Yıl: 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 13 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-03-2019

Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada, melas, guar küspesi ve sepiyolit ilavesiyle peletlenen buğday ve soya samanlarının besinmadde içerikleri, in vitro gaz üretimleri, in vitro sindirilebilirlikleri ve metan üretimlerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Denemede 2 x 2 x 4 faktöriyel deneme desenine göre 2 saman (buğday-soya) 2 sepiyolituygulaması (var-yok) ve 4 uygulama (kontrol, guar küspesi, melas, guar küspesi + melas) olmak üzere her birsaman için 8, toplamda 16 grup oluşturulmuştur. Yemlerin gaz miktarları, gaz üretim parametreleri ile organikmaddeler sindirilebilirlikleri (OMS), metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içerikleri invitro gaz üretim tekniği ile; metan miktarları ise infrared metan analizörü ile belirlenmiştir. Soya samanlarındasepiyolit ilavesi buğday samanının aksine in vitro gaz üretimi (İVGÜ)’ni artırmıştır (P<0.01). Soya samanlarındamelas ilavesinin İVGÜ üzerine etkisi görülmemiş; guar küspesi+melas ilave edilen gruplarda ise sepiyolit in vitrogaz üretimini bütün inkübasyonlarda artmıştır. Buğday samanlarında kontrol grubuna sepiyolit ilavesininOMS’ni düşürdüğü; soya samanlarında ise sepiyolit ilavesinin toplam gaz üretimi ve metan üretiminde olduğugibi guar küspesi+melas ilave edilen gruplarda artış gösterdiği belirlenmiştir. Sepiyolit ilavesinin soyasamanlarında in vitro gaz üretimi ve metan üretimini artırdığı; buğday samanlarında ise azalttığı görülmüştür(P<0.01). Sonuç olarak, buğday ve soya samanlarına melas ve guar küspesi ilavesinin besin madde içerikleriniiyileştirdiği, peletlenerek muhafazası sayesinde hayvan beslemede özellikle kış aylarında görülen kaba yemaçığının kapatılmasında alternatif olarak kullanılabileceği ve sepiyolitin buğday samanlarına en az %2 oranındakullanılması durumunda metan üretimini azaltıcı çevresel faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Determining In Vitro Gas Production Kinetics and Methane Production of Wheat Straw and Soybean Straw Pelleted with Different Additives

Öz:
In this study, it was aimed to determine the effects of pelletting on the in vitro gas productions (IVGP), in vitro digestibilities and methane productions of wheat straw and soy straw pelletted with different additives such as molasses, guar meal and sepolite. In the study, 2x2x4 factorial experimental design was used and total 16 groups (2 straws (wheat-soybean), 2 different sepiolite applications (absent-present) and 4 additives (control, guar meal,molasses and guar meal +molasses) were formed.The gas productions, gas production parameters, organic material digestibilities (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) contents of feeds were determined by using in vitro gas production tecnique. Methane productions were determined by using infrared methane analizator. The sepiolite addition increased in vitro gas production (IVGP) in soybean straws as opposed to wheat straw (P<0.01). The molasses addition did not affect IVGP in soybean straws, but sepiolite addition increased IVGP at all incubation times in groups supplemented with guar meal+molasses. The sepiolite addition decreased OMD in wheat straws, but in soy straws OMD increased in groups supplemented with guar meal+molasses due to sepiolite addition. Sepiolite addition increased IVGP and methane production in soybean straws and decreased in wheat straws (P<0.01). In conclusion, it can be said that molasses and guar meal added in wheat and soy straws increased their feed values and that these feed sources can be used to close the forage shortage in winter. It was also concluded that, 2% sepiolite addition in wheat straws provide environmental benefits by decreasing methane production.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AOAC, 1998. Officinal Methods of Analysis. 16th Edition, AOAC International, Gaithersburg, MD.
  • AOCS, 2005. Official procedure, approved procedure Am 5-04, Rapid determination of oil/fat utilizing high temperature solvent extraction. J Am Oil Chem Soc, Urbana, IL.
