Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi

Yıl: 2017 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 266 - 277 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi

Öz:
Bu çalışmada Ardahan/Türkiye ve Ahıska/Gürcistan şehirlerinde farklı rakımlarda yetişen yalancı iğde (Hippohae rhamnoides L.) genotiplerine ait örneklerin meyve ağırlıkları, meyve renkleri, suda çözünür kuru madde (SÇKM) içerikleri, titre edilebilir asit içerikleri, pH değerleri, toplam fenolik madde içerikleri, toplam flavanoid madde içerikleri, toplam askorbik asit içerikleri ve antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Çalışmamızda rakım artışının SÇKM ve pH ile ters orantılı olduğu, titre edilebilir asitlikle doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Toplam fenolik madde içeriklerinin en yüksek G2 bölgesinden (241 mg/100g), en düşük ise G1 bölgesinden (229.4 mg/100g) alınan meyvelerde olduğu tespit edilmiştir. Toplam flavanoid madde içeriğinin 1358.7-1920.6 mg/100g aralığında olduğu ve bu değerin yüksek rakımda daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Meyve örneklerinin toplam askorbik asit içerikleri A1 bölgesinden alınan örneklerde en yüksek (1406.8 mg/100g), G2 bölgesinden alınan örneklerde en düşük (1310.2 mg/100g) olarak saptanmıştır. G2 bölgesinden alınan örneklerde ABTS, DPPH ve FRAP değerleri diğer örneklere göre daha yüksek bulunmuştur. En düşük antioksidan kapasite değerleri ise A1 ve A2 bölgesi örneklerinde görülmüştür
Anahtar Kelime:

The Examination of Antioxidant Capacities and some Bioactive Properties of Hippohae rhamnoides L. Fruit Which Grow at Different Altitudes

Öz:
In this study, fruit weights, fruit colors, total water soluble dry matter contents, titratable acid contents, pH values, total phenolic substance contents, total flavonoid substance contents, total ascorbic acid contents and antioxidant capacities of the samples of genotypes of buckthorn (Hippohae rhamnoides) growing in Ardahan/Turkey and Ahıska/Georgia were determined. It has been detected in our study that the increase in altitude is inversely proportional to total water soluble dry matter contents and pH, and is proportional to titratable acidity. The total phenolic content was found to be the highest in the G2 region (241 mg / 100 g) and lowest in the G1 region (229.4 mg / 100 g). It has been determined that the content of total flavonoid is in the range of 1358.7-1920.6 mg / 100 g and this value is higher at higher altitudes. The total ascorbic acid contents of fruit samples were the highest in samples taken from area A1 (1406.8 mg / 100g) and lowest (1310.2 mg / 100g) in samples taken from area G2. In the samples taken from the G2 region; ABTS, DPPH and FRAP values were found higher than the other samples. The lowest antioxidant capacity values were seen in the A1 and A2 regions
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alam, Z. 2004. Chemical and nutritionalconstituents of seabuckthornjuice, Pakistan Journal of Nutrition, 3( 2), 99–106.
  • Anonim.2011.www.bikudo.com/product_sea rch/details/8903/hippophae_rhamnoi des_seaberry (25.07.2017). Aslantaş, R. and Karabulut, H. 2007. Rakımın Meyve Yetiştiriciliğinde Önemi Ve Etkileri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 12, 31-37.
  • Bakhshi, D., Arakawa, O. 2006. Effects of UV-b irradiation on phenolic compound accumulation and antioxidant activity in ‘Jonathan’ apple influenced by bagging, temperature and maturation. Journal of Food, Agriculture & Environment, 4, 1, 75-79.
  • Bal L. M.,Meda V., Naik S. N., Santosh S. 2011. Seabuckthornberries: A potentialsource of valuablenutrients for nutraceuticals and cosmoceuticals. Food Research International, 44, 1718 1727.
  • Baytop, A., 1991. Farmasotik Botanik, İst. Univ. Ecz. Fakultesi yay. İstanbul. Benzie, I.F.F., Strain, J.J. 1996. The ferric reducing Ability of plasma (FRAB) as a measure of “Antioxidant power”: The FRAB assay. Analytical Biochemistry, 239, 70-76.
  • Bostan, S.Z. and Günay, K. 2014. ‘Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 3, 1, 13-22.
  • Cemeroğlu, B. 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodları. Biltav Yayınları, 380 s, Ankara.
