Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 1414 - 1421 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışmanın amacı, 2016 yılında Adıyaman ilindeki badem üreticilerinin zirai mücadele uygulamalarında karşılaştığı sorunları belirlemektir. Bu amaçla, basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre Kahta, Besni, Gölbaşı ve Merkez ilçelerinde, her ilçede tesadüfi olarak seçilen 6 köy olmak üzere toplam 24 köyde, 96 üreticiden anket yöntemi ile bilgiler temin edilmiş ve sonuçlar yüzde oran olarak değerlendirilmiştir. Badem üreticilerinin, eğitim seviyesinin yüksek, pek çoğunun tarım dışı gelire sahip olduğu ve gelir miktarının açlık sınırı seviyesinin üzerinde olduğu saptanmıştır. Badem üreticileri pestisit seçimi ve pestisit dozunu belirlemede ilaç bayilerinden ve Tarım İl Müdürlüğünden tavsiye almakta, marka ve etkili maddenin pestisit seçiminde önemli faktörler olduğu, aynı hastalık ve zararlıya karşı sürekli aynı pestisiti kullanmadıkları, hastalık ve zararlıyı görmeden ilaçlama yaptıkları, ilaçlamada önerilen dozu uyguladıkları, kullandıkları pestisitlerin üründe kalıntı bıraktığı, ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme süresine dikkat ettikleri, ilaçlama sırasında koruyucu elbise ve maske kullandıkları, boş pestisit kutularını tarla veya yol kenarına atmadıkları, ilaçlama aletini temizledikleri, ancak ilaçlama aletini kalibrasyon yapmadan kullandıkları, pestisitleri karışım halinde uyguladıkları, kimyasal mücadele dışında kültürel mücadeleyi tercih ettikleri ve biyopestisit kavramını bilmedikleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Evaluation of Pest Management Practices of Almond Growers in Adıyaman Province

Öz:
The aim of the study was to determine the problems about pest management practices of almond growers in Adıyaman province, in 2016. For this purpose, according to simple random sampling method as chosen randomly 96 farmers were obtained with survey method in a total of 24 villages, randomly selected 6 villages from each of Kahta, Besni, Gölbaşı and Merkez districts and results evaluated as percent ratio. Almond growers were found to have a high level of education, mostly non-agricultural income, and their income levels above the hunger limit level. Almond growers were determined that they received support from pesticide markets and provincial directorate of agriculture in selecting pesticides and determining the dose of pesticide; pesticide brand and effective substance is an important factor in the selection of pesticides; they are not used the same pesticide for the same disease and insect; they are spraying without seeing disease and insect; they are applying exactly recommended dose; used pesticides leave residues on the product; they are careful to the waiting period between the spraying and the harvest; they are using protective clothing or mask during spraying; they have not put empty pesticide boxes on the field or roadside; they are cleaning the spraying tank, but they use the sprayer without calibrating; they are mixing the pesticides; they prefer cultural control other than chemical control and do not know the concept of biopesticide.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERDOĞAN O, TOHUMCU E, BARAN M, GÖKDOĞAN O (2017). Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. , 1414 - 1421.
Chicago ERDOĞAN OKTAY,TOHUMCU Ela,BARAN Mehmet Firat,GÖKDOĞAN Osman Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. (2017): 1414 - 1421.
MLA ERDOĞAN OKTAY,TOHUMCU Ela,BARAN Mehmet Firat,GÖKDOĞAN Osman Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. , 2017, ss.1414 - 1421.
AMA ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. . 2017; 1414 - 1421.
Vancouver ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. . 2017; 1414 - 1421.
IEEE ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O "Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi." , ss.1414 - 1421, 2017.
ISNAD ERDOĞAN, OKTAY vd. "Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi". (2017), 1414-1421.
APA ERDOĞAN O, TOHUMCU E, BARAN M, GÖKDOĞAN O (2017). Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(11), 1414 - 1421.
Chicago ERDOĞAN OKTAY,TOHUMCU Ela,BARAN Mehmet Firat,GÖKDOĞAN Osman Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5, no.11 (2017): 1414 - 1421.
MLA ERDOĞAN OKTAY,TOHUMCU Ela,BARAN Mehmet Firat,GÖKDOĞAN Osman Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.5, no.11, 2017, ss.1414 - 1421.
AMA ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1414 - 1421.
Vancouver ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(11): 1414 - 1421.
IEEE ERDOĞAN O,TOHUMCU E,BARAN M,GÖKDOĞAN O "Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5, ss.1414 - 1421, 2017.
ISNAD ERDOĞAN, OKTAY vd. "Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5/11 (2017), 1414-1421.