  • Blümmel, M., Ørskov, E.R. 1993. Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradabilities of roughages in predicting food intake of cattle. Anim. Feed. Sci. and Technol. 40: 109-119.
  • Blümmel, M., Makkar, H.P.S., Becker, K. 1997. In Vitro Gas Production- A Technique Revisied. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 77:24-34.
  • Can, A., Denek, N., Yazgan, K. 2004. Effect of urea and molasses supplementation on nutrient intake and digestibility of sheep fed with straw. Journal of Animal Veterinary Advances, 3(7): 466-469.
  • Dhali, A., Mehla, R.K., Sirohi, S.K. 2005. Effect of urea supplemented and urea treated straw based diet on milk urea concentration in crossbred Karan-Fries cows. Italian Journal of Animal Science, 4: 25-34.
  • Dong, C.F., Shen, Y.X., Ding, C., Gu, R.H. 2013. The feeding quality of rice Oryza sativa L. straw at different cutting heights and the related stem morphological traits. Field Crops Research 141: 1-8.
  • Fluharty, F.L. 2009. Protein and energy supplementation of crop residues for breeding cattle. Ohio Beef Cattle Letter, OSU Extension services, Ohio.
  • Goel, G., Makkar, H.P.S., Becker, K. 2008. Effects of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds and their extracts on partitioning of nutrients from roughage- and concentrate-based feeds to methane. Anim. Feed Sci. Technol., 147(1-3): 72-89.
  • Güleçyüz, E., Kılıç, Ü. 2016. Kaba yemlerin peletlenmesi ve ruminant beslemede kullanılabilirliği. 12. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, 9-11 Mayıs 2016. s. 138. Poster Sunum. Isparta.
  • Han, W., Luo L. and Zhang, S. 2012. Adsorption of bisphenol A on lignin: effects of solution chemistry. International Journal of Environmental Science and Technology. 9(3): 543-548.
  • Hassanat, F., Gervais, R., Julien, C., Massé, D.I., Lettat, A., Chouinard, P.Y., Petit, H.V., Benchaar Replacing, C. 2013. Alfalfa silage with corn silage in dairy cow diets: Effects on enteric methane production, ruminal fermentation, digestion, N balance, and milk production. Journal of Dairy Science; 96(7): 4553-4567.
  • Karabıyık, A. 2016. Şeker Pancarı Baş ve yapraklarının Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenmesinin Kaba Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Ordu Üniversitesi, Fenbilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 41s. Ordu.
  • Keleş, G. 2015. The Nutritive and Feeding Value of Olive Cake for Ruminants. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 3. 10.
  • Kılıç, Ü., Sarıçiçek, B.Z. 2006. In Vitro gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim. 47(2): 54-61.
  • Klieve, A.V., Yokoyama, M.T., Forster, R.J., Ouwerkerk, D., Bain, P.A., Mawhinney, E.L. 2005. Naturally occuring DNA transfer system associated with membrane vesicles in cellulolytic Ruminococcus spp.of ruminal origin. Appl. Environ. Microbiol. 71: 4248- 4253.
  • Kutlu, H.R., Çelik L. 2014. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No:266, Ders Kitapları, Adana.
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro”. J. Agric. Sci. Camb. 93:217-222.
  • Menke, K.H. and Steingass. H. 1988. Estimation of the Energetic Feed Value Obtained from Chemical Analysis and in vitro Gas Production Using Rumen Fluid. Anim. Res. Devl., Separate Print, 28: 7-55.
  • Mohamoud Abdi, A. 2016. Farklı Samanlarda Lignin Peroksidaz Enzimi Kullanımının Yem Değeri Üzerine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 65s. Samsun.
  • Mule, R.S., Barbind, R.P., Baswade, S.V., Samale, D.T., Adangale, S.B. 2008. Nutritive Value of Soybean Straw in Osmanabadi Kids. Veterinary World. 1(10): 314-316.
  • Ørskov, E., Mcdonald. I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J. Agric. Sci. Camb. 92: 499-503.
