SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ
Yıl: 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 64 - 69 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-10-2018
SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ
Öz: Bu araştırma Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin probiyotik ürünler hakkında bilgi düzeyini ve tüketim durumunu belirlemek amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı, kesitsel tipte olan bu araştırma hemşirelik ve ebelik bölümlerinde öğrenim gören 247 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin % 67’sine ulaşılmıştır. Veriler literatür bilgisi doğrultusunda hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik, sayılar, ortalama, standart sapma ile değerlendirilmiş verilerin analizinde ki-kare testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %86,6’sı (n:214) kız, %13,4’ü (n:33) erkektir. Öğrencilerin %61,5’i (n:152) probiyotik kavramını bildiğini, %38,5’i (n:95) ise bilmediğini ifade etmiştir. Probiyotik kavramını bildiğini ifade eden öğrencilerin % 39,5’i (n:60) probiyotiklerin içeriği, etkisi ve probiyotik kaynağı ürünler ile ilgili sorulara yanıt verirken, % 60,5’i (n:92) ilgili soruların yanıtlarını bilmediğini belirtmiştir. Öğrencilerin %71,7’si (n:43) probiyotik kaynağı ürünler ve %65’i (n:39) probiyotik tüketim sıklığı ile ilgili sorulara yanlış yanıt vermiştir. Cinsiyet (p<0,05) ve bölüme göre (x²=6,413 p=0,011, p<0,05) probiyotik kavramını bilme arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin probiyotik ürün tüketim sıklığı %37,2 olarak tespit edilmiştir. Araştırma bulguları öğrencilerin probiyotikler hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığını göstermektedir. Bu sonuç doğrultusunda sağlık alanında faaliyet gösterecek ve halkı bilgilendirecek olan ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin bilinçlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime: Konular:
DETERMINATION OF KNOWLEDGE LEVEL AND CONSUMPTION STATUS OF HEALTH SCHOOL STUDENTS REGARDING PROBIOTIC PRODUCTS
Öz: This study was conducted in order to determine knowledge level and consumption status of the students studying in Amasya University Health School regarding probiotic products. This descriptive, crosssectinal study was conducted with 247 students studying at nursing and midwifery departments. 67% of the students were reached. The data were collected by using questionnaire prepared in accordance with literature knowledge. The obtained data were evaluated by using percentage, numbers, mean, standard deviation and the data were analyzed by using chi-square. While 86.6% (n:214) of the students participating in the study were female, 13.4% (n:33) were male. While 61.5% (n:152) of the students stated they had knowledge about the concept of probiotics, 38.5% (n:95) did not know. While 39.5% (n:60) of students who stated they knew about the concept of probiotics answered the questions regarding content and effect of probiotics and probiotic products, 60.5% (n:92) did not know the answers of relevant questions. 71.7% (n:43) of the students asked the questions related to probiotic products and 65% (n:39) asked the questions related to frequency of probiotic consumption. It was determined that there was a significant correlation between the concept of probiotic and knowledge in terms of gender (p<0.05) and department (x²=6.413 p=0.011, p<0.05). The questions about frequency of students probiotic consumption is determined 37,2%. The results of the study indicate that the students did not have adequate knowledge level about probiotics. In accordance with this result, it is thought to need to raise awareness of midwifery and nursing students, who would work in healthcare field and inform the public.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Karadağ, G. Aydın, N. ve Kayaaslan, H. (2012). “Gaziantep Üniversitesi Tıp ve Hemşirelik Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Besin Güvenliğine İlişkin Duyarlılık ve Görüşleri”. TAF Prev Med Bull, 11(4): 436-446.
- Anukam, K.C. Osazuva, E.O. ve Reid, G. (2006). Knowledge Of Probiotics By Nigerian Clinicals. International Journal Of Probiotics and Prebiotics Vol. 1, No. 1, pp 57-62
- Stanczak, M. ve Heuberger, R. (2009). “Assessment of the Knowledge and Beliefs Regarding Probiotic Use”. American Journal of Health Education, 40(4): 207-211.
- Coşkun, T., 2005. Fonksiyonel bileşiklerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48, 69-84.
- Rolfe, R.D., 2000. The Role of Probiotic Cultures in the Control of Gastrointestinal Health. The Journal of Nutrition, 130, 396-402.
- Alkan, R., 2012. Probiyotik maya: Saccharomyces boulardii. Türk Bilim Araştırma Vakfı Dergisi, 5 (4), 13-16.
- Raghuwanshi, S. Misra, S. ve Bisen, P.S. (2015). İndian Perspective For Probiotics: A review. İndian J. Dairy Sci. 68(3).
- Yangılar, F., 2015. Probiyotik mikroorganizmaların biyokoruyucu özelliği. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 20 (1).
- Delikanlı, B., Özcan, T., 2014. Probiyotik içeren yenilebilir filmler ve kaplamalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (2), 59-70.
- Prado, F.C., Parada, J.L., Pandey, A., Soccol, C.R., 2008. Trends in Non-dairy Probiotic Beverages. Food Research International, 41, 111-123
- Kailsapathy, K. Chin, J. (2000). Survival and Therapeutic Potential of Probiotic Organisms with Reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immunology and Cell Biology, 78, 80-88.
- Sağdıç, O. Küçüköner, E. ve Özçelik, S. (2004). “Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri”. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 35(3-4), 221-228.
