Yıl: 2000 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 48 - 52 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi

Öz:
Bu çalışmada Samsun piyasasında satılan 5' er adet vişne suyu, portakal suyu, şeftali nektarı ve kayısı nektarı olmak üzere toplam 20 adet meyve suyu örneğinin bileşimi incelenmiştir. Vişne ve portakal suları ile şeftali ve kayısı nektarlarında incelenen niteliklere ait ortalama değerler sırasıyla şöyledir: çözünür katı madde % 13.16, 12.44, 12.82, 13.32; kuru madde % 14.61, 13.64, 14.24, 14.81; pH 2.93, 3.12, 3.41, 3.51; titrasyon asilliği % 0.74, 0.74, 0.36, 0.47; formol sayısı 4.40, 6.20, 9.20, 4.80; toplam şeker % 12.31, 1 1.72, 11.97, 12.31; invert şeker % 8.50, 6.92, 3.72, 4.25; sakaroz % 3.61, 4.56, 7.84, 7.66; kül % 0.13, 0.16, 0.16, 0.20; hidroksimetil furfural 0.45 , 0.27, 0.72, 0.93 mg/1. Bu çalışma sonucunda, meyve suyu ve nektarlarının kül miktarı ve formol sayısının düşük olduğu ve bileşim bakımından firmalar arasında çok büyük farklılıkların olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime: meyve suları çözünebilir katı madde vişne suyu şeftali portakal suyu kayısı Samsun bileşim

Konular: Biyoloji Su Kaynakları Bahçe Bitkileri Mikrobiyoloji Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Çevre Mühendisliği

The composition of some fruit juices and nectars

Öz:
In this study, a total of 20 fruit juice samples sold in Samsun were examined. For this purpose, 5 sourcherry, 5 orange, 5 peach and 5 apricot juice samples were collected and analysed. The mean value of the investigate parameters for sourcherry, orange, peach and apricot juice samples were respectively determined as follows: soluable solids 13.16, 12.44, 12,88, 13.32 %; dry matter 14.61, 13.64, 14.24, 14.81 %; pH2.93, 3.12, 3.41, 3.51; titratable acidity 0.74, 0.74, 0.36, 0.47 %; formol number 4.40, 6.20, 9.20, 4.80; total sugar 12.31, 1 1.72, 1 1.97, 12.31 %; invert sugar 8.50, 6.92, 3.72, 4.25 %; sucrose 3.61, 4.56, 7.84, 7.66 %; ash 0.13, 0.16, 0.16, 0.20 %; hydroxymethyl furfural 0.45, 0.27, 0.72,-0;93 mg/1. As the results of analysis, the formol number and ash contents of the samples were found to be low and also there were differences between factories in case of the composition of the samples.
Anahtar Kelime: sour cherry juice peaches orange juice apricots Samsun composition fruit juices soluble solids

Konular: Biyoloji Su Kaynakları Bahçe Bitkileri Mikrobiyoloji Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Çevre Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÜSTÜN N, TOSUN İ (2000). Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. , 48 - 52.
Chicago ÜSTÜN N. Şule,TOSUN İlkay Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. (2000): 48 - 52.
MLA ÜSTÜN N. Şule,TOSUN İlkay Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. , 2000, ss.48 - 52.
AMA ÜSTÜN N,TOSUN İ Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. . 2000; 48 - 52.
Vancouver ÜSTÜN N,TOSUN İ Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. . 2000; 48 - 52.
IEEE ÜSTÜN N,TOSUN İ "Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi." , ss.48 - 52, 2000.
ISNAD ÜSTÜN, N. Şule - TOSUN, İlkay. "Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi". (2000), 48-52.
APA ÜSTÜN N, TOSUN İ (2000). Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 15(2), 48 - 52.
Chicago ÜSTÜN N. Şule,TOSUN İlkay Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 15, no.2 (2000): 48 - 52.
MLA ÜSTÜN N. Şule,TOSUN İlkay Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), vol.15, no.2, 2000, ss.48 - 52.
AMA ÜSTÜN N,TOSUN İ Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 2000; 15(2): 48 - 52.
Vancouver ÜSTÜN N,TOSUN İ Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi). 2000; 15(2): 48 - 52.
IEEE ÜSTÜN N,TOSUN İ "Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi." Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 15, ss.48 - 52, 2000.
ISNAD ÜSTÜN, N. Şule - TOSUN, İlkay. "Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) 15/2 (2000), 48-52.