Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri
Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 1383 - 1388 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri
Öz: Bu araştırmada, Simmental (SİM), Aberdeen Angus (ANG), Hereford (HER), Limousin (LİM) ve Charolais (CHA) ırkı sığırların besi performansı ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uruguay ve Fransa'dan 2015 yılında ithal edilen 10-12 aylık yaştaki 606 baş erkek sığır kullanılmıştır. Tüm hayvanlar yaklaşık 7-9 ay süren besi süresinde aynı rasyon ile sınırsız beslenmişlerdir. Hayvanlar Nisan-Haziran 2016 arasında kesilmişlerdir. Varyans analizi sonucunda ırk, besi başı ağırlığı (BBA) ve besi süresi (BS) incelenen özelliklerin çoğu üzerine etkileri önemli (P<0,05) bulunmuştur. SİM (n=100), ANG (n=147), HER (n=149), LİM (n=104) ve CHA (n=106) ırklarında sırasıyla; BBA 261,6; 267,3; 276,7; 264,1; 276,7 kg, BS 206,7; 238,1; 261,4; 227,0; 283,6 gün, besi sonu ağırlığı 523,4; 543,3; 563,1; 545,5; 589,7 kg, günlük ağırlık artışı (GAA) 1362,9; 1275,9; 1214,2; 1266,9; 1101,1 gr, sıcak karkas ağırlığı 303,4; 317,7; 332,1; 319,3; 351,2 kg bulunmuştur. Karkas ağırlığı bakımından CHA ırkı diğerlerinden daha yüksek performans gösterirken, GAA bakımından SİM daha yüksektir.
Anahtar Kelime: Konular:
Fattening Performance and Carcass Characteristics of Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin and Charolais Cattle Breeds in Turkey
Öz: In this research, it was aimed to determine fattening performance and carcass characteristics of Simmental (SIM), Aberdeen Angus (ANG), Hereford (HER), Limousin (LIM) and Charolais (CHA) breeds. For this purpose, 606 male cattle between 10 and 12 months old imported from Uruguay and France in 2015 were used. All animals were fed ad-libitum for the same ration throughout the fattening period for approximately 7-9 months. Since the animals were slaughtered between April-June 2016, their fattening period were different. As a result of variance analysis, the effects of breed, initial weight (IW) and fattening period (FP) were found to be significant. For SIM (n=100), ANG (n=147), HER (n=149), LIM (n=104) and CHA (n=106); IW were 261.6, 267.3, 276.7, 264.1, 276.7 kg; FP were 206.7, 238.1, 261.4, 227.0, 283.6 days; final weight were 523.4, 543.3, 563.1, 545.5, 589.7 kg; daily weight gain were 1362.9, 1275.9, 1214.2, 1266.9, 1101.1 gr; hot carcass weight were 303.4, 317.7, 332.1, 319.3, 351.2 kg, respectively. CHA performed better than the others for the carcass weight, while SIM for daily weight gain is higher.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Abney CS. 2004. Feedlot performance, carcass and palatability traits, as well as subsequent economic relevance in calf-fed and yearling Holstein and Angus steers. M.S. Thesis, Michigan State University, Lansing, MI, USA.
- Akbulut Ö, Tüzemen N. 1994. 8-12 Aylık YaĢlarda Besiye Alınan Esmer, Siyah Alaca ve Sarı Alaca Tosunların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2):134-144.
- Akbulut Ö. 1998. Simental Sığırların Türkiye'de Verim Performansı Üzerine Bir Değerlendirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 43-49.
- Akman N, Yener SM, Cedden F, Övgü Şen A. 2015. Türkiye’de Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde; Durum, Değişimler ve Anlayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi. 12-16 Ocak 2015 Ankara. Bildiriler Kitabı. 781- 808.
- Akman N. 2016.Sığır Karkas Maliyeti İle Sığır Eti Fiyatına Etkili Unsurlar. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi, Eylül/Ekim: 24-31.