- Özer, E. Yerlikaya, O. ve Kesenkaş, H. (2014). “Propiyonik asit bakterilerinin probiyotik özellikleri”. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(2): 54-62.
- Şahin, Ş. Gülerman, F. Köksal, T. Köksal, A.O. (2014). “Çocuklarda kronik kabızlık olgularının değerlendirilmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 3: 117-123.
- Olgaç, M.A.B. Balcı, S.O. Özçay, F. (2013). “Fonksiyonel kabızlığı olan çocuklarda probiyotik ve laktuloz tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması ve kabızlık tedavisinin yaşam kalitesi üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi”. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 56: 1-7.
- Kutlu, T.(2011). “Pre ve probiyotikler”. Türk Ped Arş, 46: 59- 64.
- Derin, D.Ö. Keskin, S. (2013). “Gıda mühendisliği öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarının belirlenmesi: Ege üniversitesi örneği”. Gıda, 38(4): 215-222.
- Tok, E. Aslim, B. (2010). “Cholesterol removal by some lactic acid bacteria that can be used as probiotic”. Microbiol Immunol, 54: 257-264.
- Wollowski, I. Rechkemmer, G. Pool-Zobel B.L. (2001). “Protective role of probiotics and prebiotics in colon cancer”. Am J Clin Nutr, 73(suppl):451-5.
- Arıca, S.G. Arıca, V. Özer, C. (2012). “Çocukluk çağında üst solunum yolu enfeksiyonu tedavi ve korunmasında probiyotik kullanımı”. Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 6(2).
- Gerritsen, J. Smidth, H. Rijkers, G.T. de Vos, W.M. (2011). “İntestinal microbiota in human health and disease: the impact of probiotics”. Genes Nutr. 6, 209-240.
- Schrezenmeir, J. ve de Vrese, M. (2001). “Probiotics, prebiotics and synbiotics approaching a definition”. Am J Clin Nutr. 73(suppl):361-4.
- Özden, A. (2005). “Gastro-intestinal sistem ve probiyotik prebiyotik synbiyotik”. Güncel Gastroenteroloji, 9/3.
- Özden, A., 2013. Probiyotik “Sağlıklı Yaşam için Yararlı Dost Bakteriler”. Güncel gastroenteroloji, 17/1, Mart.
- Usta, M. Urgancı, N. (2014). “Çocukluk çağında probiyotik kullanımı”. Güncel pediatri, 1; 88-94.
- Payahoo, L. Nikniaz, Z. Mahvadi, R. Jafar-abadi, M.A. (2012). “Perceptions of Medical Sciences Students Towards Probiotics”. Health Promotion Perspectives, 2(1): 96-102.
- Maden, E.A. Altun, C. (2012). Probiyotikler ve ağız sağlığı. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 22(3): 334-339.
- Alak, G. Atamanalp, M. (2012). “Su ürünleri yetiştiriciliğinde probiyotik ve prebiyotik kullanımı”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 22(1): 62-68.
- Viana, J.V. G da Cruz, A. Zoellner, S.S. Silva, R. Batista, A.L.D. (2008). “Probiotic foods: consumer perception and attitudes”. International Journal of Food Science and Technology, 43: 1577-1580.
- Yabancı, N. Şimşek, I. (2007). “Üniversite Öğrencilerinin Probiyotik Ürün Tüketim Durumları”. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(6).
- Aydın, M. Açıkgöz, İ. Şimşek, B. (2010). “Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Probiyotik Ürün Tüketimlerinin ve Probiyotik Kavramının Bilinme Düzeyinin Belirlenmesi”. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(2): 1-6.
- Gürsoy, O. Kınık, Ö. (2006). “Probiyotik bakterilerin klinik uygulamalarında yeni gelişmeler-I”. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 181-188.
- Ranadheera, R.D.C.S. Baines, S.K. Adams, M.C. (2010) “Importance of food in efficacy”. Food Research International, 43, 1-7.
APA | yurttaş M, Yılmaz A (2017). SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. , 64 - 69. |
Chicago | yurttaş Merve,Yılmaz Aslı SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. (2017): 64 - 69. |
MLA | yurttaş Merve,Yılmaz Aslı SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. , 2017, ss.64 - 69. |
AMA | yurttaş M,Yılmaz A SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. . 2017; 64 - 69. |
Vancouver | yurttaş M,Yılmaz A SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. . 2017; 64 - 69. |
IEEE | yurttaş M,Yılmaz A "SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ." , ss.64 - 69, 2017. |
ISNAD | yurttaş, Merve - Yılmaz, Aslı. "SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ". (2017), 64-69. |
APA | yurttaş M, Yılmaz A (2017). SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 64 - 69. |
Chicago | yurttaş Merve,Yılmaz Aslı SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, no.2 (2017): 64 - 69. |
MLA | yurttaş Merve,Yılmaz Aslı SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.6, no.2, 2017, ss.64 - 69. |
AMA | yurttaş M,Yılmaz A SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(2): 64 - 69. |
Vancouver | yurttaş M,Yılmaz A SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 6(2): 64 - 69. |
IEEE | yurttaş M,Yılmaz A "SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6, ss.64 - 69, 2017. |
ISNAD | yurttaş, Merve - Yılmaz, Aslı. "SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBİYOTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN VE TÜKETİM DURUMUNUN BELİRLENMESİ". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/2 (2017), 64-69. |