  • Çakır, A. 2004. Essentialoil and fatty acid composition of the fruits of Hippophae rhamnoides L. (SeaBuckthorn) and Myrtus communis L. from Turkey. Biochemical Systematic and Ecology, 32, 809-816.
  • Davis, P.H. 1970. In: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh University Press, 3, 328-369.
  • Duncan, D.B. 1955. Multiplerange and multiple F Tests, Biometrics, 11, 1-14.
  • Eccleston C.,Baoru Y., Tahvonen R., Kallio H., Rimbach G.H., Minihane A.M. 2002. Effect of an antioxidant-rich juice (sea buckthorn) on risk factors for coronary hearth disease in humans. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13, 346-354.
  • Eşitken, A. 2006. Vitamin Fizyolojisi. Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Gao, Z.L.,Gu, X.H., Cheng, F.T., Jiang, F.H. 2003. Effect of seabuckthorn on liverfibrosis: a clinicalstudy. World Journal of Gastroenterology, 9, 1615- 1617.
  • García-Mier, L.,Guevara-González, R.G., Mondragón-Olguín, V.M., VerduzcoCuellar, B. del R., Torres-Pacheco, I. 2013. Agriculture and bioactives: achieving both crop yield and phytochemicals. International Journal of Molecular Sciece, 14, 4203-4222.
  • Guerrero-Chavez, G.,Scampicchio, M, Andreotti, C. 2015. Influence of the site altitude on strawberry phenolic composition and quality. Scientia Horticulturae, 192, 21-28.
  • Guliyev, V.B., Gul, M., Yildirim, A. 2004. Hippophae rhamnoides L.: Chromatographic methods to determine chemical composition, use in traditional medicine and pharmacological effects. Journal of Chromatography B, 812, 1-2, 291-307.
  • Güneş, M., Güneş, S., Dölek, Ü. 2017. “Yıldız” Kuşburnu (Rosa canina) çeşidinin bazı fenolojik, pomolojik ve morfolojik özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34, 1, 170-178.
  • Halasova, J.,Jicinska, D. 1988. Amounts of ascorbic acid in the hips of Rosa species. Folia Geobotanica et Phytotaxonomica, 23, 2, 181–185.
  • Jalakas, M.,Kelt, K., Karp, K. 2003. The yield and fruit quality of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) after rejuvenation cutting. Agronomy Research, 1, 31-36.
  • Johansson, A.K., Korte, H., Yang, B.R., Stanley, J.C., Kallio, H.P. 2000. Sea Buckthorn berry oil inhibits platelet aggregation. Journal Of Nutritional Biochemistry, 11, 491-495.
  • Kant, V. 2012. Antioxidant potential and total phenolic contents of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace. Free Radicals and Antioxidants, 2, 79-86.
  • Karlıdağ, 1998. Hekimhan (Malatya)'da farklı rakımlarda yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde meyvenin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 109s.
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Özge, K. 2012. Rakımın Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri. Trakya Üniversitesi, Mühendislik Bilimleri Dergisi, 13, 17- 29.
  • Kumar, R., Kumar, G.P., Chaurasia, O.P., Singh, S.B. 2011. Phytochemical and pharmacological profile of Sea buckthorn oil: a review. Research Journal of Medicinal Plant, 5, 491-499.
  • Li, M.F.,Yao, Y.Y., Ding, Y.L., Ge, L., Cao, X.L., Li, J., Yang, D.L. 2017. Effect of altitude on fruit characteristics, bioactive compounds and antioxidant capacity in Podophyllum hexandrum. Acta Prataculturae Sinica, 26, 4, 162- 168.
  • Liu, R.H. 2013. Dietary bioactive compounds and their health implications. Journal of Food Science, 78, 18-25.
  • Lu, R., 1992. Sea buckthorn - A multipurpose plant species for fragile mountains. ICIMOD OccasionalPaper, 20, 62.
  • Maheshwari, D.T., Yogendra Kumar, M.S., Verma, S.K., Singh, V.K., Singh, S.N. 2011. Antioxidant and hepato protective activities of phenolic rich fraction of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves. Food and Chemical Toxicology, 49, 2422–2428.
  • Martz, F., Jaakola, L., Julkunen-Tiitto, R., Stark, S. 2010. Phenolic composition and antioxidant capacity of bilberry (Vaccinium myrtillus) leaves in northern Europe following foliar development and along environmental gradients. Journal of Chemical Ecology, 36, 9, 1017–1028.