- Alam M, Cho KH, Lee SS, Choy YH, Kim1 HS, Cho CI, Choi TJ. 2013. Effect of Carcass Traits on Carcass Prices of Holstein Steers in Korea. Asian Australas. Journal of Animal Science, 26(10): 1388-1398.
- Altuntaş M, Arpacık R. 2004. Farklı yaşlarda besiye alınan Simental tosunlarda besi performansı ve optimum kesim ağırlıkları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 44(1): 7-16.
- Anonim. 2008. Türkiye Kırmızı Et Sektör Değerlendirmesi 2008 Yılı ve Sonrası Beklentiler. https://www.tzob.org.tr/File/ Download?guid=612ff92c-1109-4df3-9caa-e75f270f610c. pdf&category=file (Erişim tarihi: 15.06.2017).
- Anonim. 2015. Kırmızı Et Stratejisi. Hayvancılık Genel Müdürlüğü. www.tarim.gov.tr/HAYGEM/Belgeler/ Hayvancılık/Kırmızı%20Et%20Stratejisi.pdf (Erişim tarihi: 15.06.2017).
- Anonim. 2016. Comparing different cattle breeds? Use the 2016 across-breed EPD table. http://www.beefmagazine.com/ print/15608 (Erişim tarihi: 15.06.2017).
- Anonim. 2017. Dış Ticaret İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1046 (Erişim tarihi: 15.06.2017). Anonymous. 2016. http://faostat3.fao.org/home/E. (Erişim tarihi: 15.06.2017).
- Arslan H, Macit M. 2011. Organik Olarak Açık Ahırda Yetiştirilen İsveç Kırmızısı ve Siyah Alaca Danaların Performans Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 6(2): 139-149.
- Aslan E, Zülkadir U. 2009. Orta Anadolu şartlarında açıkta besiye alınan Siyah-Alaca, Esmer ve Simmental ırkı sığırların besi performanslarının karşılaştırılması. Hasad Hayvancılık, 25(293): 28-32.
- Bozkurt Y. 2012. Seasonal performance of different breeds of feedlot beef cattle grown under the Mediterranean conditions. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 18(3): 443-445.
- Çatıkkaş E. 2015. Aydın'da yetiştirilen Siyah-Alaca, Esmer ve Simmental ırkı sığırlarda karkas ve et kalite özellikleri üzerine bir araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 76 s.
- Güngör M, Alçiçek A, Tümer S, Önenç A. 2004. Siyah Alaca ve Farklı Etçi Irk Melezlerinin Besi Performanslarının Araştırılması. Anadolu Journal of Aegean. Agricultural Research Institute ,14(1): 27-40.
- Gürbüz A, Başaran AH, Öztürk D. 1999. Enerji Düzeyi Farklı Kesif Yemlerin Kış Mevsiminde Açık Barınaklarda Beslenen Siyah Alaca Erkek Danaların Besi Gücü, Bazı Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 8(1-2): 110-117.
- Haiger A, Knaus W. 2010. A comparison of dualpurpose Simmental and Holstein Friesian dairy cows in milk and meat production: 2. Fattening and slaughter performance using domestic protein feedstuffs. Zuchtungskunde, 82(6): 447-454.
- Holló G, Nuernberg K, Somogyi T, Anton I, Holló I. 2012. Comparison of fattening performance and slaughter value of local Hungarian cattle breeds to international breeds. Archiv Tierzucht, 55(1): 1-12.
- İlgü E, Güneş H. 2002. Siyah Alaca Irkından Erkek Sığırların Özel İşletme Koşullarında Besi Performansları Üzerinde Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2): 313-335.
- Kamieniecki H, Wójcik J, Pilarczyk R, Lachowicz K, Sobczak M, Grzesiak W, Błaszczyk P. 2009. Growth and carcass performance of bull calves born from Hereford, Simmental and Charolais cows sired by Charolais bulls. Czech Journal of Animal Science, 54(2): 47–54.
- Kızıl SH, Aydoğan M. 2014. Evaluation of Major Cattle Breeds in Turkey for Slaughter and Carcass Traits Using MANOVA and Multidimensional Scaling Technique. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1): 15- 22.
