Yıl: 2017 Cilt: 20 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 78 - 95 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları

Öz:
Gezi Parkı protestoları uluslararası medyada çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedeki laik ve İslamcı gruplar arasındaki bir çatışma olarak görülmüş ve Türkiye'deki demokrasinin geleceği hakkında şüpheler uyandırmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın sosyal kimlik ve kolektif eylem kuramları temelinde iki amacı vardır: (1) ortak politik kaygıya, yani protestoya katılım nedenlerine, ve katılım biçimlerine, yani gerçekleştirdikleri eylemlere, göre katılımcıların politik profillerini tanımlamak ve (2) bu profildeki kişilerin farklı demokratik tutumları ne derece benimsediklerini araştırmak. Protestolar devam ederken internet üzerinden yürütülen araştırmaya 645 eğitimli, şehirli genç-yetişkin katılımcı katılmıştır. Katılımcıların politik kaygılarının ve farklı katılım türlerinin örtük sınıf analizi yöntemi ile analizi sonucunda dört farklı politik profil ortaya çıkmaktadır. Özgürlükçüler ve laikler demokrasi, kadın hakları ve çevre gibi konularda ortak kaygılarını dile getirmektedir. Ancak özgürlükçüler azınlık hakları, laikler ise daha çok etnik ve (laikliğe yönelik) dini tehdit konularında kaygılanmaktadır. Her iki grup da protestoya katılmış olmakla beraber, özgürlükçüler doğrudan katılım, laikler ise (tencere ve tava ile ses çıkarmak gibi) dolaylı katılım yollarını tercih etmişlerdir. Ortayolcular (veya muhafazakar laikler) de demokrasi, kadın hakları ve çevre konusunda kaygı duymaktadır. Protestolara tutum olarak destek verseler de doğrudan ya da dolaylı olarak katılımları sınırlıdır. Son olarak, muhafazakarlar, diğer konularda daha az kaygı duysalar da, protesto-temelli polis şiddeti gibi konularda kaygılarını dile getirmiş; doğrudan değil sosyal medya üzerinden politik katılımı tercih etmişlerdir. Ayrıca, politik profillerin demokratik tutumlarına bakıldığında, özgürlükçülerin kapsayıcı ve çok kültürlü bir demokrasiyi en çok benimseyen grup olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonuçları günümüz protestoları ve katılımcılarına olduğu kadar, bunların demokrasi ile ilişkisine de ışık tutmaktadır
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Siyasi Bilimler

Political Profiles and Democratic Attitudes of the Gezi Park Protest Participants

Öz:
The Gezi park protests were depicted as a divide between secularist and Islamist groups in a majority-Muslim country and have caused concerns about the state of democracy in Turkey. Deriving from a social identity approach to collective action, this paper had two major aims: (1) distinguishing political profiles of people based on their shared political concerns and types of participation, and (2) relating these political profiles to their endorsement of democratic attitudes. Highly-educated urban young-adult participants (N = 645) participated in an online survey during the protest. Latent class analysis of participants’ political concerns and participation types yielded four distinct political profiles. Liberals and secularists were similarly concerned over environment, democracy, and women’s rights. They differed in that liberals were more concerned over minority rights while secularists over ethnic and religious threat (against laïcité). Both groups participated in the protests, yet liberals preferred direct participation whereas the secularists preferred more indirect participation such as making noise with pots and pans. Moderates (or conservative secularists) were also concerned over environment, democracy and women’s rights; they supported the protests yet participated less. Finally, the conservatives were the least concerned and least active, though they shared protest-based concerns such as police brutality and participated via social media. Moreover, across several measures of democratic attitudes, liberals were the ones most supportive of a diverse multicultural and inclusive democracy. These findings shed light on the contemporary protests and its participants’ profiles and their relationship to democracy
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Siyasi Bilimler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acar, Y. G. ve Uluğ, Ö. M. (2016). Examining prejudice reduction through solidarity and togetherness experiences among Gezi Park activists in Turkey. Journal of Social and Political Psychology, 4(1), 166–179.
