Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi

Yıl: 2017 Cilt: 15 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 355 - 367 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi

Öz:
Elma dilimlerinin karbon fiber destekli kabin kurutucuda (KFKK) 60, 70 ve 80°C'de kuruma davranışı incelenmiş ve işlemin performans değerlendirmesi yapılmıştır. On dört farklı ince tabaka kuruma modelinin deneysel verilere uyumluluğu istatistiksel olarak incelenmiştir. Model uyumluluğu kriteri olarak en yüksek düzeltilmiş belirleme katsayısı, en düşük indirgenmiş ki-kare ve en düşük hata kareleri ortalamasının karekökü seçilmiştir. Difüzyon yaklaşım" modeli kuruma davranışını en iyi ifade eden model olarak belirlenmiştir. Efektif difüzyon katsayısı (Deff) 2.06x10-10 ve 4.56x10 m2/s değerleri arasında bulunmuştur. 60-80°C kurutma sıcaklıklarında, işlemin enerji verimliliğinin %10.51-13.12, ekserji verimliliğinin %9.44-11.64 arasında olduğu tespit edilmiştir. Elma örneklerinin KFKK'da özgül nem kaybı hızı 60, 70 ve 80°C kurutma sıcaklıkları için sırasıyla 4.44*10-5±0.00, 4.85*10-5±0.00, 5.63*10-5±0.00 kg buharlaşan su/kJ olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Tarhan, S., Ergüneş, G., Güneş, M., Mutlu, A., 2009. Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2(2): 1-6.
  • [2] TÜİK. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18 706 (08.01.2017).
  • [3] Doymaz, I., Tugrul, N., Pala, M., 2006. Drying characteristics of dill and parsley leaves. Journal of Food Engineering 77(3): 559-565.
  • [4] Erbay, Z., Icier, F., 2010. A review of thin layer drying of foods: theory, modeling, and experimental results. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 50(5): 441-464.
  • [5] Aghbashlo, M., Kianmehr, M.H., Hassan-Beygi, SR., 2010. Drying and rehydration characteristics of sour cherry (Prunus cerasus l.). Journal of Food Processing and Preservation 34(3): 351-365.
  • [6] Ertekin, C,. Yaldiz O,. 2004. Drying of eggplant and selection of a suitable thin layer drying model. Journal of Food Engineering 63(3): 349-359.
  • [7] Adom, K.K., Dzogbefia, V.P., Ellis, W.O., 1997. Combined effect of drying time thickness on the solar drying of okra. Journal of the Science of Food and Agriculture 73(3): 315-320.
  • [8] Midilli, A., 2001. Determination of pistachio drying behaviour and conditions in solar drying system. International Journal of Energy Research 25(8): 715-725.
  • [9] Doymaz, I., Pala, M., 2002. Hot-air drying characteristics of red pepper. Journal of Food Engineering 55(4): 331-335.
  • [10] Aghbashlo, M., Mobli, H., Rafiee, S., Madadlou, A., 2013. A review on exergy analysis of drying processes and systems. Renewable and Sustainable Energy Reviews 22: 1-22.
  • [11] Menges, H.O., Ertekin, C., 2006. Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples. Journal of Food Engineering 77(1): 119-125.
  • [12] Akpinar, E.K., 2006. Determination of suitable thin layer drying curve model for some vegetables and fruits. Journal of Food Engineering 73(1):75-84.
  • [13] Sacilik, K., Elicin, A.K., 2006. The thin layer drying characteristics of organic apple slices. Journal of Food Engineering 73(3): 281-289.
  • [14] Akpinar, E.K., Bicer, Y., Midilli, A., 2003. Modeling and experimental study on drying of apple slices in a convective cyclone dryer. Journal of Food Process Engineering 26(6): 515-541.
  • [15] Çelen, S., Kahveci, K., 2013. Microwave drying behaviour of apple slices. Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part E, Journal of Process Mechanical Engineering 227(4): 264- 272.
  • [16] Toğrul, H., 2005. Simple modeling of infrared drying of fresh apple slices. Journal of Food Engineering 71(3): 311-323.
  • [17] Blanco-Cano, L., Soria-Verdugo, A., GarciaGutierrez, L.M., Ruiz-Rivas, U., 2016. Modeling the thin-layer drying process of Granny Smith apples: Application in an indirect solar dryer. Applied Thermal Engineering 108: 1086-1094.
  • [18] Aktaş, M., Ceylan, İ., Yilmaz, S., 2009. Determination of drying characteristics of apples in a heat pump and solar dryer. Desalination 239(1): 266-275.