  • Mikulic-Petkovsek, M.,Schmitzer, V., Slatnar, A., Stampar, F., Veberic, R. 2012. Composition of sugars, organic acids, and total phenolics in 25 wild or cultivated berry species. Journal of Food Science, 77, 10, 1064–1070.
  • Pop, E.A., Diaconeasa, Z.B., Fetea, F., Buena, A. 2015. Carotenoids, tocopherols and antioxidant activity of lipophilic extracts from seabuckthorn berries (Hippophae rhamnoides), apricot pulp and apricot kernel (Prunus armeniaca). Bulletin UASVM Food Science and Technology, 72(2), 14-21.
  • Quettier-Deleu, C.,Gressier, B., Vasseur, J., Dine, T., Brunet, J., Luyck, M., Cazin, M., Cazin, J.C., Bailleul, F., Trotin, F. 2000. Phenolic compounds and antioxidant activities of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls and flourJournal of Ethnopharmacology, 72, 35-40.
  • Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology and Medicine, 26, 9/10, 1231- 1237.
  • Rezaeirad, D., Bakhshi, D., Ghasemnezhad, M., Lahiji, H.S. 2013. Evaluation of some quantitative and qualitative characteristics of local pears (Pyrus sp.) in the North of Iran, International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5, 8, 882-887.
  • Rodriguez-Casado, A. 2014. The health potential of fruits and vegetables phytochemicals: notable examples. Critical Reviews of Food Science and Nutrition, 56, 7, 1097-1107.
  • Spanos, G.A., Wrolstad, R.E. 1992. Phenolic of apple, pear and white grape juices and their changes with processing and storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40, 9, 1478-1487.
  • Suryakumar, G. and Gupta, A. 2011. Medicinal and therapeutic potential of Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.). Journal of Ethnopharmacology, 138, 268-278.
  • Şahin, G. 2013. Dondurarak ve açık havada kurutarak muhafazanın kuşburnu meyvesinin bazı kalite özelliklerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Yamankaradeniz, R. 1983, Kuşburnunun fiziksel ve kimyasal nitelikleri. Gıda, 8, 4, 151-156.
  • Yang, B. and Kallio, H.P. 2001. Fatty acid composition of lipids in seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of differentorigins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 1939–1947.
  • Yang, B.,Kalimo, K.O., Tahvonen, R.L., Mattila, L.M., Katajisto, J.K., Kallio, H.P. 2000. Effect of dietary supplementation with sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) seed and pulpoils on the fatty acid composition of skin glycero phospholipids of patientswith a topicdermatitis. The Journal of Nutritional Biochemistry, 11, 338-340.
  • Yang, B., Karlsson, R., Oksman, P., Kallio, H. 2001. Phytosterols in seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries: identification and effects of differentorigins and harvestingtimes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 5620-5629.
  • Zeb, A. 2004a. Chemical and nutrional constituents of sea buckthorn juice. Pakistan Journal of Nutrition, 3, 2, 99- 106.
  • Zeb, A. 2004b. Important therapeutic uses of sea buckthorn (Hippophae): A review. Journal of Biological Sciences, 4, 5, 687-693.
  • Zeb, A. and Malook, L. 2009. Biochemical characterization of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L. spp. turkestanica) seed. African Journal of Biotechnology, 8(8), 1625-1629.
APA MURATHAN Z (2017). Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. , 266 - 277.
Chicago MURATHAN ZEHRA TUĞBA Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. (2017): 266 - 277.
MLA MURATHAN ZEHRA TUĞBA Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. , 2017, ss.266 - 277.
AMA MURATHAN Z Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. . 2017; 266 - 277.
Vancouver MURATHAN Z Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. . 2017; 266 - 277.
IEEE MURATHAN Z "Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi." , ss.266 - 277, 2017.
ISNAD MURATHAN, ZEHRA TUĞBA. "Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi". (2017), 266-277.
APA MURATHAN Z (2017). Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2), 266 - 277.
Chicago MURATHAN ZEHRA TUĞBA Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10, no.2 (2017): 266 - 277.
MLA MURATHAN ZEHRA TUĞBA Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.10, no.2, 2017, ss.266 - 277.
AMA MURATHAN Z Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 10(2): 266 - 277.
Vancouver MURATHAN Z Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2017; 10(2): 266 - 277.
IEEE MURATHAN Z "Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi." Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10, ss.266 - 277, 2017.
ISNAD MURATHAN, ZEHRA TUĞBA. "Farklı Rakımlarda Yetişen Hippohae rhamnoides L. Meyvelerinin Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Biyoaktif Özelliklerinin İncelenmesi". Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10/2 (2017), 266-277.