  • Almond, G., ve Verba, S. (1963). The Civic culture. Princeton, NJ: Princeton University Press
  • Amnesty International (2013). Gezi park protests: Brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey. Rapor https://www.amnestyusa.org/sites/ default/files/eur440222013en.pdf linkinden alınmıştır. , Arat, Y. (1998). Islamists and political change in Turkey. Political Psychology, 19(19), 117-131.
  • Ariely, G. ve Davidov, E. (2011). Can we rate public support for democracy in a comparable way? Cross-national equivalence of democratic attitudes in the World Value Survey. Social Indices Research, 104, 271–286.
  • Baran, Z. (2008). Turkey divided. Journal of Democracy, 19(1), 55-69.
  • Baysu, G. (2016). Göç ve Politik Psikoloji. Ö. G. Dirilen (Ed.) Siyaset Psikolojisi 2.cilt içinde (s.157-190). Istanbul: Nobel Akademi Yayıncılık
  • Baysu, G. ve Phalet, K. (2017). Beyond Muslim identity: Opinion-based groups in the Gezi Park protest. Group Processes and Intergroup Relations.
  • Culture and Collective Action special issue, basımda. Benford R. ve Snow, D. A. (2000). Framing processes and social movements: An overview and assessment. Annual Review of Sociology, 26, 11–39.
  • Berry. J.W. ve Kalin. R. (1995). Multicultural and ethnic attitudes in Canada. Canadian Journal of Behavioral Science, 27, 301-320.
  • Bilgiç, E. E. ve Kafkaslı, Z. (2013). Gencim, özgürlükçüyüm, ne istiyorum? #direngeziparkı anketi sonuç raporu. Istanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları. http://www.bilgiyay.com/Content/files/DIRENGEZI.pdf
  • Bliuc, A.M., McGarty, C., Reynolds, K. J., ve Muntele, O. (2007). Opinion-based group membership as a predictor of commitment to political action. European Journal of Social Psychology, 37, 19-32
  • Brewer, M.B. (1991). The social self: On being the same and different at the same time. Personality and Social Psychology Bulletin, 17, 475-482.
  • Canache, D. (2012). Citizens’ conceptualizations of democracy: Structural complexity, substantive content, and political significance. Comparative Political Studies, 45, 1132-1158.
  • Clemm, W. (2011, 3 Mart). The flowering of an unconventional revolution. South China Morning Post International Edition. http://www.scmp.com/article/739685/flowering-unconventional-revolution
  • Çelik, E. (2015). Negotiating religion at the Gezi park protests. I. David ve K. F. Toktamış (Ed.), Everywhere Taksim: Sowing the seeds for a new Turkey at Gezi içinde (s. 185-200). Amsterdam, Netherlands: Amsterdam University Press.
  • Drury J. ve Reicher S. (2000). Collective action and psychological change: The emergence of new social identities. British Journal of Social Psychology, 39, 579 -604.
  • European Values Study (2008). European Values Survey [Anket] http://www.europeanvaluesstudy.eu/page/ data-and-documentation-survey-2008.html
  • Farro, A. L. ve Demirhisar, G. D. (2014). The Gezi Park movement: A Turkish experience of the twentyfirst-century collective movements. International Review of Sociology, 24 (1), 176-189.
  • Feldman, S. (2003). Enforcing social conformity: A theory of authoritarianism. Political Psychology, 24(1), 41-73.
  • Göregenli, M., Krause, U., Karakuş, P., ve Südaş, I. (2013).Comenius project “European values education” A cross-cultural comparison between Dutch and Turkish students. www.atlasofeuropeanvalues. eu/new/docsfin/en/report.doc
  • Gümüş , P. ve Yılmaz, V. (2015). Where did Gezi come from? I. David ve K. F. Toktamış (Ed.), Everywhere Taksim: Sowing the seeds for a new Turkey at Gezi içinde (s. 215-230). Amsterdam, Netherlands: Amsterdam University Press.
