., Birişik, A., Aydın, Z., ve Kurtul, A., 2011. Çiriş Otu'nda (Asphodelus aestivus L.) suda çözünen bazı bileşiklerin araştırılması, SDU Journal of Science (E-Journal), 6 (1): 35-39.
  • Krinsky, N.I., ve Johnson, E.J., 2005. Carotenoid actions and their relation to health and disease, Mol. Aspects Med., 26: 459-516.
  • Kucekova, Z., Mlcek, J., Humpolicek, P., Rop, O., Valasek, P ve Saha, P., 2011. Phenolic Compounds from Allium schoenoprasum, Tragopogon pratensis and Rumex acetosa and Their Antiproliferative Effects, Molecules. 16: 9207-9217.
  • Leontowicz, M., Gorinstein, S., Leontowicz, H., Krzeminski, R., Lojek, A., Katrich, E., Cyıazy, M., MartinBelloso, O., Soliva-Fortuny, R., Haruenkit, R., ve Trakhtenberg, S., 2003. Apple and pear peel and pulp and their influence on plasma lipids and antioxidant potentials in rats fed with cholesterol-containing diets, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 5780-5785.
  • Markopoulou, C.K., Kagkadis, K.A., ve Koundourellis, J.E., 2002. An optimized method for the simultaneous determination of vitamins B1, B6, B12, in multivitamin tablets by high performance liquid chromatography, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 30: 1403-1410.
  • Meister, A., 1984. New Aspects of Glutathione Biochemistry and Transport: Selective Alteration of Glutathione Metabolism, Nutr. Rew., 42 (12): 357-410.
  • Miller, K.W., Lorr, N.A., ve Yang, C.S., 1984. Simultaneous determination of plazma retinol ?-tocoferol, lycopene, ?-carotene, and ?-carotene by high performance liquid chromatography, Analytical Biochemistry, 138: 340- 345.
  • Mitic, V. D.; Stankov-Jovanovic, V. P.; Ilic, M. D.; et al. 2014. The antioxidant, hemolytic and cholinesterase inhibition properties of Galium verum L. and Tragopogon pratensis subsp pratensis, Bulgarian Chemical Communications, 46 (2): 269-276.
  • Morrissey, P.A., Brandon, S., Buckley, D.J., Shehy, P.J.A., ve Frigg, M., 1997. Tissue content of alphatocopherol and oxidative stability of broilers receiving dietary alpha-tocopheryl acetate supplement for various periods pre-slaughter, Br. Poult. Sci., 38 (1): 84-88.
  • Öztürk, M., ve Özçelik H., 1991. Doğu Anadolu'nun Faydalı Bitkileri, Siirt İlim Vakfı Yay., Ankara.
  • Simopoulos, A.P., 2004. Omega-3 Fatty Acids and Antioxidants in Edible Wild Plants, Biol Res., 37: 263-277.
  • Singleton, V.L., ve Rossi Jr, J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic acid reagents, Am. J. Enol. Vitic., 16: 144-158.
  • Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification (2005-2006) Sigma- Aldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, Germany, 169s. Tavazzi, B., Lazzarino, G., Di-Pierro, D., ve Giardina, B., 1992.
  • Malondialdehyde production and ascorbate decrease are associated to the eperfusion of the isolated postischemic rat heart, Free Radical Biology & Medicine, 13: 75-78.
  • Tulum, Y., 2007. B kompleks vitaminleri ve biyokimyası, Bitirme tezi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Bornova İzmir.
  • URL-1, Yemlik Otu ve Faydaları, from http://www.haciahmetlitepekoy.com /tepekoyde-yetisen-bitkiturleri.10.11.2014.
  • URL-2, Köyümüzde yetişen bitkiler, from http://www.igdecikkoyu.com/index. php?option=com. 10.11.2014.
  • Wojdylo, A., Oszmianskı, J., ve Czemerys, R., 2007. "Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs.", Food Chemisrty, 105 (3): 940-949.
  • Yıldırım, E., Dursun, A., ve Turan, M., 2001. Determination of the nutrition contents of the wild plants used as vegetables in upper Çoruh valley, Turk J. Bot., 25: 367-371.
  • Yücel, E., Tapırdamaz, A., Şengün, İ.Y., Yılmaz, G., ve AK, A., 2011.
  • Kisecik Kasabası (Karaman) ve çevresinde bulunan bazı yabani bitkilerin kullanım biçimleri ve besin öğesi içeriklerinin belirlenmesi, Biological Diversity and Conservation (BioDiCon), 4/3: 71-82.
APA ÇÖTELİ E, Karatas F (2015). Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. , 78 - 86.
Chicago ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. (2015): 78 - 86.
MLA ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. , 2015, ss.78 - 86.
AMA ÇÖTELİ E,Karatas F Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. . 2015; 78 - 86.
Vancouver ÇÖTELİ E,Karatas F Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. . 2015; 78 - 86.
IEEE ÇÖTELİ E,Karatas F "Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması." , ss.78 - 86, 2015.
ISNAD ÇÖTELİ, EBRU - Karatas, Fikret. "Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması". (2015), 78-86.
APA ÇÖTELİ E, Karatas F (2015). Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(2), 78 - 86.
Chicago ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 5, no.2 (2015): 78 - 86.
MLA ÇÖTELİ EBRU,Karatas Fikret Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol.5, no.2, 2015, ss.78 - 86.
AMA ÇÖTELİ E,Karatas F Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015; 5(2): 78 - 86.
Vancouver ÇÖTELİ E,Karatas F Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015; 5(2): 78 - 86.
IEEE ÇÖTELİ E,Karatas F "Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması." Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5, ss.78 - 86, 2015.
ISNAD ÇÖTELİ, EBRU - Karatas, Fikret. "Yemlik (Tragopogon reticulatus) Bitkisinin Yapraklarındaki Glutatyon ve Vitamin Miktarları ile Toplam Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması". Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 5/2 (2015), 78-86.