  • [19] Çakmak, K., 2013. Drying ovens for fruits and vegetables with a possibility of possibility of solar panel integration. Turkish Patent No:12 TR 97NA 3PJR. Turkish Patent Institude.
  • [20] Icier, F., Cokgezme O.F., Sabanci, S., 2016. Alternative thawing methods for the blanched/non- blanched potato cubes: microwave, ohmic, and carbon fiber plate assisted cabin thawing. Journal of Food Process Engineering (doi:10.1111/jfpe.12403) (Basımda).
  • [21] Çokgezme, O.F., Çevik, M., İçier, F., Sabancı, S., Tezcan, D., Çakmak, K., 2015. Drying of licorice in carbon fiber assisted drier". The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, October 01-04, 2015, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Book of Proceedings, 508p.
  • [22] Özmen, D., 2016. Meyankökünün kurutulmasında alternatif kurutma yöntemlerinin etkilerinin incelenmesi, kurutma kinetiğinin ve işlem performansının değerlendirilmesi. Lisans Bitirme Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [23] Doğan, K., Güneş, D., Yılmaz, S., 2015. Alternatif kurutma sistemlerinin enerjetik ve ekserjetik değerlendirmesi. Lisans Bitirme Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • [24] Cokgezme, O.F., Cevik, M., Doner, D., Sabanci, S., 2016. Performance Evaluation of Carbon Fiber Assisted Cabin Dryer during the Drying Process of Strawberry Slices. 3rd International Conference On Thermophysical And Mechanical Properties Of Advanced Materials, September 1 - 3, 2016, Izmir, Turkey, Book of Proceedings, 25p.
  • [25]Midilli, A., Kucuk, H., 2003. Energy and exergy analyses of solar drying process of pistachio. Energy28(6): 539-556.
  • [26] Akpinar, E.K., 2004. Energy and exergy analyses of drying of red pepper slices in a convective type dryer. International Communications in Heat and Mass Transfer 31(8): 1165-1176.
  • [27] Akpinar, E., Midilli, A., Bicer, Y., 2005. Energy and exergy of potato drying process via cyclone type dryer. Energy Conversion and Management 46(15): 2530-2552.
  • [28] Akpinar, E., Midilli, A., Bicer, Y., 2005. Thermodynamic analysis of the apple drying process. Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part E: Journal of Process Mechanical Engineering 219(1): 1-14.
  • [29] Akpinar, E., Midilli, A., Bicer, Y., 2006. The first and second law analyses of thermodynamic of pumpkin drying process. Journal of Food Engineering 72(4): 320-331.
  • [30] Ozgener, L., Ozgener, O., 2006. Exergy analysis of industrial pasta drying process. International Journal of Energy Research 30(15): 1323-1335.
  • [31] Ozgener, L., Ozgener, O., 2009. Exergy analysis of drying process: An experimental study in solar greenhouse. Drying Technology 27(4): 580-586.
  • [32] Syahrul, S., Dincer, I., Hamdullahpur, F., 2003.Thermodynamic modeling of fluidized bed drying of moist particles. International Journal of Thermal Sciences 42(7): 691-701.
  • [33] Dincer, I., Sahin, A.Z., 2004. A new model for thermodynamic analysis of a drying process. International Journal of Heat and Mass Transfer 47(4): 645-652.
  • [34] Kuzgunkaya, E.H., Hepbasli, A., 2007. Exergetic performance assessment of a ground-source heat pump drying system. International Journal of Energy Research 31(8): 760-777.
  • [36] Erbay, Z., Icier, F., 2011. Energy and exergy analyses on drying of olive leaves (Olea europaea L.) in tray drier. Journal of Food Process Engineering 34(6): 2105-2123.
  • [37] Çolak, N., Kuzgunkaya, E., Hepbasli, A., 2008.Exergetic assessment of drying of mint leaves in a heat pump dryer. Journal of Food Process Engineering 31(3): 281-298.
  • [38] Corzo, O., Bracho, N., Vásquez, A., Pereira, A., 2008. Energy and exergy analyses of thin layer drying of coroba slices. Journal of Food Engineering 86(2): 151-161.
  • [39] Nazghelichi, T., Aghbashlo, M., Kianmehr, M.H., 2011. Optimization of an artificial neural network topology using coupled response surface methodology and genetic algorithm for fluidized bed drying. Computers and Electronics in Agriculture 75(1): 84-91.
  • [40] Çengel, Y.A., Boles, M.A., 2006. Thermodynamics: an Engineering Approach (5th Ed.). McGraw Hill, New York, NY.
  • [41] Yildiz, H., Icier, F., Eroglu, S., Dagci, G., 2016. Effects of electrical pretreatment conditions on osmotic dehydration of apple slices: Experimental investigation and simulation. Innovative Food Science and Emerging Technologies 35: 149-159.