  • Hulin, C., Netemeyer, R., ve Cudeck, R. (2001). Can a Reliability Coefficient Be Too High? Journal of Consumer Psychology, 10(1), 55-58.
  • Inglehart, R., ve Catterberg, G. (2002). Trends in political action: The developmental trend and the post-honeymoon decline. International Journal of Comparative Sociology, 43, 300–316.
  • Klein, O., Russell, S., ve Reicher, S. (2007). Social identity performance: Extending the strategic side of SIDE. Personality and Social Psychology Review, 11, 1-18.
  • KONDA (2013). Gezi Parki araştırması: Kimler, neden oradalar ve ne istiyorlar? Anket raporu http://www. konda.com.tr/ adresinden Haziran 2013’te ulaşıldı
  • McCutcheon, A. C. (1987). Latent class analysis. Beverly Hills, CA: Sage Publications.
  • McGarty, C., Bliuc, A. M., Thomas, E. F., ve Bongiorno, R. (2009). Collective action as the material expression of opinion‐based group membership. Journal of Social Issues, 65(4), 839-857
  • McGarty, C., Thomas, E., Lala, G., Smith, L. ve Bliuc, A.M. (2014). New technologies, new identities and the growth of mass opposition in the ‘Arab Spring’. Political Psychology, 35, 725-740
  • Miller, J. M. ve Krosnick, J. A. (2004). Threat as a motivator of political activism: A field experiment. Political Psychology, 25(4), 507-523.
  • Milkman, R. (2014). Millennial Movements. Dissent, 61(3), 55-59.
  • Morselli, D., ve Passini, S. (2012). Disobedience and support for democracy: Research on the World Values Survey. The Social Science Journal, 49, 284- 294.
  • Muthén, L. K., ve Muthén, B. O. (1998-2011). Mplus User’s Guide. Sixth Edition. Los Angeles, CA: Muthén ve Muthén. http://www.statmodel.com/
  • Nylund, K.L., Asparouhov. T. ve Muthén, B. (2007). Deciding on the number of classes in latent class analysis and growth mixture modeling: A Monte Carlo simulation study. Structural Equation Modeling, 14, 535-569.
  • Peterson, A. (1989). Social movement theory. Acta Sociologica, 32(4), 419-426.
  • Pulur, H. (1997, 1 Şubat). Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık. Milliyet Gazetesi. http://www.milliyet. com.tr/1997/02/01/yazar/pulur.html
  • Reicher, S. (2001). The psychology of crowd dynamics. M.A. Hogg ve R.S. Tindale (Ed.), Blackwell handbook of social psychology: Group processes içinde (s. 182–208). Oxford: Blackwell.
  • Schumann, S. ve Klein, O. (2015). Substitute or stepping stone? Assessing the impact of low-threshold online collective actions on offline participation. European Journal of Social Psychology, 45, 308–322
  • Simon, B., ve Klandermans, B. (2001). Towards a social psychological analysis of politicized collective identity: Conceptualization, antecedents, and consequences. American Psychologist, 56(4), 319–331.
  • Smith, H. J., Pettigrew, T. F., Pippin, G. M. ve Bialosiewicz, S. (2012). Relative deprivation: A theoretical and meta-analytic review. Personality and Social Psychology Review, 16, 203-232.
  • Stockemer, D., ve Carbonetti, B. (2010). Why do richer democracies survive? The non-effect of unconventional political participation. The Social Science Journal, 47, 237–251.
  • Swyngedouw, M., Phalet, K., Baysu, G., Vandezande, V., ve Fleischmann, F. (2008). Trajectories and experiences of Turkish, Moroccan and native Belgians in Antwerp and Brussels: Codebook and technical report of the TIES surveys 2007–2008. Leuven, Belgium: ISPO & CSCP, University of Leuven.
