Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: 13 Sayfa Aralığı: 1714 - 1719 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri

Öz:
Rosa canina L. çelikleri sonbahar mevsiminde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü florasından temin edilmiştir. Yarı odunsu çelikler, sisleme ve alttan ısıtma sistemi olan köklendirme masasına, 1:1 oranında torf ve perlit karışımına dikilmiştir. Çalışmada 10 farklı rizobakteri (bitki gelişimini düzenleyen) izolatı tek başına ve 1000 ppm oksin (Indole-3-butyric acid-IBA) ile birlikte uygulanmıştır. Çelikler 6 saat bakteri uygulamasından sonra, dikim öncesi 10 saniye IBA çözeltisinde bekletilmiştir. Köklenme oranı, kök yumağı eni, kök boyu ve ana kök sayısı saptanmıştır. En yüksek köklenme oranı Bacillus megaterium, Bacillus megaterium ve Pseudomonas flourescens uygulamalarında %30 olarak saptanmıştır. Kontrolde %10 oranında köklenme görülürken, IBA bazı bakterilerin etkisini değiştirmemiş (Bacillus subtilis, Agrobacterium rubi, Paenibacillus polymyxa), bazılarında hafif düşüşe yol açmış (Bacillus megaterium), buna karşın tek başına hiç köklenme sağlamayan 3 bakteri izolatı (Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Pseudomonas putida) %10 oranında köklenme göstermiştir. Bakteri uygulamaları genel olarak, köklenme oranı dışında köklenme kalitesini (kök yumağı eni, kök boyu ve ana kök sayısı) artırmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji

Effects of Plant Growth Promoting Bacteria and Auxin on Cutting Propagation of Rosa canina L.