  • Özcan, U. 2017. Farklı Katkı Maddeleri İlavesiyle Peletlenen Fındık Zurufu ve Boş Fındıkların Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Kullanılabilirliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 60s. Samsun.
  • Özkan, U., Şahin Demirbağ, N. 2016. Türkiye’de kaliteli kaba yem kaynaklarının mevcut durumu. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi. 9 (1): 23-27.
  • Redden, R.R. 2012. Straw is a good alternative in rations for cows and sheep if properly supplemented with higher quality feedstuffs. Available from https://www.ag.ndsu.edu/drought/foragesand-grazing/feeding-straw. [Accessed date: 12.06.2016].
  • Rossi, J. 2007. Feeding Straw to Beef Cattle. University of Georgia. College of Agricultural and Environmental Sciences & Family and Consumer Science. pp. 01-02.
  • Stanton, T.L., Le Valley, S. 2006. Feed Composition for Cattle and Sheep. Factsheet No. 1.615, Colorado State University Cooperative Extension.
  • Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M., De Haan, C. 2006. Livestock’s long shadow: environmental issues and options. Food and Agriculture Organization of the United Nations, p.82-114.
  • Şahan, Z. 2012. Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Enerji, Protein ve Lif Kaynağı Yemlerin İn Vitro Gerçek Sindirilebilirliğine ve Yüksek Verimli Süt Sığırlarında Süt Verimi ve Süt Kompozisyonlarına Etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktotra Tezi. Adana
  • TÜIK, 2015., Ulusal Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id= 1019., (Erişim tarihi: 21.06.2016).
  • Van Soest, P.V., Robertson, J.B., Lewis, B.A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10): 3583-3597.
  • Waller, J.C. 2005. University of Tennessee, feedstuffs refference issue and buyers guide volume 76. Number 38.
  • Wiedmeier, R.D., Arambel, M.J., Walters, J.L. 1987. Effect of yeast culture and Aspergillus oryzae fermentation extract on ruminal characteristics and nutrient digestibility. J. Dairy Sci. 70: 2063- 2068.
  • Yavuz, M. 2005. Bazı Ruminant Yemlerinin Nispi Yem Değeri ve İn Vitro Sindirim Değerlerinin Belirlenmesi, GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2005, 22(1): 97-101
  • Zhu, Shengdong, Wu, Y., Yu, Z., Chen, Q., Wu, G., Yu, F., Jin, S. 2006. Microwave-assisted alkali pre-treatment of wheat straw and its enzymatic hydrolysis."Biosystems Engineering. 94(3): 437-442.
APA GÜLEÇYÜZ E, KILIÇ Ü (2018). Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. , 13 - 21.
Chicago GÜLEÇYÜZ Emre,KILIÇ Ünal Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. (2018): 13 - 21.
MLA GÜLEÇYÜZ Emre,KILIÇ Ünal Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. , 2018, ss.13 - 21.
AMA GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. . 2018; 13 - 21.
Vancouver GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. . 2018; 13 - 21.
IEEE GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü "Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi." , ss.13 - 21, 2018.
ISNAD GÜLEÇYÜZ, Emre - KILIÇ, Ünal. "Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi". (2018), 13-21.
APA GÜLEÇYÜZ E, KILIÇ Ü (2018). Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1), 13 - 21.
Chicago GÜLEÇYÜZ Emre,KILIÇ Ünal Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5, no.1 (2018): 13 - 21.
MLA GÜLEÇYÜZ Emre,KILIÇ Ünal Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol.5, no.1, 2018, ss.13 - 21.
AMA GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018; 5(1): 13 - 21.
Vancouver GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018; 5(1): 13 - 21.
IEEE GÜLEÇYÜZ E,KILIÇ Ü "Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi." Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5, ss.13 - 21, 2018.
ISNAD GÜLEÇYÜZ, Emre - KILIÇ, Ünal. "Farklı Katkı Maddeleriyle Peletlenen Buğday ve Soya Samanlarının İn Vitro Gaz Üretim Parametreleri ile Metan Üretimlerinin Belirlenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5/1 (2018), 13-21.