  • Thomas, E.F., Mavor, K. I. ve McGarty, C. (2012). Social identities facilitate and encapsulate action-relevant constructs: A test of the social identity model of collective action. Group Processes & Intergroup Relations, 15(1), 75-88.
  • Thomas, E.F., McGarty, C. ve Mavor, K. I. (2009). Aligning identities, emotions, and beliefs to create commitment to sustainable social and political action. Personality and Social Psychology Review, 13 (3), 194-218
  • Toprak, B. (2005). Islam and democracy in Turkey. Turkish Studies, 6(2), 167-186
  • Tufekci, Z. ve Freelon, D. (2013). Introduction to the special issue on new media and social unrest. American Behavioral Scientist, 57(7), 843–847
  • van Stekelenburg, J. ve Klandermans, B. (2013). The social psychology of protest. Current Sociology, 61, 886-905.
  • van Stekelenburg J., Klandermans, B. ve van Dijk, W. W. (2009). Context matters: Explaining why and how mobilizing context influences motivational dynamics. Journal of Social Issues, 65, 815–838.
  • van Zomeren, M., Postmes, T., ve Spears, R. (2008). Toward an integrative Social Identity Model of Collective Action: A quantitative research synthesis of three socio-psychological perspectives. Psychological Bulletin, 134, 504-535.
  • Varol, O., Ferrara, E., Ogan, C. L., Menczer, F., ve Flammini, A. (2014). Evolution of online user behavior during a social upheaval. Proceedings of the 2014 ACM Conference on Web Science, 81-90. http:// dl.acm.org/citation.cfm?id=2615699 adresinden Haziran 2016’da ulaşıldı
  • Verkuyten, M. ve Slooter, L (2007). Tolerance of Muslim beliefs and practices: Age related differences and context effects. International Journal of Behavioral Development, 31 (5), 467–477
  • Walsh, E. J. (1981). Resource mobilization and citizen protest in communities around Three Mile Island. Social Problems, 29, 1–21.
  • Watts, M. W. ve Feldman, O. (2001). Are nativists a different kind of democrat? Democratic values and “outsiders” in Japan. Political Psychology, 22(4), 639-663.
  • Weber, C. ve Federico, C. (2007). Interpersonal attachment and patterns of ideological belief. Political Psychology, 28, 389-416.
  • Wright, S. C., Taylor, D. M. ve Moghaddam, F. M. (1990). The relationship of perceptions and emotions to behavior in the face of collective inequality. Social Justice Research, 4, 229–250.
APA BAYSU G (2017). Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. , 78 - 95.
Chicago BAYSU Gülseli Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. (2017): 78 - 95.
MLA BAYSU Gülseli Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. , 2017, ss.78 - 95.
AMA BAYSU G Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. . 2017; 78 - 95.
Vancouver BAYSU G Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. . 2017; 78 - 95.
IEEE BAYSU G "Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları." , ss.78 - 95, 2017.
ISNAD BAYSU, Gülseli. "Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları". (2017), 78-95.
APA BAYSU G (2017). Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. Türk Psikoloji Yazıları, 20(Özel Sayı), 78 - 95.
Chicago BAYSU Gülseli Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. Türk Psikoloji Yazıları 20, no.Özel Sayı (2017): 78 - 95.
MLA BAYSU Gülseli Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. Türk Psikoloji Yazıları, vol.20, no.Özel Sayı, 2017, ss.78 - 95.
AMA BAYSU G Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. Türk Psikoloji Yazıları. 2017; 20(Özel Sayı): 78 - 95.
Vancouver BAYSU G Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları. Türk Psikoloji Yazıları. 2017; 20(Özel Sayı): 78 - 95.
IEEE BAYSU G "Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları." Türk Psikoloji Yazıları, 20, ss.78 - 95, 2017.
ISNAD BAYSU, Gülseli. "Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları". Türk Psikoloji Yazıları 20/Özel Sayı (2017), 78-95.