Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 1383 - 1388 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri

Öz:
Bu araştırmada, Simmental (SİM), Aberdeen Angus (ANG), Hereford (HER), Limousin (LİM) ve Charolais (CHA) ırkı sığırların besi performansı ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uruguay ve Fransa'dan 2015 yılında ithal edilen 10-12 aylık yaştaki 606 baş erkek sığır kullanılmıştır. Tüm hayvanlar yaklaşık 7-9 ay süren besi süresinde aynı rasyon ile sınırsız beslenmişlerdir. Hayvanlar Nisan-Haziran 2016 arasında kesilmişlerdir. Varyans analizi sonucunda ırk, besi başı ağırlığı (BBA) ve besi süresi (BS) incelenen özelliklerin çoğu üzerine etkileri önemli (P<0,05) bulunmuştur. SİM (n=100), ANG (n=147), HER (n=149), LİM (n=104) ve CHA (n=106) ırklarında sırasıyla; BBA 261,6; 267,3; 276,7; 264,1; 276,7 kg, BS 206,7; 238,1; 261,4; 227,0; 283,6 gün, besi sonu ağırlığı 523,4; 543,3; 563,1; 545,5; 589,7 kg, günlük ağırlık artışı (GAA) 1362,9; 1275,9; 1214,2; 1266,9; 1101,1 gr, sıcak karkas ağırlığı 303,4; 317,7; 332,1; 319,3; 351,2 kg bulunmuştur. Karkas ağırlığı bakımından CHA ırkı diğerlerinden daha yüksek performans gösterirken, GAA bakımından SİM daha yüksektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Fattening Performance and Carcass Characteristics of Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin and Charolais Cattle Breeds in Turkey

Öz:
In this research, it was aimed to determine fattening performance and carcass characteristics of Simmental (SIM), Aberdeen Angus (ANG), Hereford (HER), Limousin (LIM) and Charolais (CHA) breeds. For this purpose, 606 male cattle between 10 and 12 months old imported from Uruguay and France in 2015 were used. All animals were fed ad-libitum for the same ration throughout the fattening period for approximately 7-9 months. Since the animals were slaughtered between April-June 2016, their fattening period were different. As a result of variance analysis, the effects of breed, initial weight (IW) and fattening period (FP) were found to be significant. For SIM (n=100), ANG (n=147), HER (n=149), LIM (n=104) and CHA (n=106); IW were 261.6, 267.3, 276.7, 264.1, 276.7 kg; FP were 206.7, 238.1, 261.4, 227.0, 283.6 days; final weight were 523.4, 543.3, 563.1, 545.5, 589.7 kg; daily weight gain were 1362.9, 1275.9, 1214.2, 1266.9, 1101.1 gr; hot carcass weight were 303.4, 317.7, 332.1, 319.3, 351.2 kg, respectively. CHA performed better than the others for the carcass weight, while SIM for daily weight gain is higher.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DURU S, SAK H (2017). Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. , 1383 - 1388.
Chicago DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. (2017): 1383 - 1388.
MLA DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. , 2017, ss.1383 - 1388.
AMA DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. . 2017; 1383 - 1388.
Vancouver DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. . 2017; 1383 - 1388.
IEEE DURU S,SAK H "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri." , ss.1383 - 1388, 2017.
ISNAD DURU, SERDAR - SAK, Halil. "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri". (2017), 1383-1388.
APA DURU S, SAK H (2017). Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(11), 1383 - 1388.
Chicago DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5, no.11 (2017): 1383 - 1388.
MLA DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.5, no.11, 2017, ss.1383 - 1388.
AMA DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1383 - 1388.
Vancouver DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1383 - 1388.
IEEE DURU S,SAK H "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5, ss.1383 - 1388, 2017.
ISNAD DURU, SERDAR - SAK, Halil. "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5/11 (2017), 1383-1388.