Öz:
Rosa canina L. cuttings were obtained from the flora of Ondokuz Mayıs Universitycampus of Kurupelit. Woody cuttings were placed into the medium of perlite and turfmixture with a ratio of 1:1 under mist propagation system with bottom heating system.Rosa canina cuttings were treated with 10 different plant growth promoting rhizobacteria(PGPR), alone or with the combination of 1000 ppm auxin (Indole-3-butyric acid-IBA),before planting into rooting medium. Cuttings were first kept in solution for 6 h and thentreated with 1000 ppm IBA for 10 seconds. The rooting ratio, the diameter of rootingarea, root length and the number of main roots were determined. According to the results,the highest rooting ratio was obtained from Bacillus megaterium (M-3), Bacillusmegaterium (TV-60D) and Pseudomonas flourescens (TV-11D) bacteria treatments by30% whereas rooting ratio was 10 % for control cuttings. IBA did not change the effectsof some bacteria (Bacillus subtilis, Agrobacterium rubi, Paenibacillus polymyxa), slightlyreduced the effects on some bacteria (Bacillus megaterium), whereas provided 10%rooting on some bacteria (Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Pseudomonas putida)which were not effective alone. In general, bacteria treatments improved the rootingquality (diameter of rooting area, root length and the number of primary roots) other thanrooting ratio.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Antoun H, Prevost D. 2006. Ecology of plant growth promoting rhizobacteria. In: Siddigui ZA. PGPR: Biocontrol and Biofertilization. The Netherlands: Springer, pp. 1-38.
  • Çakmakçı R, Erman M, Kotan R, Çığ, F, Karagöz K, Sezen M. 2010. Growth promotion and yield enhancement of sugar beet and wheat by application of plant growth promotion rhizobacteria. International Conference on Organic Agriculture in Scope of Environmental Problems. Famagusta, Cyprus, 3-7 February 2010. pp: 198-202.
  • De Silva A, Patterson K, Rothrock C, Moore J. 2000. Growth promotion of highbush blueberry by fungal and bacterial inoculants. HortScience 35 (7): 1228-1230.
  • Ercişli S. 1996. Gümüşhane ve ilçelerinde doğal olarak yetişen kuşburnuların seleksiyon yoluyla ıslahı ve çelikle çoğaltma imkanları üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Ercişli S, Eşitken A, Şahin F. 2004. Exogenous IBA and inoculation with Agrobacterium rubi stimulate adventitious root formation on hardwood stem cuttings of two rose genotypes. HortScience, 39: 533-534.
  • Erman M, Kotan R, Çakmakçı R, Çığ F, Karagöz F, Sezen M. 2010. Effect of nitrogen fixing and phosphate-solubilizing rhizobacteria isolated from van lake basin on the growth and quality properties in wheat and sugar beet. Turkey IV. Organic Agriculture Symposium, Erzurum, Turkey, 28 June- 1 July 2010. pp: 325-329.
  • Eşitken A, Ercişli S, Şevik İ, Şahin F. 2003. Effect of Indole 3 Butric Asit and different strains of Agrobacterium rubi on adventitive root formation from softwood and semihardwood wild sour cherry cuttings. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 27: 37-42.
  • Holmes B, Costas M, Ganner M, Stevens, SL. 1994. Evaluation of biolog system for identification of some gram negative bacteria of clinical importance. Journal of Clinical Microbiology, 32: 1970-1975.
  • Karagöz K, Ateş F, Karagöz H, Kotan R, Çakmakçı R. 2012. Characterization of plant growth-promoting traits of bacteria isolated from the rhizosphere of grapevine grown in alkaline and acidic soils. European Journal of Soil Biology, 50: 144- 150.
  • Karakurt H. 2006. Bazı bakteri ırklarının elmada meyve tutumu, meyve özellikleri ve bitki gelişmesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Kır Ö. 2010. Ekonomik öneme sahip bazı süs çalılarının köklendirilmesi üzerine hormonların ve bakterilerin etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Kutbay HG, Kılınç M. 1996. Kuşburnu türlerinin taksonomik özellikleri ve Türkiye’deki yayılışı. Kuşburnu Sempozyumu. Gümüşhane, Türkiye, 5-6 Eylül 1996. s: 8.
  • Koçhan N. 2010. Peyzaj planlama ve tasarım çalışmalarında kuşburnu (Rosa canina L.) bitkisinin değerlendirilmesi. HRÜ. Z.F Dergisi, 14 (4): 33-37.
  • Kotan R, Şahin F, Ala A. 2005. Identification and pathogenicity of bacteria isolated from pome fruits trees in eastern Anatolia region of Turkey. Journal of Plant Diseases and Protection, 113 (1): 8-13.
  • Kotan R, Şahin F. 2006. Biological control of Pseudomonas syringae cv. syringae and nutritional similarity in carbon source utilization of pathogen and its potential biocontrol agents. Journal of Turkish Phytopathology, 35 (1-3): 1-13.
  • Kotan R, Dikbaş N, Bostan H. 2009. Biological control of post harvest disease caused by Aspergillus flavus on stored lemon fruits. African Journal of Biotechnology, 8 (2): 209-214.
  • Kotan R, Şahin F, Ala A. 2004. Nutritional similarity in carbon source utilization of Erwinia amylovora and its potential biocontrol agents. Journal of Turkish Phytopathology, 33 (1- 3): 25-38.
  • Lucy M, Reed E, Glick, BR. 2004. Application of free living plant growth-promoting rhizobacteria. (Antonie van Leeuwenhoek) Kluwer Academic, 86: 1-25.
  • Miller LT. 1982. Single derivatization method for routine analysis of bacterial whole-cell fatty acid methyl esters, including hydroxy acids. Journal of Clinical Microbiology, 16: 584-586.
  • Orhan E, Ercişli A, Şahin F. 2006. Lateral root induction by bacteria, radicla cut off and IBA treatments of almond cvs. ‘Texas’ and ‘Nonpareil’ seedling. Scientific Works of the Lithuanian Institute of Horticulture and Lithuanian Unıversity of Agriculture. SodininkysteIr Darzininkyste, 25(2): 71-16.
  • Tognoni F, Lorenzi R, Arnedo A, Gregoroni G. 1973. Auxing change during the rooting period of two rose rootsocks. Giornale Botanica Italiano, 107: 9-17.
  • Tozlu E, Karagöz K, Babagil GE, Dizikısa T, Kotan R. 2012. Effect of some plant growth promoting bacteria on yield, yield components of dry bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Aras 98). Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 42 (2): 101-106.
APA DURMUŞ KINIK E, ÇELİKEL F (2017). Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. , 1714 - 1719.
Chicago DURMUŞ KINIK ELİF,ÇELİKEL Fisun Gürsel Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. (2017): 1714 - 1719.
MLA DURMUŞ KINIK ELİF,ÇELİKEL Fisun Gürsel Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. , 2017, ss.1714 - 1719.
AMA DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. . 2017; 1714 - 1719.
Vancouver DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. . 2017; 1714 - 1719.
IEEE DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F "Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri." , ss.1714 - 1719, 2017.
ISNAD DURMUŞ KINIK, ELİF - ÇELİKEL, Fisun Gürsel. "Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri". (2017), 1714-1719.
APA DURMUŞ KINIK E, ÇELİKEL F (2017). Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(13), 1714 - 1719.
Chicago DURMUŞ KINIK ELİF,ÇELİKEL Fisun Gürsel Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5, no.13 (2017): 1714 - 1719.
MLA DURMUŞ KINIK ELİF,ÇELİKEL Fisun Gürsel Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.5, no.13, 2017, ss.1714 - 1719.
AMA DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(13): 1714 - 1719.
Vancouver DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2017; 5(13): 1714 - 1719.
IEEE DURMUŞ KINIK E,ÇELİKEL F "Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5, ss.1714 - 1719, 2017.
ISNAD DURMUŞ KINIK, ELİF - ÇELİKEL, Fisun Gürsel. "Bakteri ve Oksin Uygulamalarının Kuşburnu Bitkisinin Çelikle Çoğaltılması Üzerine Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 5/13 (2017), 1714-1719.