  • [42] Singh, R.P., Heldman, D.R., 2009. Introduction to food engineering (4th ed.). Academic Press, London, UK, 777p.
  • [43] AOAC, 1990. Dry matter content. In Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, Method No. 920.151 (K.Helrich, ed.) AOAC, Inc., Washington, DC.
  • [45] Kaleta, A., Górnicki, K., 2010. Evaluation of drying models of apple (var. McIntosh) dried in a convective dryer. International Journal of Food Science and Technology 45(5): 891-898.
  • [46] Lewis, W.K., 1921. The Rate of Drying of Solid Materials. The Journal of Industrial and Engineering Chemistry 13(5): 427-432.
  • [47] Page, G.E., 1949. Factors ınfluencing the maximum rate of air drying shelled corn in thinlayers. M.S.Thesis, Purdue University, West Lafayette, Indiana.
  • [48] White, G.M., Bridges, T.C., Loewer, O.J., Ross, I.J., 1978. Seed coat damage in thin layer drying of soybeans as affected by drying conditions. ASAE paper no. 3052, ASAE St Joseph MI. [56] Karathanos, V.T., 1999. Determination of water content of dried fruits by drying kinetics. Journal of Food Engineering 39(4): 337-344.
  • [49] Henderson, S.M., Pabis, S.,1961. Grain drying theory I: Temperature effect on drying coefficient. Journal of Agricultural Engineering Research 6(3): 169-174.
  • [50] Chandra, P.K., Singh, R.P., 1995. Applied Numerical Methods for Food and Agricultural Engineers. CRC Press, Boca Raton, FL, 163-167.
  • [51] Midilli, A., Kucuk, H., Yapar, Z., 2002. A new model for single-layer drying. Drying Technology 20(7):1503-1513.
  • [52] Henderson, S.M., 1974. Progress in developing the thin layer drying equation. Transaction of the ASAE 17(6): 1167-1172.
  • [53] Sharaf-Eldeen, Y.I., Blaisdell, J.L., Hamdy, M.Y., 1980. A model for ear corn drying. Transaction of the ASAE, 23(5): 1261-1271.
  • [54] Kaseem, A.S., 1998. Comparative studies on thin layer drying models for wheat". In 13th International Congress on Agricultural Engineering, February 2- 6, Morocco
  • [55] Verma, L.R., Bucklin, R.A., Ednan, J.B., Wratten, F.T., 1985. Effects of drying air parameters on rice drying models. Transaction of the ASAE 28(1): 296- 301.
  • [56]Karathanos, V.T., 1999. Determination ofwater content of dried fruits by drying kinetics. Journal of Food Engineering39(4): 337–344
  • [57] Kaleta, A., Gornicki, K., Winiczenko, R., Chojnacka, A., 2013. Evaluation of drying models of apple (var. Ligol) dried in a fluidized bed dryer. Energy Conversion and Management 67: 179-185.
  • [58] Rahman, S., 1995. Food Properties Handbook. CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 225-271p.
  • [59] Hammond, G.P., Stapleton, A.J., 2001. Exergy analysis of the United Kingdom energy system. Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers 215 (2): 141-162.
APA PEKDOĞAN GÖZTOK S, ICIER F (2017). Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. , 355 - 367.
Chicago PEKDOĞAN GÖZTOK Serpil,ICIER Filiz Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. (2017): 355 - 367.
MLA PEKDOĞAN GÖZTOK Serpil,ICIER Filiz Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. , 2017, ss.355 - 367.
AMA PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. . 2017; 355 - 367.
Vancouver PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. . 2017; 355 - 367.
IEEE PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F "Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi." , ss.355 - 367, 2017.
ISNAD PEKDOĞAN GÖZTOK, Serpil - ICIER, Filiz. "Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi". (2017), 355-367.
APA PEKDOĞAN GÖZTOK S, ICIER F (2017). Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda, 15(4), 355 - 367.
Chicago PEKDOĞAN GÖZTOK Serpil,ICIER Filiz Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda 15, no.4 (2017): 355 - 367.
MLA PEKDOĞAN GÖZTOK Serpil,ICIER Filiz Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda, vol.15, no.4, 2017, ss.355 - 367.
AMA PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda. 2017; 15(4): 355 - 367.
Vancouver PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda. 2017; 15(4): 355 - 367.
IEEE PEKDOĞAN GÖZTOK S,ICIER F "Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi." Akademik Gıda, 15, ss.355 - 367, 2017.
ISNAD PEKDOĞAN GÖZTOK, Serpil - ICIER, Filiz. "Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi". Akademik Gıda 15/4 (2017), 355-367.