- Koç A, Akman N. 2003. Farklı Ağırlıkta Besiye Alınan İthal Edilmiş Siyah-Alaca Tosunların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri, Hayvansal Üretim, 44(1): 26-36.
- Koç A. 2016. Simmental Yetiştiriciliğinin Değerlendirilmesi: 2. Türkiye’deki Çalışmalar. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 103-112.
- Kumlu S. 2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları, Yayın No: 3, Ankara. s:164.
- Minitab. 2010. Minitab 17 Statistical Software. [Computer software]. State College, PA: Minitab, Inc.
- Önenç A. 2003. Siyah Alaca, Piedmont x Siyah Alaca, Limuzin x Siyah Alaca Tosunlarda Etlenme ve Yağlanma Durumunun Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 44(1): 52-58.
- Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. 1997. Brangus, Limozin ve Simental Boğalarla Jersey İneklerden Et Üretimi için Kullanma Melezleri Elde Edilmesi II.Besi, Kesim ve Karkas Özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(2): 1-22.
- Özdoğan M. 2007. Aydın İli Yaz Mevsimi Koşullarında Esmer ve Siyah Alaca Sığırların Bazı Besi Performansı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 48(2): 1-6.
- Özlütürk A, Tüzemen N, Yanar M, Esenbuga N, Dursun E. 2004. Fattening performance, carcass traits and meat quality characteristics of calves sired by Charolais, Simmental and Eastern Anatolian Red sires mated to Eastern Anatolian Red dams. Meat Science 67: 463–470.
- Sağsöz Y, Çoban Ö, Laçin K, Sabuncuoğlu N, Yıldız A. 2005. Esmer ve Şarole x Esmer Danaların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2): 163-169.
- Sami AS, Augustini, C, Schwarz, FJ. 2004. Effects of feeding intensity and time on feed on performance, carcass characteristics and meat quality of Simmental bulls. Meat Science, 67(2): 195-201.
- Schoeaman SJ. 1996. Characterization of beef cattle breeds by virtue of their performances in the National Beef Cattle Performance and Progeny Testing Scheme. South African Journal of Animal Science, 26(1): 15-19.
- Tunçer H, Özbeyaz C. 2009. Holştayn Sığırlarda, Pubertadan Sonra Farklı Sürelerde Sınırlı Yemlemenin Besi Performansı, Kesim-Karkas Özellikleri ve Besi Maliyetine Etkisi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 49(1): 1-15.
- Wajda S, Daszkiewicz T, Januškevičienė G, Dailidavičienė J. 2006. Fattening Results and Carcass Quality of Young Bulls Produced by Mating Polish Black-and-White Cows to Charolaise and Simental Sires. Veterinarija ir Zootechnika, 33(55): 84-89.
- Zahrádková R, Bartoň L, Bureš D, Teslík V, Kudrna V. 2010. Comparison of growth performance and slaughter characteristics of Limousin and Charolais heifers. Archiv Tierzucht, 53(5): 520-528.
APA | DURU S, SAK H (2017). Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. , 1383 - 1388. |
Chicago | DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. (2017): 1383 - 1388. |
MLA | DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. , 2017, ss.1383 - 1388. |
AMA | DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. . 2017; 1383 - 1388. |
Vancouver | DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. . 2017; 1383 - 1388. |
IEEE | DURU S,SAK H "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri." , ss.1383 - 1388, 2017. |
ISNAD | DURU, SERDAR - SAK, Halil. "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri". (2017), 1383-1388. |
APA | DURU S, SAK H (2017). Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(11), 1383 - 1388. |
Chicago | DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5, no.11 (2017): 1383 - 1388. |
MLA | DURU SERDAR,SAK Halil Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.5, no.11, 2017, ss.1383 - 1388. |
AMA | DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1383 - 1388. |
Vancouver | DURU S,SAK H Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1383 - 1388. |
IEEE | DURU S,SAK H "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5, ss.1383 - 1388, 2017. |
ISNAD | DURU, SERDAR - SAK, Halil. "Türkiye’de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5/11 (2017), 1383-1388. |