Yıl: 2001 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 319 - 326 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri

Öz:
-
Anahtar Kelime: gıda mikrobiyolojisi küfler et ürünleri Micrococcus Erzurum kimyasal bileşim nitrit pastırma laktik asit bakterileri Staphylococcus fiziksel özellikler Clostridium perfringens nitrat Escherichia coli koliform bakterileri Clostridium botulinum

Konular: Ziraat Mühendisliği

Some microbiological, chemical and physical characteristics of pastırma marketed in Erzurum

Öz:
In this study, 48 pastırma samples collected from 6 different retailers were examined. It is concluded that lactic acid bacteria, Micrococcus and Staphylococcus were found to be dominant in the flora. From the microbiologic analyses, Micrococcus/Staphylococcus, lactic acid bacteria, yeast and mould counts were determined as 4.00-7.45 log CFU/g, 3.75-7.89 logCFU/g, <2.00-5.76 logCFU/g respectively. Enterobacteriaceae, coliform bacteria and E. coli were found to be generally under the detectable level (<100 CFU/g). C. perfringens were <1.00 logCFU/g in 44 samples. Salmonella, C. botulinum and L. monocytogenes were not found in any sample. For the chemical results of the pastırma samples, 38.98 - 51.51% of moisture, 2.74-9.36% of salt, 0.93-11.59ppm of residual nitrite and 39.35-522.35 ppm of residual nitrite/nitrate were found. The pH values were 5.68-6.08. The L*, a* and b* values of 1-2 mm slices of pastırma samples were found to be 32.05-50.00, 13.66-36.63 and 6.67-20.54 respectively. With respect to the criteria investigated, no significant differences were determined among the retailers.
Anahtar Kelime: Staphylococcus physical properties Clostridium perfringens nitrate Escherichia coli coliform bacteria Clostridium botulinum food microbiology moulds meat products Micrococcus Erzurum chemical composition nitrites pastrami lactic acid bacteria

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKSU M, KAYA M (2001). Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. , 319 - 326.
Chicago AKSU MUHAMMET İRFAN,KAYA Mükerrem Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. (2001): 319 - 326.
MLA AKSU MUHAMMET İRFAN,KAYA Mükerrem Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. , 2001, ss.319 - 326.
AMA AKSU M,KAYA M Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. . 2001; 319 - 326.
Vancouver AKSU M,KAYA M Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. . 2001; 319 - 326.
IEEE AKSU M,KAYA M "Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri." , ss.319 - 326, 2001.
ISNAD AKSU, MUHAMMET İRFAN - KAYA, Mükerrem. "Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri". (2001), 319-326.
APA AKSU M, KAYA M (2001). Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25(3), 319 - 326.
Chicago AKSU MUHAMMET İRFAN,KAYA Mükerrem Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 25, no.3 (2001): 319 - 326.
MLA AKSU MUHAMMET İRFAN,KAYA Mükerrem Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, vol.25, no.3, 2001, ss.319 - 326.
AMA AKSU M,KAYA M Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2001; 25(3): 319 - 326.
Vancouver AKSU M,KAYA M Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2001; 25(3): 319 - 326.
IEEE AKSU M,KAYA M "Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri." Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, ss.319 - 326, 2001.
ISNAD AKSU, MUHAMMET İRFAN - KAYA, Mükerrem. "Erzurum piyasasında tüketime sunulan pastırmaların bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri". Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 25/3 (2001), 319-326.