Yıl: 1997 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 61 - 71 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri

Öz:
Bu çalışmada Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen 12 çeltik çeşidinin bazı fiziksel, kimyasal, pişme ve duyusal özellikleri araştırılmıştır. Buna göre incelenen çeşitlerin çeltik formunda uzunluk (mm) 7.17-10.48 mm, U/G oranı 1.99-3.07, bin tane ağırlığı (g) 25.78-38.23 g, hektolitre ağırlığı (kg/100 İt) 43.92-57.81 olarak tespit edilirken pirinç formunda uzunluk 4.90- 6.83 mm, U/G oranı 1.67-2.72, bin tane ağırlığı 22.53-29.62 g arasında tespit edilmiştir. Toplam randıman %63.88-71.20, kırıksız randıman ise %42.14-64.99 arasında belirlenmiştir. Pirinç çeşitlerinde protein miktarı %7.47-9.44, alkalide dağılma değeri 4.5-6.0 arasında bulunmuştur. ■' Pişme özelliklerinden optimum pişme süresi 19-24.5 dakika, su kaldırma oranı 1.67-2.07, uzama oranı 1.42-1.79, hacim artış oranı 1.22-1.91, kurumadde kaybı %2.86-6.58 arasında değişmiştir. Duyusal değerlendirme, sonuçlarına göre tat-aroma bakımından çeşitler arasında fark bulunamazken, sertlik,yapışkanlık ,renk ve parlaklık özelliklerinde farklılıklar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: kalite özellikleri Oryza sativa pirinç(çeltik) ekolojik faktörler Samsun kalite

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Quality characteristics of rice varieties grown in ecological conditions of Samsun

Öz:
In this research some physical, chemical.cooking and sensory properties of 12 rice varieties grown in ecological conditions of Samsun were studied. The findings showed that length, length /width ratio, 1000-grain wt. and hectolitre wt. of rough rice were 7.17-10.48 mm., 1.99^3.07, 25.78-38.23 ğ., 43.92-57.81 kg/100 It. respectively, whereas milled rice had a length of 4,90-6.83, length/width ratio of 1.67-2.72 and 1000-grainwt. of 22.53-29!62. >„ .Total milling recovery was 63.88-71.20% and head rice recovery was 42.14-64.99%. Protein content was 7.47-9.44% and alkali spreading value was 4.5-6.0. In the cooking quality characteristics; optimum cooking time, the rate of water uptake, elangatiön ratio,volume expantion ratio and solid loss were 19-24.5 min. 1.67-2.07, 1.42-1.79, 1 -22-1.91 and 2.86-6.58% respectively.Analiysis of sensory properties of varieties showed that there were no difference between varieties in terms of aroma-flavour, while there were differences in terms of tendernes, cohesiveness.colour ands glass characteristics.
Anahtar Kelime: rice ecological factors Samsun quality quality properties Oryza sativa

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOCA A, ANIL M (1997). Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. , 61 - 71.
Chicago KOCA Ahmet Faik,ANIL Münir Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. (1997): 61 - 71.
MLA KOCA Ahmet Faik,ANIL Münir Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. , 1997, ss.61 - 71.
AMA KOCA A,ANIL M Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. . 1997; 61 - 71.
Vancouver KOCA A,ANIL M Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. . 1997; 61 - 71.
IEEE KOCA A,ANIL M "Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri." , ss.61 - 71, 1997.
ISNAD KOCA, Ahmet Faik - ANIL, Münir. "Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri". (1997), 61-71.
APA KOCA A, ANIL M (1997). Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 12(2), 61 - 71.
Chicago KOCA Ahmet Faik,ANIL Münir Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 12, no.2 (1997): 61 - 71.
MLA KOCA Ahmet Faik,ANIL Münir Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.12, no.2, 1997, ss.61 - 71.
AMA KOCA A,ANIL M Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1997; 12(2): 61 - 71.
Vancouver KOCA A,ANIL M Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 1997; 12(2): 61 - 71.
IEEE KOCA A,ANIL M "Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 12, ss.61 - 71, 1997.
ISNAD KOCA, Ahmet Faik - ANIL, Münir. "Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı çeltik çeşitlerinde kalite özellikleri". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 12/2 (1997), 61-71.