Yıl: 2002 Cilt: 27 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 179 - 183 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield

Öz:
ÖZET: Bu çalışmada 26 Türk buğday çeşidi ve ileri ıslah hatlarından (20 durum ve 6 ekmeklik buğday) örneklerle çalışılmıştır. Bulgur verimi ile pişmiş buğdaya ilişkin bazı fiziksel özellikler arasındaki basit korelasyonlar belirlenmiştir. Pişmiş durum ve ekmeklik buğday için bulgur verimi ile 2.8+2.5 mm elek üstü toplamı arasınnda önemli korelasyonlar elde edilmiştir. (p<0.01 ). Çoklu regresyon analizleri, iki değişkeni içeren (pişmiş durum buğday örnekleri için 2.8 mm elek üstü ve tane uzunluğu) modelin en yüksek R değerini verdiğini göstermiştir.
Anahtar Kelime: verim bulgur fiziksel özellikler istatistiksel analizler buğday

Konular: Ziraat Mühendisliği Orman Mühendisliği

Bulgur verimini tahmin etmek amacıyla pişmiş buğdayın fiziksel özelliklerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi

Öz:
ABSTRACT: Grains of 26 Turkish wheat cultivars and advanced breeding lines (20 of durum and 6 of bread wheat) were used in this study. Simple correlations between bulgur yield and certain physical properties of cooked wheat were determined. Significant correlations between bulgur yield and the sum of the grain over 2.8+2.5 mm sieves were obtained for both cooked durum and bread wheat samples (p<0.01). Multiple regression analyses showed that the model Involving two variables (the grain over 2.8 mm sieve and the legth of the grain for cooked durum wheat samples) resulted in the highest R value.
Anahtar Kelime: physical properties statistical analysis wheat yields bulgur

Konular: Ziraat Mühendisliği Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZBAŞ Ö, KÖKSEL H (2002). Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. , 179 - 183.
Chicago ÖZBAŞ Özboy Özen,KÖKSEL Hamit Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. (2002): 179 - 183.
MLA ÖZBAŞ Özboy Özen,KÖKSEL Hamit Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. , 2002, ss.179 - 183.
AMA ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. . 2002; 179 - 183.
Vancouver ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. . 2002; 179 - 183.
IEEE ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H "Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield." , ss.179 - 183, 2002.
ISNAD ÖZBAŞ, Özboy Özen - KÖKSEL, Hamit. "Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield". (2002), 179-183.
APA ÖZBAŞ Ö, KÖKSEL H (2002). Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. GIDA, 27(3), 179 - 183.
Chicago ÖZBAŞ Özboy Özen,KÖKSEL Hamit Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. GIDA 27, no.3 (2002): 179 - 183.
MLA ÖZBAŞ Özboy Özen,KÖKSEL Hamit Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. GIDA, vol.27, no.3, 2002, ss.179 - 183.
AMA ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. GIDA. 2002; 27(3): 179 - 183.
Vancouver ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield. GIDA. 2002; 27(3): 179 - 183.
IEEE ÖZBAŞ Ö,KÖKSEL H "Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield." GIDA, 27, ss.179 - 183, 2002.
ISNAD ÖZBAŞ, Özboy Özen - KÖKSEL, Hamit. "Statistical evaluation of physical prorperties of cooked wheat for predicting bulgur yield". GIDA 27/3 (2002), 179-183.